RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen Amatör » 21 Tem 2010, 22:08

Ayrı, ayrı mono şekilde hiç problemsiz olarak çalışıyor pot dahil.
Stereo durumda pot yokken dahi hııışşş ve çok az vıınn gürültü oluyor.Topraklama ile alakalı diye düşünüyorum .
Benim besleme kondansatörleri yetmeyecek galiba iki kanala
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen Amatör » 21 Tem 2010, 23:04

Belkide 300w trafo devamlı 10 amperi vermekte zorlanıyor.Ciddi şekilde ısınıyor ve vınn lıyor.
Büyük trafo gelsin bakalım ,birde onunla deneyelim.
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 21 Tem 2010, 23:29

Aklımdan geçti de söylemeye korkmuştum... :D
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 23 Tem 2010, 14:39

e_cag yazdı:Rastgele başlayıp kaybolan hışırtılar için lehim pasta kalıntısı veya soğuk lehim, lehimlendiği yerinden kopmak üzere olan kablo ucu gibi garip hatalardan aramanızı öneririm başlangıç olarak. Giriş kablolarından başlayarak... Potta sorun da böyle gariplikler yapar. Varsa başka bir taneyile deneyin.

Evet ,aynen dediğiniz gibi imiş problem.Kolaylık olsun diye besleme girişlerini dışarıya çıkarmıştım metal parçalarla,tahminim soğuk lehim yapmışım onları.Aslında kaya gibi sağlam duruyorlardı fakat değillermiş.Amplinin + ve - bağlantısından bile gürültü kapması enteresan bir durum,demek class A olunca işler değişiyormuş,öğrenmiş oldum.Çıkarıp direk kabloları lehimledim,düzelme oldu gibi :) .Bu arada sök tak esnasında yaptığım bir kısa devre sonucu mosfetler sizlere ömür :( Yenilerini takıp 500w trafo ile deneyeceğim,olacak gibi :?:
Bu arada giriş direncini 47k yapmıştım,ses tonunu biraz orta frekansları baskın tizleri de biraz geriye aldı gibi hissettim.Olabilir mi böyle bir şey?
Yeni mosfetler gelsin de yine 5,6k larla deneyeceğim
Sizde bir gelişme varmı?
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 23 Tem 2010, 23:12

Düzelme oldu gibi dediğiniz nereye kadar düzelme? Dilerim iyice iyi olmuştur. Mosfetlere üzüldüm. 500W trafo da iyi gelecektir. Girişte direnç ve kondansatör filtre oluşturarak bir takım sesleri kısabilir ama hesaplarını bilmediğimden yorum yapamıyorum. Benim işim de az kaldı. Bir iki eksik malzememi tespit ettim, evi karıştırıp bulup başlıyorum yarın montaja. Toroidim de geldi zaten.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 23 Tem 2010, 23:33

Potans min konumda iken hiç gürültü yoktu.Kaza ile + volajı hop çıkışına temas ettirdim.Bide + ile şase kısadevre oldu soğutucu ile mos arasındaki izole amyant kaymış nasıl olduysa.Soğutucuyu şaseleyim derken çaatt diye bir sesle yerimden zıpladım.
Kısadevre sonucu bir kanalda sadece fıısss diye ses çıkıyor müzik sesi yok.Diğerinde müzik var çok azda fııss sesi var.
İkisininde mosfetleri ve 1000mf/25v geri besleme kondansatörlerini değiştireceğim.İnşallah mpsa lar zarar görmemiştir.
Sizin Ras32 izlenimlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
Kolay gelsin
Amatör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 24 Tem 2010, 16:45

Herkeze selamlar.

Bir haftalığına yurtdışındayken, siz epey ilerlemişsiniz. Yetişmeye çalışacağım artık.

Amatör arkadaşımızın sıkıntısını düşündümde, eğer tek kanal çalışınca herhangi bir sorun yokda, iki kanal çalışınca tırt oluyorsa, aaaslında durum basit. Amplinin besleme ile ilgili sorunu var.
1 Trafo yetmiyor
2 Köprü diyot yetmiyor
3 Kondansatörler yetmiyor
4 Güç kabloları yetmiyor.(ince kalıyor)

Maalesef classA nın cılveleri işte. ClassA demek abartmak demekmiş. Nekadar ekmek okadar köfte. Nekadar besleme okadar güzelses. Gökhan defalarca yazdı, Nico usta demiş: Ampliyi değil beslemeyi dinlersiniz. :D

Daha yeni geldim, saat farkı falan. Hala balık gibi hissediyorum kendimi. Biraz toparlanıp bende bakacağım ampliye. Buarada Gökhandamı yok, biryerlerdemi?
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen miriel » 24 Tem 2010, 16:52

Gökhan hocada perşembeye kadar yurt dışına çıktı.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 24 Tem 2010, 17:19

Hımmmmi

Ok. Bekleriz onu.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 24 Tem 2010, 17:56

Benim de kanaatim 300w trafonun iki kanala yetmediği yönünde,kondansatörler yeterli diye tahmin ediyorum ama ilave gerekebilir.
Amatör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir