RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen miriel » 01 Tem 2010, 00:12

Amatör yazdı:Tabiki sn.miriel ,tasarladığım kutu şeklini daha önceki safalarda göstermiştim.birkaç değişiklik yapabilirim belki.
Burada imkanlarım çok kısıtlı,üstesinden gelebilmeyi umuyorum,tabiki biraz zaman alacak.Sn.hoparlör işlerinin yoğunluğundan bahsetmişti,anlaşılan bir müddet daha bekleyeceğiz.Geç olsun temiz olsun diyorum.
Sizin hoparlör projenizi ilgi ile takip ettim.Sonuçlanıpta kendi yapmış oldugun eseri dinlemek, seyretmek çok büyük keyif veriyor insana .Sizi ayrıca tebrik ederim.İnşallah ampli projenizde de aynı başarıya ulaşırsınız.Selamlar

Teşekkür ederim,
ne yazıkki aynı problem bende de var imkanlar kısıtlı sizin gibi:(
Beni en çok kısıtlayan şey istediğim parçayı bulamamam. Soğutucu problemi aynen bende de çıkacak bulamayacağım ve Hoparlör hocamıza herzamanki gibi danışmak durumunda kalacağım :)
İstanbul yorucu bir şehir bana göre ama avantajları daha fazla işte.

Nekadar beklesekde, sabredemesekde, nekadar zaman geçerse geçsin sonucu duymak ve görmek bu uğraşlara değiyor emin olun, dediğiniz gibi geç olsun temiz olsun ...
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

Okunmamış iletigönderen scarab » 01 Tem 2010, 10:21

lm3886 için soğutucu ihtiyacınız var ise benim kendi amfimde kullandığım 16x7x3.5cm ebadındaki soğutuculardan elimde bir çift fazladan var isterseniz yollayabilirim.
maksat ses gelsin ;)
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 01 Tem 2010, 11:14

Doğrusu arkadaşlar sizleri tebrik ederim, epey iş çıkarmışsınız.

Ben de üzerime düşeni yapıp eğer son dakika golü yemezsem yarın soğutucu işini bitireceğim.

Amatör arkadaşımız için iki tane 20cm yüksekliğinde büyük soğutucu alacaktım. Kendime de RAS350 için soğutcu alıp aslında kullanmayı düşündüklerimi de RAS32 için kullanmayı planlıyorum. Yani 350W için 10cm yüksekliğinde 5 cm kanat derinliği soğutcu kullanırken 30W için 20cm yükseklikle 8 cm kanat genişliği kullanmak oldukça garip bir durum, ama Class A dedik sustuk işte :shock:
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen miriel » 01 Tem 2010, 11:52

scarab yazdı:lm3886 için soğutucu ihtiyacınız var ise benim kendi amfimde kullandığım 16x7x3.5cm ebadındaki soğutuculardan elimde bir çift fazladan var isterseniz yollayabilirim.
maksat ses gelsin ;)

Sağolun, heralde sizin yaptığınız ahşap kutunun yanındaki soğutuculardan bahsediyorsunuz. Son halini kaçırmıştım o projenin, sınav zamanından dolayı bir süre takip edemedim forumu. Çok şık ve uyum içinde olmuş tasarımınız buradan tekrar tebrik ediyorum sizi. Benim kullanacağım soğutucuları Gökhan hoca sağolsun halledecek :) Ama aklımda bulunsun bu seçenek de.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Tem 2010, 09:32

e_cag yazdı:Gürültü işinin çözülmesi iyi ama doğrusu, yaptığınız değişikliğin çözdüğüne aklım yatmadı pek. Çünkü kazıdığınız eski hal de gayet uygun görünüyor. Başka birşeyse tekrar ortaya çıkabilir kaybolduğu gibi tesadüfi bir şekilde.

EMI filtresi denemedim hiç. Elimde bir-iki tane var gerçi. Emniyet açısından da faydalılar bir aksilik olması durumunda. Ama şebeke ripple sesini bastırmakta faydaları var mıdır, bilmiyorum (henüz).

Emincim tavsiye ederim, ama fiyatı daha aşağılardaydı, Kılavuzdan 3-4TL gibi alıyordum ama geçen seneydi galiba.

Şebekenin parazitlerini, yüksek frekans girişimi vs. engellemede faydası var, aslında kendimiz de yapabiliriz ama uğraşmaya değmez derim. Çünkü hazır soketli, bobin, kondansatör vs. içinde, toprak bağlantısı için de uçları var ve daha profesyonel görünümü var. 10A olanından kullanıyorum ama daha da düşük olabilir. Yalnız dandik Çin malı olanlarına güvenmiyorum, iyi bir yerden almakta fayda var.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Tem 2010, 16:15

Sevgili Amatör arkadaşım, soğutucular hazır, ama şimdi birden hatırladım mfethi arkadaşımız da mı istemişti? :(

Adres bilgileri lazım, ÖM atabilirsiniz, iki saattir yerime oturamadım, eğer bugün kaçırırsak yarın kargoya veririm. Ama biraz ağır oldular ..
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen scarab » 02 Tem 2010, 16:48

Gökhan hocam soğutucular ne kadar tutuyor? ileride başımıza geleceklerden haberimiz olsun :D
birde ben kubik tasarımlı bir kutu değilde geniş ama alcak bir kasa düşünüyorum acaba kanal başına 160x35mm profilden 30cm kullansam yeterli gelirmi?
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Tem 2010, 17:20

Soğutucular çok değişik fiyatlara sahip, kanat sayısı ölçüsü vs. den ziyade ağırlığı önemli oluyor. Daha önce tipik örneklerini vermiştim, bugün gittiğimde özellikle küçük güç transistörleri için apaçi kılığında yeni tiplerini gördüm, hemen biraz aldım. Küçükler pek birşey tutmuyor ama örneğin 26cm boyunda geniş ve aralıklı ağır olanlar teki 40TL+KDV civarı tutuyor. KDV konusunu hallediyoruz, sonuçta amatör işi yaptığımızdan, zaten fiyat da özel, üniversite indirimi :) Pekçok araştırmacı geliştirmeci bu tür masrafları cebinden ödüyor, başka türlü olmuyor, kağıt masrafınız daha yekün tutar :(

Başka yerlerde, örneğin Karaköy'deki alüminyum soğutucular farklı, hurda alüminyumdan çekme tabir edilen tipler açıkcası tahtadan farksız, ısıyı iletmiyor. Bunlar ham malzemeden yapılmış profesyonel ürünler, dolayısı ile fiyatlar daha yüksek ama Karaköy'le karşılaştırınca pek farketmiyor, sadece Karaköy'de bulamadığımız değişik profiller olduğu için fiyat da ona göre değişiyor.

RAS32 için çok zarif tasarımlarınız olacağına inanıyorum, bu profili gözümde canlandıramadım, profil alüminyum mu yoksa soğutucu mu? Eğer 160x35mm soğutucu ise dikine yukarı doğru koyacaksınız demektir. Aslında olabilir, kula şeklinde, bu tür profil soğutucu daha ucuz idi, şimdi hatırlamıyorum, hatta bende de vardı. Evet olabilir, alttan bir de fan olursa belki gerek bile kalmaz sıcak hava yukarı doğru baca gibi gider. Belki trafoyu dibe koymalı, olabilir.

Gene de RAS32 tam güçte çalışırsa az gelecektir diye korkarım, ben 20x2=40 cm uzunluğunda, 20 cm yüksekliğinde ve 7,2cm kanat genişliğinde soğutucu düşünüyorum. Yani mosfet başına aşağıdakilerden.
364AS.jpg

Amatör arkadaşımız için ise bir çift 20cm yüksekliğinde bunlardan aldım. Resimlerin oranına bakmayın Amatör arkadaşımızın soğutucusu daha büyük, sadece ben yukarıdakinden dört tane kullanıyorum.
464AS.jpg

Yeter mi, bence yeter, sadece RAS350 için yaptığım üçlü tasarım ısınmadığı için başka bir çözüme gittim, bunlar elimde kaldı, kestirip kullanabilirim, ama kıyamadım, bari Class A bir hizmeti olsun dedim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen scarab » 02 Tem 2010, 17:44

aslında ben kanallar yatık kalacak şekilde bir tasarım düşünmüştüm ama hava sirkülasyonunu hesaba katmadım
düşündüğüm kasa 35x40x16 gibi birşeydi.
Fan konulabilir 120mm fanlar düşük devirde çok sessiz çalışıyor hatta bu fanların ses oranı düşük ,fiyatı yüksek modelleride var :D
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 02 Tem 2010, 17:59

Daha düşük güç harcamalarında, örneğin LM3886 uygulamalarında biraz daha büyük soğutucu kullanıp yatık konumlamakta sakınca yok bence. Ama Class A olunca herşeyi dikine yerkelştirip biran önce ısınıp havaya çıksın diye dua etmek gerekiyor. Basit bir fan desteği bile inanılmaz fark yaratıyor.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir