RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen e154 » 30 May 2009, 17:01

PCB leri kontrol etmeli
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen e_cag » 30 May 2009, 18:38

Olur, basmadan önce şemayla karşılaştırayım. Nadiren tasarımı hazır pcb kullanıyorum, o yüzden kontrolü atlayıp doğrudan basmayı düşünüyordum. Bildiğin hata v.b. var mı ki?
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 30 May 2009, 18:41

e154 yazdı:PCB leri kontrol etmeli

Emin'cim sen o güzel yönteminle PCB'ni yap ve devreni çalıştır. Bu konuda sana FULL destek, sorun çıktığında sormak istediğin herşeyi sorabilirsin.

Başarılar.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 31 May 2009, 01:09

hoparlör yazdı:Emin'cim sen o güzel yönteminle PCB'ni yap ve devreni çalıştır. Bu konuda sana FULL destek, sorun çıktığında sormak istediğin herşeyi sorabilirsin.

Başarılar.

Çok teşekkürler. Giriş transistörlerinin eşlenmesi için yapmam lazım ilk çalışmayı.Devrede kullanılacakları şartlar altında hfe ölçmem gerekecek sanıyorum. Dökümanda ilk dikkatimi çeken BC556'nın da kullanılabileceği. Buna rağmen MPSA serilerinin kullanılmasının belirgin bir avantajı var mıdır, bilmiyorum. BC'ler daha bakkalda markette bulunabilir halde. Nazım geçen malzemecimdekilerden ölçüp ölçüp seçtiklerimi kullanırım bir ihtimal.

Mosfet olarak da IRFP150 ile 240'ın farklarını inceeleyeceğim, bakalım devrenin tasarımında göz önne alınmış birşeyler bulabilecek miyim...
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen e154 » 31 May 2009, 02:50

e_cag yazdı:Olur, basmadan önce şemayla karşılaştırayım. Nadiren tasarımı hazır pcb kullanıyorum, o yüzden kontrolü atlayıp doğrudan basmayı düşünüyordum. Bildiğin hata v.b. var mı ki?

Nico RAS tasarımlarında genelde ufak karışıklıklar olabiliyor mesala gerçkleştiridiği projelerin resmide PCB çizimiyle / yerleşimiyle tutmaz.
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 31 May 2009, 08:03

Böyle bir genelleme yapmak son derece yersiz bence. Web sitesinde devrelerin iki versiyonu birden vardı ama son verileri uyumluydu. Zaten düzeltmesini de yapmıştı, ama Nico ile birebir çalışmak lazım, her zaman değişiklik yapabilecek ve ihtiyaçlara beğenilere cevap verebilecek katkılar yapabiliyor.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen drhardware » 31 May 2009, 12:12

Üzülerek Erhan'ın tespitine katılıyorum. Forum bunun örnekleriyle doluyken aksini iddia etmek oldukça güç!
Sanırım forumda Nico'nun tasarımlarını ilk uygulayan olarak deneyimlerimi paylaşmam ve uyarı yapmam gerekiyor:
- RAS100'ü ilk yaptığımda Nico'ya defalarca sorduğum ve teyit aldığım halde, son anda Nico'nun uygulama yaptığı PCB'de ölümcül bir hata farkettim ve şemaya göre düzelttim. Kendisine durumu ilettiğimde özür diledi ve sonraki PCB lerini düzeltti ve hatanın ölümcül olmadığını iddia etti.. Ancak hata kesinlikle ölümcüldü çünkü geri besleme direnci (Rf) + girişe geliyordu ve bu direkt olarak osilasyon demekti.. Eğer bu halde enerji verseydim şüphesiz çıkışlarım yanacaktı!
- RAS300 uygulamasında hiçkimse başarılı olamadı. Sayın Hoparlör henüz üye değilken, forumda ve ana sayfada RAS300 avukatlığına soyundum, kendim denemediğim halde Nico'ya olan aşırı güvenimden ve devrenin RAS100'ün "uzatılmışı" olmasından dolayı; devrenin çalışmadığını iddia eden herkesle kavga ettim! Ancak sonunda anladım ki Nico PCB yi yanlış tasarlamıştı! Şimdi bile RAS300 ü bunca savunduğuma pişmanım.. Evet devre şemasında herhangi bir hata yok belki ama PCB kesinlikle yanlış tasarlanmış..
- Yine RAS100 yazısında Nico devrenin 8ohm yükte 8W a kadar Class A çalıştığını söylüyor.. Hatırladığım kadarıyla bundan emin olamadığım için bizim ana sayfadaki proje yazısına bu ibareyi eklemedim. Oysa biliyoruz ki bir PP amplifikatörün 8W Class A verebilmesi için en az 700mA bias akımına sahip olması gerekirken RAS100 sadece 40mA biasla çalışıyor!
- Class A preamplifikatör uygulamasının PCB dizaynındaki muhtemel hatalar yüzünden kendim bir PCB dizayn edip Erhan'a verdim ve uygulamasına yardım ettim. Sonuçları hakkında yorum yapmak dahi istemiyorum...
Amacım Nico'yu kötülemek değil.. Ancak uygulamacıların, Nico dizaynlarını uygularken dikkatli olmalarını öneririm!
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 01 Haz 2009, 14:04

Nico Ras, devreleri ile ilgili herşeyi uygun muhatap bulduğunda paylaşan, bunları kendisi veya kimlerle geliştirdiğini, kaynaklarını veren ve bu konuda hiçbir kompleksi olmayan 60 küsur yaşlarında, Güney Afrika'nın konusunda dünyaya kök söktüren üretim şirketlerinin birinin ortağı, aynı zamanda caz gitaristi ve DIY gurusu, bizim gibi çakma değil gerçek bir guru.

Her tasarımcı gibi bazen yaşının ve başka problemlerin getirdikleriyle hata yapabiliyor ya da eksik söyleyebiliyor. Bu normal, karşısındakini tartmaya başlayınca ona göre detayı veriyor. Bu adama herşeyden önce son derece saygım var, ve kısmet olursa da ya burada ya da Güney Afrika'da hayattayken görüşeceğim.
Bu kadar edebiyattan sonra şunu söyleyebilirim. Nico'ya karşı bu forumda acımasızca bir saldırı var. Geçmiş deneyimleriniz ne olursa olsun hiç kimsenin tutup da RAS geçen her mesajın altında taciz niteliğinde kontrol ettin mi, baktın mı diye aşağılayıcı bir tutumla yazı sokuşturmaya hakkı yoktur. Hele Erhan'ın hiç yoktur, Erhan'a bu konuda kim cesaret veriyorsa bu ayıp da öncelikle onundur.

Bu kadar şaibeli ise adamın yaptıkları siteden de kaldırılsın kurtulalım bari. Düşünün aynı tutumu LM3875 projesi için söylendiğini, kondansatör de ters mi konulmuş? Cızırtı var mı? Besleme mi yetersiz? Panasonic FM şart mı? Sen bunu yapma yerine bunu yap, zaten sorun çıkmıştı, karışıklık mı var? Bu tarz kimse için kabul edilemez. Forumda bu tür mesajlarla da doluyken sanırım kimse aksini iddia edemez. Bu tarz çıkışlara Nico dışında başka birisi için de itiraz ederdim, ettim de hatta bazıları da sihirli eller tarafından silindi.

Bu arada ben yapmadığım devreleri savunmuyorum, bu kesinlikle duygusal bir hata olur. Sitedeki tasarımdan Ersoy'un yaptırdığı baskılı devrelerin dört tanesi Ersoy'da iki tanesi bende çalışıyor. Bir çift daha var, onu da farklı malzeme ile yapıp test etmeyi düşünüyorum. RAS100 yapmadım onu çift yüzlü, RAS240’a yapılabilen ve bias ayarlı başka bir tasarım içinde deneyeceğim.

Sorun çıkmadı mı, çıktı. İlk defa 70V ile beslemeye kalktık ve teori ile pratiğin uymadığını gördük. Nico'nun Rod Elliott ile muhabeti sonucu onun da denemediği ortaya çıktı ve sitelerini düzelttiler. Nico'nun RAS100&240 versiyonları Elliott'ın sitesinde de var malumunuz, birlikte geliştirmişler. Hatta Hitachi uygulama notlarını bile gönderdiler. Aşama aşama bir sürü şey öğrendik geliştirdik, şimdi çok farklı bir yerdeyiz. RAS350 70V ile beslenecek. RAS300 ya da 240 herneyse, bu devreyi yapan çalıştıran ve memnun olan iki kişi olarak başka kimsenin de sanırım bu konuda yok baskılı devresi olduydu olmadıydı demeye de hakkı yoktur.
Yayınlanan devrelerin hiçbirinde sorun yok mu? Var ama kimsenin bunlara takılmasına gerek yok. Hata her zaman olacaktır, önemli olan karşınızda size yardımcı olmaya çabalayan birisinin olmasıdır. Her devre belirli varsayımlarla şekillenmiştir ve farklı uygulamalarda çeşitli uyarlamalar gerekecektir.

Nico'nun devrelerini beğenmeyebilirsiniz, sesinden hoşlanmayabilirsiniz, forumdaki kimi arkadaşların aksine tatsız deneyimler de yaşamış olabilirsiniz. Hiçbir itirazım yok, bunların ifade edilmesinden de rahatsızlığım yok, sonuçta herkesin farklı yaklaşımları var. Ama çifte standart uygulayıp paylaşım ortamını bozmak artık ayıp oluyor. diyaudio.com'da Nico'da özür dileyenleri de unutmayalım. Her ne kadar bana da birkaç öğrencim seninle yazışıyormuş yakıştırması yapılsa da gülüp geçiyorum.

Daha önce ben de merak edip sormuştum Class A konusunu, cevabı şu oldu:
"RAS100 de bias iki diyot tarafından sağlanır. Böylece uygulayıcının herhangi bir bias ayarlaması yapmasına gerek kalmaz. Bu iki diyotla ve 55V besleme ile her çıkış birimi için bias 260 mA'dir. Bu boştaki güç harcaması birim başına yaklaşık 14.3 watt olup, toplamda 28 watt olmaktadır. Dolayısıyla class A olarak 28/4 = 7.1 watt'a kadar çalışmaktadır."

Yaklaşımı bu, doğru veya yanlış. Sonuçta başka bias ayarlı tasarımları da var henüz uygulamadığım. Ama üzülerek söylemek zorundayım ki sonuçlarını da bu önyargılı ortamda paylaşmayı düşünemiyorum.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 01 Haz 2009, 14:07

Sn. e-cag;

MPSA'lar karaköyde çemenardagül elektronik ve çığır elektronik'te var, görmüştüm sadece alışveriş ederken, belki başka yerlerde de vardır, bc'ler orta malı gibi, üreteni belli değil, nekadar güvenilir tartışılır...
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 01 Haz 2009, 16:01

Avatarı yanında "guru" yazanlardan biri de ben olduğum için cevap vereyim dedim, eminim sırf 200 mesaja ulaştı diye (isterse limit 2000 mesaj olsun) kimse kendini guru hissetmiyordur forumda, başka forumlarda da onbaşı binbaşı ya da çaylak kıdemli şekilnde rütbelendiriliyor üyeler, bu da bu sitenin konsptine uygun bir rütbelendirme sadece, bu rütbeyle gaza gelip kimse "guruyum ben" demediği için ortada çakma guru da göremiyorum, olsa olsa guru yok denilebilirdi (kaldı ki var)... saygılar...
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Meslek: Öğrenci

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10