elektrosenol yazdı:ne demek sayın fixxxxxer olurmu öyle şey sizde karışın amaç burda el yapımı en iyi sese ulaşmaksa herkez karışsınben çeşitli amplifikatör devrelerinde ikisinide denedim aldığım sonuca bakacak olursam trafoda daha yüksek bir bas verimi aldım.fakat smpsdede daha temiz bir ses verimi aldım smps baya güçlü ise trafodaki bas verimini sağlıyordu.bu konuda dünyaca ünlü lab grubben firması smpsli amplifikatörleri ile ünlüdür.ama dikkat çekilen taraf çoğu firmanın trafo kullanması idir.ben türkiyede şahsen iyi düzeyde (diy cihazlara uygun)trafo saran bir firma görmedim diyebilirim.ö yüzden fikirlerim birazda smps üzerine yoğunlaşmıştı.burda sizinde bildiğiniz gibi smps nin çeşitli avantajları(ucuzluğu,hafifliği vs.) yönleri ortaya çıkıyo oda dikkat çeken değerleri onun.ama olaya ses kalitesi yönünden bakacak olursak bahsettiğim gibi smps beslemeli bir ampli.de ben daha detaylı daha kaliteli bir ses almış gibiyim yoksa yanılıyomuyum?
Dostum SMPS lerle geçmişte pek çok denemem oldu.. Hızlı (>300Khz) ve kaliteli olanların (regüleli olmaları bakımından) lineer kaynaklara göre ciddi avantajları olduğu muhakkak. Ancak öyle bir handikapları var ki hiçkimse göz ardı edemez; lineer güç kaynakları sadece şebeke frekansını doğrultup amiyane deyimle boşluklarını doldurduktan sonra sistemimize enerji vermekte... Doğal olarak alınan enerji tam anlamıyla bir DC değil! Ancak SMPS ler doğrulttukları alternatif akımı ciddi işlemlere tabi tutuyorlar ve çalışma frekansları kadar switching yapıyorlar.. Ardından yapacağınız işlem ne olursa olsun, ana işlem açma kapatma olduğunda "rising edge" ve "falling edge" süreçlerinde meydana gelen anahtarlama gürültüsünü ve harmoniklerini tamamen yok etmek olası değil.. Kaldı ki biz lineer güç kaynaklarındaki diyotların dahi recovery gürültülerini alabilmek için diyotlara paralel kondansatörler koyuyoruz zaman zaman... Buna rağmen en küçük bir şasi döngüsü probleminde 100Hz gürültüsünü çok net bir biçimde duymak mümkün hale geliyor..
Detay duyabilmek için herşeyden önce bu detayları icra yeteneği olan bir amplifikatör sahibi olmak gerekir. Ancak bu amplifikatörü besleyen güç kaynağı eğer kendi başına "detay" icra ediyorsa bu durumda amplifikatörünün yapacağı pek birşey kalmayacaktır... Evet belki SMPS lerle şebeke gürültüsü duymazsınız ama pek çok detayı switch frekansının karanlık dehlizlerinde yok edersiniz!
Tabii bu tespitlerim, standart endüstriyel (ama oldukça kaliteli) SMPS ler için geçerlidir. Audio uygulamaları için geliştirilmiş özel SMPS lerle çalışma şansım olmadı ve bu konuda yorum yapmam olası değil... Ancak sanırım uygulama yapacak kadar "ekonomik" olanları bulmak da o kadar kolay değildir bu meretlerin..
Kolay gelsin.