RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen drhardware » 29 May 2009, 15:10

elektrosenol yazdı:ne demek sayın fixxxxxer olurmu öyle şey sizde karışın amaç burda el yapımı en iyi sese ulaşmaksa herkez karışsın ;) ben çeşitli amplifikatör devrelerinde ikisinide denedim aldığım sonuca bakacak olursam trafoda daha yüksek bir bas verimi aldım.fakat smpsdede daha temiz bir ses verimi aldım smps baya güçlü ise trafodaki bas verimini sağlıyordu.bu konuda dünyaca ünlü lab grubben firması smpsli amplifikatörleri ile ünlüdür.ama dikkat çekilen taraf çoğu firmanın trafo kullanması idir.ben türkiyede şahsen iyi düzeyde (diy cihazlara uygun)trafo saran bir firma görmedim diyebilirim.ö yüzden fikirlerim birazda smps üzerine yoğunlaşmıştı.burda sizinde bildiğiniz gibi smps nin çeşitli avantajları(ucuzluğu,hafifliği vs.) yönleri ortaya çıkıyo oda dikkat çeken değerleri onun.ama olaya ses kalitesi yönünden bakacak olursak bahsettiğim gibi smps beslemeli bir ampli.de ben daha detaylı daha kaliteli bir ses almış gibiyim yoksa yanılıyomuyum?

Dostum SMPS lerle geçmişte pek çok denemem oldu.. Hızlı (>300Khz) ve kaliteli olanların (regüleli olmaları bakımından) lineer kaynaklara göre ciddi avantajları olduğu muhakkak. Ancak öyle bir handikapları var ki hiçkimse göz ardı edemez; lineer güç kaynakları sadece şebeke frekansını doğrultup amiyane deyimle boşluklarını doldurduktan sonra sistemimize enerji vermekte... Doğal olarak alınan enerji tam anlamıyla bir DC değil! Ancak SMPS ler doğrulttukları alternatif akımı ciddi işlemlere tabi tutuyorlar ve çalışma frekansları kadar switching yapıyorlar.. Ardından yapacağınız işlem ne olursa olsun, ana işlem açma kapatma olduğunda "rising edge" ve "falling edge" süreçlerinde meydana gelen anahtarlama gürültüsünü ve harmoniklerini tamamen yok etmek olası değil.. Kaldı ki biz lineer güç kaynaklarındaki diyotların dahi recovery gürültülerini alabilmek için diyotlara paralel kondansatörler koyuyoruz zaman zaman... Buna rağmen en küçük bir şasi döngüsü probleminde 100Hz gürültüsünü çok net bir biçimde duymak mümkün hale geliyor..
Detay duyabilmek için herşeyden önce bu detayları icra yeteneği olan bir amplifikatör sahibi olmak gerekir. Ancak bu amplifikatörü besleyen güç kaynağı eğer kendi başına "detay" icra ediyorsa bu durumda amplifikatörünün yapacağı pek birşey kalmayacaktır... Evet belki SMPS lerle şebeke gürültüsü duymazsınız ama pek çok detayı switch frekansının karanlık dehlizlerinde yok edersiniz!
Tabii bu tespitlerim, standart endüstriyel (ama oldukça kaliteli) SMPS ler için geçerlidir. Audio uygulamaları için geliştirilmiş özel SMPS lerle çalışma şansım olmadı ve bu konuda yorum yapmam olası değil... Ancak sanırım uygulama yapacak kadar "ekonomik" olanları bulmak da o kadar kolay değildir bu meretlerin..
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen elektrosenol » 29 May 2009, 16:43

sayın dr. hardware verdiğiniz bilgiler çok değerli anahtarlama gürültüsünü daha önce duymuştum ama nereden nasıl kaynaklanıyor hiç unutmuşum.bu şu anlamadamı geliyor o zaman smps sistemleri trafolu sistemlere ne kadar hızlı olursa hızına ulaşamayacağı anlamınamı geliyor.birde anahtarlama gürültüsü denilen olay elektrik sinyalinin belirli bir frekansa bağımlı olarak saniyeler içinde gidip gelmesi anlamınamı geliyor. onu biraz açarmısınız sanki öyle aklımda kalmış benim.bu durumda yine trafoya kaldı heralde ortalık o zaman benim algıladığım detay meseleside tam bir yanılgı yani şebeke gürültüsünü duymamaktan ibaret olmalı.şimdi anlıyorum sağolun dr. sizede kolay gelsin :)
Steryo takılıyorum:)
Kullanıcı avatarı
elektrosenol
DIY Audio Fanatiği

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen drhardware » 29 May 2009, 17:00

Resim
Yukarıda tipik bir SMPS çıkış dalga formu görülüyor.
PWM yani darbe genişlik modülasyonu prensibine göre çalışan devrelerde, akım MOSFET veya IGBT ler aracılığıyla frekansı sabit kalmak üzere hesaplanmış yüzdelerle kesilip açılır. Bu şekilde örneğin giriş gerilimi 100v ve çıkışta 10v isteniyorsa, devre %10 kapalı(on) %90 açık(off) şekilde akımı anahtarlar, çıkışına eklenmiş low esr bir kondansatör aracılığıyla ortaya çıkan kare dalga formundaki gerilimin ortalaması alınarak çıkışa 10v olarak verilir. Ancak ne yapılırsa yapılsın, bu gerilimin üzerinde 100v luk minik tepecikler ve 0 v luk minik çukurcukların izi vardır. Yani anahtarlama gürültüsü... Ve üstelik, aktif elemanlar sert bir biçimde akımı açıp kapatırken ortaya çıkan ve daha yüksek veya daha alçak noktalarda oluşan harmonikler de bu çıkış geriliminde ön sıradan yerlerini alırlar...
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen elektrosenol » 29 May 2009, 17:18

evet sn. dr. akım düşünüldüğü gibi dümdüz gelmiyor voltaj aslında bu voltmetre ile gözlemlenemiyor ama osiloskopla gözlemlenebiliyor anladığım.bu arada dt. pump up the jam güzel parçaymış :D
Kullanıcı avatarı
elektrosenol
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen drhardware » 29 May 2009, 18:01

Bunca hesap kitap geyiğinden sonra hakikaten küfür niteliği taşıyacak gerçi yaptığım.. Lakin konuyu açana da saygı göstermek adına, benim de bir vakitler yapıp deneyip ve hatta memnun kaldığım ultra primitif Class A projesi;
Resim
Fazla para harcamadan "hakiki" Class A dinlemek isteyenlere tavsiye olunur... Söylemeye gerek yok; şu çıkıştaki 4700/10u çifti muhakkak kaliteli bişiler olmak zorunda.. Unutmadan, girişe de muhakkak kondans konmalı yoksa bir önceki katınız mevta olur... Diğer yandan, gerçi Rod Eliott açıklamış zaten de, anormal iyi bi soğutma gerekiyor bu iş için...
http://sound.westhost.com/project83.htm
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 30 May 2009, 12:47

RAS100 ve RAS240 çıkıştaki diyotların uygun dirençlerle değiştirilmeleri yoluyla Class A çalıştırılabilir. Bu durumda besleme voltajı 55V civarında olmak koşulu ile RAS100 25, RAS240 ise 50W Class A çıkış verebilir. RAS100 ve RAS240 aktif crossover kullanarak çok kanallı bir Class A sistemi yapmak için oldukça idealdir.

Nico'nun RAS350 diye adlandırdığı projede ise 2x70V beslemeyi SMPS ile gerçekleştirildi, 1000W rms çıkış gücü alacak şekilde. Profesyonel seslendirme için kullanıldığından anahtarlama sesi duyuluyor mu şahsen bilmiyorum. Ama bildiğim bizim burada bulamadığımız ses devreleri için özel tasarlanmış ve anahtarla gürültüsü gözardı edilebilecek "pahalı" SMPS'ler kullandıkları ki daha önceden Nico'nun böyle deneyimleri var. Bu devreyi de Class A çalıştırmak mümkün.

Bu arada Rod Elliott ile birlikte gerçekleştirdikleri Class A projeleri var ama bunlar ısınma problemleri nedeniyle yayınlanmadı, zaten çift taraflı baskılı devre tasarımları ile evde yapılması zor tasarımlar.

Ben henüz Class A deneyimine geçemedim ama ilk deneme RAS240 ile olacak sanırım.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen elektrosenol » 30 May 2009, 13:09

[attachment=0]audio_analogue.jpg
resim biraz kötü kusura bakmayın biraz dr. hardware e yönrlik bir soru gibi olacak ama :roll: resimde gördüğünüz amplifikatör benimde sevdiğim saygın italyan markalarından Audıo Anologue ye aittir ve maestro class a amplifikatör diye tabir edilıyor üzerindede sade sizinde gördüğünüz gibi class A yazıyo technıcs teki gibi class AA yazmıyor bu şimdi saf class A olduğu anlamınamı geliyor ki kataloğundada öyle yazıyor.ama cihazın teknik sfeklerine bakarsak şunlar yazıyor:
gerçek saf class A
50wX2@8ohm. 100wX2@4ohm :!:
THD:0,003@8 ohm 1w
S/G Oranı:>104dB
Frekans Bandı:5Hz-150kHz
benim burda dikkatimi çeken çıkış gücü halbuki gerçek saf wclass A da çıkış gücünün empendans düşükse(4 ohm) düşmesi gerekmiyomu burda 100w diye tanımlamış burayı anlamadım ne hikmetse :)
Eklentiler
audio_analogue.jpg
audio_analogue.jpg (38.02 KiB) 788 defa görüntülendi
Kullanıcı avatarı
elektrosenol
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen drhardware » 30 May 2009, 14:02

Bu cihazla ilgili daha önce bir test vs okumadım. Ancak heybetine bakılacak olursa Class A gibi duruyor. Eh teknik özelliklerinde de öyle diyorsa üstüne bişey denemez..
8/4 ohm işine gelince, Krell veya benzerlerinin teknik dökümanlarında da 4 ohm için iki kat güç değeri verilir ancak yanında not olarak "switch to AB at 25W" gibi bir ifade bulunur. Bu cihazında teknik dökümanında benzeri bir uyarı bulunmalı diye düşünüyorum.. Mantık şudur: Belirli bir gerilim ve bias akımı altında 4 ohm için elde edilebilen bir Class A güç. seviyesinin tam iki katı 8 ohm yükle ve bir miktar fazla besleme gerilimiyle elde edilebilir. Dolayısıyla üreticiler bu fırsatı kaçırmaz ve muhakkak 8ohm için olan güç değerlerini belirtirler..
Ancak push pull Class A dizaynlarında yukarıda belirttiğim üzere toplam bias limitlerinin üzerine çıkıldığında cihaz otomatik olarak AB moduna geçer ve SE gibi distorsiyona başlamaz.. Dolayısıyla belirtilen doğrudur ve 100W güç alınabilir muhakkak... Ama AB olarak ve çok küçük bir distorsiyonla.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen elektrosenol » 30 May 2009, 15:38

yani benimde anladığım kadarı ile işin mantığı şu 4 ohm empendans ile 50w sinyal gücünü geçtikten sonra amplifikatörün class AB yapıya kayması(bias limitini geçmesi) dır. peki her class A için geçerlimidir bu class AB ye kayma olayı örnek ras 10 ve ras32 için geçerlimidir?teşekkürler sn.dr. kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
elektrosenol
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen e_cag » 30 May 2009, 16:49

Benim anladığım pushpull yapı için geçerli olabilir bu sınıf drğiştirme. Single ended yapıda güç sınırı geçilince sert kesme başlıyor. Benden RAS10 geliyor yakında :)
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti