RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen e154 » 29 May 2009, 09:45

pıoneerin trafosu baya bi küçük değilmi. preamfi beslemesi gibi :?
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen drhardware » 29 May 2009, 09:48

supernova yazdı:DR. çok güsel bi açıklama olmuş hesaplama da süper teşekkür ederim iyi bir bilgi oldu.njl ler benimde dikkatimi çekti evet oyüzden biraz üstelicem,araştırcam.öncelikle 30 volt ac regüle ediceğim için dc çıkışta 30 volt alıcam.hoparlörlerim de 6 ohm.bu durumda ortaya çıkıcak akımı lm4702 yine karşılayamıcak.sizin dediniz "njl lerin önüne uygun özellikte beyz sürücüler" derken iki veya 3 adet njl ile mi yapmak gerekir bu uygulamayı.yani darlington olmamalarını bu şekilde telafi edilebilirmi?Hfe seviyesini de bu şekilde yükselitilemezmi?

Bu transistor,mosfetlere de chipamp lara ilk başta yabancı olduğum gibi yabancıyım.soruları mazur görün.birde emin abi ben transistor ve mosfet ile başlık açmıştım pek ilgi görmedi senn başlığa yığılma,ilgi oldu bende sorularımı burdan soruyorum sende kusura bakma :) benim açtığım başlıkta silinebilir aslında yönetimin bilgisine..

Hmm... Regüle güzel de, regüleden sonrasına çok dikkat etmen lazım! On-board olarak çok ciddi rezervuar kullanmanı tavsiye ederim..
Beyz sürücüsünden kastım eğer darlington yapacaksan NPN nin beyzine başka bir NPN aynı şekilde PNP yede PNP, bu iş için ve o voltaj seviyesinde BD139/140 çifti gayet uygundur.. Bu arada hep NJL üzerinde duruyoruz gerçi ama, elinde NJL mi var? Hayır yoksa daha iyi transistörler var tavsiye edebileceğim ve senin de daha rahat bulabileceğin o bakımdan soruyorum..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 29 May 2009, 09:53

4702 için regüle sorun olmasın?
e154
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 29 May 2009, 11:34

AB olarak denedim ve 3875 den farklı bir sonuç almadım.. Ama Class A şartlarında ?????
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen supernova » 29 May 2009, 12:47

drhardware yazdı:
supernova yazdı:DR. çok güsel bi açıklama olmuş hesaplama da süper teşekkür ederim iyi bir bilgi oldu.njl ler benimde dikkatimi çekti evet oyüzden biraz üstelicem,araştırcam.öncelikle 30 volt ac regüle ediceğim için dc çıkışta 30 volt alıcam.hoparlörlerim de 6 ohm.bu durumda ortaya çıkıcak akımı lm4702 yine karşılayamıcak.sizin dediniz "njl lerin önüne uygun özellikte beyz sürücüler" derken iki veya 3 adet njl ile mi yapmak gerekir bu uygulamayı.yani darlington olmamalarını bu şekilde telafi edilebilirmi?Hfe seviyesini de bu şekilde yükselitilemezmi?

Bu transistor,mosfetlere de chipamp lara ilk başta yabancı olduğum gibi yabancıyım.soruları mazur görün.birde emin abi ben transistor ve mosfet ile başlık açmıştım pek ilgi görmedi senn başlığa yığılma,ilgi oldu bende sorularımı burdan soruyorum sende kusura bakma :) benim açtığım başlıkta silinebilir aslında yönetimin bilgisine..

Hmm... Regüle güzel de, regüleden sonrasına çok dikkat etmen lazım! On-board olarak çok ciddi rezervuar kullanmanı tavsiye ederim..
Beyz sürücüsünden kastım eğer darlington yapacaksan NPN nin beyzine başka bir NPN aynı şekilde PNP yede PNP, bu iş için ve o voltaj seviyesinde BD139/140 çifti gayet uygundur.. Bu arada hep NJL üzerinde duruyoruz gerçi ama, elinde NJL mi var? Hayır yoksa daha iyi transistörler var tavsiye edebileceğim ve senin de daha rahat bulabileceğin o bakımdan soruyorum..

Hayır dr NJL 'ler yok elimde.Transistorlere bakıorum baya bi inceledim mosfet ve bjt leri.2sj56 ve NJL serisi ilgimi çektiği için üstünde durdum.ama daha iyi tavsiyeleriniz varsa çok iyi olur.

Regulenin problem olucağını bende sanmıorum max 70-80w almak istiyorum çünki hani olmasada yeni bi trafo alırım okadar sorun deği..
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul

Okunmamış iletigönderen e154 » 29 May 2009, 13:05

regülede sadece 70- 80 W almak değil başka sorunlarıda düşünmüştüm. Dr daha iyi biliyor.
e154
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen elektrosenol » 29 May 2009, 13:05

drhardware yazdı:Doğrudur, pür Class A olsaydı mutlaka ve sadece "Class A" yazardı. Çünkü bütün odyofiller bilir ki Class A en pahalı amplifikatördür! Class AA markalamasında bir Class A öykünmesi seziliyor zaten..
Ayrıca Bob Cordell'in de bu sistemi yakından incelemişliği var ve düşüncelerimi destekler nitelikte!
Isınma konusuna şöyle açıklık getireyim;
Şu an kullandığım amplifikatör LM4702+2SK1058/2SJ162 ve preampli veya buffer kullanılmayan bir uygulama. Bias akımı kanal başına 115mA. Bu durumda Class A dan B ye geçme seviyesi 100mW (8R) civarında kalıyor. Ölçülmüş THD seviyesi de "makul" düzeylerin oldukça altında.. 0.3°C/W gibi (10x30x7cm 25kanatlı ve 10mm solid alüminyum) ciddi bir soğutucu ve bu kadarcık bias seviyesiyle dahi 20dk çalışma sonucunda kış günü takriben 75-80°C de stabilite sağlayabiliyorum. Genelde kullanılan 40mA bias seviyesiyle aralarında oldukça duyulabilir bir kalite farkı algıladım ve bu seviyede bırakmayı tercih ettim.
Kaldı ki aynı amplifikatörü 650mA bias seviyesiyle de denedim ve benzeri bir soğutucu daha sisteme kuple edildiği halde MOSFET ler kolayca 100°C yi gördü! Açıkçası korkumdan bu fantastik denemeyi daha fazla sürdüremedim...
Hesap kitap işini ben de pek sevmem ama illa ki hesap yapmak gerekecek korkarım;
Eğer SU-V60 90W (@8r) bir Class A amplifikatörse ve PP topolojisine göre çalışıyorsa (ki öyle) hesaplarıma göre 2,7A kanal başına bias akımına sahip olmalı.. Ayrıca en az 45+45 yani 90v besleme gerilimi uygulanmalıdır. Bu ise yaklaşık 250W sükunet güç harcaması demektir. Tam güçte bu harcama ikiye katlanır yani 500W! İki kanal için ise 1000W eder bu... Diyelim ki 0.1°C/W lık bir soğutucunuz var (takriben 20x50x7cm) ve "sıfır" termal kayıpla kalın film entegrelerinizi bu soğutucuya bağladınız bu durumda dahi gerek entegre kılıfının termal yalıtkanlığı ve gerekse havalandırma koşulları yüzünden amplifikatörünüzün kabin için sıcaklığı bir kaç dakika içinde 150°C yi geçecektir! Kesinlikle ölümcül bir sıcaklık seviyesi... Diğer yandan sadece 0,1°C/W lık bir termal kontak kaybı yaşansa dahi bu sıcaklık 250-300 dereceleri bulur ve bu sadece kabin içi sıcaklıktır. On die (chip üstü) sıcaklık ise bundan en az %20-30 daha yüksektir..
Açıkçası bu minik kutuda o soğutma performansını gözlemleyemedim.... Ama gerçekten bir "safkan" görmek istiyorsan bence sadece 50W güç vaat eden Krell 50 nin kutusuna ve soğutma sistemine bir bakmanı öneririm (belki de görmüşsündür!)...
Kolay gelsin.

bilgilendirme için teşekkür ederim sn. dr. hardware bende bunu anlayamıyodum suv-60a nın o kıytırık soğutucu ile class a şartlarına nasıl dayanabildiğini anlayamıyodum demek ki sizinde tabir ettiğiniz gibi bir firma oyunu ben 1 sene önce dinlemiştim bu amplifikatörü ve sesi çok hoşuma gitmişti(tizleri biraz hariç) o yüzden dedim fixxxxxer arkadaşa tamir etmesini ama çoktan sökmüş bile :) çünkü yine dediğiniz gibi zamanında bir efsaneydi technics in bu amplifikatörleri ben birazda eski cihazlara önem veren bir kişiyim daha önceden tanıştığım bir piyanist abim de demşti tecnıcs in 'su' serisi amplifikatörlerinin çok iyi olduğunu saf a sınıfına yakışır bir ses verdiğini dinlediğimde benimde izlenimim bu olmuştu ama classs a dan a ya fark var işte ;) biri çakma biri köfte demek bende burda bulunulan tavsiyelere göre bu ras 10 class a yı yapmayı kafama koydum fakat bunun için bir switch mod besleme kaynağı tasarlıyorum stero uygulamada tam güçte 200w lık bir güç çekmesi gerekiyor yanılmıyorsam yani 200w lık bir swich mode besleme bu amplifikatör için sizce iyi olmazmı?bu arada krell 50 nin kutusunu ve soğutmasını görmüştüm ilk gördüğümde şaşırmadım değildi :D
Steryo takılıyorum:)
Kullanıcı avatarı
elektrosenol
DIY Audio Fanatiği

