hoparlör yazdı:Kırpılma varsa bu durumda bias ayarlamasında sorun vardır sanırım. Cuma günü Nico birkaç yorumda bulunmuştu, kısaca aktarıyorum.
Öncelikle güç kaynağının desteklenmesi gerekir, düşük bir voltajda çalıştırıldığı için ucuz kondansatörlerle büyük bir rezervuar oluşturulması kolay olacaktır. 10V ile 8W rms güç elde edilecektir, bu da verimli hoparlörler kullanıldığında oldukça yeterli olacaktır. Ayrıca bias doğru ayarlandığında, 1.2 amper aktığında kanal başına güç tüketimi yaklaşık 24W olacaktır. Devre çalıştığında boşta bile single-ended class A çalışmaya devam edecektir ve bias ile ayarlanan akım aşıldığında sinyal bozulacak ve distorsiyon %100 olacaktır. Bu Class A'nın kötü tarafıdır, bias üretilebilecek en yüksek sinyal seviyesini belirlemektedir. Bias artırılması ise güç kaynağında daha fazla destek ve soğutucularda daha fazla ısı demektir. Bunun yerine daha verimli push-pull Class A'ya geçilebilir ama ses açısından single ended class A'nın yerini hiçbir şey dolduramaz.
Dün gece çevirdim Nico'nun gönderdiklerini ama maalesef henüz voltaj ölçümleri konusunda bir geri dönme olmadı. Çok önceden yaptığı bir devre olduğu için zaten bilgisayarı da yıldırım çarptı, bizim ihtiyar hatırladıkça günlük koşuşturmacası içinde yazıyor.
Bu arada hesaplama yaklaşımı farklı olabilir, aslında yaklaşım farklılığı olmaması gereken bir konu bu. Sosyal bilimlerde farklı yaklaşabilirsiniz ama temel fizik kurallarını ben böyle yaklaştım deyip değiştirirseniz ya matematiği görmezden gelirsiniz ya da fiziği. Bu yüzden Nico'nun tavsiyeleri açıkcası sorgulanmalıdır ve bu konuda özellikle Dr.'un daha önceden uyarıları vardı, dikkate alınmalıdır. Ben kendi adıma bu farklılıkları araştırıp daha fazla öğrenme fırsatı ediniyorum.
Devre Nico Ras'a ait olduğundan çalıştırılması konusunda onun uyarılarını da dikkate almalıyız. Nico'nun çalışmaları maalesef biraz karışık ve tüm dünyada farklı versiyonlarla gerçekleştirildiğinden biraz toparlanmaya ihtiyacı var. Ben ister istemez böyle bir misyona soyunmuş oldum. Dolayısıyla sizlerden gelen tüm uyarı ve eleştiriler bu anlamda büyük katkı sağlayacaktır.
Bazı konularda benim yazdıklarım ile Dr.un bu olmaz dedikleri arasında kalabilirsiniz. Kesinlikle Dr.u dikkate alın, benim asıl görevim neden böyle bir farklılık olduğunu araştırmak. Çoğu zaman uygulamadan memnunsanız kaç Watt'a kadar Class A çalışıp çalışmadığı önemli olmayabilir. Ama zaman geçtikçe aslında bunun çok da önemli bir hal almaya başladığını da göreceksiniz. Bu yüzden teoriyi hafife almayalım, uygulama ile teoriyi her zaman karşılaştıralım, ilerlemenin tek yolu bu gibi görünüyor.
Kolay gelsin.