RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 24 Mar 2011, 10:11

RAS10 yerine RAS32 kullanıp bias akımını düşürmenizi tavsiye ederim. Zira termal stabiliteyi sağlamak için ek transistör kullanmak gerekiyor. Ama sesini çok beğenmiştim, güle güle dinleyin.
32mV çok iyi bir değer.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 24 Mar 2011, 17:27

RAS32'yi yapmayı bende çok isterim ancak malzeme ve soğutucu bulma konusunda imkanlarım oldukça kısıtlı. Özelliklede üniversite öğrencisi olunca maddi imkanlarda ayrı bir konu :) Mersin gibi bir şehirde çok fazla parça sıkıntısı çekiyorum. Her taraf sahte çin malı parçalar kaynıyor, istediğim çoğu malzemeyi bulamıyorum bile. Geçen bir elektronikçide 22000 mf nichicon kondansatör buldum 2000 yapımlı 11 yılllık kondansatör buna bile dua ediyorum o kadar kısıtlı imkanlarım yani. Tanesini 3,5 TL'den 8 tane aldım. Aluminyum soğutucusu ayrı bir konu doğru düzgün soğutma bulamıyorum mecburen fan kullanacağım. Tecrübenizle tek güç kaynağı kullanmaya karar verdim. MPSA'ları bluemaviden getittdim ayrıca kazançlarını elimden geldiği kadar yakın tuttum çünkü hepsinden ancak 5'er tane alabildim. irfp'leri ilginçtirki örijinal olarak Mersinde bulabildim:) Devre tasarımı herşey bitti henüz kutulamayı yapamadım çünkü birkaç eksik malzemem var büyük bir trafo ve kutu gibi onuda para biriktirerek birkaç hafta içerisinde inşallah tamamlayacağım. Hoparlör koruması konusunda anfi açılırken pek bir sorun yok ama kapanırken rahatsız edici biçimde hoparlöre sinyal gönderiyor bu yüzden basit bir hoparlör geciktirici devrede ekleyeceğim kutuya. İşte birkaç resim:

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
En son elektrobeyin tarafından, 24 Mar 2011, 18:51 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

İl: Mersin
Meslek: Elektrik-Elektronk Mühendisi

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 24 Mar 2011, 17:37

Bu arada bias 1.2A'e ayarladım. Bias direnci olan R12'yide 1,2 K yerine 1.5 K kullanmak zorunda kaldım çünkü 1.2 k'lık direnç yetmedi. Önce önceki sayfalardaki tavsiyede olduğu gibi 100 ohm'luk direnç kullandım ancak bias 10 miliamperde kaldı :D Sorunu biraz düşündükten sonra dirençte olduğu anlayıp birkaç testten sonra 1.5 K'nın en ideal değer olduğunu buldum. Anfinin sesi gerçekten çok temiz şu ana kadar hiçbir anfide bu kadar dengeli ses almadım. Çok içten ve sıcak. Sanırım bu ilk single ended anfim olduğu için bu kadar güzel geldi :) Test ederken SAncon diye toplamda hat başına 20000 mf'lk adi kondansatör kullanmama rağmen çok çok az bir humm vardı oda sanırım şase döngüsü yüzünden çıkan 100 Hz'lik sesti. Kutulurken ona bir çare bulacağım. Ayrıca kutuya hastası olduğum analog vumetre ekleyeceğim ve bluemavi'den Alps Pot getirteceğim. Bu kadar uğraş verdikten sonra çin malı pot kullanıpta o kadar emeği çöpe atmak istemiyorm.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen e_cag » 25 Mar 2011, 00:18

Bitmiş halini görmek için sabırsızlanıyorum. Başarılar, kolaylıklar. 1k5'i bendeki kartta da deneyeyim bir ara, iyi oldu.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 26 Mar 2011, 23:05

Acaba Ras10'u pasif olarak soğutmak için yaklaşık olarak hangi boyutlarda soğutma gerekiyor bir bilginiz var mı?
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen e_cag » 27 Mar 2011, 01:11

Konunun 19. sayfasındaki resimde görebilirsiniz. Uzunluğu 35-40 cm kadardı ve iyi olur. Aynı profilin 25 cm. kadarı ise ancak idare eder, belki biası düşürmek zorunda bırakır.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 27 Mar 2011, 23:02

Bugün canım çekti devreyi tamamen kurup dinleyeyim dedim, devre oldukça stabil çalışıyor sorunsuz şekilde. 1 saatlik dinlemeye rağmen bias 1.2A'de sabit, dc offset'te sabit. sağ kanalda 32mV, sol kanalda ise 13mV DC offset var. Henüz soğutucum olmadığı için fan kullanıyorm hala. Soğutucu olarak tüm parçalar bulamadığım için toplam 8 tane 20X8 cm'lik soğutucu alıp 2'li şekilde monte edip kullanmayı düşünüyorum, umarım yeter. Şunu söyleyeyim ses kalitesi ve sonuç mükemmel ötesi. Devrenin kararlılığı oldukça yeterli gibi geldi umarım sonradan bir sorun çıkmaz. Birde şunu düşündüm kutularken ısıdan devre elemanları etkilenmesin diye mosfet'leri karta değil soğutucuya monte edip tamamen eşit uzunluklarda kablolar kullanıp o şekil bağlayacağım. Devreyide kutunun tam ortasına soğutuculara mümkün olan en mesafeli şekilde yerleştireceğim umarım işe yarar. Hoparlör geciktirici devreside hazırladım 3 saniye sonra hoparlör devreye giriyor. Dc koruma vb. korumalar yok sadece geciktirici ve anfi kapatıldığında erken bırakıcı. Bence bu devre için her türlü masrafa değer.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 29 Mar 2011, 13:50

Bir sorum olacaktı, RAS10'un simetrik güç kaynağında şok bobini kullanmamıza gerek var mı yada kullansak ne gibi artıları olur? Birde kaç mH'lik bir bobin kullansak en iyi sonucu yakalayabiliriz?
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 31 Mar 2011, 16:41

Gerek yok, şok bobini yerine hazır şebeke filtresi kullanmanız yeterlidir.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 31 Mar 2011, 20:41

İyiakşamlar arkadaşlar, sanırım çok şey istiyorum kusuruna bakmayın acaba elinizde 25V 22000 mf'lık 8 adet kondansatörleri yerleştirebilmek için hazır olarak çizilmiş pcb var mıydı? Bilgisayardan çizmesini hiç bilmiyorum eğer bulamazsam mecburen elle çizeceğim ancak düzenli görünmesi bakımından bilgisayarda çizilmiş olması daha iyi olur diye düşündüm.RAS10 için kullanacağım.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10