RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen Amatör » 14 Tem 2010, 18:36

Evet Sn. hoparlör bu havalarda terletiyor gerçekten ama kışın küçük bir odayı ısıtmaya yeterli gelir :)
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen Amatör » 14 Tem 2010, 20:55

Arkadaşlar bugün besleme kondansatörlerinin bağlantılarını tekrar düzenledim.Şasi bağlantılarını yıldız şeklinde yaptım ve humm kayboldu.Ancak kutulandıktan sonra kaybolacağını düşündüğüm hıışşş sesi ara sıra kaybolmakla birlikte hala mevcut.

Anlayamadığım bir şey var.Giriş potu max ve min konumda çıkış offseti yükseliyor.Bugün 90mv civarında ölçtüm ve hoparlörde çok hafif bir gürültü oluşuyor.Acaba potun değeri ile mi alakalı bu olay.
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 14 Tem 2010, 21:07

Girişteki 5,6k olan direnci 22k ya yükseltsem bu durum değişirmi ?
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 15 Tem 2010, 14:58

Amatör yazdı:Arkadaşlar bugün besleme kondansatörlerinin bağlantılarını tekrar düzenledim.Şasi bağlantılarını yıldız şeklinde yaptım ve humm kayboldu.

İlgili arkadaşlara duyurulur, hani ısrarla kondansatörleri sopaya dizenlere :)
Class AB'de bazen sorun olmuyor ama beslemeye çok bağımlı olan Class A'da sorun belirginleşiyor.

Amatör yazdı:Ancak kutulandıktan sonra kaybolacağını düşündüğüm hıışşş sesi ara sıra kaybolmakla birlikte hala mevcut.

Bu ses eğer hoparlöre kafanızı yaklaştırınca duyuluyorsa büyük bir olasılıkla transistör gürültüsüdür. Devrenin kazancını düşürürsek azalır. Bir diğer yöntem de MPSA ailesi yerine daha düşük gürültülü transistöler kullanmaktır. Ben açıkcası denedim, çok büyük bir değişiklik olmuyor ama azalıyor. Trafoları alınca deneme yapmaya başlarım ben de.

Amatör yazdı:Anlayamadığım bir şey var.Giriş potu max ve min konumda çıkış offseti yükseliyor.Bugün 90mv civarında ölçtüm ve hoparlörde çok hafif bir gürültü oluşuyor.Acaba potun değeri ile mi alakalı bu olay.

Bunu bir araştırayım, hemen yorum yapmak istemiyorum. Pot değeri olabilir, bu gürültü neye benziyor? Hırlama mı yoksa vınıltı mı?
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen Amatör » 15 Tem 2010, 22:30

Arkadaşlar bugün birkaç saat Ras32 ile uğraştım

Mono olarak çalışırken herhangi bir humm,hıışş gürültüsü mevcut değil.Kutulanınca problem olmayacağını düşünüyorum.Kanal bulamayan fm radyo sesi gibi birşey.Şaseleme noktasıyla alakalı diye düşünüyorum.Soğutucular,sinyal girişleri ,potans dışarda olunca şasi bağlantıları zor oluyor ve nokta seçiyor.

Voltmetre ile devamlı olarak çıkış ofsetini ölçtüm.Potans sonlara değdiğinde anlık olarak 450mv DC değeri okunuyor sonra 90 mv a düşüyor.Offset 450 mv iken çok hafif olarak hop den vumm sesi geliyor .Anlık bişey
5,6k olan giriş direncini 47k ile değiştim.Pek deneme ortamı kuramadım zamansızlıktan ancak biraz düzelme oldu gibi.
Amplini baslarına hayranım ,o kadar yumuşak baslar, pırıl pırıl tizler,olukça gövdeli orta frekanslar,müziği içinize işletiyor sanki.Şarkıcı ile şarkısı bittikten sonra sanki tokalaşıp tebrik edeceksiniz :D hissi alıyorum :D (ne benzetme oldu ama)
Sizde durum nasıl?
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 16 Tem 2010, 17:51

Bende durum beklemede, trafo için. Ama haftasonu biraz ilerlemek doğru olacaktır, en azından soğutucuları artık delmeye başlayabilirim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 16 Tem 2010, 18:19

Zavallı iznime sıkıştırılan düğünler gezmeler tıkadı beni de. Pazar günü veya önümüzdeki hafta içinde montajı tamamlar hatta soğtucuya delikleri de açarım. Geçici beslemem hazır neyse ki.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 21 Tem 2010, 17:54

Arkadaşlar mono halde hiçbir sorun yokken ,iki kanal olarak birtürlü düzgün bir şekilde calıştıramıyorum ampliyi.
Mono olarak hiçbir gürültü yok,ampli ölü gibi sessiz.Ancak iki kanalı bağladığımda işler değişiyor.Girişi kısa devre yaptığımda hııışşş diye bir ses oluşuyor ve derinden gelen tık,pıt diye gürültü mevcut.Öyleki soğutucuları şase yapmama rağmen elimle dokunduğumda vınıltı oluyor.Şase noktasının yerini değiştiriyorum gürültü kesiliyor,pot ile oynayınca tekrar geliyor.
Anlaşılan ben çözemeyeceğim sorunu .
Sizi beklemekteyim
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 21 Tem 2010, 21:39

Her iki kanal da ayrı ayrı birer başına bağlandığında düzgün çalışıyor mu?
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 21 Tem 2010, 21:40

Son halinin fotoğrafı belki yardımcı olabilir.

Bir de potu kontrol edebilir miyiz? Yani potun ilk ve son kademesinde bir sorun var mı? Gerçi kontrol ettik ama 47K ve 0 ohm pozisyonlarında oynama yapıp direnç değerinde değişiklik yapıyor mu?

Kesin topraklama konusunda bir sorun var.

Ben ancak haftaya bakabileceğim, herşey hazır ama ben değilim maalesef.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir