RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen drhardware » 06 Tem 2009, 12:08

Yalnız şu soğutucuda gözüm kaldı Emin... Başına bi iş gelirse bil ki nazarım değmiştir!
Şaka bi yana, PCB ler için eline sağlık, işçilik mükemmel olmuş. Sen hangi PCB ler olduğunu biliyosun. Yakında çıkacak kokusu! Ayrıca bu işler ööle bedavaya olmaz, adını koyalım bi ara..
Bekliyoruz RAS10'un dinleme testlerini.. Hadi bagalım kolay gele.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen e_cag » 06 Tem 2009, 12:18

Soğutucu emanet maalesef. Sağlam mı sağlam. RAS10'u tamamlayınca başka soğutucuya geçeceğim. Pioneer oto ampliden çıkmış iki güzel soğutucu buldum 5 liraya.

PCB'leri beğenmenize sevindim. Sonuçları bekleriz.

RAS10'la biraz daha güreşeyim, sonuca ulaşınca aktarırım izlenimlerimi. (İnşallah)
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen e_cag » 21 Tem 2009, 20:35

RAS10 büyük kaynaklara ihtiyaç göstermiyor ve tam istediğim yapıda görünüyordu doğrusu. Single-ended class a sesini hoparlörlerden duymayı istiyorum. Belki ardından daha güçlüsü gelir ama önce şununla başetmem lazım. Bu tıkanma çok yordu beni fikren ve çalıştırmadan başka birşeye el sürmek istemiyorum. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 29 Eyl 2009, 23:53

Keşke bu başlık, başka projelerin de konuşulmaya başladığı ilk sayfalarında olduğu gibi yürüyüp devam etse, ayrılık değil heyecana bilgiye götürseydi forumu.

Devre çalıştı. PCB'yi baştan tasarladım, herşeyi sıfırdan alıp tekrar kurdum. Aslında temelde tek farklılık besleme voltajının +-9V'tan +-16V'a çıkması oldu. İlk yaptığım devreleri de aynı besleme ile deneyip, sonuçta devrenin dökümanında yer alan parça listesi ve hali ile çalışıp çalışmadığını da buraya yazacağım ve bu konuda son mesajım olacak.

İlk sayfadan itibaren başlığı gözden geçirdiğimde ne hale geldiğimizi bir kez daha gördüm, hiç mutlu değilim...
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 30 Eyl 2009, 01:07

Sevgili Emin,

Sayende bu başlığı okumayacağım derken son yazdığım mesajdan sonra meraktan okudum ve tahmin ettiğim gibi olduğunu gördüm. Bu mesajlar durduğuna göre ve arkamdan bir araba dolusu laf edildiğine göre sanırım benimde bir çift söz söyleme hakkım var. Hem birkaç gün öncesine kadar hesabımın da dondurulduğunu ve cevap hakkı verilmediğini öğrenmiş olsam da dert değil, şimdi rolleri değişmiş durumdayız galiba. Ama sorun sende değil, senin yol açtığın bir olay da değil.

Özgür benim teknik bilgimi merak ettiğinden özelden bir mesaj attı ve güç hesabı budur dedi, ben de açıkcası alttan alarak doğru bildiğini söylemesini belirtip buna destek de verdim. Ortamın yumuşadığını ve sorun çıkmayacağını düşünürken birden o kaba üslupla hani ne oldu gibi saçmasapan mesajla karşılaştım. Ve anladım ki Dr. sadece entrika çevirip bilinmeyen bir garez besliyor. Ve çekildim.

Sonrasında sebebini anlamadığım bu öfkenin ne olduğunu araştırdım ve buldum da. Neden Nico Ras'ın devrelerine karşı pasif bir direniş var anladım. Üstelik üşenmeyip RAS10A isimli devreyi de yaptım ve çalıştırdım, Emin de dinledi, Ersoy da, sonuçta Nico'nun başka devrelerini de yaptık yapıyoruz ve yapacağız da. Yapmak istedikten sonra Dr. Hardware pekala RAS10A yapar da dinler de, altı üstü bir başlangıç devresi.

Bu forumda ne zaman bir devre yapsam Nico'nunkilerden beter bir sonuç aldım ama şikayet etmedim, sonuçta beni tekrar elektroniğe bu forum bulaştırdı, Özgür'ü savunmak adına bu forumda yazmaya başladım ve ne yazık ki onun "öğrencisi" olamadığım için de forumdan çekildim. Kendi kendime de dönmedim, dönmem konusunda ikna edildim, buna katkıda bulunan herkese de teşekkür ederim. Gereği yokken sırf destek olsun diye başladığım devrelerin de desteksiz kalması ayrı bir konu.

Neden böyle olduğunu burada açıklamayacağım, ama sebebini diyaudio.com'u takip edenleriniz görebilirler. Görmediklerinizi de ben burada söylemem, forum ağalığına karşı çıkarken başka bir tür ağalık yapmanın alemini görmüyorum.

Baştan beri Özgür'le dost olmak istedim, ama onun dost aramadığını kabullenemedim. Sonuçta Özgür'den çok daha fazlasını hiçbir ego/kompleks gösterisi yapmadan veren insanlarla tanıştım, dostlar edindim ve halen onlarla çalışıyorum.

Ne derler, kötü komşu insanı ev sahibi yaparmış. Burada forum ağası olmamalı, gönül dostları olmalı. Ticari ilişkiler dostlar arasında olabilir ama ticareti de adam gibi yapmalıdır.

Bu forumda Dr'un yerini almak gibi bir hevesim yok. Paylaşma kültüründen yoksun, bilgisini hükmetmek için kullanan yurdum insanının ne gibi felaketlere yol açtığını senelerdir gördüm, sonunda da akamisyen olup yazmaya başladım. Bunu değiştirmek elimizde, değiştiremezsek forumunda alemi yok, yazmanında.

Özet dedim uzadı, ama böyle olmamasını dilerdim, ne yazsam laf giydirmiş durumda olacağım, sanırım bu kadar yeter. Bu başlık da belki kapatılmalı ve yeni bir başlık açılmalı diye düşünüyorum.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 30 Eyl 2009, 01:29

Son olarak naçizane yaptığım ve testleri uyguladığım devrenin de bir fotoğrafını ekleyeyim.

Bu arada Nico Ras Tanrı değildir, çok insanın dostudur ve kapısını usulünce çalan herkese koşulsuz destek olur. Rod Elliott vb. benzeri adamların paylaşma kapasiteleri inanılmaz seviyede. Hatası çıkıyor mu evet, çıkıyor. Ama bunlar ölümcül hatalar değil ve siz beraber çalışıyorsanız onun neyi neden yaptığını anlayıp düzeltir katkıda bulunursunuz. Sadece bir pdf dosyasından devresini yapıp da tatmin olmuyorsanız haklısınız, ama devrelerini sitenizde yayınlıyor ve dostum diye hitap ediyorsanız hatayı bulur, söyler ve düzeltirsiniz. Dostluk bunu gerektirir, hatayı örtbas etmenizi gerektirmez. Bunu da yüzüne söylersiniz, arkasından söylemeniz için dostum dediğiniz insanın yaptığı dostça bir uyarıyı hazmedememiş olmanız gerekir. Durum bu kadar basit ve insani bir durumdur.

Benim konumumda Nico'dan öğrendiklerimi Türkçe olarak forumda paylaşmaktan öte değildir, buna zorunlu da değilim. Beğenen yapar, beğenmeyen daha iyisini yapar biz de ondan birşeyler öğreniriz, birlikte hobimizden keyif alırız.

RAS10A giriş seviyesi ama Class A sesini duymanız için harika bir devredir. Nico bunu 10 sene önce felan yapmış. İlk yaptığınızda çalışır ve çalışması için gereken desteği isteyen Nico'dan talep eder, isteyen bizim deneyimlerimizden yararlanır. Isıl açıdan çok kararlı değildir ama öğrenmek için bundan daha iyi bir devre bilmiyorum. Birkaç ilave ile düzgün 7-8W civarı ama nefis Class A deneyimi yaşatacak kadar iyi oluyor. Ancak bu eklentileri ayrı bir başlıkta toparlamak gerekiyor ve asıl para beslemeye gidiyor.
Eklentiler
IMGP3639.JPG
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 30 Eyl 2009, 09:00

Evet, yeni bir başlık açıp RAS10'u orada sona ulaştırmak iyi olur. Fotoğrafları ben de ekleyeyim:

S6004214.JPG

S6004216.JPG

Beslemede güç elde etmenin yolunu şöyle buldum: hurdaya atılmış aynı model iki UPS'in trafolarını alıp kullandım. Akşamki testte 35A'lik iki köprü diyot ciddi ısındı. Avometremin amper kademesi iyi çalışmadığından doğrudan kulakla distorsiyon ve elle ısınma takip ederek yarım saat kadar çalıştırdım. Sürenin sonunda soğutucu herhalde 60-70 derece civarına ulaştı. Sesi bir aksilik olmazsa bu akşam iki kanal olarak dinleyebileceğim ama tek kanal: evet, başka birşeye benzemiyor, çok güzel geldi. :D Kendi tasarladığım pcb'yi de istekliler için paylaşmak istiyorum. Orijinal pcb tasarımına göre yaptığım devreyi de tekrar deneyeceğim. Ve son olarak, kart üzerinde kullandığım MPSA serisi transistörlerin de yakından fotoğraflarını ekleyeyim, belki referans olur.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Hazar » 30 Eyl 2009, 09:44

Evet, tartışmalar kaldırıldı.

RAS10 ile alakalı herşeyin paylaşılmaya devam edildiği, temiz bir konu olarak kalması dileğiyle.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 30 Eyl 2009, 10:40

Eline sağlık Emin Usta :)

MPSA transistörleri değiştirdin mi yoksa ilk kullandığın ve sahte olduklarından şüphelendiklerini mi kullandın?

Baskı devre çok kritik değil ama yeni bir tasarım yapman da çok hoş, o zaman birkaç eklentiyi de senin üzerine yıkalım ve o şekilde yayınlayalım derim :)

RAS10A eklediğim fotoğraftada görüldüğü gübü rahatlıkla simetrik 18V beslemede 4-5 amperlere çıkabiliyor. 15 gün dinleme testi yaptım ve devre 20-30dk ısındıktan sonra belirli bir noktada kararlı kalıyor, ancak akımı 0,8A civarında trimpotla sınırlıyorsunuz. Eğer akıma izin verir 1A üzerine çıkarırsanız devre ısınmaya başlıyor, ısındıktan sonra da ne varsa çekmeye başlıyor. Ben lab güç kaynağımın sınırı olan 4,9A'i rahatlıkla gördüm. Bu durumda minik bir fan ile takviye etmek yararlı oluyor.

Garip olan trimpotla akımı yeniden sınırladığımda ses kalitesinde değişiklik olmadan 0,8A civarında sabitleyebiliyorum. Sadece ses çıkış seviyesinde azalma oluyor. Bu ısıl kararsızlığı gidermek için basit bir transistör eklemesi yaptı Nico, sonra da biraz daha üzerinde çalıştık. Bunları toparlayıp sizlerle paylaşacağım.

Akım neden bu kadar önemli? Çünkü Class A devrenin girişinde sinyal olsa da olmasa da hep aynı sabit akımı çekiyor. Dolayısıyla boşta ve tam yükte aynı verim ya da verimsizlikle çalışıyor. Sinyal seviyesi yükselip devre tam güce ulaşınca kritik nokta geliyor, devre fazla sürüldüğünde birden distorsiyon %0,0.. lardan %100 oluyor. Maksimum seviyeyi buradan da anlayabilisiniz.

Bu devreyi Class A ile tanışmak için yapmanızı tavsiye ederim. Son versiyonunu okulda odamda kullanmayı düşünüyorum, kışın aynı zamanda ısıtıcı görevi de görecektir:) Ancak alıp evin baş köşesine koymak isterim derseniz RAS35A derim. Her iki devrenin de yapılışını ve uygulama notlarını sizlerle paylaşacağım. Bu kadar erken bir Class A işine gireceğimi düşünmüyordum, ama referans bir çıkış katı düşünürseniz kesinlikle böyle 5-10W bir Class A yapın derim. Ses ev için fazlasıyla yeterli, sadece beslemeye güçlü trafo ve bol kondansatör koymanız şart.

Malzemeler Karaköy'den, hepsi bulunur ama sahte olmayanları almak durumundasınız. Benim kaynağım Kılavuz Elektronik her zamanki gibi.Malzemede trimpotları sakın ucun çin malı 25 kuruşuklardan almayın. Bu devrenin en kritik elemanı trimpotlar, tanesi en az 1-2 TLlik Bournes vb. kalitelisi almanız gerekir.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 30 Eyl 2009, 11:11

hoparlör yazdı:Eline sağlık Emin Usta :)

MPSA transistörleri değiştirdin mi yoksa ilk kullandığın ve sahte olduklarından şüphelendiklerini mi kullandın?

Baskı devre çok kritik değil ama yeni bir tasarım yapman da çok hoş, o zaman birkaç eklentiyi de senin üzerine yıkalım ve o şekilde yayınlayalım derim :) ...

Teşekkürler :D .

MPSA işi karışık. Elimde farklı Karaköy seferlerinde muhtelif dükkanlardan aldığım 3-4 farklı baskı taşıyan MPSA'lar vardı. Hala da var. Kullandıklarımın yakın fotoğraflarını da onun için ekleyeceğim ve nereden aldığımı da hatırlamaya çalışacağım. Yanlış hatırlamıyorsam MPSA56'ları Kılavuz'dan alıp kullandım ama MPSA06'lar dediğim gibi muhtelif.

Devrenin final halinin yayını için elimden gelecek işleri yaparım.

Akşama ikinci kanalı da bağlayıp daha doğru düzgün dinleyeceğim :D .
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti