RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 29 May 2010, 10:06

Haydi bakalım.

Güzel gidiyor. Konuya ilgi baya iyi. Bende vakit bulursam artık kutunun imalatına başlıyacağım.

Emin ve Gökhan ikinizede, bana verdiğiniz destekten dolayı sonsuz teşekkürler. Heleki şu vakitsizlikte hazır yapılmış kartlar sak diye kargo kapıda geliyor. Müthiş.

Du devreyi yapacak arkadaşlar: Mutlaka bir softstart birde speaker protection devresi eklemeden olmaz. Bukadar büyük bir güçkaynağı ve kapasitelerin olduğu bir devrede hoparlörlerinizi kabetmeniz çok mümkün. Devreye ilk elektrik verdiğiniz her seferinde, bir saniye bile olsada, güçkaynağının kalkış akımı çok yüksek olur. Özellikle troid trafo ve kapasiteler yüklenene kadar, birsaniyeliğine 100 amper gibi bir akım çekerler. Ampli ile aynı prize takılı bir masa lambanız varsa, ampliyi açar açmaz lambanın, bir anlık göz kırptığını fakedersiniz. İşte o an köprü diyotlarınıza yükleniyorsunuz demektir. Dolayısıyla belki 30 belki 100 açılış sonra köprü diyotlarınızın kısadevre olması çok mümkün. Zaten güç kaynağının kısadevre olması sonucu neler olabileceğini herhalde herkez tahmin edebiliyordur. En fecisi çıkışa bağlı, o güzel hoparlörleriniz kebap olabilir. Bu yüzdendürki softstart ve speaker protection mutlaka kullanıla. Eşek, sağlam kazığa bağlanıla. Naçizane tavsiyemdir.

Hekeze kolay gele.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 29 May 2010, 13:34

Ses duyalım!.. :D

Biraraya gelmemiz lazım dostlar, umarım uygun zaman ayarlayabiliriz yakında.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen mfethi » 02 Haz 2010, 19:26

RAS32'deki son durum nedir?
Bu projeyi ben de yapmak istiyorum. Trafo hariç diğer malzemelerde her türlü yardıma ihtiyacım var. Kim ne yapacaksa beni de katsın.
mfethi
DIY Audio Takipçisi

İl: Ankara
Meslek: Serbest

Okunmamış iletigönderen Amatör » 05 Haz 2010, 16:31

Arkadaşlar ,proje nasıl gidiyor?
Mono dinlemekten artık sıkıldım.Ras32 yi ayağa kaldırmak istiyorum,tabiki değerli yardımlarınızla.Öncelikle büyük soğutuculara(26x20) ihtiyacım var,plaket işini birşekilde halledeceğim,devre elemanları( dirençler karbon) olarak mevcut.
Kasayı sacdan yaptırmaya çalışacğım,iyi kalite alüminyum buralarda bulmam çok zor.
Soğutucular elimde olsa kasa ölçüleri daha netleşecek
Herkese iyi çalışmalar
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 05 Haz 2010, 19:29

Ben kendi adıma hiçbirşey ile ilgilenemiyorum :(

Ama sadece bir kişi soğutucu istiyorsa bu hafta gidip almam mümkün olabilir. Amatör arkadaşımız istemişti galiba.

Hafta içi RAS32 ile ilgileneceğim, şimdilik olduğu gibi duruyor.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 05 Haz 2010, 21:58

Size zahmet vermiş olmayacaksam 1 çift soğutucu almak isterim.Yoğun işleriniz arasında bize de yardımcı olduğunuz için ayrıca teşekkür ederim.
Fiyat ve hesap bilgilerinizi gönderirseniz,ödemeyi yapayım
Amatör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Amatör » 08 Haz 2010, 22:32

[quote="hoparlör"]:D

Nico pozitif hat için 6A, negatif için 3,5A öngörüyor ama benim elimdeki devre hat başına 2,5A çekiyor. Dolayısı ile bu 6A meselesi devre üzerinde oynamadan elde edilebilir birşey değil. Bu haliylede 120W güç harcıyor, ama kaç Watt çıkış gücü var derseniz, bence 30W felan değil

Yani 2,5a bias ile 32w alamıyormuyuz ampliden
Oysa 4 ohm hoparlörlerim ile ses seviyesi gayet yeterli gelmişti bana.Son ses dinleme yapmak çok zor, tek kanal olarak bile
Ampli hareketli şarkılarda da çok başarılı
Bas yoğunluklu şarkılarda ,tahminim %70 volume seviyesinde salondaki büfeleri sallamaya yetiyordu (mono olarak ve 4 ohm hop ile)
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen scarab » 09 Haz 2010, 14:25

tek kanal 2.5a bias ile 120w güç çekiyor ise neden 300w güç kaynagı öneriliyor trafodan yüksek güç çekildiğinde voltajın düşmemesi içinmi?
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

Okunmamış iletigönderen Amatör » 09 Haz 2010, 15:22

Amplinin %15 verimle çalıştığını düşünürsek 32w/0,15=213,3w güç harcaması olacaktır max güçte
213-32=181w soğutucuda harcanacak güç olacak :shock: doğru mu :?:
8 ohm hoparlör elimde olmadığından deneme yapamadım, 4 ohm ile bias 2,5 a , 8 ohm ile daha yüksek çıkması lazım biasın
Yüksek desibelli hoparlör ile bir sorun çıkacağını zannetmiyorum.4 ohm hoparlörlerim ile tahminim en az 10-15w ses alabiliyorum.Son seste bile hiçbir bozulma olmadan calışıyor.
Direk cd çalara bağlı,kaynak çıkışı 2V maximum,ampli 2V girişi sorunsuzca kabul ediyor.
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 09 Haz 2010, 16:00

Doğrudur, single-ended class A'nın verimi ve ısı hesabı aynen böyle. Prensip olarak bias akımı sabit olup yüke bağlı olmadığından, maksimum güç de 4 ohm yükte daha düşük olur.

Gerilim kazancı yüksek olduğundan Nico dökümanda tam güç için giriş sinyal seviyesini 0,707V olarak vermiş.

Besleme için 2x25VAC trafo kullanıyordunuz yanlış hatırlamıyorsam. Devre çalışırken besleme çıkış voltajı ne seviyede?
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir