RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen e_cag » 27 May 2009, 16:54

drhardware yazdı:..."pomp ap dı cem" ...

Şarkı nostalji oldu, bir ara remix'i de çıktı, o da öldü. Yeniyken ben 19 yaşında falandım :D .
drhardware yazdı:Bir soru;
Ciddi bir Class A yapmayı arzu eden forum üyeleri aynı zamanda LM4702 veya LME49811 (x2) bulabilme kabiliyetine sahip midir?

National'den sample olarak isteyebiliriz sanıyorum. ?

fixxxxxer yazdı: Bitpazarından, hatta adam "abi çalışıyo çalışmazsa getir haftaya" dedi, ben de çalışmayacağını bilerek aldım zaten ama ertesi hafta elemanın yerinde de yeller esiyodu

Cidden, eski Topkapı piyasası nerelere dağıldı, biliyorsanız çok mutlu olurum. Muhtemelen bitpazarcılar da mutlu olurlar :D . Baba bir trafo ile iki soğutucuyu bulursam kenara koyup parça listesini önüme çeker, araştırmaya başlarım.

Esasen niyetim class a dinlemek olup, forumda yapılmamış olmasını da eksiklik sayarak RAS10 yapmaya meyletmiş durumdayım. Basit yapılı ve parçası malzemesi kolay görünüyor. 2x8-10W evde yeter. Tabii tadını beğenirsem, iştah açıcı olmuş olur ki yandık ondan sonra.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 27 May 2009, 17:00

Bence tadını beğenmemen mümkün değil.ben de SS class-A pek dinlemedim.kulak hatırımda ki solid state Class-A dinlemişliğim var ama kolonun güzelliğinden ampliyi çözemedi idim.
Single Ended lambalı ise uvvv. :D eşleme, bias derdi de yok.
En son the_cantan tarafından, 27 May 2009, 17:21 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 27 May 2009, 17:18

Eh yaşlandık artık.... Bi zamanlar diskolarda pomp it ap deye dellenirdik, hey gidi günler....... :D
Esasen başlık kirlenmiş durumda, RAS10 diye çıkmışsın yola, nerelere geldi... Muhakkak yapmak lazım bunu, lakin hangi babayiğit yapar onu bilmem! Dediğim gibi, yüksek watajlı SE lerin en büyük handikapı yüksek güç harcaması dolayısıyla termal stabilitenin yakalanamamasıdır. Çok çok iyi bir soğutma farz-ı ayın dır. MOSFET match işine gelirsek, zaten devrenin bias ayarı var sanırım, o manada alt taraftaki MOSFET leri match etmek anlamsız, üst taraftakileri dersen eğer aralarında iki kat (sadece +/-3dB eder bu) Idss farkı yoksa endişeye mahal yok demektir.. Yeterki kaliteli bişiler olsun..
RAS10 için,
P = I^2 x R formülünden, 8 ohm 10W için 1,118A RMS akım ihtiyacı bulunur,
Anlık akım ihtiyacı bunun kök(2) si kadar yani 1,576A dir..
Mealen 1,6A biasınız olsun ki garantili 10W alasınız.. Lakin tasarımcılar genellikle bu değerin de %20 fazlasını alır ki bu da eksiğiyle 1,9A eder. Neden derseniz "e bütün bias akımını üst transistörden yüke gönderirseniz alttaki "adam" havasızlıktan ölür, ona da bi %20 bırakalım" derler.. Kişisel olarak katılmamakla birlikte %10 pay bırakmak iyidir derim.. Yani en az 1,75A!
Gelelim volt hesaplarına;
P = U^2 / R der büyüklerimiz. Yani 8 ohm 10W için 8,95v RMS gerilim ihtiyacı vardır..
Tepe gerilim için 1,41 yani 12,6v gerekir..
Neticeten orta noktadan yukarı aşşağı 13v hareket eden bi besleme lazım. Çıkış transistörü üzerinde 5v gerilim düştüğünü varsayarsak +/- 18v yeterlidir denilebilir. Lakin bu MOSFET milleti 0v la bias olmaz.. İlla +4v ister yani bias noktanız ortadan 4v yukarıda olması lazım ki MOS arkadaşımız çalışsın.. Yoksa yatar akşama kadar.. Eklersek 18v a bi 4v daha eder 22v, yani x 2 = 44v.
Sükunet güç harcamamız 44 x 1,75 = 77W, Alacağınız güç = 10W
Kısacası "VAŞŞŞŞŞ"..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 27 May 2009, 17:25

Sayın Cantan, bahsettiğim ampliler darlington stk çıkış kayına sahip bir fisher, kutuya montajı dışında herşeyi bitmiş bir gainclone, ve pioneer class-h avr. Aralarında en tatmin edicisi gainclone, ki technics'in orijinal hali (birebirini dinlemedim, model su-v55 idi ama aynı çıkış katını kullanıyor) gainclone'a yaklaşamaz, stk'dan çok da farklı değildi yani...

Sn. Dr. açıklama için çok teşekkürler, ras-100 için mosfetlerin orijinalinin temin edileceği yeri bulmaktan başka bir çalışmam yok:) Sizin bahsettiğiniz ampliyi de eski mesajlardan takip etmiştim, 4702+lateral mosfet projesi idi yanlış hatırlamıyorsam, netice daha iyi diyorsanız onu uygulamak isterim tabi, bir de "aynı yapıyı kullanabilirsin" cümlesinden kastınız class-a çalışması mı?

Sn. E-cag, topkapı da ikinci el çalışır mal satanlar büyük ölçüde yenibosna'daki eskidji adlı bitpazarında ve burası en kazık yer, bir kısım topkapı minibüs durağından edirnekapı eresin otel'e doğru giden kısa geniş caddede sol tarafta, yine füze çarşısı adıyla devam ediyor, buradan bazen şansa birşeyler çıkıyor, geri kalanı pazar sabahları topkapı "suriçi" bölgesini çevreleyen surun içinde kuruluyor, en tapon, hurda ve ucuz mallar burada, ben ampliyi buradan aldım, ama gidecekseniz pazar sabahı 5'te kalkıp 6'da orada olmalısınız, 8'e kadar herşey toplanmış oluyor, çerçöp kalıyor sadece :D
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen drhardware » 27 May 2009, 17:30

Kesinlikle öyle! LM4702+MOSFET çalışmasını Class A ya bias edebiliriz.. Ben 650mA e kadar denedim ve gayet iyi sonuç aldım! Üstünü soğutma yetersizliği yüzünden deneme şansım olmadı ama 1,5A e kadar bias verilebilir..
Sound olarak PP ile SE farklımıdır derseniz, evet bir miktar fark algılanabilir ancak her ikisi de kesinlikle pür Class A dır. Tını farkı belki iki ayrı transistörün tam olarak match edilemeyecek olmasından kaynaklanan +/- alternans farkıdır o kadar..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 27 May 2009, 21:10

Okadarcık tını farkını algılayacak kulaklara sahip değilim:) Kaldı ki güç gereksinimi, ısıl kararlılığı açısından da push-pull devre çok daha kullanışlı ve kontrolü kolay olacaktır. Sonuçta hibrit bir cihaz olmuş olacak, iki kere düşünmekten ve uygulamaktan kurtulmuş olucam, onun kolaylığı bile yeter, ben bi inceliyim sizin eski projenin detaylarını...
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Meslek: Öğrenci

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 27 May 2009, 22:27

Konu kirlenmiş gibi oldu ama ben çok memnunum! Herkesin aklındakiler dökülüverdi, arada kendi düşündüğüm için temel bilgileri de aldım başlangıç için.

Çok kaba hesaplarım doğruymuş, toplamda %10 verimden 2x10W için 200 watt besleme ihtiyacım varmış. Bendeki hoparlörler 6 ohm. Bu durumda besleme gerilimi ve sükunet akımı nasıl olacak, bir kendi kendime kafa yorayım ki temel işleri anlayıp sindireyim önce. Fikrim hala aynı, RAS10 yapmayı gittikçe daha çok istiyorum.

Bir yandan Fixxxxer'in yönü de başka olacak galiba ki dediğim gibi başlığın dallara ayrılmasına bunun için de sevindim, ayrıca Cantan'dan da başka birşeyler çıkabilir.

Class A hesapları için Dr.a, eskici bilgileri için Fixxxer'e teşekkürler. Belki başlıktan birden fazla proje çıkar, ortalık şenlenir :D .
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen supernova » 28 May 2009, 01:46

Bende birşey sorucam biraz saçma olcak ama :) : lm4702 devresinde NJL3281D transistorünü kullanabilirmiyiz?Ayrıca lm3875 te kullandığı trafo ile yani 300VA 2x30volt ile yada kaç voltla beslersek bu şemadan max 80W alabiliriz.Nasıl hesaplarız bunu,teşekkürler...

Transistorun dataşiti :
Eklentiler
NJL0281D-D.pdf
(67.39 KiB) 627 defa indirildi
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul

Okunmamış iletigönderen drhardware » 28 May 2009, 09:30

Sevgili Emin,
6 ohm için de aynı hesapları yapmak gerekir,
P = I^2 x R formülünden, 6 ohm 10W için 1,667A RMS akım ihtiyacı bulunur,
Anlık akım ihtiyacı bunun kök(2) si kadar yani 2,35A dir.. %10 fazlasını alırsan 2,5A bias vermen gerekir..
Lakin bu durumda besleme olarak +/-18v yeterli olacaktır.
Yani; 36*2,5=90W ısıl güç harcaması manasına gelir.. Durum gittikçe vahimleşiyor!

Sevgili Supernova,
On Semi'nin Thermal Trak transistörleri kaliteli power amplarda kullanılan çok iyi bir seridir. Ayrıca on-board diyotları sayesinde termal izleme gerektirmezler yani Vbe multiplier gereksizdir. Tek kusurları tekil BJT olmalarıdır (Hfe=150). Bu şartlar altında LM4702 ile sürebilmen için darlington veya szilaki çifti oluşturman gerekir. Yani beyz sürücü transistörler eklemen gerekir bu arkadaşlara, çünkü LM4702 nin sürüş kapasitesi (Class A çıkışlara sahip olduğundan) 9mA ile sınırlandırılmıştır. Belirttiğin üzere 30v AC ile beslesen dahi (ki bu ~40v DC eder) 8 ohm için yaklaşık 75W güç elde edersin. Yüke 3A RMS ve 4,25A peak akım akıtacağın anlamına gelir bu. Peak akımı Hfe ye bölersen; ~28mA akım talebi demektir ki LM4702 bunu kaldıramaz... Bu durumda en az 500 Hfeye sahip hazır darlingtonlar kullanman (TIP142/147) veya NJL lerin önüne uygun özellikte beyz sürücüler koyman gerekecektir. Ya da LM4702 yerine LME49810 veya 49830 (x2) kullanarak bu NJL leri direkt olarak da sürebilirsin ancak hem 49810 un ve hem de 49830 un on-board bias devresi olduğundan bu transistörlerin asıl özelliği olan thermal trak fonksiyonunu devre dışı bırtakman gerekecektir.

Diğer yandan, benim de elimde Sanken'in SAP15 lerinden iki çift var ve bu arkadaşlar da NJL lerle aynı özelliğe sahip yani thermak track.. Tek farkla, bendekiler hazır darlington ve Hfe leri neredeyse 10,000 seviyesinde! Şu anda LME49811 ve bu arkadaşlarla bir uygulama planlıyorum ama henüz pratiğe geçirmiş değilim.. Söylentiler LM4702 (ve diğer evlatlarının) nin BJT lerle daha iyi sonuç verdiği yönünde! Ben de bunu denemek isrtiyorum zaten..

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen elektrosenol » 28 May 2009, 11:33

fixxxxxer yazdı:Bitpazarından, hatta adam "abi çalışıyo çalışmazsa getir haftaya" dedi, ben de çalışmayacağını bilerek aldım zaten ama ertesi hafta elemanın yerinde de yeller esiyodu :D

yerinizde olsam bu amplifikatörü hiçbir şekilde ras 100 e çevirmezdim.arızasını bulup tamir ederdim bana kalırsa daha makbul olurdu ki kendiside zaten üstünde yazdığı gibi saf kan class a bir amplifikatördür ses tınısı çok güzeldir tamir etmenizi öneririm :!:
Steryo takılıyorum:)
Kullanıcı avatarı
elektrosenol
DIY Audio Fanatiği

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10