supernova yazdı:DR. çok güsel bi açıklama olmuş hesaplama da süper teşekkür ederim iyi bir bilgi oldu.njl ler benimde dikkatimi çekti evet oyüzden biraz üstelicem,araştırcam.öncelikle 30 volt ac regüle ediceğim için dc çıkışta 30 volt alıcam.hoparlörlerim de 6 ohm.bu durumda ortaya çıkıcak akımı lm4702 yine karşılayamıcak.sizin dediniz "njl lerin önüne uygun özellikte beyz sürücüler" derken iki veya 3 adet njl ile mi yapmak gerekir bu uygulamayı.yani darlington olmamalarını bu şekilde telafi edilebilirmi?Hfe seviyesini de bu şekilde yükselitilemezmi?
Bu transistor,mosfetlere de chipamp lara ilk başta yabancı olduğum gibi yabancıyım.soruları mazur görün.birde emin abi ben transistor ve mosfet ile başlık açmıştım pek ilgi görmedi senn başlığa yığılma,ilgi oldu bende sorularımı burdan soruyorum sende kusura bakmabenim açtığım başlıkta silinebilir aslında yönetimin bilgisine..
drhardware yazdı:supernova yazdı:DR. çok güsel bi açıklama olmuş hesaplama da süper teşekkür ederim iyi bir bilgi oldu.njl ler benimde dikkatimi çekti evet oyüzden biraz üstelicem,araştırcam.öncelikle 30 volt ac regüle ediceğim için dc çıkışta 30 volt alıcam.hoparlörlerim de 6 ohm.bu durumda ortaya çıkıcak akımı lm4702 yine karşılayamıcak.sizin dediniz "njl lerin önüne uygun özellikte beyz sürücüler" derken iki veya 3 adet njl ile mi yapmak gerekir bu uygulamayı.yani darlington olmamalarını bu şekilde telafi edilebilirmi?Hfe seviyesini de bu şekilde yükselitilemezmi?
Bu transistor,mosfetlere de chipamp lara ilk başta yabancı olduğum gibi yabancıyım.soruları mazur görün.birde emin abi ben transistor ve mosfet ile başlık açmıştım pek ilgi görmedi senn başlığa yığılma,ilgi oldu bende sorularımı burdan soruyorum sende kusura bakmabenim açtığım başlıkta silinebilir aslında yönetimin bilgisine..
Hmm... Regüle güzel de, regüleden sonrasına çok dikkat etmen lazım! On-board olarak çok ciddi rezervuar kullanmanı tavsiye ederim..
Beyz sürücüsünden kastım eğer darlington yapacaksan NPN nin beyzine başka bir NPN aynı şekilde PNP yede PNP, bu iş için ve o voltaj seviyesinde BD139/140 çifti gayet uygundur.. Bu arada hep NJL üzerinde duruyoruz gerçi ama, elinde NJL mi var? Hayır yoksa daha iyi transistörler var tavsiye edebileceğim ve senin de daha rahat bulabileceğin o bakımdan soruyorum..
drhardware yazdı:Doğrudur, pür Class A olsaydı mutlaka ve sadece "Class A" yazardı. Çünkü bütün odyofiller bilir ki Class A en pahalı amplifikatördür! Class AA markalamasında bir Class A öykünmesi seziliyor zaten..
Ayrıca Bob Cordell'in de bu sistemi yakından incelemişliği var ve düşüncelerimi destekler nitelikte!
Isınma konusuna şöyle açıklık getireyim;
Şu an kullandığım amplifikatör LM4702+2SK1058/2SJ162 ve preampli veya buffer kullanılmayan bir uygulama. Bias akımı kanal başına 115mA. Bu durumda Class A dan B ye geçme seviyesi 100mW (8R) civarında kalıyor. Ölçülmüş THD seviyesi de "makul" düzeylerin oldukça altında.. 0.3°C/W gibi (10x30x7cm 25kanatlı ve 10mm solid alüminyum) ciddi bir soğutucu ve bu kadarcık bias seviyesiyle dahi 20dk çalışma sonucunda kış günü takriben 75-80°C de stabilite sağlayabiliyorum. Genelde kullanılan 40mA bias seviyesiyle aralarında oldukça duyulabilir bir kalite farkı algıladım ve bu seviyede bırakmayı tercih ettim.
Kaldı ki aynı amplifikatörü 650mA bias seviyesiyle de denedim ve benzeri bir soğutucu daha sisteme kuple edildiği halde MOSFET ler kolayca 100°C yi gördü! Açıkçası korkumdan bu fantastik denemeyi daha fazla sürdüremedim...
Hesap kitap işini ben de pek sevmem ama illa ki hesap yapmak gerekecek korkarım;
Eğer SU-V60 90W (@8r) bir Class A amplifikatörse ve PP topolojisine göre çalışıyorsa (ki öyle) hesaplarıma göre 2,7A kanal başına bias akımına sahip olmalı.. Ayrıca en az 45+45 yani 90v besleme gerilimi uygulanmalıdır. Bu ise yaklaşık 250W sükunet güç harcaması demektir. Tam güçte bu harcama ikiye katlanır yani 500W! İki kanal için ise 1000W eder bu... Diyelim ki 0.1°C/W lık bir soğutucunuz var (takriben 20x50x7cm) ve "sıfır" termal kayıpla kalın film entegrelerinizi bu soğutucuya bağladınız bu durumda dahi gerek entegre kılıfının termal yalıtkanlığı ve gerekse havalandırma koşulları yüzünden amplifikatörünüzün kabin için sıcaklığı bir kaç dakika içinde 150°C yi geçecektir! Kesinlikle ölümcül bir sıcaklık seviyesi... Diğer yandan sadece 0,1°C/W lık bir termal kontak kaybı yaşansa dahi bu sıcaklık 250-300 dereceleri bulur ve bu sadece kabin içi sıcaklıktır. On die (chip üstü) sıcaklık ise bundan en az %20-30 daha yüksektir..
Açıkçası bu minik kutuda o soğutma performansını gözlemleyemedim.... Ama gerçekten bir "safkan" görmek istiyorsan bence sadece 50W güç vaat eden Krell 50 nin kutusuna ve soğutma sistemine bir bakmanı öneririm (belki de görmüşsündür!)...
Kolay gelsin.
e154 yazdı:pıoneerin trafosu baya bi küçük değilmi. preamfi beslemesi gibi
elektrosenol yazdı:bende burda bulunulan tavsiyelere göre bu ras 10 class a yı yapmayı kafama koydum fakat bunun için bir switch mod besleme kaynağı tasarlıyorum stero uygulamada tam güçte 200w lık bir güç çekmesi gerekiyor yanılmıyorsam yani 200w lık bir swich mode besleme bu amplifikatör için sizce iyi olmazmı?
supernova yazdı:drhardware yazdı:supernova yazdı:DR. çok güsel bi açıklama olmuş hesaplama da süper teşekkür ederim iyi bir bilgi oldu.njl ler benimde dikkatimi çekti evet oyüzden biraz üstelicem,araştırcam.öncelikle 30 volt ac regüle ediceğim için dc çıkışta 30 volt alıcam.hoparlörlerim de 6 ohm.bu durumda ortaya çıkıcak akımı lm4702 yine karşılayamıcak.sizin dediniz "njl lerin önüne uygun özellikte beyz sürücüler" derken iki veya 3 adet njl ile mi yapmak gerekir bu uygulamayı.yani darlington olmamalarını bu şekilde telafi edilebilirmi?Hfe seviyesini de bu şekilde yükselitilemezmi?
Hmm... Regüle güzel de, regüleden sonrasına çok dikkat etmen lazım! On-board olarak çok ciddi rezervuar kullanmanı tavsiye ederim..
Beyz sürücüsünden kastım eğer darlington yapacaksan NPN nin beyzine başka bir NPN aynı şekilde PNP yede PNP, bu iş için ve o voltaj seviyesinde BD139/140 çifti gayet uygundur.. Bu arada hep NJL üzerinde duruyoruz gerçi ama, elinde NJL mi var? Hayır yoksa daha iyi transistörler var tavsiye edebileceğim ve senin de daha rahat bulabileceğin o bakımdan soruyorum..
Hayır dr NJL 'ler yok elimde.Transistorlere bakıorum baya bi inceledim mosfet ve bjt leri.2sj56 ve NJL serisi ilgimi çektiği için üstünde durdum.ama daha iyi tavsiyeleriniz varsa çok iyi olur.
Regulenin problem olucağını bende sanmıorum max 70-80w almak istiyorum çünki hani olmasada yeni bi trafo alırım okadar sorun deği..
Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri
Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir