RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen e_cag » 15 Arl 2009, 12:48

Geçmiş olsun dileklerimizi iletirseniz seviniriz.

Devreyi tutmayı düşünürseniz yeni pcb basarım. Diğer projeler için olanları da beklerim. :)

Bir taraftan devreyi kurcalayacağım.
ek.jpg
ek.jpg (40.49 KiB) 638 defa görüntülendi

Buradan C23'ü (100p) ve C27'yi (220p) elimine etmeyi düşünüyorum, akşama denerim sanıyorum. C23'ten umutluyum. Bir de dikkatimi çeken, şemanın tam ortasındaki C22'nin ek resimde 100 yerine 1000uF yazılmış olması. Yazım hatası da olabilir, sizdeki devrede de 100uF kullanılmıştı ama 1000uF'nin ne gibi değişiklik yapacağını merak ettim. Belki 220uF gibi birşey denerim orada ama büyük kondansatör alt kesim frekansını düşürüyor başka şemalarda, başka pozisyonlarda. O yüzden üstlere etkisi çok olası gelmiyor. Herhalde denerken devreyi yakamam. :D Uups: EDIT EDIT: ben zaten 220uF bipolar kullandım orada - geri alıyorum sözümü :oops: . Benim çalışan devrede Miller cap (C28 - 100 p) kullanmadım, osilasyon emaresi olmadığından.
İki devreyi karşılıklı dinlemek de faydalı olacak, organize edebilirsek. Hem parça parça karşılaştırma yaparız.

Nico'nun bias stabilizasyon devresiyle bias hangi değerde sabitleniyor acaba... Değeri değiştirmek için R64'le (0.39R) oynamak gerekir sanırım.

Haberleri veririm çalıştıkça.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 15 Arl 2009, 13:50

Emincim bu devre şemasında SADECE kırmızı ile işaretli değişiklikleri orjinal devreki ile değiştirmelisin. Diğerleri önemli değil, aslında yardımcı olsun diye gönderdim ama bu bir test amaçlı simülasyon şeması, o kadar.
Q3'ün beyzi ve kollektörü arasındaki Miller kondansatörünü ise MUTLAKA koymalısın. Devrenin yaptığı osilasyonu kulaklarınla duyman mümkün değil, dökümantasyona bakarsan devrenin frekans bandı 100KHz'leri geçiyor.

Orjinal devreden fazla ayrılmamanı ve girişteki kondansatörleri iptal etmemeni öneririm. Deneme amaçlı herşeyi yapabilirsin ancak gerçekten ne olduğunu anlamak için bir osiloskopa ihtiyacın olacaktır.

Bias 1-1,5A civarında gayet olumlu görünüyor, normalde 1A gayet yeterli. Yani açıkcası 3-5A civarı sese pek etki yapmıyor, sadece ortalığı kızıştırıyor.

Denemeleri yap, ben de burdan bakayım, kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 17 Arl 2009, 12:20

Son gelişme:
100 ve 220pF'ları çıkardım, geçen gün birlikte gayet stabil olarak dinlediğimiz devre 5 dakikada ateş gibi oldu. Ses sanki biraz açıldı ama sanırım girişteki 220pF'dan ziyade yukarıdaki şemada C22 kodlu olan 100pF'ın çıkması ile ses üstü osilasyon başladı (Q3'e bağlı Miller cap'ı hiç kullanmamıştım zaten ve o hali ile stabildi bence; o yüzden onu denemeyi sona bırakıyorum ki ihtiyaç olmazsa devre mümkün olduğunca sade kalsın). Akşama C22'yi yerine takıp 220pF'ı takmadan çalıştırıp deneyeceğim. Bir de 100pF olarak kullandığım iyi görünümlü kondansatör yerine basit bir seramik koyup sese bakacağım. Sizin devre ile aradaki farkın bu olduğunu fark ettim/hatırladım.

Bir de, osilasyonu haftasonu skop ile gözlemeye çalışacağım biraz yardımla. Da... Onun metodu nasıl olacak, girişi kısadevre edip çıkışta salınım olup olmadığına mı bakacağım, ripple'dan nasıl ayıracağım, bilemedim.

Besleme kartını da değiştirdim, şase düzlüğü uygulamasından vazgeçilmiş olarak. Hum hala mevcut. Galiba benim kelepir 10000uF'lar kurudukları/eskidikleri için o kadar kelepir... Onları da başka birşeylerle değiştirip deneyeceğim.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 19 Arl 2009, 11:01

Bu hum meselesini anlayabilmiş değilim, bende tık yok doğrusu, gayet sessiz. Ama kondansatör kuruluğuna birşey diyemem. Ben zaten lab güç kaynağından besliyorum, bugün fırsat bulursam bir de normal besleme kullanayım.

Bir de bu 100pF gibi kondansatörleri mutlaka seramik kullan, başka birşey kullanmanın kaliteye hiçbir etkisi olmadığı gibi seramiklerin yüksek frekans karakteristiği daha iyidir, sonuçta devrenin yüksek frekanslarda osilasyon yapmaması için kullanılan koruma önlemleri bunlar. Sinyal yolunda felan değiller ve aslında teoride olmayan ama pratikte karşımıza çıkan kapasitif/endüktüf sorunları çözüyorlar.

Kolay gelsin.
En son hoparlör tarafından, 19 Arl 2009, 21:53 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen IEEE » 19 Arl 2009, 13:21

İlk önce kurumuş olduğunu düşündüğünüz kondansatörleri değiştirin.Ve köprü diyot ile besleme kondansatörleri arasına birer adet 0R47 direnç koyun(5watt civarı).Bu dirençlerle yapılmış olan basit bir filtre single ended class A devrelerinde 20dB ye kadar humda azalma sağlıyormuş.Denemenizi tavsiye ederim ben şahsen denedim ve eski haline göre gürültünün nerdeyse kaybolduğunu gördüm
En son IEEE tarafından, 19 Arl 2009, 22:49 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 19 Arl 2009, 21:55

Evet aslında besleme devresi üzerine hiç konuşmadık ama bu tür eklentiler özellikle şebeke gürültüsüne hassas Class A yapısı için oldukça işe yarıyorlar. Normal beslemede de ben de hırıltı hum felan yok ya da ben artık alıştım duymuyorum :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen IEEE » 19 Arl 2009, 22:53

Biz de Ras10 da hum problemi ile karşılaşmamıştık.Devre gayet sessiz çalişiyordu.Sanırım kurumuş kondansatörlerden kaynaklanıyor

Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 27 Arl 2009, 18:16

Benim RAS10 hafif :!: kısmetsiz başlayıp sürse de gelişim devam ediyor. En son bir kanalda çıt bile çıkmaması gibi bir durum oldu. Herşeyi kontrol etmeme rağmen birşey bulamayınca masanın üzerinde olgunlaşmaya bıraktım birkaç gün. Başka birşeylerle uğraşmak için devreyi kenara çekerken soğk lehim olmuş hoparlör terminali kopunca rahatladım :D . Girişteki 220pF yokken hafifçe duyulabilir osilasyona giriyor. Demek ki o lazım.

Neyse, asıl tizleri badit bir çözümle canlandırmayı başardım. Bendeki giriş şönt direnci orijinal şemaya sadık, 4K7 olarak duruyordu. Hoparlör hocam'ın devreye dönüp 47K ile değiştirince durum epeyce iyileşti sanki. Sanırım sorun bundan kaynaklanıyordu. Şu R-C, R-L, L-C filtre frekanslarını hesaplamayı öğrenmem lazı adam gibi ya, duyulabilir fark var. :D
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen IEEE » 28 Arl 2009, 15:03

Evet 4k7 de bana epey tuhaf gelmişti.bildiğim kadarı ile amplifikatörün giriş direnci ile şönt direnci yani 47 k aynı değere sahip olmalıdır.4k7 koymak bazı frekansları azaltabilir

Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Ynt: Cevap: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 30 Arl 2009, 13:29

hoparlör yazdı:Emin'cim,

Yeni uyarılar geldi, Nico uzun zaman önce yaptığı devreyi bir çekmecede bulmuş, bazı değişiklikleri yapmanı istiyor.

1. R12 direnci 100 ohm olmalı, 1K2 değil. Aksi takdirde trimpot yanlış ayarlı kalırsa akım çok yüksek oluyormuş
2. R1 direnci de 4K7 değil 47K olmalı, kendi devresinde böyle bir ayarlama gereği duymuş. Yoksa bias ayarını yapmak çok zor oluyormuş.
3. Q3 transistörünün kollektörü ile beyzi arasına 100pF'lık bir "Miller" kondansatörü koymuş, bunu plaketin altından koymuş. Sanırım osilasyon yapması nenediyle diye bunu ekledim diyor.

Dökümantasyonu düzenleme gereği var, bunu da artık sen projeyi bitirdikten sonra yapmak lazm.

Kolay gelsin.

Yahu Emin'cim, çok önceden böyle bir düzeltmeyi yapmışız, aylar önce :) Sen bu devreyi deneye deneye devrenin üstadı oldun artık :) Ama çok da önemli detaylar öğrendiğini görüyorum, bilgisayar başında simülasyon yapmakla pratik arasındaki gerçeklik farkı bu.

Sen bir gönlünü hoş et bu devre konusunda da sonunda Türkçe/İngilizce dökümantasyonu elden geçirelim de bu karışıklıklar artık bir son bulsun. Hani bi daha yapayım desem devreyi gene aynı karışıklık :P
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10
    gönderen ekosis » 22 Tem 2013, 13:39
    1 Cevaplar