Eline sağlık Emin Usta

MPSA transistörleri değiştirdin mi yoksa ilk kullandığın ve sahte olduklarından şüphelendiklerini mi kullandın?
Baskı devre çok kritik değil ama yeni bir tasarım yapman da çok hoş, o zaman birkaç eklentiyi de senin üzerine yıkalım ve o şekilde yayınlayalım derim

RAS10A eklediğim fotoğraftada görüldüğü gübü rahatlıkla simetrik 18V beslemede 4-5 amperlere çıkabiliyor. 15 gün dinleme testi yaptım ve devre 20-30dk ısındıktan sonra belirli bir noktada kararlı kalıyor, ancak akımı 0,8A civarında trimpotla sınırlıyorsunuz. Eğer akıma izin verir 1A üzerine çıkarırsanız devre ısınmaya başlıyor, ısındıktan sonra da ne varsa çekmeye başlıyor. Ben lab güç kaynağımın sınırı olan 4,9A'i rahatlıkla gördüm. Bu durumda minik bir fan ile takviye etmek yararlı oluyor.
Garip olan trimpotla akımı yeniden sınırladığımda ses kalitesinde değişiklik olmadan 0,8A civarında sabitleyebiliyorum. Sadece ses çıkış seviyesinde azalma oluyor. Bu ısıl kararsızlığı gidermek için basit bir transistör eklemesi yaptı Nico, sonra da biraz daha üzerinde çalıştık. Bunları toparlayıp sizlerle paylaşacağım.
Akım neden bu kadar önemli? Çünkü Class A devrenin girişinde sinyal olsa da olmasa da hep aynı sabit akımı çekiyor. Dolayısıyla boşta ve tam yükte aynı verim ya da verimsizlikle çalışıyor. Sinyal seviyesi yükselip devre tam güce ulaşınca kritik nokta geliyor, devre fazla sürüldüğünde birden distorsiyon %0,0.. lardan %100 oluyor. Maksimum seviyeyi buradan da anlayabilisiniz.
Bu devreyi Class A ile tanışmak için yapmanızı tavsiye ederim. Son versiyonunu okulda odamda kullanmayı düşünüyorum, kışın aynı zamanda ısıtıcı görevi de görecektir:) Ancak alıp evin baş köşesine koymak isterim derseniz RAS35A derim. Her iki devrenin de yapılışını ve uygulama notlarını sizlerle paylaşacağım. Bu kadar erken bir Class A işine gireceğimi düşünmüyordum, ama referans bir çıkış katı düşünürseniz kesinlikle böyle 5-10W bir Class A yapın derim. Ses ev için fazlasıyla yeterli, sadece beslemeye güçlü trafo ve bol kondansatör koymanız şart.
Malzemeler Karaköy'den, hepsi bulunur ama sahte olmayanları almak durumundasınız. Benim kaynağım Kılavuz Elektronik her zamanki gibi.Malzemede trimpotları sakın ucun çin malı 25 kuruşuklardan almayın. Bu devrenin en kritik elemanı trimpotlar, tanesi en az 1-2 TLlik Bournes vb. kalitelisi almanız gerekir.