Nedenini ben de bilmiyorum ama kendi yaptığım devrede böyle birşey olmadığından neden böyle yazdığını Nico'ya sordum. Bakalım cevap gelince öğrenmiş oluruz.
Diğer yandan bu dökümanda yer alan devrenin elemanlarında biraz değişiklik yapmak gerekecek. Hatırlarsanız soğutucu topraklanmazsa cızırtı oluyor radyo gibi demiştik. Hepimizin yaşadığı bu sorunun kaynağı aslında devrenin çok geniş bantlı tasarlanması. Nico sever böyle şeyleri 100KHz'den aşağı simülasyon yaptığını sanmıyorum. Ama sevmesinin yanında durumu şöyle açıklıyor, Güney Afrika'da MW bandında yayın olmadığından bu tür parazitler burada sorun olmuyor.

Yani orta dalga sinyalleri gerçekten devrenin geniş frekans bandı ve hassasiyetinden dolayı sorun oluyor. Bunun için birkaç değişiklik yapmak gerekecek, bir tanesini zaten buldu arkadaşımız, C8 12p değil daha yüksek bir değer, 220pF gibi bir değer alacak. Aslında değeri dinleyerek bulunursa daha iyi diyor, kişisel zevke göre ayarlanabilir.
Bu kişisel zevkten de bahsedeyim, lambalı amfiler hafif yumuşak bir ton kazandırır sese, orjinaline göre daha sıcak bir ses verir ve bu yüzden sevilirler. Ancak müzisyenler, stüdyo ekibi, profesyoneller ise ne ise o der ve daha sert, canlı (crispy) bir tonu tercih ederler. Benim tasarımlarım da hep bu yöndedir ama kişisel zevke göre ayarlanabilir. Hangisi doğrudur diye bir şey yoktur, bu tamamen kişisel bir tercihtir.
Yani 12p en az 100p ve üzeri olmalıdır, Amatör arkadaşımız bunu gayet güzel pratikten keşfetmiş. Soğutucu vb. metal ekipman topraklanmalıdır, zaten kasaya yerleştirilince otomatikman topraklanacak ama açıkta çalıştırınca buna dikkat etmek gerekiyor.
Bu devrenin değiştirilmiş, yani değerleri daha düzenlenmiş bir versiyonu mevcut, üzerinde çalışıyorum. Hatta IRFP150 yerine 2SK1058 ve TIP41C kullanılan versiyonu da var. Dikkat ederseniz VAS bölümündeki MPSA06'da Miller Cap adlı osilasyon önleyici kondansatör de yok. Yani bunları eklemek lazım, açıkcası sırf bu dökümandan Güney Afrika'da rahat çalışabilecek bir Class A yapmak mümkün ama İstanbul'un göbeğinde biraz zor. Baskılı devrede değişiklik yok ama elemanlar değerlerinde oynama var, ben farklı trasnsitörlerle de deneyecektim, Nico zaten denemiş, bunları testleri bitirip öyle paylaşayım, hazır devre şeması simülasyon yazılımında, o da evde.
Bir başka konu da kapasite çoklayıcısı, ESP'deki devre gayet başarılı. Bundan daha iyisi Nico'nun RAS ELD adını verdiği çok düşük distorsiyonlu high-end amfisinde kullanılıyor. Ancak baskılı devre çift yüzlü, kullanılan transistörler de memlekette yok, ayrıca pahalı. Devre şemasının da Nico yayınlamadığından ben de yayınlayamıyorum şimdilik.
Ancak ESP'nin devresini ben de yapacağım, sanırım delikli plaket ya da uzay montajı ile. Onun bir de 2N3055 gibi aynı tip transistörlerle, yani eşlenik olmayanlarla yapılmış versiyonu var, o da oldukça iyi deniliyor. Bir de TIP142/147 ile yapılanı var ama gürültü bastırma oranı en iyi ESP'nin, yani Emin'in baskılı devresini bile hazırladığı devrenin imiş.
Ben üçünü de denemeyi düşünüyorum, ama Emin yaptığına göre diğer ikisini yapacağım, elimde malzeme çoktan hazır. Gene de hat başına 10x4700µ/63V Hitano'lu toplam 94,000µ'lık beslememi ve 35A köprü diyotlarımı hazırladım, baskılı devreye kondansatörler takıldı, test edip çalıştırınca tek eksiğim trafo kalıyor. Ona da bu hafta karar verebilirsem haftaya RAS32A birkaç versiyonu ile çalışır duruma gelir. Son hali ile belki yapmak isteyen birkaç arkadaşımıza baskılı devre+trafo+soğutucu+malzeme desteğimiz de olabilir. Söz vermiyorum, önce bir sonuç alayım, gerisi kolay.