RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 24 May 2010, 00:43

Amatör yazdı:Tebrik ederim
Girişteki kondansatörü 100pf mı kullandınız?Büyüdükçe ısı ciddi olarak azalıyor
Soğutucular 20x20 ler mi?
Girişe 100k pot baglayın,soğutucuyu şaseleyin cızırtıyı ben bu şekilde kesmiştimBenim devrenin sukunet akımı 2,5a de sabit kalıyor,sizin iki devrenin akımı aynı mı?
Dinleme izlenimlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum
Kolay gelsin

Teşekkürler.

Girişi 12p olarak tuttum, nasıl çalışacağını görmek istedim. Tabiki bir şeyi tamamen gözadı etmişim, devrenin üst kesim frekansı 1MHz civarında :shock:

Dolayısı ile etrafta topraklanmamış ne kadar metal varsa onları anten kendini de radyo zannediyor garibim. Dediğiniz gibi soğutucuları topraklayınca cızırtı epey azaldı. 2,5A sabit bir akım var, sizinki ile aynı. Yalnız ofset halen yüksek, ancak düşüyor, 171mV oldu. Girişe de 10µ bipolr bir kuplaj kondansatörü ekledim, CD çalardan ne geldiğinden emin değilim. Şimdi ise yapam gereken beslemeyi düzenlemek. Daha önceden prototip olarak bir arkadaşımın yapıp gönderdiği PCB'ler geldi aklıma, tasarım Nico'dan, onları kullanıp beslemeyi toparlamayı düşünüyorum. Sonra devre simülasyonunu yapıp biraz üzerinde oynamayı ve ona göre asıl değişiklikleri yaparsan daha iyi olacağını düşünüyorum. Osiloskop beslemeden halen cızırtı geldiğini söylüyor, bunu gidermeden ss konusunda net bir şey söylemeyeyim. AMa güzel olacağa benziyor.

Soğutucular ufak, fan kullanmadım, birisi 14cm yüksekliğinde 20cm eninde ve 4 cm kanat genişliğinde. Diğeri ise 10cm yüksekliğinde 16,5cm eninde ve 6,5 cm kanat genişliğinde. Her birine bir mosfet koydum. Sonra asıllara geçerim artık.

Çok iş var daha.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen Amatör » 24 May 2010, 12:08

12 pf ile 171mv ofset çok iyi bir değer
100 ve 150pf kullanıldığında amplinin kesim frekansını osilaskop ile görebilme şansınız varmı?
Besleme için kesin çözüm cap multip. diyorum
Kolay gelsin
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 24 May 2010, 14:46

Osiloskop ile görüntüleyebilmek sorun değil ama bu konuda bilgisayar yazılımları kullanmak ve bir sweep generator gibi bir şey kullanmak lazım herhalde. Aslında pink noise ile deneme yapılabilir. Her ikisini de deneme şansım var, açıkcası ben de merak ediyorum. Hani simülasyon felan iyi de gerçekleştirdiğimiz devrelerin aslında ne kadar teoriye uyup uymadığını görmek lazım derim. Aslında ciddi yatırımlar gerekiyor bu ölçümler için ama DIY kapsamında bize genel cevapları verebilecek konfigürasyonlar da kurmak mümkün. Ölçümleme ayrı bir konu açıkcası yapmak istediklerimin çoğunu henüz yapamamışken sıra bir türlü gelmiyor.

Besleme konusunu akşama biraz olsun düzenliyorum, 2x47,000µ kondansatör ile denemeye başlıyorum. Bakalım ne olacak ;)

Kapasite çoklayıcısı en iyi çözüm, şebeke gürültüsünü baskılamanın en iyi çözümü ve çok tavsiye ediliyor.

Bu arada trafo konusunda birşeyi hatırlatayım, Nico'nun notlarında da var. Normalde 2x24V besleme için 2x18V yeter 18x1,4=25,2-1=24,2 diyebiliriz. Bu son 1V köprü diyotlardaki gerilim düşmesi. Ama böyle diyemeyiz, çünkü trafonun boşta gerilimi önemli değil, bu amfi Class A ve fişi taktığınız ilk andan itibaren besleme hattı başına 2,5A çekmeye başlayacak. Dolayısı ile 24V DC boştaki gerilim olmayacaktır, bu yüzden 2x22-24V trafo sardırmanızı öneririm. Kapasite çoklayıcısı için ise biraz daha yüksek düşünülebilir. Şu devreyi toparlayayım, ben de mutlaka hat başına birer kapasite çoklayıcısı yapacağım.

Soğutucu isteyenler için halen bekliyorum, ben elimdekileri RAS32 için kullanmaya karar verdim, ama RAS350 için kullanacaklarımı gidip yeniden almaya karar verdim, düşündüğümün çok altında ısınıyorlar.

Trafo için de yeniden teklif alacağım, 230VA yeterli görünüyor ama açıkcası elimdeki devrenin verileri kanal başına 2,5A olduğuna göre 2x24V 300VA bir trafo sardırmak akıllıca olacaktır. Isındıkça hem trafonun ömründen hem de voltaj düşmelerinden biraz pay bırakıp kaçmak yerinde olacaktır.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 24 May 2010, 15:34

CAp. multiplier üzerinde 1-2V kadar düşme oluyor. Soğutucu işine dahil olmam lazım ama finans bekliyorum biraz. Trafo da aynı şekilde. 300VA dual mono için mi, kanal başına mı kullanacağız?
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 24 May 2010, 16:01

Açıkcası dual mono güzel bir seçenek olmakla birlikte masraflı oluyor. Bir başka seçenek de 2x24 iki tane trafo sardırmak yerine iki adet 24V tek sarımlı trafo kullanmak. Ancak 300VA gibi bir çift sekonderli trafonun yeterli olacağını düşünüyorum. Soğutucular yeterince maliyetli olacaklar, elektrik faturası da cabası. Ancak besleme dual mono olmalı derim. Yani her kanal için ayrı köprü diyot, ayrı besleme kondansatörleri ve ayrı kapasite çoklayıcısı.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 24 May 2010, 16:09

Karar kıldığınız soğutucu ölçüleri nedir? 20x26 lara gerek yok mu?
Benim trafo 24+24v 300w köprü çıkışı 34-35v cap mult çıkışı son düzenlemeden sonra 28-29v
Tek trafo stereo uygulamaya yeterli mi?
İki adet cap mult düşünüyorum,tek trafo kullansam bağlantıyı ne şekilde yapmam uygun olur.4 adet köprü diyot mu kullanayım yoksa dc voltajları mı paylaştımalıyım
Amatör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Amatör » 24 May 2010, 16:11

Trafo bağlantısını bir çizim ile paylaşırsanız çok iyi olacak
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 24 May 2010, 17:32

İki kanala 300W yetmez gibi geliyor. Gerçi makalede pozitif ray için 6 amper, negatif için 3,5A demiş üstad ama tek kanal için mi, iki mi, anlamadım. Aynı makalede iki kanalda 340W ısıyı atmamız gerektiğini söylüyorsa buna 64W müzik gücünü de ekleyince 400W'ı bulmuş oluyoruz. Benim düşüncem, emniyet payı ile en az 500W yönünde, 600W ile daha şeker olur ama... Yandım aman!

Tek trafo olursa, orta uçları da ayıracağımızdan 8 sekonder uçlu olması lazım. (24-0 0-24)(24-0 0-24)

EI nüve kullansak? Maliyet için fikir jimnastiği olsun.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 24 May 2010, 17:43

Anladığım kadarı ile benim 24+24 300w trafo tek kanal için yeterli gelecek
Normal dinlemede kısa süre max seviyede çalıştırdım 35 belki 40 derece sıcaklık ancak olmuştu.Tabiki x 2 düşünürsek ne olur bilemiyorum . Zaten sekonderler uymayacak çift cap mult için,herhalde
2 adet, 250w 0-24 0-24 ,0-24 0-24 trafo gerekli değil mi?
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen scarab » 24 May 2010, 19:47

e_cag yazdı:İki kanala 300W yetmez gibi geliyor. Gerçi makalede pozitif ray için 6 amper, negatif için 3,5A demiş üstad ama tek kanal için mi, iki mi, anlamadım. Aynı makalede iki kanalda 340W ısıyı atmamız gerektiğini söylüyorsa buna 64W müzik gücünü de ekleyince 400W'ı bulmuş oluyoruz. Benim düşüncem, emniyet payı ile en az 500W yönünde, 600W ile daha şeker olur ama... Yandım aman!

Tek trafo olursa, orta uçları da ayıracağımızdan 8 sekonder uçlu olması lazım. (24-0 0-24)(24-0 0-24)

EI nüve kullansak? Maliyet için fikir jimnastiği olsun.

500w trafo :shock:
acaba 350w iki kanal için ne kadar kurtarır yaz sonuna doğru ras32 planları yapıyordum benim gainclone'un trafosundan kaçak hat çekerek beslerim diye düşünüyordum :mrgreen: ama trafo masrafından kurtulamadık :cry:
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir