RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 27 May 2009, 14:56

Doktor bu çözüm hoş bir iki şey sormak istiyorum, güç harcaması kanal başı nekadar olur? Bir de besleme voltajını değiştirdik diyelim, (standart ras100'den class a ras100'e geçiş için düşürdük, bias'ı da tek tuşla ayarlamak gibi bir şansımız olabilir mi? Hani demek istediğim aynı devre ile fazla masrafa girmeden hem ras 100 hem de 8 watt class a sahibi olabilir miyiz :D
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen drhardware » 27 May 2009, 15:22

Evet aslında maksadım da o idi.. Yani odyofil modu ile parti modu arasında geçiş yapılabilesi bir sistem... PP Class A topolojisinde 1A bias seviyesi ile SE lerin iki katı yani 2A biasla yaptığı iş yapılabilir. Yani güç harcaması yarı yarıyadır. Örneğimizde yaklaşık 50W dır. İşin daha da ilginci, SE lerin bias seviyesi aşıldığında karakteristik davranışı sert kesim (hard clipping) iken PP ler sadece AB moduna geçer.. Yani empedans endişemiz yoktur. Örneğin Krell 50 denilen yaratığın "50" liği 8ohm resistif yük içindir... Oysa çoğu durumda 4ohm ve hatta altına düşebilen hoparlörlere asla 50W class A güç iletemez bu meret.. Ancak en kötü ihtimalle çok temiz bir AB gibi davranır düşük empedanslı yüksek güç uygulamalarında..
Esasen RAS300 gibi bir uygulamada da örneğin pür Class A 35-40W lara kadar çıkmak olasıdır. Nitekim sadece 1,5A bias seviyesiyle teorik olarak 72W (Peak @8R) Class A elde edilebilir.. Ancak bu durumda besleme geriliminin ciddi anlamda yükseltilip örneğin +/- 45v lara çekilmesi gerekecektir. 90v besleme altında çekicelek 1,5A sükunet akımı çok ciddi bir gü harcamasıdır ve kasa dışına atılması için aktif bir sistem ve büyük soğutucular gerekir. Ayrıca salt iki paralel MOSFET le bu gücü "handle" etmek ciddi risk taşır..
Neyse, fazla detaya girdik...
Demem o ki, basit bir röle kumandası ile, hem beslemeyi 55v dan 24v a düşürüp ve hem de bias resistörünü 100mA yerine 1A verecek şekilde (iki ayrı trimpot gibi) anahtarlarsak hem partide güldür güldür "pomp ap dı cem" (artık dinlenmiyor olabilir :) ) hem de yalnız başınayken sakin sakin "Quel Ciglio Vezosetto" dinleyebiliriz.
Lakin bu iş RAS100 le olur mu? Teorik olarak olur muhakkak ama doğrusu bu fikri ortaya atarken şemaya yakından bakmamıştım.. Üstadı muhterem Vbe mult. kullanmamış ve doğal olarak RAS100 bias ayarlı bir ampli değil! Bu durumda başka bir çare bulmamız ihtiza edecek..
Bir soru;
Ciddi bir Class A yapmayı arzu eden forum üyeleri aynı zamanda LM4702 veya LME49811 (x2) bulabilme kabiliyetine sahip midir?
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 27 May 2009, 15:43

İkisinden de sample istenebiliyor gibi an itibariyle, kabiliyet dediğiniz buysa :)

Esasen RAS-100 halihazırda imalat planımda olduğu için sormuştum bunları, 20 liraya hurda bir technics ampli almıştım, ön panel(giriş seçiciler, ton kontrol, hop seçici vs.) komple çalışır durumda, trafosu (560W 2x38VAC ve 2x46VAC) ve kasası ras-100 için fazlasıyla müsait, class-a modu için uygun olmasa da yine elimde mevcut 2x18VAC 200W ikinci bir trafo ile class-a beslemesini yapmak aklıma geldi, o nedenle bias ayarını değiştirme şansı olsa süper olurdu :) Elektronik konusunda teorik bilgim çok çok sınırlı olduğundan devre üzerinde böyle bir ayarlamayı da kendim yapamam. Sn. E-cag'a önerdiğiniz 1A bias ayarı için çok mu değişiklik yapmak gerekiyor devrede?
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 27 May 2009, 15:46

nerden bulrusunuz bu hurda amfileri bide ben alsam öle 560w trafolu 20 liraya
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 27 May 2009, 15:59

Bitpazarından, hatta adam "abi çalışıyo çalışmazsa getir haftaya" dedi, ben de çalışmayacağını bilerek aldım zaten ama ertesi hafta elemanın yerinde de yeller esiyodu :D
Eklentiler
DSC00114.jpg
arka panel
DSC00113.jpg
trafo (biraz zor görünüyor ama)
DSC00115.jpg
560W
DSC00111.jpg
ön panel
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 27 May 2009, 16:06

fixxxer
sen ras100 ile tırmalama bence.(aman Dr. o kadar boşuna mı yazdık deme.est.) ne güzel adı üstünde class-A technics. çıkışları arızalıysa Türkiye de bulmak olası değil.
ne diyoruz Class-A için elinde ki amfiyi canlandır.ama çok haşatsa bilemeyeceğim.temiz göründü gibi.içininde resmini koysaydın. ütelik Technics Clas-A değil; daha iyisi Technics Class-AA.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 27 May 2009, 16:14

"class a" değil bu ama, "aa" "ab" ile pek bir farkı olmayan bir yapıdır, ayrıca çıkış katının yurtdışı fiyatı 43 pound civarında, o parayla ras 100'ün devresini büyük ölçüde kotarırım, ha ampliyi canlandırmak istesem 50 liraya bir stk 4231 devresi ile eskisinden pek de farklı olmaz, ama zaten sahip olduğum ampliler ayarında bir amplim daha olsun diye neden para harcayayım?
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 27 May 2009, 16:15

valla ben burda hiç takip etmedim ama hiçde rastlamadım, acep ankarada varmıdır böle technis filan ben 50 lirayada razıyım
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 27 May 2009, 16:30

fixxxxxer yazdı:"class a" değil bu ama, "aa" "ab" ile pek bir farkı olmayan bir yapıdır, ayrıca çıkış katının yurtdışı fiyatı 43 pound civarında, o parayla ras 100'ün devresini büyük ölçüde kotarırım, ha ampliyi canlandırmak istesem 50 liraya bir stk 4231 devresi ile eskisinden pek de farklı olmaz, ama zaten sahip olduğum ampliler ayarında bir amplim daha olsun diye neden para harcayayım?

bu da bir görüş. sahip olduğun amplilerin sesi bu ampliden nasıl daha iyi olabilir pek çözemedim -diy ise TDA7394, 4048II vs.- amplilerin sesleri ile STK4231aynı diye düşünüyosan olabilir. bana sorarsan ton kontroldu, pre amplisiydi derken aynı ampli olsa bile orijinalin sesi daha güzel çıkıyor. bu yüzden ayaklandırma taraftarı oldum. doğru Technics kendine özgü bir Class-A olduğunu iddia ettiği Class-AA devresi.

http://adrian-kingston.com/SEA5.htm

ne ise amenna o zaman RAS-100 e kısmet.

@erhan o amplilerden bizim ank.da bulmak zor.hep takip edeceksin.kim gider operaya????? denk gelirse ben alırım senin için. ancak bulunabilenleri eski pioneer, sony, sanyo, national vs. 60Watts dan dun amplileri... ist. bit pazarları daha bereketli.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 27 May 2009, 16:39

Sevgili fixer,
Eğer RAS100 için PCB dışında bir altyapı çalışman varsa LM4702 için de aynı yapıyı kullanabilirsin. Ayrıca RAS100 ü dinlediğim halde aynı MOSFET lerle LM4702 de çalıştığı gibi daha iyi netice verdiği tarafımca belirlenmiştir (iki senedir başka ampli dinleyemiyorum!)
Bu manada kasa, trafo ve benzerleri 4702 için de uygulanabilir.. Hatta salt MOSFET üzerinden gidilirse hali hazırda kullandığım PCB dizaynını yayımlayabilirim.. Bias ayarı da oldukça küçük ve basittir üstelik.
RAS100 ün bias ayarına gelecek olursak, doğrusu bu konuda Nico'dan destek almak gerekiyor.. Zira akım aynalarıyla bias ayarı konusunda ciddi bir deneyimim yok..

Bu arada, The Cantan, msn den bişiler yazmışsın, o esnada toplantıdaydım sonradan farkettim, kusura bakma...
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10
    gönderen ekosis » 22 Tem 2013, 13:39