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 29 May 2009, 13:30

e154 yazdı:pıoneerin trafosu baya bi küçük değilmi. preamfi beslemesi gibi :?

Dr'un hesap taktiğinden biraz çalarsak 70 watt class-a ampli için (puşpul ise) kabaca 350 watt civarında trafo gerekir, ki singılend olacağını sanmam o soğutucularla... amplinin kasa olarak büyücek birşey olduğunu gözönünde bulundurunca o trafo 350 watt vardır bence, amplinin derinliği eninden(42cm) fazla ve yükseklik olarak da en az 20cm idi...

elektrosenol yazdı:bende burda bulunulan tavsiyelere göre bu ras 10 class a yı yapmayı kafama koydum fakat bunun için bir switch mod besleme kaynağı tasarlıyorum stero uygulamada tam güçte 200w lık bir güç çekmesi gerekiyor yanılmıyorsam yani 200w lık bir swich mode besleme bu amplifikatör için sizce iyi olmazmı?

ben karışmış gibi olmayayım ama trafo kullansanız daha iyi olmaz mı? smps'lerin amplilerde mecbur kalınmadıkça (oto müzik sistemleri gibi..) kullanıldığını ve tavsiye edildiğini görmedim pek....
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen elektrosenol » 29 May 2009, 13:45

ne demek sayın fixxxxxer olurmu öyle şey sizde karışın amaç burda el yapımı en iyi sese ulaşmaksa herkez karışsın ;) ben çeşitli amplifikatör devrelerinde ikisinide denedim aldığım sonuca bakacak olursam trafoda daha yüksek bir bas verimi aldım.fakat smpsdede daha temiz bir ses verimi aldım smps baya güçlü ise trafodaki bas verimini sağlıyordu.bu konuda dünyaca ünlü lab grubben firması smpsli amplifikatörleri ile ünlüdür.ama dikkat çekilen taraf çoğu firmanın trafo kullanması idir.ben türkiyede şahsen iyi düzeyde (diy cihazlara uygun)trafo saran bir firma görmedim diyebilirim.ö yüzden fikirlerim birazda smps üzerine yoğunlaşmıştı.burda sizinde bildiğiniz gibi smps nin çeşitli avantajları(ucuzluğu,hafifliği vs.) yönleri ortaya çıkıyo oda dikkat çeken değerleri onun.ama olaya ses kalitesi yönünden bakacak olursak bahsettiğim gibi smps beslemeli bir ampli.de ben daha detaylı daha kaliteli bir ses almış gibiyim yoksa yanılıyomuyum?
Steryo takılıyorum:)
Kullanıcı avatarı
elektrosenol
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen drhardware » 29 May 2009, 14:58

supernova yazdı:
drhardware yazdı:

Hayır dr NJL 'ler yok elimde.Transistorlere bakıorum baya bi inceledim mosfet ve bjt leri.2sj56 ve NJL serisi ilgimi çektiği için üstünde durdum.ama daha iyi tavsiyeleriniz varsa çok iyi olur.

Regulenin problem olucağını bende sanmıorum max 70-80w almak istiyorum çünki hani olmasada yeni bi trafo alırım okadar sorun deği..

MJ15003/15004 tavsiye ederim. Sürücü olarak da MJE340/350 kullanabilirsin. Takriben toplamda 5000 civarında Hfe elde edersin ki, hem A ve hem de AB koşulları için yeterlidir. Sanırım fiyat olarak da daha ucuzdur NJL lerden. Ayrıca bu durumda ortaya bi MJE350 daha alman gerekecektir bias kontrolu için..
Regülenin problem olacağını ben de sanmıyorum açıkçası ama benim deneyimlerime göre özellikle 600-2500Hz bandındaki distorsiyona meyilli bazı sinyallerde (soprano aryalar) regülesiz kaynaklara göre ditorsiyon oranında ciddi bir artış gözlemledim. Tabii şu da var; regüleye neden ihtiyaç duyuyoruz?
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10
    gönderen ekosis » 22 Tem 2013, 13:39