gönderen hoparlör » 01 Haz 2009, 14:04
Nico Ras, devreleri ile ilgili herşeyi uygun muhatap bulduğunda paylaşan, bunları kendisi veya kimlerle geliştirdiğini, kaynaklarını veren ve bu konuda hiçbir kompleksi olmayan 60 küsur yaşlarında, Güney Afrika'nın konusunda dünyaya kök söktüren üretim şirketlerinin birinin ortağı, aynı zamanda caz gitaristi ve DIY gurusu, bizim gibi çakma değil gerçek bir guru.
Her tasarımcı gibi bazen yaşının ve başka problemlerin getirdikleriyle hata yapabiliyor ya da eksik söyleyebiliyor. Bu normal, karşısındakini tartmaya başlayınca ona göre detayı veriyor. Bu adama herşeyden önce son derece saygım var, ve kısmet olursa da ya burada ya da Güney Afrika'da hayattayken görüşeceğim.
Bu kadar edebiyattan sonra şunu söyleyebilirim. Nico'ya karşı bu forumda acımasızca bir saldırı var. Geçmiş deneyimleriniz ne olursa olsun hiç kimsenin tutup da RAS geçen her mesajın altında taciz niteliğinde kontrol ettin mi, baktın mı diye aşağılayıcı bir tutumla yazı sokuşturmaya hakkı yoktur. Hele Erhan'ın hiç yoktur, Erhan'a bu konuda kim cesaret veriyorsa bu ayıp da öncelikle onundur.
Bu kadar şaibeli ise adamın yaptıkları siteden de kaldırılsın kurtulalım bari. Düşünün aynı tutumu LM3875 projesi için söylendiğini, kondansatör de ters mi konulmuş? Cızırtı var mı? Besleme mi yetersiz? Panasonic FM şart mı? Sen bunu yapma yerine bunu yap, zaten sorun çıkmıştı, karışıklık mı var? Bu tarz kimse için kabul edilemez. Forumda bu tür mesajlarla da doluyken sanırım kimse aksini iddia edemez. Bu tarz çıkışlara Nico dışında başka birisi için de itiraz ederdim, ettim de hatta bazıları da sihirli eller tarafından silindi.
Bu arada ben yapmadığım devreleri savunmuyorum, bu kesinlikle duygusal bir hata olur. Sitedeki tasarımdan Ersoy'un yaptırdığı baskılı devrelerin dört tanesi Ersoy'da iki tanesi bende çalışıyor. Bir çift daha var, onu da farklı malzeme ile yapıp test etmeyi düşünüyorum. RAS100 yapmadım onu çift yüzlü, RAS240’a yapılabilen ve bias ayarlı başka bir tasarım içinde deneyeceğim.
Sorun çıkmadı mı, çıktı. İlk defa 70V ile beslemeye kalktık ve teori ile pratiğin uymadığını gördük. Nico'nun Rod Elliott ile muhabeti sonucu onun da denemediği ortaya çıktı ve sitelerini düzelttiler. Nico'nun RAS100&240 versiyonları Elliott'ın sitesinde de var malumunuz, birlikte geliştirmişler. Hatta Hitachi uygulama notlarını bile gönderdiler. Aşama aşama bir sürü şey öğrendik geliştirdik, şimdi çok farklı bir yerdeyiz. RAS350 70V ile beslenecek. RAS300 ya da 240 herneyse, bu devreyi yapan çalıştıran ve memnun olan iki kişi olarak başka kimsenin de sanırım bu konuda yok baskılı devresi olduydu olmadıydı demeye de hakkı yoktur.
Yayınlanan devrelerin hiçbirinde sorun yok mu? Var ama kimsenin bunlara takılmasına gerek yok. Hata her zaman olacaktır, önemli olan karşınızda size yardımcı olmaya çabalayan birisinin olmasıdır. Her devre belirli varsayımlarla şekillenmiştir ve farklı uygulamalarda çeşitli uyarlamalar gerekecektir.
Nico'nun devrelerini beğenmeyebilirsiniz, sesinden hoşlanmayabilirsiniz, forumdaki kimi arkadaşların aksine tatsız deneyimler de yaşamış olabilirsiniz. Hiçbir itirazım yok, bunların ifade edilmesinden de rahatsızlığım yok, sonuçta herkesin farklı yaklaşımları var. Ama çifte standart uygulayıp paylaşım ortamını bozmak artık ayıp oluyor. diyaudio.com'da Nico'da özür dileyenleri de unutmayalım. Her ne kadar bana da birkaç öğrencim seninle yazışıyormuş yakıştırması yapılsa da gülüp geçiyorum.
Daha önce ben de merak edip sormuştum Class A konusunu, cevabı şu oldu:
"RAS100 de bias iki diyot tarafından sağlanır. Böylece uygulayıcının herhangi bir bias ayarlaması yapmasına gerek kalmaz. Bu iki diyotla ve 55V besleme ile her çıkış birimi için bias 260 mA'dir. Bu boştaki güç harcaması birim başına yaklaşık 14.3 watt olup, toplamda 28 watt olmaktadır. Dolayısıyla class A olarak 28/4 = 7.1 watt'a kadar çalışmaktadır."
Yaklaşımı bu, doğru veya yanlış. Sonuçta başka bias ayarlı tasarımları da var henüz uygulamadığım. Ama üzülerek söylemek zorundayım ki sonuçlarını da bu önyargılı ortamda paylaşmayı düşünemiyorum.