RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Haz 2010, 22:14

e_cag yazdı:
hoparlör yazdı:Gene dökümanda önemli bir ayrıntı var, 24V rms devamlı çıkış verecek şekilde trafo seçtim diyor. Klasik 18Vx1,4-0,7= 24,2V gibi bir hesap geçerli değil , çünkü bu gerilim trafo boştayken, yüksüz gerilime denk geliyor diyor. Yani gidip 240W sürekli güç verecek bir trafo nasıl buluruz onu düşünmemiz gerekiyor. Benim lab kaynağı ile denememde 24V 1A gibi akımda yaklaşık 18V civarına düşüyor, yanı akımı kıstıkça voltaj aşağılara düşüyor. Yük biraz büyük, dolayısıyla burada 240W güç için en az 400W trafo kullanmak lazım, ideali 500W gibi olmalı.

Aman dikkat! :)

Doğru :)

Ama bunu bir de Ersoy'a söylemek lazım, 2x18V yaptırıyor, 500W.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Haz 2010, 22:19

Amatör yazdı:Bende isterim potanslardan.Metal şaftlı değilmi? 1 adet alüminyum pot başlığı hazır
Giriş bağlantısı ve hop çıkış terminali için ne düşünüyorsunuz.Onlar da kaliteli olsun olmuşken
Aslında plaketleri de topluca yaptırabilsek ne iyi olacak
Hop geciktirici konusunda ne düşünüyorsunuz,gerekli mi?
1 adet daha 24+24v 300w trafo almayı düşünüyorum,1 adet mevcut nasılsa

Hepsini düşündük :) Ancak ben açıkcası yavaş ilerliyorum, deneyip test etmeyince de budur diyemiyorum.

Aslında daha fazla yapmak isteyen var diye umuyordum ama oldukça azız gördüğüm kadarıyla. Belki ilerde daha fazla meraklımız olur, bu yüzden toplu PCB yaptırmak gibi bir şeye girişmedik. Sağolsun Emin işimizi kolaylaştırdı.

Pot bulduk, çıkış terminalleri konusunda yeterli kalitede malzeme piyasada var. Ucuz Çin mallarını saymazsak düzgün kaliteli malzeme az ama var.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 09 Haz 2010, 22:35

hoparlör yazdı:
Ama bunu bir de Ersoy'a söylemek lazım, 2x18V yaptırıyor, 500W.

Bugün söylemiştim. :D

Bir çift pcb basıp Sn. Amatör'e gönderme sözü de vereyim buradan. Maalesef sayımız az, o yüzden maalesef kart konusunda bana düşen kolay olacak. Başka düşünen olursa elimden geldiğince iyi pcb hazırlayıp göndereceğim.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 09 Haz 2010, 23:07

Bugün stero dinleme şansına vakıf oldum, sonunda.

Notlar:

Eğer fan kullanılmayacaksa, bulabildiğiniz ve alabildiğiniz en büyük soğutucuya ihtiyaç var. İki kanal beraber çalıştıklarından, elimdeki audio fan lar dahi, ki ikitane kullandım, maalesef, yarım saat sonra yetersiz hale geldi. Daha güçlü fan ise, rahatsız edici gürültü çıkaracağından, fan kullanmadan sotma işini çözmeye karar verdim.

Trafo: Hani hesap yapıyoruz ya 18 v doğrulunca 24 v, onu unutun. Ac 21v doğrulunca dc 24v oluyor. Haberiniz olsun. Ha bide köprü diyotlar çok önemli, piyasadaki çin malı kıytırık köprülerle yola çıkmak, ileride hiç hoş olmayabilir. Harbi alman malı ıxys köprüleri alın koyun bitsin gitsin. Trifazesini alın, monofaze den daha hesaplı olacaktır.

Sesmi?

Arkadaşlar açıkçası çok hevesli değildim. Hali hazırda, Gökhan üstat ile beraber giriştiğimiz, canavar zaten benim vaktimi ve paramı yeterince emiyorken, başkaca bir büyük proje yapmam diyordum kiiiiiiii, bu alevler saçan ejderhanın sesi beni pek mest etti. :D Yani koları sıvattıracak kadar iyi. Şahane. Yalnız bunun farkında olsun herkez. Tahmini 500 ila 700 tl arasında bir harcamayı gözden çıkarmak gerek. Tabiki beklenti ile doğru orantılı. Hakkı ile çaldıracaksanız bu ampliyi, kesenin ağzını açmak gerekiyor. Bununlada bitmiyor. Bir softstart ve speaker delay devresi eklemek şart. Pek çok hi-end ampli dinledim. Bu ampli gerçekten başarılı. Peşinden koşmaya değer. Ama hakkıyla yapılmaz ise yazık olur emekler derim ben.

Gökhan ve Emin üstatlar, bazı geliştirmeler yapmamız gerekiyor. En kısa zamanda biraraya gelmek dileğiyle.

Tüm diyci dostlara, selam ola.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 09 Haz 2010, 23:19

Yok yok, merak etmeyin. Trafoyu iptal ettim. Sorun yok. Tşekkürler.

Fakat galiba paraya kıyıp, smps yapacağım beslemeyi.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 10 Haz 2010, 00:28

Sn e-cag, plaket konusu en sıkıntı çektiğim konuların başında geliyor.Kendim kalemle çizebiliyorum ama sizinkiler gibi düzgün olması imkansız.Yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.Beni büyük bir sıkıntıdan kurtardınız.

Soğutucu olarak 26x20 lerin yeterli geleceğini düşünüyordum.Sn.Ersoy un izlenimlerini okuyunca şühelenmeye başladım soğutucular konusunda.
benim devrede 8x8 lik fan ile ısınma sorununu bir nebze çözmüştüm ,giriş kond büyütmek de etkili olmuştu. Ben yinede 26x20 ler ile denemek istiyorum
Dinleme izlenimlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.Kolay gaelsin
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 10 Haz 2010, 01:09

Rica ederim. ÖM ile haberleşiriz. Bir-iki güne halletmiş olurum aksilik olmazsa.

Zaman bulup tüm paketi besleme vs dahil asgari şartları sağlayarak dinleyebilirsek ideal şartlardaki kalite konusunda fikrimiz olur, ona göre devam ederiz. Bir araya gelebilsek bir, neler neler olacak... Ya sabır şimdilik. :)
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 10 Haz 2010, 12:32

Sn.Ersoy , çıkış gücü konusunda ne düşünüyorsunuz,nasıl bir hoparlörle test ettiniz,giriş kondansatörünü kaç pf kullandınız
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 11 Haz 2010, 10:30

Giriş kondansatörleri 12pf. Herhangibir osülasyonla karşılaşmadım. Yani devre orjinal hali ile test ediliyor. Test hoparlörü ise satılık bölümünde görülen KLH marka kabinlerdir. 8 ohm olması önemli. Hatta bu ampli için birde kabin tasarlamak istiyorum. Yük nekadar artarsa okadar coşacaktır.

Çok iyi besleme Şart Şart Şart. Adeta, nekadar abartabilirsiniz, ona göre çalıyor bu ampli. Ben abartacağım, öyle geliyorbana.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 11 Haz 2010, 12:06

Nasıl bir besleme kullandınız,12pf ile offset nekadar?
Amatör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir