RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen Amatör » 22 May 2010, 13:12

Bunlar ilk Class A deneyiminin subjektif sanal etkileri sanırım.

Ersoy'un bahsettiği sahne duygusu maalesef monoda pek sağlanamaz, en azından Class A pekçok üst seviye cihaz dinlemiş olmasının etkisiyle bizlerin bu heyecanı ona garip geliyordur. İlk defa deniz gördük ne yapalım

Tabiki yazdıklarım amplinin hangi yönlerinden nasıl etkilendiğimi gösteren subjektif değerlendirmelerim.
Daha önceki bir mesajımda ,daha tecrübeli arkadaşların ampliyi dinledikten sonraki yorumlarının daha iyi olacağını yazmıştım.Asla ,yazdıklarımın çokbilmişlik veya ukalalık gibi algılanmasını istemem.

Aynı şarkıyı ard rda hem Ras ile hem pioneer sx ile(elimde şu an bunlar mevcut)dinliyorum.Daha önce baya eski bir lambalı dinlemişliğim vardı(eski bir cihaz olmasına rağmen onunda sesinden çok etkilenmiştim,(nasıl bir devre yapısı vardı bilemiyorum)

Dinlemelerimi bu şekilde yaptım.Ard arda iki cihazı aynı kaynak ve hoparlör ile dinleyince farkları daha net ortaya çıkıyor.Pioneer sx de hiç fena değil.
Herkese iyi çalşmalar
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 23 May 2010, 01:07

Sabaha çalıştırırım artık.
Eklentiler
IMGP4110.JPG
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen e_cag » 23 May 2010, 02:14

Görüyorum!.. :D
DSC00927.JPG
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 23 May 2010, 13:35

Hadi bakalım :)

Tüm malzemeleri Karaköy'den temin ettim. IRFP150'lar International Rectifier marka, daha önce RAS10A'da da kullanmıştım. MPSA56 ve MPSA06'lar arasında hFe ölçümleri yapıp hem aynı devredeki eşlenikler hem de iki kanal arasında fark olmaması açısından iki kanal arasında da eşleştirdim. Bant halinde bir alsanız sıralı kullanmanın pek mantığı yok, 210, 172, 120, 154, 200 gibi anlamsız devam ediyor.

Ayrıca dirençleri de eşleştirdim, özellikle giriş eşleniğinde kullandıklarımı, sonra da iki kanal arasında birbirine yakın değerler kullandım.

Kondansatörleri biraz kararsız kalıp sonra hepsini Hitano kullandım, Nichicon da vardı ama Hitano'yu tercih ettim. Pek fark oluşturacak bir devre değil ama geri besleme kondansatörünü elinizdekilerin en iyisinden seçin derim. Tüm bunlar zaman alıyor, aslında biraz da angarya ama dirençleri bile metal filmlerin arasından özenle seçtim. Umarım uğraştığıma değer.

Henüz besleme ortada yok, trafo ile birlikte besleme kondansatörleri için ayrıca uğraşmam gerekiyor. Önümüzdeki haftaya atıyorum.
Şu anda laboratuvar kaynağı ile çalışıyor, 1-2 süzme kondansatörü eklemeyi düşünüyorum.

Soğutucu olarak elimdeki iki soğutucuyu her bir güç transistörü için ayrı ayrı kullandım. Amacım her birinin ne kadar ısınacağı ve kullandığım profillerin ne kadar soğutma sağlayacağını görmekti. Şu anda yaklaşık 20dk. oldu, ilk başlarda elimi 3sn her birine değdirebiliyordum, şimdi 1sn en fazla, elim yanıyor. Ilık olmalarını beklemiyorum ama galiba biraz daha büyük soğutucu gerekecek.

Ofset ise 0,67V, biraz yüksek, devre biraz daha çalışsın azıcık karıştıracağım, belki hoparlöre de bağlarım.

Devre 24V simetrik besleme ile 2.22A kanal başına çekiyor. İlk 15dk boşta çalıştırdım, halen stabil devam ediyor.

Bu ay elektrik gatutası kabarabilir :D
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen scarab » 23 May 2010, 13:50

hayırlı uğurlu olsun diyelim :D kutulama konusunda sizden class-a'ya yakışır türden bir performas bekliyoruz :D
Açıkcası bu projeri görünce iştahım kabarıyor ama elektronik konusunda daha çok pişmem gerekiyor daha delikli kart'ın ötesine gecemedim baskı devrelere çok imeniyorum :cry:
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 23 May 2010, 14:17

Evet baskılı devre çok ayakbağı oluyor, sağolsun Emin hazırlamasa ben biraz daha debelenecektim. Ama bu konuda yardımcı olabileceğimiz bir ortam yaratmak da zor değil. Aslında 10 kişi çıksa her devreden yapacak, baskılı devre çok makul fiyata çıkarılabiliyor, özellikle tek yüzlü olanları.

Kutulama konusunda elimde malzeme hazır, bir sürü denemeler yaptım ve bekliyorum. Hoparlörler, malzemeler, akustik ölçümler şeklinde her konuda birşeyler yapınca sıra kutulamaya gelemiyor ne yazık ki. Ama yakındır, özellikle bu amfiyi çabucak kutulamak istiyorum, soğutucuya karar verince gerisi kolay olacak.

Bu arada hoparlör de bağladım, devre çalışıyor. Bir cazırtı vardı, hemen 2x4700µ kondansatör bağladım, bir de osiloskopla baktım, çıkışta dalga var. Ama birebir aynı sinüs dalgası beslemede de var. BU lab kaynaklarının saf DC vermelerini beklemek saf dillik olur tabiki, kondansatörleri bağlayınca oldukça azaldı. Ama bitmedi, yani beslemeyi yapmadan bu iş olmayacak. BU arada bunu yapınca ofsett de 0,51V oldu, azaltıyoruz galiba :)

Hoparlörleri 2200µ/63V bir kondansatörle bağladım, DC blokaj yapsın da durduk yerde zarar etmeyelim diye. Bu haliyle anladım ki büyük soğutucuları kullanmam gerekecek. Aslında onları RAS350 için almıştım ama durum değişti, neye niyet neye kısmet. Kaderde elektrikli soba da yapmak varmış, halen çok sıcak.

Şimdi biraz müzik dinleyelim ve dünden beri uğraşıyorum, artık biraz çıkıp hava almak lazım.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 23 May 2010, 14:43

Evet ses de çıkıyor, ama şu anda parazitli. Devreyi o kadar yaydım ki 1m uzaktaki CD çaların kablosundan bile parazit kapabiliyor, oynattıkça hoparlörden radyo parazitleri geliyor.

Bu parazit sesi humm vs. değil, bu kadar temel bir besleme ile o da olabilir, ancak RAS10A kullanırken açıkcası çok temiz ses geliyordu. Sanırım asıl sorun girişteki 12p kondansatör, değerini yükseltirsem parazitler de gidecektir, daha önce Amatör arkaşımızın başına gelenler gibi. Çünkü bu parazitler yüksek frekanslı ve analog radyolarda istasyon ararken çıkan seslere benziyor.

Soğutucular anladım ki büyük olmalı, yani RAS10A ile yaptığım deneylerde 5A gibi acayip akımlara kadar çıkmıştım ama bu devre oldukça stabil ve 2.2A ile sobayı iyi ısıtıyor. Eğer büyük soğutucu ve soğutucuların hava akımını rahat alacağı bir ortam yaratılırsa gayet rahat performans alınabilir. Zaten hiçbir zaman ılık olması beklenmemeli, fazla sıcak da soğun değil, sonuçta mosfet'ler 43A'lik ve 25C derece çevre ısısı sağlanamasa bile bizim 2.2A onlar için vızıltı gelecektir.

Bu arada en az 35A köprü diyot ve soğutma şart diyorum, uzun süreli çalışmada benim güç kaynağının fanları devreye girdiğini göre kutunun içinde iyi bir hava sirkülasyonu şart görünüyor.

Ses nasıl derseniz, bu sefer acayip bir heyecan sarmadı beni, ilk RAS10A dinlememde vaaaay demiştim. Gerçi daha önce Class A dinlemiştim ama galiba hiç bu kadar bilinçli değildim :) Evet, bu da aynı berraklık, aynı dinamik ve büyüleyici ses, bir sobadan böyle bir ses çıkması gerçekten doğanın bir mucizesi :lol:

Bu günlük bu kadar, biraz bu kondansatör üzerinde çalışıp daha sonra devam etmeyi düşünüyorum. Galiba Emin dostum aileyi pazar gezisine götürdü, ben de çıkayım artık, ama merak ettim. Ses var mı Emin'cim ses? :)
Eklentiler
ras32.JPG
ras32.JPG (62.37 KiB) 6832 defa görüntülendi
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 23 May 2010, 19:00

Tebrik ederim
Girişteki kondansatörü 100pf mı kullandınız?Büyüdükçe ısı ciddi olarak azalıyor
Soğutucular 20x20 ler mi?
Girişe 100k pot baglayın,soğutucuyu şaseleyin cızırtıyı ben bu şekilde kesmiştimBenim devrenin sukunet akımı 2,5a de sabit kalıyor,sizin iki devrenin akımı aynı mı?
Dinleme izlenimlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum
Kolay gelsin
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 23 May 2010, 19:24

Arkadaşlar
Devreyi tek soğutucu üzerinde toplayıp soğutucuyu şaselemek,fanla desteklemek en azından denemelerde bu şekilde kullanmak iyi netice verecektir.
Bir önceki sayfada benim amplinin fotosunu gönderdim.Bugün 3 saat aralıksız çalıştırdım.
150pf kullanıyorum,ısı parmağımı 6 sn tutacak seviyede,oda mosların yanındaki sıcaklık ,uçlar daha serin
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 23 May 2010, 23:56

Haftasonu koşturmam bol oldu. Henüz çalıştırmadım devreyi. Ersoy ile konuşup kimin deneyeceğine bakarız. Zaten 270ohm'lar eksik kalmış. Bunun dışında, 1000uF'ler Rubycon, 470'ler Hitano. 100uF'ler Panasonic ama voltajları yetmeyebilir, belki değiştireceğim onları. Ben de tüm dirençleri eşleştirdim. Kanl başına simetrik olanları kendi içlerinde ve her iki kanalda, tek olanları ise iki kanal arasında eşleştirdim. MPSA'lar konusunda Gökhan hocamın dediğini ben de örneklemek istiyorum: Aynı şeritteki MPSA56'ların hfe'leri sırasıyla 185, 171, 226, 230, 256, 238, 226, 206, 201, 197, 200, 195, 218, 206 şeklinde. Besleme ve soğutma için asgari mecburileri sağlarsam çalıştırıp bakacağım. Bias ayarı olmadığından 0R22'leri toleranslarına ve bias stabilizasyon devreciğinin dirençlerine bağlı olarak bu boyutta oynama muhtemel görünüyor bana.

Kesin söz veremem ama bu hafta içinde bir-iki takım pcb basmaya çalışırım.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir