RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen e_cag » 11 Haz 2010, 12:11

PCB üzerindeki ana hatları kalınlaştıracak şekilde pcb'yi eagle'a aynen taşıyıp biraz elden geçirdim. Görüş-yorumlarınızı beklerim.
RAS32_pcb_redraw.png
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen scarab » 11 Haz 2010, 14:52

mosfetler arasındaki mesafeyi uzatarak soğutucu üzerindeki ısı transferini dengelersek acaba ses açısından bir yan etkisi olurmu?
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

Okunmamış iletigönderen e_cag » 11 Haz 2010, 17:42

Sanmıyorum. Güç hatlarını kutu içinde kablo ile uzatmaktansa PCB üzerinde sabit hatları kullanmak daha iyi olur bence. Kaldı ki TO3 kılıflı transistörlü amplifikatörlerde transistörlerin bağlantıları tamamen kablo ile yapılabiliyor. Öyle bir çözüme yönelsem/yönelirsem sinyal hatlarını mümkün olduğunca kısa tutup bozmadan mosfetleri pcbnin iki yanına doğru çekerdim/çekerim.

Orijinalle kendi çizdiğimi karşılaştırınca mosfetler arasındaki mesafeyi orijinale göre 7-8mm kısaltmışım. Uzatmak gerekirse sağ taraftaki sabit akım mosfetini drain direnci ve bias kompanzasyon transistörü/dirençleri ile birlikte sağa çekebiliriz , alçak seviye sinyal taşıyan bölümlerin amplifikasyon mosfetine mesafesi değişmediğinden, kutu içinde sallanacak ve boyu el kararı olacak kablolardan daha az etkisi olur diye düşünüyorum ses üzerinde.

İki türlüsünü de bastım bugün. :D
DSC00944.JPG

Sn. Amatör, hangisini istersiniz? Standart olan denendi daha önce, çalışması garanti. Diğerini ben deneyeceğim ilk kez ama isterseniz orijinalin yerine onları da gönderebilirim.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 11 Haz 2010, 20:33

Efendim çok teşekkür ederim
Hangisi olursa kabulümdür.Sogutucular hazır olmadığından başlayamayacağım şuan.
Siz besleme olarak cap mult düşünüyorsunuz değil mi?
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen e_cag » 11 Haz 2010, 20:56

Amatör yazdı:Efendim çok teşekkür ederim
Hangisi olursa kabulümdür.Sogutucular hazır olmadığından başlayamayacağım şuan.
Siz besleme olarak cap mult düşünüyorsunuz değil mi?

Rica ederim. Denenmiş, standart yola sevk etmek daha doğru olacak o zaman. Özel mesajla adres bildirirseniz ilk fırsatta gönderirim.

Cap.multiplier'a en azından bir şans vereceğim. Hum açısından %100 başarılı sonuç aldım ama amplinin sesine etkisi konusunda fikir sahibi olmak için arkadaşlarla bir araya geldiğimizde iki beslemeyi karşılaştırmaya niyetimiz var. Sonuçları da paylaşırız elbette buradan.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 11 Haz 2010, 21:04

Amatör yazdı:Hangisi olursa kabulümdür.Sogutucular hazır olmadığından başlayamayacağım şuan.

Haftaya pazartesi, eğer aksilik çıkarsa çarşamba mutlaka soğutucuları almaya gidiyorum. Söz..
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Amatör » 11 Haz 2010, 21:44

Sizi de sıkıntıya soktum
Öncelikle sağlıklı bir şekilde testleri tamamlayın isterseniz,ben sonrada başlayabilirim.Unutmadan, potanslardan,giriş ve çıkış terminallerinden banada ayırabilirseniz çok iyi olur.Teşekkür ederim
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 17 Haz 2010, 22:49

Soğutamıyorum.

12x12cm lik 220v iki fan bağladım, Buna rağmen bir saatlik dinlemeden sonra, soğutucuya dokunarak 1 den 10 a kadar sayamıyorum elim yanıyor.

Yoruldum. :D :D :D
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Hazar » 17 Haz 2010, 22:50

Ersoy yazdı:Soğutamıyorum.

12x12cm lik 220v iki fan bağladım, Buna rağmen bir saatlik dinlemeden sonra, soğutucuya dokunarak 1 den 10 a kadar sayamıyorum elim yanıyor.

Yoruldum. :D :D :D

Su soğutma yapalım. Bir radyatör ve bir akvaryum pompasına bakar. Etkili de olur, fakat soğutucu yüzey için çözüm geliştirmek lazımdır.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 17 Haz 2010, 22:57

Giriş kondansatörünü 100pf yapın ve girişe 100k bir pot bağlamayı deneyin (eğer denemediyseniz)
Ben 8x8 fan ile bu şekilde saatlerce çalıştırdım ampliyi,bu şekilde bile moslara yakın kısımda 10 a kadar saymak için nasırlı bir el gerekli idi :)
Tahminim 70 derecelerde ısı sabitlendi.
Amatör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir