RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen e_cag » 25 Haz 2009, 14:51

Beyz - kollektör voltajlarına da bakarım. Proje dökümanında BC556 ve benzerlerinin de kullanılabileceği yazıyordu. MPSA06'yı biryerde bulup kullandım ama MPSA56'yı çok aramadım. Bir de söz dinlemeyi öğrenip şu Kılavuz'a uğrasam ne iyi olacak :oops: :? :evil: .

Yine proje dökümanında yapılması gereken bir revizyon var, hatırlatma notu olsun bu arada: MPSA06 yerine BC557 ve türevleri de kullanılabilir der Sn. Ras ancak MPSA06 npn, BC557 (BC556-559) pnp.

İkinci RAS10'a da başlamış bulundum bir taraftan. Onu tamamen MPSA'larla yaparım artık, trimpotları da adam gibi marka kullanacağım bu kez. Giriş 10uF'lerini de bulmuştum; geriye yine raf dip köşelerinden 100uF'leri denk getirmeye kaldı. Hala umutluyum mevcut mosfetlerden. Uçmuşlar gibi gelmiyor ya, bakalım nasıl olacak. İkinci yapacağım için mosfetleri Fairchild arayayım piyasadan...
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 25 Haz 2009, 15:40

Emin'cim,

BC serisi de olur ama açıkcası BC-BD alırken dikkatli olmak lazım. Bu hafta yolum Karaköy'e düştü ben de gaza gelip Kılavuz'u altüst ettim. MPSA serisi orjinalliğine en güvenilir seri, BD139-140 gibileri de ST marka Kılavuzdan bulabilirsin, diğer mosfetleri de. Bu arada asıl sahibiyle de tanıştım, epey muhabbet ettik, hem tecrübeli hem de çok düzgün insanlar. Açıkcası Ersoy tutup da tavsiye etmese, ben de gidip ilgi görmesem, elektronik devreler konusunda ya dışarıya açılırdım ya da hazır cihazlara yönelirdim, hobi olmaktan çıkardı.

Ne yazık ki artık Bourne marka trimpot getirmeyecekler, trimpot fiyatına komple devre yaptıkları için Çinlilerden alıyormuş üretici firma :(

Neyse bu kadar reklam yeter. Dökümanda varsa tamamdır, bana pek hoş görünmedi ama Nico'nun kullandığı BC serileri daha düzgün, ben MPSA serisini tercih ettiğini, BD139-140 tınısının benzeri yüksek voltajlılara göre daha iyi olduğunu duydum kendisinden. Bu yüzden zaten bi para değil 20-30 tane alıp stok tutuyorum.

Son durum için ise Nico'nun şöyle yorumu var:
Şimdi bu besleme voltajı ile R12 2.2K olmalı diyor Nico. VR1'i ayarlamadan önce VR2 ortada %50 ayarında olmalı, sonra VR1 1.2 Amp olacak şekilde negatif besleme tarafından ayarlanmalı diyor. Bias ayarlandıktan sonra VR2'yi 0 ofset için ayarlayacaksın, ancak sıcaklık ile değişeceğinden 10-20dk. devre çalıştıktan sonra tekrar düzelteceksin diyor. Son ayarlamadan sonra gayet stabil olmalı diyor.

Sonra BC556 OK diyor. Eğer R12 için 2.2K halen çok düşük akım sağlıyorsa, o zaman 3.3K denemelisin diyor. Bu devreyi ilk yaptığında +-18V kullanmış ve R12 de 1.2K gayet düzgün çalışmış.

Şimdilik bu kadar, voltajları da sordum, sanırım mesajı yarıda kalmış.

Sana kolay gelsin diyorum.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 25 Haz 2009, 15:59

VR2 nin değerinde çelişki vardı bir zamnlar noldu o ?
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 25 Haz 2009, 16:28

VR1=1K, VR2=100Ω olacak şekilde kararlaştırmıştık.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 25 Haz 2009, 16:57

Evet, VR2'deki durum daha montaj başlamadan önce çözülmüştü.

Doğrudan ve Nico'dan nakil bilgiler için teşekkürler!.. Akşama biraz daha kurcalayayım, yakında ses gelir :D .
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 25 Haz 2009, 23:14

Dayanamadım, bağlayıp denedim. Girişten verdiğim kadar sesi çıkıştan alıyorum galiba. Volümü yükseltince kırpmaya başlıyor. Herhalde 300 mW güç var şimdilik. Sükunet akımı hala dandik ölçü aletimde göremeyeceğim kadar küçük. R12'yi 4K'a kadar çıkardım, değişiklik yok. Besleme voltajım +-9V. Haftasonunu bekleyip orijinal mosfet ve mpsa arayıp ikinci başladığımla devam ederim herhalde. Ya da önerisi olan?
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 25 Haz 2009, 23:16

Neyse yanık patlak filan yok herhalde:) kaynak nedir Emin abi, mp3 çalar filansa çıkmayabilir, giriş hassasiyetini okumadım hiç ama? Orijinal mos derken bizim IR ler kofti miymiş? Yani IR marka da olsa sahte mi?
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen e_cag » 25 Haz 2009, 23:28

fixxxxxer yazdı:Neyse yanık patlak filan yok herhalde:) kaynak nedir Emin abi, mp3 çalar filansa çıkmayabilir, giriş hassasiyetini okumadım hiç ama? Orijinal mos derken bizim IR ler kofti miymiş? Yani IR marka da olsa sahte mi?

Onu söyleyebilsem iyi olurdu benim için. :D Yok valla, bilmiyorum. Aslında sanmıyorum da. Ama yine de özellikle Fairchild bakacağım, kısmetse bu haftasonu. Zaten devre üzerinde sök-tak yapmayı sevmiyorum, yenisine böyle birşey yapayım diye düşündüm. Biraz daha çalışayım bakayım, gate source voltajlarını ölçeceğim şimdi.
İlave: Kaynak laptop. volümü yükseltemeden kırpma başlıyor, o yüzden kaynağa takılmadım. Çalıştırınca göreceğiz. Giriş seviyesini de Sn. Ras'tan öğreniriz.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 26 Haz 2009, 09:28

sonuçta ilk taktığın mosfetler yanıkmı saĞLAMMI ?
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 29 Haz 2009, 00:30

Kırpılma varsa bu durumda bias ayarlamasında sorun vardır sanırım. Cuma günü Nico birkaç yorumda bulunmuştu, kısaca aktarıyorum.

Öncelikle güç kaynağının desteklenmesi gerekir, düşük bir voltajda çalıştırıldığı için ucuz kondansatörlerle büyük bir rezervuar oluşturulması kolay olacaktır. 10V ile 8W rms güç elde edilecektir, bu da verimli hoparlörler kullanıldığında oldukça yeterli olacaktır. Ayrıca bias doğru ayarlandığında, 1.2 amper aktığında kanal başına güç tüketimi yaklaşık 24W olacaktır. Devre çalıştığında boşta bile single-ended class A çalışmaya devam edecektir ve bias ile ayarlanan akım aşıldığında sinyal bozulacak ve distorsiyon %100 olacaktır. Bu Class A'nın kötü tarafıdır, bias üretilebilecek en yüksek sinyal seviyesini belirlemektedir. Bias artırılması ise güç kaynağında daha fazla destek ve soğutucularda daha fazla ısı demektir. Bunun yerine daha verimli push-pull Class A'ya geçilebilir ama ses açısından single ended class A'nın yerini hiçbir şey dolduramaz.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10
    gönderen ekosis » 22 Tem 2013, 13:39
    1 Cevaplar