RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen e_cag » 16 Oca 2010, 02:01

Hoparlör hocam cevap yazmadığına göre vakti hakikaten hiç yok anlaşılan. İnşallah uzun bir cevap yazmak için beklemiyordur. Diy işlerine zaman hem bulunmaz hem de yetmez ki hocamın giriştiği ve niyetlendiği işleri birinci ağızdan bildiğimden olacak gibi değil aslında ama bilgi, fikir anlamında katılımını bekliyoruz her zaman.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 16 Oca 2010, 11:58

Yapmayın yahu :D

Buralardayım, forumdan bir yere gittiğim yok ama zaman da çok zor bulunur duruma geldi. Bir aydır 3-5 devrenin plaketini dahi ayıklayıp Emin'e gönderemedim ki PCB'sini hazırlasın.

Kısacası zor zamanlar, memleket, gençlik, ekonomi felan derken kendimize zaman bulamaz olduk. Eskisinden daha ağır şartlarımız. Bitmeyen projeler artıyor, kafamızı dağıtmak için uğradığımız foruma dahi giremez olduk.

Ama bitirdiğiniz projeleri de paylaşın ki foruma da canlılık gelsin. Eminim gayet güzel işler vardır buraya gelmeyen :P
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 16 Oca 2010, 18:10

Kapasitans çoklayıcıyı çalıştırdım RAS10'un önünde. Sonuç olabileceği kadar iyi! :D :D :D
Bunca zahmet 2x5W için ama sonuca değecek.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen IEEE » 16 Oca 2010, 19:25

Sesini en çok beğendiğimiz amfilerden biri.Aslında 5watt değil daha yüksek güç verebiliyor akıma göre.Fakat bir yere kadar tabii ki.Nico'nun dediği gibi bir batarya gibi çalışıyor single ended amfiler.Akım arttıkça bir süreden sonra çok yüksek distorsiyona uğruyor.Fakat o değerlere gelmeden dinlersek müthiş güzellikte bir soundu var.Siz kaç voltla beslemeyi düşünüyorsunuz?Şemada +-18 gördüm ama sanki bu devre için biraz fazla bir gerilim gibi geldi bana
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 16 Oca 2010, 20:44

Cap.multipl. olmadan 2x18-19 VDC ile besliyordum. Cap.multip.ı araya ekleyince 2x 13.5C civarına düştü. Zaten 2x5W dememin nedeni o. Elimdeki UPS trafoları çok hesaplı geldi bana, böyle deneysel bir iş için de daha yüksek voltajlı güçlü bir trafo arayışına girmeyi düşünmüyorum. Hum sorunu olmasa sanırım 2-2.5A bias (tabii stabilizasyon eklentisi ve daha büyük soğutucu ile birlikte mümkün olur; resimlerdeki soğutucu ile kanal başına 1A'i ancak soğutabiliyorum) ve 2x18VDC besleme ile 2x10W civarını yakalardım sanıyorum. Bu konunun başlarında kopan bir büyük kıyametin nedeni güç hesaplamasıydı ama ben hala öğrenemedim şunu adam gibi kafa yorup. Halbuki roket bilimi yok işin içinde :). Gerçekten, birisi ders notu gibi adım adım yazsa ya şunu buraya?
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen IEEE » 16 Oca 2010, 20:49

Hocam +-13,5 vdc ile çalışan ve single ended olan bu devrede elde edeceğiniz RMS çıkış gerilimi 9volt dur.8ohm yüke Vkare /R formülünden 10watt güç iletir.Gerilim salınımı Şeklini çizip yazardım fakat şu anda işten çıkıyorum eve gidince artık :)

Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

RAS10

Okunmamış iletigönderen e_cag » 16 Oca 2010, 21:10

Tamam gibi. AC RMS voltaja geçerken raydan raya değil raydan gnd'ye voltajı .707 ile çarpmak lazım anlaşılan. Bu durumda 8ohma 11.4W güç akıtmak mümkün olur. mu??? Veya hesaba katmadığım ne kaldı? Gerçi bu hesap benim evdeki çarşıya yine uymaz çünkü hoparlörler 6ohm. Neyse, meselenin özünü anlayayım bir tamam. Bias kaç amper olacak, ikinci soru da bu.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen IEEE » 16 Oca 2010, 23:09

Nico'nun söylemesine göre 1.5 amperden sonra bias pek fayda sağlamıyor soğuk kış günlerinde ısınmaktan başka :) SE Class A devreler Class ab gibi değildir.class A sesi almak isterseniz hoparlörünüzü ona göre seçmelisiniz çünkü bias akımına göre (bias akımının bir miktarının karesi ile hoparlör empedansının çarpımı gibi düşünebilirsiniz)Class A ses alırsınız.Mesela 4ohmluk bir hoparlör bağlarsanız 8ohmda alacağınız class a gücünün yarısını alırsınız.Hoparlörünüzün empedansına göre bu hesabı yapabilirsiniz.

Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 23 Mar 2011, 21:00

İyigünler, ben RAS10 devresini yaptım ayarladım herşey mükemmel derecede çalışıyor. Şimdi kutulama işine geçtim yalnız birkaç sorum olacaktı. Öncelikle kutuyu yaparken hangi maddeyi öneriyorsunuz ? Ben krom kullanmayı düşündüm ucuz olduğundan fakat genelde aluminyum kullanılıyor sanırım. İkinci olarak anfi tabiki stereo, 2 ayrı kanal için ayrı güç kaynağı mı önerirsiniz yoksa ortak güç kaynağı kullanmakta sakınca var mı ? Üçüncü olarak DC offset'i 32 mV'tan aşağı düşüremedim 32mV normal midir ?
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

İl: Mersin
Meslek: Elektrik-Elektronk Mühendisi

Okunmamış iletigönderen e_cag » 24 Mar 2011, 01:09

Kutu malzemesi olarak krom da yeterli manyetik kalkanı sağlayacaktır sanırım, onun dışında zevkinize kalmış. Krom da uygun fiyatlı geliyorsa bize de zevkle izlemek kalır. :)

İdealde beslemeden çıkışa kadar tamamen ayrık iki amplifikatör en iyisi ama hiç herşeyi mükemmel yaptıktan sonra 2-3 dB kanal ayrımının derdine düşecek noktaya gelmedim kendi adıma. Yani tek besleme %98 iş görecektir. Ama imkanlarla ilgili sıkntı yoksa tabii ki tamamen ayrık besleme en iyisi.

Son olarak, 32mV mükemmel gerçekten. :D Açılışta da izleyin ki gerekirse hoparlör geciktirme eklensin. Şimdiki ve bitmiş halini görmeyi çok isterim(z) gerçekten, elinize sağlık.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti