RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 10 Oca 2010, 14:16

Galiba aynı yerlerden kondansatör alıyoruz :)

Eline sağlık Emincim. Görünen odur ki bu devre ve benzerleri üzerinde epey mesai harcayacağız.

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen e_cag » 10 Oca 2010, 19:48

hoparlör yazdı:Galiba aynı yerlerden kondansatör alıyoruz :)

Eline sağlık Emincim. Görünen odur ki bu devre ve benzerleri üzerinde epey mesai harcayacağız.

Kolay gelsin.

Kuvvetle muhtemeldir :D . LXF'ler bizim harcıalemler, KMH'lar ise Cezmi Bey'den :) . LXF bu ara sadece Ulutaş'ta var gerçi, o da çok hesaplı vermiyor. Stoğum bitmek üzere.

Teşekkürler. Bu hafta içi bağlayıp RAS10'da hum sorunumun iyileşip iyileşmeyeceğini göreceğim.

Bu arada, madem class A konuşuyoruz, ZCA'yı gören bakan var mı? Sabit akım kaynağı olarak bizim Doktor'un ilk versiyon kulaklık amplisine benzer şekilde sabit direnç kullanılıyor. Proje bilgileri şurada:
http://diyaudioprojects.com/Solid/ZCA/ZCA.htm
diyaudio.com forumunda da konu başlığı var. Devre o kadar basit ki geri duramadım sesi ile ilgili yorumları okuduktan sonra. Malzemelerine gelince, başlıca yekünü 2 adet 2SK1058 (tanesi 6TL), 2 adet 15R/40W direnç (ben aluminyum gövdeli 50W iki adet aldım, ikisi 4.50TL) tutuyor. Diğer malzemeler de trimpotlar, 4700uFve 10uF çıkış kondansatörleri, 4 adet de direnç derken taş çatlasın 15TL tutuyor ve bu masraf iki kanal için. Tabii, besleme yine önemli ve aslında RAS10 beslemesine güvendiğimden bu işe giriştim. Yoksa besleme masrafı görece fazla olur.

Kart da tasarladım bir yandan. Maksat spor olsun, zihin zinde dursun :D . Bir tek 2SK1058'ler eksik, güvenip almadığım için. Yapılmışlar arşivimize ekleriz.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 10 Oca 2010, 20:07

bu gün bende gezinirken linkteki devreyi görmüştüm ...forumdada daha önce bahsedilmiş...yapısı basit ama çalıştırılması zor bir devre gibi duruyor...
transistor-mosfet-amplifikator/ilginc-bir-class-mosfet-projesi-reklam-alani-degildir-t330.html
dhan000
DIY Audio Fanatiği

İl: adana

Okunmamış iletigönderen e_cag » 10 Oca 2010, 22:26

Hatırlatma için teşekkürler. Buraları okumuştum daha önce ya; unutmuşum. Meselenin çoğu termal stabilite. Bunun yanında, benim yapacağım taslakta kullanmak için aldıklarımın aksine çıkışta hoparlörden önce kullanılan 4700uF kondansatörün çok kaliteli olması lazım.

Ama asıl kaçırdığım nokta preamp ihtiyacı. Doktor demiş ki devrenin voltaj kazancı sıfır, yani girişte çıkış voltajı yüksek bir pre gerekiyor. İş buraya gelince de hevesim biraz kaçtı: önüne bir de pre yapacaksam ne anlamı kaldı ki bu işin?!. Çıkış katında malzeme azlığı kaliteye olumlu etki edecek ama o zaman da pre katını kaliteli yapmak için uğraşmak gerekecek. Hadi devrenin önüne bir de pre katı ekleyelim. Ne oldu sonuç? Buyrun size RAS10'un basit hali! :o

Bunca yol geldikten sonra geri dönmeyeceğim, bir ara tamamlarım artık ya, bakalım ne zaman...
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 10 Oca 2010, 22:55

önüne pre katı ekleyince dr.un kulaklık anfisiin güçlendirilmiş hali gibi olacak...şimdi bir merak uyandı dr.un kulaklık anfisindeki 120ohm direnci 15ohma çekersek ne olur nasıl olur?...
dhan000
DIY Audio Fanatiği

İl: adana

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 11 Oca 2010, 10:08

e_cag yazdı:Bu arada, madem class A konuşuyoruz, ZCA'yı gören bakan var mı? Sabit akım kaynağı olarak bizim Doktor'un ilk versiyon kulaklık amplisine benzer şekilde Kart da tasarladım bir yandan. Maksat spor olsun, zihin zinde dursun :D . Bir tek 2SK1058'ler eksik, güvenip almadığım için. Yapılmışlar arşivimize ekleriz.

Doğrusu RAS10A dan sonra bu devre çekilmez derim :) Eğer Yılmazoğlu'ndan sorduysan mosfetler sağlamdır, onlarla RAS240 yaptık Ersoy ile, sorun yok. Ama bu mosfeti bu devrede ziyan etme derim. :) Termal açıdan stabil olmayacağı gibi mosfeti kolayca yakabilirsin. Bence RAS10A yapılacak en basit devre, artık bundan sonra daha kararlı devrelere yönelmek lazım, ister RAS32A ister başka bir sürü Class A tasarımı.

Bu arada bu humm sorununu devrenin ve beslemenin basit haliyle de çözmen lazım, çünkü başka yerlerde de karşına çıkacaktır. Class A besleme devresinin kalitesine çok bağımlı biliyorsun.

Ve aynen belirttiğin gibi, bu normal bir amfinin sadece çıkış katı, o yüzden tek tabanca, öncesinde kulaklık amfisi olursa fazla sorun olmaz :D
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 11 Oca 2010, 12:17

Ağırdan alacağım o zaman. Hemen herşeyi tamam gerçi, yine de kolaydan birşeyler yapmak istediğimde tamamlayacağım. Yılmazoğlu'ndan fiyat aldım; nedense basiretim bağlandı, tanesine 6TL vermeye kıyamadım. :)
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 11 Oca 2010, 12:48

İyi olmuş :D

Hani 6 TL'ye kıydıysan bi 6 TL daha ver, al bi tane de 2SJ162, yap bi RAS100, oyna biasıyla, Class A çalışsın 20-30W, üstünde geçsin AB'ye. Nasıl olsa apartman müsaade etmez fazlasına mama hiç olmazsa kutuya koyup dinleyeyim diyeceğin birşey yapmış olursun.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 11 Oca 2010, 16:47

Benim 10 liralık CDçaları da modladım bu arada :D . Anfiler kapalı çalıyor deyip durduğum biraz da ondanmış. DA converter sonrasındaki NJM4580'i OPA2134 ile, 1000uF yaşlı besleme kondansatörlerini LXF'lerle ve iki 4u7 kuplaj kondansatörünü de bizim yeşil 10uF BP'lerle değiştirdim, fark muhteşem oldu. Bir yandan da sample getirttiğim LM1875'leri karta ektim (entegrelerin orijinalleri de muhteşem fark yarattı), mutlu mesut geçiniyorlar şimdi. Buluşmayı bekliyorum yorumunuzu almak için.

Kaynaktan yana derdim azaldığından kafam rahatladı biraz. Şimdi RAS10 zamanı! :D

Bias stabilizasyonu eklentisi ve pF kondansatörler işlerini toparlayayım, kutu işine eğileceğim. Ardından RAS300'ün indirgenmişine geçerim belki RAS100'le ilgilenmektense.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 12 Oca 2010, 22:48

CD'yi modladığına göre kontrol etmen gereken bir konu var sanırım. CD ile amfi arasındaki topraklama bağlantılarını kontrol etmen gerekecek. Büyük bir olasılıkla şebeke toprağı, daha doğrusu nötr üzerinden bir çevrim var. Tavsiyem RAS10A'nın topraklamasını 1-4.7ohm 5W gibi bir direnç üzerinden yapman. Yani çıkış katının toprağını böyle bir direnç üzerinden bağla derim. Büyük bir olasılıkla hum sesi duymanın nedeni budur.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10
    gönderen ekosis » 22 Tem 2013, 13:39
    1 Cevaplar