RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen supernova » 01 Haz 2009, 16:25

Yaw devreyi yapan tasarlayan kişi nico olsun ahmet olsun guru olsun.bir yerinde hata yapmışsa onu görmüşsem ben bile sölerim liseye giden birisi bile söliyebilir guru olmaya gerek yok ki ya :) :)
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul

Okunmamış iletigönderen drhardware » 01 Haz 2009, 18:23

Sonuç olarak bir yanlış anlaşılma varsa ortadan kaldırmak adına;
1- RAS100 ve RAS300 (veya 240) ün hali hazırda yayımda olan ve uygulanmış PCB layoutlarında sorun olma ihtimali yüksektir. Uygulamacıların PCB basmadan önce bu konuyu dikkate almaları hayati önem arzetmektedir.
2- Bu amplifikatörlerde kullanılan "diyotlu bias yönetimini" bir şekilde trimpotla ayarlı hale çevirmeden pür Class A bir amplifikatör elde edemezsiniz. Nasıl yapılacağını öğrenmek için Nico'ya müracaat etmelisiniz.
3- Bildiğim fizik ve matematik kuralları gereği, 260mA biasla Push Pull çalışan bir amplifikatör için;
Class A çalışma limiti; P=I^2 x R olmak üzere ve PP topolojisinde I = 2 x I(bias) alınmak kaydıyla: (0.260 x 2)^2 x 8 = 2,163W Peak ve 1,081W RMS @8 Ohm dur. 7,1W değil!
Bu konuda farklı bir hesap metodu bilen veya bu hesap metodunun yanlışlığını iddia eden bir forum üyesi varsa ve lütfen bulduğu sonuçları bize de bildirsin... Bildirsin ki hatamı anlayıp başta Üstad Nico RAS ve Sayın Hoparlör olmak üzere herkesten özür dileyeyim. Aksi takdirde bu başlık altında yaptığım bütün hesaplamalar doğru kabul edilmelidir.
Saygılarımla,
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen e_cag » 01 Haz 2009, 23:32

:)
RAS10_PCB.JPG

Resim kalitesinin kusuruna bakmayınız lütfen.

PCB doğru. Bu arada, dökümandaki malzeme listesinde 2 adet 1K trimpot bildirilirken, şema ve yazılı açıklamada 1 adet 1K, 1 adet de 100R trimpot anılmış.

Yakında tamamlamayı umuyorum devreyi. Başlangıçta transistör eşlemeye falan çalışmadan piyasadan bulduğum malzemelerle ama orijinal olmalarına dikkat ederek ilk denemeyi yapacağım. Belki bu haftasonu. Elektrolitiklerin görevleri ve marka-model seçimi hakkında tavsiye iyi olurdu bir taraftan.

Sevgiler, saygılar, selamlar.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 02 Haz 2009, 00:30

Nico Ras çok da hi-end sınıfta melzemeler kullanmıyor gördüğüm kadarıyla ama tabi nekadar ekmek okadar köfte zihniyeti ile hareket edersek elektrolitikler için elna silmic ya da starget filan süper olurdu ya da panasonic fm... ben jfbgc için fm 100u almıştım sağolsun Yıldıray vasıtasıyla verdiğimiz siparişte, ama adet kısıtlı, bende 2 adet filan artacak gibi, ama bir devrede 3 adet var, 6 adet verebilecek pozisyonum yok :( Transistör eşlemesine dikkat edin bence, karaköy çemenardagül elektronikte orijinal olduğuna baya bi inandığım(çıktığı kolilerden dolayı) irfp150'ler var idi, mpsa'lar birçok yerde var zaten, bol bol alıp eşleyebilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen e_cag » 02 Haz 2009, 08:49

Teşekkürler, bakacağım haftasonunda.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Haz 2009, 18:02

Fotoğrafı da unuttum.

Aman bunu da silmeyelim yanlışlıkla, resmi tarihimize geçsin derim.
Eklentiler
IMGP3324.JPG
Projelerin bir kısmı görücüye çıktı.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 02 Haz 2009, 18:46

hoparlör yazdı:Emin senin bu baskılı devre işine gıpta ediyorum, tebrik ederim, Maşallah deyip nazar değdirmeyelim. Trimpot konusunu Nico'ya ileteyim ama sen ilerdikçe toplayıp çıkan hataları bildirelim. Elinde eski bilgiler var mı bilmiyorum, sanırım yok. Ancak zaten eski sitedeki dökümanlar ciddi eskiydi, zaten bazı bilgileri de bizim yüzümüzden düzeltmek zorunda kaldı, şimdi de senin yüzünden :)

Çok teşekkürler. Elimden geldiğince arkadaşlarımız için de baskı yapmaya çalışırım.

Bu başlık altında gelen haricinde döküman yok elimde. Diğer projeler bir yana, RAS10 ile ilgili her türlü dökümana sevinirim. :) Parça listesindeki sorun çok önemli değil, projeyi kit monte eder gibi yapmaktan ziyade okuyan herkes farklılığın önemsiz olduğunu algılayacaktır. Zaten 1K kullanmak da devreye zarar verecek bir hata değil; sadece bias ayarının güçleştirir. Dediğiniz gibi projeyi tamamladıktan sonra toptan geribildirim yapabiliriz yardımınızla.

İşler düşündüğümden hızlı yürüyecek gibi bu arada. PCB çıktı zaten. Akşam da eski bir UPS'ten söktüğüm 2x9,5V trafoyu buldum. Kutulama aşamasına sonra geçeceğim için geçici olarak büyük boy bir-iki soğutucu kullanacağım ki belki bu haftasonu ilk sesi duyarım. Umarım C.tesi sabahı Karaköy'de olurum... :D
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 02 Haz 2009, 18:57

Ben de bir çift ras 10 istesem yüzsüzlük olur mu? :oops:
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 02 Haz 2009, 19:31

Olmaz!.. :D
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 02 Haz 2009, 19:37

Ozaman müsait zamanınızda bir takım yapabilirseniz sevinirim :) , neler almam-yapmam gerekir?
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10