RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 05 Ekm 2009, 15:43

Bu CCS'den kastın acaba nedir ki? Hani konu PIC programlama olsa anlıycam da ? :D
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen Hazar » 05 Ekm 2009, 15:50

hoparlör yazdı:Bu CCS'den kastın acaba nedir ki? Hani konu PIC programlama olsa anlıycam da ? :D

Sabit akım kaynağı olabilir. (constant current source)
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 05 Ekm 2009, 16:25

Hazar yazdı:
hoparlör yazdı:Bu CCS'den kastın acaba nedir ki? Hani konu PIC programlama olsa anlıycam da ? :D

Sabit akım kaynağı olabilir. (constant current source)

Offf tabiki ya :gunaydin:

Jeton düşmesi sorunu, bugün trafik gene çok yoğun.

Sabit akım kaynağının geliştirilmesi için yapılacak iş yani termal ve voltaj regülasyonunu sağlayarak devrenin stabil çalışması sağlamak olacaktır. Bunun için şu eklemeleri yapmalısın.
1. Q1'in kollektörü ve Q3'ün beyzine bağlı R3 (2K7) direncini 3K3 ile değiştiriyorsun.
2. Bize baştan beri sorun çıkaran R12 (1K2) direncini ve VR1 (1K) trimpotunu çıkarıp, bu işi elle ayarlayıp durma yerine bir transistöre bırakıyorsun.
3. Bu transistörün beyzini Q5'in source bacağına bağlayıp buradan da negatif beslemeye 0E39 (0.39 ohm) 2W dirençle bağlıyorsun.

Doğrudan Nico'nun simülasyon resmini veriyorum. Yukarıdaki referanslar RAS10A.pdf dökümanına aittir.

Ses etkisi konusunda Nico'nun doğrudan bir öngörüsü yok, ancak stabil çalışan bir devrenin ses kalitesi konusunda da daha kararlı olacağı bir gerçek. Sonuçta devrenin istenen seviyede kararlılıkla çalışmasını sağlayan bir özellik, doğal olarak sese de etkisi dolaylı olarak devamlı kaliteli ses olarak öngörülebilir :)
Eklentiler
ek.jpg
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 05 Ekm 2009, 17:21

Tamamdır, teşekkürler. Şimdi ekleme işine kafa yorayım. Stabilite iyi olacak :mrgreen: . Bitince resim ekleyeceğim.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen e_cag » 06 Ekm 2009, 00:32

Derken...

Stabilite şimdi de iyi :D . Akşam 1 saat kadar dinledim. Ev ortamı için fazla bile sayılabilecek volüm seviyesinde soğutucunun sıcaklığı 40-45 derece civarında gayet kararlı kaldı. Eklemeleri yine de deneyeceğim gerçi. Bir de ses gittikçe güzelleşiyor :D .
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 14 Arl 2009, 14:31

Haftasonu diyaudio senasımızda RAS10'u da dinleme fırsatımız oldu tekrar. Adam gibi bir ampermetre ile -Ersoy sağolsun- biası 1A'e ayarladık, resimlerde görülen soğutucuyu güzelce class a kıvamına kadar ısıtıyorum artık. Buradan hareketle, bias 2A seviyesine çıkarsa soğutucunun yetmeyeceğini anlıyoruz. Madem öyle, 3-5W seviyesine razı olabilirim belki... Bias stabilitesi için eklentileri henüz yapmadım çünkü...

Kendinyap işlerine başladığımdan beri odaklandığım başlıca konu olan derin basların düzgünlüğü, bolluğu konusunu çözmüş gibi görünüyorum ama sadece bunu çözmüşüm anlaşılan. RAS10'un sesini biraz kapalı, tizleri geride bulduk maalesef. Beslemeden gelen uğultuyu saymıyorum, onu besleme kartında ground plane'den vazgeçerek çözmeyi umuyorum.

Velhasıl ses kapalı. Geri besleme kondansatörünü abartıp (baslar için tabii) 220uF bipolar muse kullanmıştım. Girişte de 10uF bipolar muse var ki onu kısadevre ederek aradan çıkardığımda seste fark algılamadım. Şimdi, kristal berrak capcanlı tizler için ne yapmalı? Aklıma ilk gelen, girişteki 220pF alçakgeçiren filtreyi çıkarmak. Belki bir de ortadaki 100pF ve etrafına bir operasyon... Üstad Ras'ın önerisi, düşüncesi ne olur, Hoparlör hocam vasıtası ile sorup cevabı ve sonrasında deneme sonuçlarını burada paylaşalım?

Çalışma sürüyor :D !..
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 14 Arl 2009, 23:07

Önce bir konuyu belirteyim.
RAS10A Class A deneyimi yaşamak için harika bir başlangıçtır. Kolay kurulup çalıştırılabilmesi ve deney yapmaya açık olması keyif vericidir. Ancak evin bir köşesine koyup dinleyeyim dediğinizde sorunlar başlar. Birincisi termal stabilite, bunun için daha önce önerdiğim eklentiyi mutlaka yapmak lazım. Aksi takdirde ya ayarlı bir güç kaynağı ile akımı sınırlayıp arada oynamalısınız-ki ben böyle 3 hafta dinleyip durdum. Bir süre sonra trimpot ayarlamak felan can sıkıcı hale geliyor, devre ısındıkça çektiği akım da artıyor. 5A sonrasını ben de bilmiyorum.

Neyse, devreyi kontrol ettiğimde bahsettiğin ses kapalı sorununu yaratacak ilk eleman girişteki 220p kondansatör, bunun değerini artırdığında frekans eğrisi de üst frekanslara doğru ciddi düşüyor. Başka ne değişiklik yapmıştın? Diğer 100p miller kondansatörleri osilasyonu önlemek için, yani sorun çıkaracağını sanmıyorum.

Ben de devreyi yeniden kurayım, bakalım sesi nasıldı? Nico'nun maalesef evinde yangın çıkmış, ucuz atlatmışlar. Bu yüzden bir süre cevap veremeyecek, başımızın çaresine bakalım.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen IEEE » 15 Arl 2009, 00:38

Nico amcaya çok geçmiş olsun inşallah sağ salim kurtulmuşlardır.Allah cümlemizi kaza ve belalardan muhafaza eylesin
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 15 Arl 2009, 02:09

Geçmiş olsun diyorum ben de. Kendi yolumuzu bulmaya çalışacağız o zaman bir taraftan. Kondansatörleri tek tek denemeye başlıyorum.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 15 Arl 2009, 10:33

Nico adına ben teşekkür edeyim, gönderdiği fotoğraflardan durum pek içaçıcı değil, daha akşamına yazışmıştık :(

Emin abi,
Ben devreyi gene kurdum sesi nasıldı diye de hatırlamaya çalışıyorum. Hiç fena değilmiş. Halen gayet ucubik bir test devresi, aynı senin yapmadığın gibi termal olarak pek de stabil değil. Ancak 1.3A akımla gayet güzel çalışıyor 10 dk.dır. Yani termal stabilite yok dediysek devre de kararsız değil, ısındıkça değerler değişip çekilen akım artıyor. Ben devamlı lab güç kaynağından beslediğim için akımı ve voltajı takip ediyorum.

Bu arada kendime de hatırlatayım, devreyi en az 15V ve üzeri, tercihen 18V gibi besleyin. Düşük voltajda devre tam randıman vermiyor.

Ses ise gene canavar gibi :D Bu da tam odyofil deneyimi oldu ama neyse... Yani herhangi bir kapalılık yok. İstersen bu devreyi sana vereyim üzerinde çalış, ben de diğer kanalı benzer şekilde modifye edeyim. Kartları ters basmak gibi bir becerim söz konusu olduğundan gene plaketin altından lehimlerim. Ama açıkcası test için böyle çalışmak daha kolay oluyor, neyin nereye gittiği daha kolay görülüyor. Ama tavsiye etmiyorum.

30 dk. oldu ve soğutucu ısındı ama çekilen akım aynı, oda sıcaklığının düşük olmasının buna bir etkisi var mı bilemiyorum ama gayet stabil işini yapıyor :)
Eklentiler
ras10a-test.JPG
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10