RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 27 Tem 2010, 16:08

Bu hafta benim amfiyi toparlıyorum. Artık trafo da hazır, besleme de zaten hazırdı, iş bağlayıp çalıştırmaya kaldı.

Kablo kalınlığı ciddi bir konu, bu yüzden kesinlikle kesiti 2,5mm kablo kullanın veya 1mm olanları örgü şeklinde bağlayın derim.

Hadi hayırlısı bakalım :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen Amatör » 27 Tem 2010, 17:05

Arkadaşlar,bugün ras 32 ile biraz uğraştım.500w trafoyu bağladım.Kesin olarak kanaatim ,toplamda 210000mf kondansatörler iki kanala yeterli gelmediği yönünde.10cm mesafeden duyulan vınn gürültüsü mevcut.
Girişteki 5,6k direnci 47k ile değişmiştim ve 120pf kondansatör bağlı şu anda.Potans olmadan herhangi bir hıışş gibi bir sinir bozucu gürültü yok ancak pot bağlandığında bazen kaybolan hıışş mevcut,pot min konumda bile mevcut.
Ersoy beyin kullandığı 130000mf lık kondansatörlerden bulabilirmiyiz acaba .Ray başına 3 adet ,toplamda 6 adet kullanmayı düşünüyorum eğer bulabilirsek
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen e_cag » 27 Tem 2010, 17:24

10 cmden duyuluyorsa çok da fena sayılmaz aslında. Ersoy kendi gözlemini daha net anlatır ama onun cihazda ray başına 130.000 ile pek sıkıntı işitmemiştik yanılmıyorsam. Ray başına 105.000 de fena bir değer değil. Tabii ray başına 390.000'den kimse şikayet etmez maliyetine katlandıktan sonra. Çok sürümü olan bir malzeme değil gibi, bu nedenle tazesi Karaköy'de bulunmaz gibi geliyor bana.

Pot için başka bir tane deneme şansınız var mı? El atılmadık bir o kaldı. Belki hışırtıya ve offset garipliklerine o neden oluyordur. Sonuçta mekanik bir devre elemanı.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 27 Tem 2010, 21:25

Anlamadığım nokta,mono olarak pot dahil herşey gayet düzgün çalışıyor.
Besleme kondansatörünün yetersizliği ile bu hışırtının nasıl bir bağlantısı olabilir?
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 27 Tem 2010, 22:18

Ersoy aynı güç kaynağını kullanarak iki kanal çalıştırdığında anfi tam açılamamış gibi hışırtılar duyarken tek kanalı bağladığında rahatça çalıştırdığını söylüyordu. Sorunu daha kalın kablolar kullanarak aşmıştı. Kondansatörler de hep şimdi olduğu gibiydi. Gönderdiğiniz fotoğraflara baktığımda ise pek bir olumsuzluk gözlememiştim gerçi... Potun hışırtı yapması ise ayrı bir teori(m). Güncel, kablolamanın kolayca görülebildiği bir fotoğraf gönderebilir misiniz?
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 27 Tem 2010, 22:47

2,5 luk kablo ile yaptım bağlantıyı aynı,1,5 luk ile aynı.
Sorun kablolarla alakalı olabilir.kabloları sağa sola çekiştirdiğimde bazen düzeliyor,sora hıışşş geri geliyor.Ama kabloları değiştirdiğim halde durum değişmedi
Düzeltecez inşallah ,ümitliyim :)
Olmaz ise bir 300w trafo daha yaptırıp çift trafo denemeyi düşünüyorum
Amatör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 27 Tem 2010, 23:05

Size bir 500W trafo gelmemiş miydi? Biraz kurcalama veya kablolamayı söküp en baştan yaparak çözülecektir. Sesin düzeldiği zamanlar da varsa yanık parçadan ziyade bağlantılarda zaaf aramak lazım sanki.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 27 Tem 2010, 23:11

Kablo bağlantılarını lehimle yaptığımdan kaynaklanıyor olabilir mi sorun.
Yüksek akım lehimi sevmiyor olabilir mi :?:
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 27 Tem 2010, 23:16

e_cag yazdı:Size bir 500W trafo gelmemiş miydi? Biraz kurcalama veya kablolamayı söküp en baştan yaparak çözülecektir. Sesin düzeldiği zamanlar da varsa yanık parçadan ziyade bağlantılarda zaaf aramak lazım sanki.

Evet 500w trafo ile denedim bugün.
Birşey dikkatimi çekti;şebekeyi ölçmedim ama iki kanal birlikte çalışırken 500w ile voltajı 26,5v ölçtüm.300w ile 28-29v seviyelerinde ölçmüştüm besleme gerilimini .
Büyük trafo ile gerilimin daha az düşmesi gerekmez mi?
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 28 Tem 2010, 00:34

Çok problem var görünüyor, açıkcası birşey diyemiyorum, resim de olmayınca nerede sorun var pek anlaşılamıyor.

Kablolar problem olabilir, ama bağlantılar da lehim yerine lehim papucu ile yapılabilir hatta yapılmalı, yüksek akım gerektiğinde Nico özellikle tavsiye ediyor. Kabloların akım taşıma kapasitesi konusunda epey sorun yaşadım geçmişte, en komiği de akü şarjı için kullanılan dandik kablolardı. Benzinli arabalar için sorun olmuyor ama dizel motorları daha yüksek akım gerektirdiğinden akülerini de şarj etmek için daha kalın kablo gerekiyor. Kablo kalın demek içindeki bakır kablonun kalın olması demek, benim başıma gelen 1 cm kalınlığındaki lastiğin içinden 0,75-1mm bakır tel çıkmasıydı.

Neyse, trafonun voltajının düşmesi ayrı bir konu, eğer akımı çekemezse voltaj da düşmez aslında.

Şimdi amfimizi toparlamamız lazım, birinci trafodan sonra düzgün köprüler kullanmak. Ersoy'un kullandıkları piyasanın en iyileri, bende de var, ama kaliteli başla markalar da. Hepsinin ithalatçısı aynı ve endüstriyel uygulamalarda kullanılıyor.

Sonrasında çok büyük kapasiteler gerekmemekle birlikte az kapasitenin vınıltısı da olacaktır. Ama kondansatörlerin de çok kuru ve eski olmaması gerekir. Bu durumda yapılacak en iyi iş osiloskopla kondansatör bloğundan çıkışı kontrol etmek, ne kadar doğrultulmuş bakmak lazım. Ama en önemli konu kondansatör kalitesi, öyle audio-grade felan gerekmiyor, endüstriyel malzeme daha dayanıklı olduğundan tercih edilebilir.

Bundan sonra ise topraklamanın çok iyi yapılması ve vınıltıya yol açabilecek döngülerden kurtulunması gerekiyor. Kabloları saç örgüsü gibi örmek de işe yarayacaktır, vınıltı kapmanın önüne geçebilir.

Çevrede WiFi, cep telefonu vb. cihazlar olmasa iyi olur.

Bütün bunlardan sonra vınıltı varsa ses kaynağımıza bakmamız lazım.

Stereo bağlantıda bence bir yerden toprak döngüsü oluşuyor, ama nerden?

Yarın soğutucuları halledebilirsem, yani dört delik delip transistörleri üzerine yerleştirirsem benim amfi ayağa kalkar. SOnra uğraşalım bakalım.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir