RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 21 May 2010, 00:23

Geçen gün sabah erken kalkıp yapıp bitireyim dedim ama bu aralar biraz fazla yoğunum.

Ama bir arkadaşım başka bir arkadaşıma yapmış ve bırakmış, ben de yapan arkadaşı kıl payı ile kaçırmama rağmen diğer arkadaşın elinden kapmış oldum :)

Yok yok dostlar sağolsunlar beni bir dertten kurtardılar ve elimde baskılı devreler var. Emin kardeş, eline sağlık, gerçekten güzel olmuş :)

Aslında bu akşam bitirecektim ama zaman yetmedi, haftasonuna kalıyor.

Tavsiyem toner transferi ile kendiniz yapmanız. Aslında isteyen 3-5 arkadaş daha olsa baskılı devreleri yaptırırdım ama en pratiği evde yapmak. Baskılı devre basit ve pratik, kalemle de olabilir ama çok iyi çizmeniz gerekir.

Bu arada girişteki yüksek frekansları süzen C8 kondansatörünün durumunu inceliyorum. Devre simülasyonunda pek de bir fark göremedim, ses üzerindeki daha önceki etkisi normal ama lambalı amfi tonunu bu şekilde nasıl yakaladınız merak ettim. Biraz kurcalayıp denemek lazım, haftasonu gelince durumu değerlendiririz.

Kolay gelsin.
Eklentiler
RAS32A-PCB.JPG
RAS32A-PCB.JPG (62.82 KiB) 978 defa görüntülendi
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Ynt: Bu devre uygun mudur?

Okunmamış iletigönderen e_cag » 21 May 2010, 02:30

Güle güle kullan hocam, keşke görüşebilseydik bugün.

Girişteki kondansatör osilasyon engellemek, sesüstü gürültüyü kesmek için. Tabii değeri büyüdükçe kesim frekansı düşüyor ve tizlerden feragat etmeye başlıyorsunuz. Büyütmenin ses karakteristiğine etkisini beğendiyseniz sorun yok. Ben kendi adıma kaldırmayı düşünüyorum devre çok gürültülü olmazsa.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 21 May 2010, 08:38

Dostlara teşekkürler.

Emin kurtarıcımız hakkatten. Önce plaket istedim. Ben Bodrumdayken yapmış atölyeye yollamış sağolsun. Ama bende zaman yokki. Yapamadım. Bende Eminden devrenin yapılmışını rica ettim. Bendeki plaketleride Gokhana verdim. Böylece devreyi dostlar geliştirecek bende kutulamayı çalışacağım. Takım çalışması diye ben buna derim. Hemde sorun yaşamadan. Komplex ve egolardan uzak. ne güzel, negüzel. :D
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 21 May 2010, 08:58

Yahu birde evet artık hangi devrenin uygun olduğu belli oldu.

Niye şu başlığı değiştirmiyoruz, bu artık başlıktan kopmuş durumda. Hazar arkadaşımız acaba ras 32 ile ilgili kısımları ras 32 başlığının altına taşıyabilirmi acaba.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 21 May 2010, 12:34

Ben uzun zaman önce başlığın değişebileceğini söylemiştim.
Giriş kondansatörünün değeri düştükçe tiz deyaylar olabildiğince kendini gösterirken ;ben 100pf ile kullanırken tizler odanın içinde sanki uçuşuyordu ancak ses sanki ampli tarafından kulağınıza zorla tıkıştırılıyor ğibiydi.
Abimle de devreyi dinleme yaptım.O da uzun süre dinlemede (1 saat) yorucu olduğunu belirtmişti.150pf la değiştiğmde ses o kadar yumuşadı ki uzun süre bıkmadan dinlenebilir.Ayrıca ısınma fark edilir biçimde azaldı.Ses asla kapalı değil,tizler sanki başka bir hoparlörden fışkırırcasına çikıyor gibi ve oldukça yumuşak,belki 120pf deneyebilirim daha alta ve üste çıkmam herhalde
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 21 May 2010, 12:50

Bu arada hala mono dinlememi yapıyorsunuz?

Merakım, mono dinleyerak bu izlenimleri yazabilmek gerçekten iyi eğitilmiş kulak ister. Hakikaten tebrik ederim.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

RAS32

Okunmamış iletigönderen Hazar » 21 May 2010, 13:05

"Bu devre uygun mudur?" başlığında "uygun bulunan" RAS32 tasarımı ile ilgili konuşulanlar bu konuya aktarıldı.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen Amatör » 21 May 2010, 13:37

Stereo için elimde soğutucu mevcut değil
Ampli öyle güçlü dolgun ve ayrıntılı çalıyorki sanki iki hoparlör çalışıyor izlenimi alınıyor
Sizde deneyince bana yakın izlenimler edineceksiniz ,inanıyorum

Bu arada başlığı ayırmanız iyi oldu ,teşekkürler
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 21 May 2010, 14:31

Ben de ilk dinlediğimde mono dinlemiştim ve çıkan sesten oldukça etkilenmiştim. Gerçi havaya bakan bir hoparlörden çıkıyordu ses ama sanki etraftan yankılanıp yayılıyor gibiydi. Bunlar ilk Class A deneyiminin subjektif sanal etkileri sanırım.

Ersoy'un bahsettiği sahne duygusu maalesef monoda pek sağlanamaz, en azından Class A pekçok üst seviye cihaz dinlemiş olmasının etkisiyle bizlerin bu heyecanı ona garip geliyordur. İlk defa deniz gördük ne yapalım :oops:

Bu yüzden haftaya soğutucu işini çözelim bitirelim. Benim elimdekileri kullanıp kullanmama konusunda kararsızım. Ama haftasonu herşey yolunda giderse en azından deneyecek 3-4 çeşit soğutucum var elimde. Trafo sorunum devam ediyor ama lab güç kaynağı ile devreyi zaten devamlı test etme amacındayım. Sonuçlarını da burada paylaşırım, böylece soğutucu konusunda durumu netleştiririz.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 21 May 2010, 16:06

004.JPG

biraz bulanık oldu ,acemiyim foto konusunda
005.JPG

offset ,girişler açıkken
006.JPG

hoparlörü odaya taşımaktansa devreyi salona taşıdım
ses çok güzel