RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen scarab » 18 Haz 2010, 00:12

Hazar yazdı:
Ersoy yazdı:Soğutamıyorum.

12x12cm lik 220v iki fan bağladım, Buna rağmen bir saatlik dinlemeden sonra, soğutucuya dokunarak 1 den 10 a kadar sayamıyorum elim yanıyor.

Yoruldum. :D :D :D

Su soğutma yapalım. Bir radyatör ve bir akvaryum pompasına bakar. Etkili de olur, fakat soğutucu yüzey için çözüm geliştirmek lazımdır.

aslında su soğutmalı bir class-a bende düşnüyorum etkili olacağı yönünde kuşkum yok ama şartlar billgisayardan faklı olunca gerekliliği tartışılır bir hal alıyor
3 sene önce yaptığım su soğutmalı bilgisayar
Resim
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 18 Haz 2010, 12:48

Ben eski bir buzdolabını bozup, kabin kısmını atıp doğrudan soğutucuları dondurmayı düşünüyorum. :)

Hesapta olmayan garip bir yoğunluk içindeyim, kafamı kaldıramıyorum :( Haftasonu umarım biraz kendime gelirim, değil soğutucu almak foruma bile girip bakamıyorum. Umarım önümüzdeki hafta ortası biraz normalleşir bu sıkıcı hayat.

Güç transistörlerini çok uzaklaştırmamak lazım, ben testler sırasında 15cm uzunluğunda kablolarla bağladım, transistörler soğutucu üzerinde. Ancak bu uzun bağlamanın sıkıntısı parazit kapması ki ben de olan budur. Soğutucular dahil herşeyi topraklamak lazım. Ama Emin kardeşin yenisinde veya eskisinde bunun bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum.

Ersoy soğutamıyorum diyor, eh demek ki en az benim kullandığım büyüklükte kullanmak lazım. Gene de fan desteği bence şart.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen Amatör » 18 Haz 2010, 17:56

Arkadaşlar ne yaparsak yapalım 60-70 dereceden aşağı indiremeyiz ısıyı gibime geliyor
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen Amatör » 18 Haz 2010, 19:00

Bugün yaklaşık 4 saat aralıksız çalıştırdım apliyi.Araya birde disko cd atıverdim,inanın ev yıkılıyor sesten(4 ohm ve mono)
001.JPG

4 saat çalışmanın ardından besleme gerilimi
sıcaklık ancak 5-6 sn elle temesa dayanacak seviyede,ampli gayat stabil halde çalışmaya devam ediyor
002.JPG

Fan sürekli çalışır halde,ses muhteşem :D
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 19 Haz 2010, 22:06

Mşehur cap multiplier'ın yenisini yaptım, bu kez tek soğutucuya bağlamak üzere. Ve bağladım... Henüz denemedim ama bir terslik beklemiyorum. Böylesi daha kullanışlı olacak gibi geldi.
Schematic.png

Top Silk.png

cap multiplier II.pdf
(17.8 KiB) 341 defa indirildi

S6004760.JPG

S6004762.JPG
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 19 Haz 2010, 23:43

Çok güzel olmuş,elinize sağlık.
İnşallah bu haliyle humm a karşı yeterli gelir.Muhtemelen köprüleri değiştireceksiniz(herhalde 10 a lik köprüler)35 veya 50 a likle,yolları kaplamanız çok güzel olmuş
Amatör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 20 Haz 2010, 00:44

hocam elinize sağlık lehimle kaplanmış halde çok güzel olmuş...benim yaptığım lehim kaplamalar hep biçimsiz oluyor sizinkiler çok hoş olmuş...
dhan000
DIY Audio Fanatiği

İl: adana

Okunmamış iletigönderen e_cag » 20 Haz 2010, 00:50

Çok teşekkürler. :D Mevcut direnç kombinasyonu ile kaç ampere kadar huma çare olacak, bilmiyorum. Göreceğiz. Köprüler de aynı şekilde. Köprüleri endüstriyel kartlardan sökmüştüm. O yüzden 10A'lik iseler 10A sağlayacaklardır ki soğutmanın da yardımıyla kurtarabilirler. Olmazsa adam gibi 50A köprülere geçeceğim. Lehim kaplamayı çok istediğim kalitede beceremesem de en azından fonksiyonel olacaklar. Elle, havya ile şimdilik bu kadar. Zamanla elim daha fazla alışır diye düşünüyorum. Aslında pastalı lehimlerin içine konan reçineden bulsam, kartı cifledikten sonra tamamen o reçine ile silsem daha düzgün olur gibi geliyor. Biraz daha zamanım olsa neler neler olacak...
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 21 Haz 2010, 12:26

Ben anlayamıyorum.

Amatör isimli arkadaşımın soğutucuları ile benin soğotucuların arasında, yaklaşık on kat fark var. Ben biryerlerde yanlışlık yapıyorum ama nerede?

Resimleri incelerseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız arkadaşlar.
Eklentiler
SANY0012.JPG
SANY0011.JPG
SANY0010.JPG
SANY0009.JPG
SANY0006.JPG
SANY0007.JPG
SANY0008.JPG
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 21 Haz 2010, 12:43

Öhhhh. Bu ne yav? 50W push-pull Krell'de bile bu kadarı fazla, hem de fansız. Seydişehir alumniyum işletmesi bir ay bunlara çalışmıştır. Nereden buldun yasası çıkmış mıydı? Tamam, teslim oluyorum. Bu iş kolay olmayacak.

Sükunet akımını ölçtün mü üstadım? Veya yükte çalışırken, sinyal olunca kaç amper çekiyor acaba... Girişe pF eklemek çare olur mu acaba, ses rengini değiştirmeden. Sonuçta hesap kitap işi, iki kanal toplam 8'er amper ray başına çekse, bunun hepsi ısı olsa 16A * 25V=400W eder. En kötümser hesap da bu kadar olur. 400W'lık elektrik sobası bu soğutucuları ne kadar ısıtır acep.

Bir milyonluk soru ise: sese değer mi?

Tırstım acayip. :D
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir