gönderen Ersoy » 29 Arl 2010, 14:50
Ben kutusuz hali ile çalıştırdım. Sonradan trafo değişikliği yaptım. Gökhanın sağladığı trafo voltajı düşmeyince işler değişti. Doğal olarak ıs arttı. Fan kullanmak istemediğim için, kutu tasarımına eğildim. Şuan onunla meşkulüm. Beslemem ve diğer malzemelerim belirli olduğu için önce amplinin şasisini bitireceğim. Sanırım Gökhan üstat ısıyı bölüştürmek amaçlı bir değişiklik üzerinde çalışıyor. Şasi bu değişikliğe adapte edilecek şekilde tasarlandı. Eğer uygulamak gerekirse kolayca çözülebilir. Şasi sıradışı bir tasarım olduğundan biraz uzun sürüyor. Sanırım ilkbaharda istediğim noktaya varmış olurum.
Standart hali ile yani ilk hali nese o şekliyle, çalışma notlarından bahsedeyim.
Devre üzerinde hiçbir değişiklik yapmadım. Resimlerden hatırlarsınız, iki adet dev 130 000 uf kapasite ve köprü diyod kullandım. Çıkışda herhangibir dcoffset yada seste bir parazitle karşılaşmadım. Sadece 500khz gibi bir sinyal scop ile bakıldığında tespit ettim. Hiçbir şekilde duyulmayan ama var olan bir sinyal. Sebebini aradım ama bulamadım. Çünki amplinin sesi gayet başarılı. Açıkçası sesini beğenmesem uğraşmazdım. Gerçekten beslemesi ve soğutması zor bir ampli bu. Class A farklı şey. Dinleyince anlaşılacaktır ne demek istediğim. Tekrarlıyorum, güzel ve pahalı. Düşük maliyete güzel ses isteyenler varsa 3875 falan gibi chipamp lardan yapsınlar.
Unutmadan:
Mutlaka soft start ve hoparlör koruma devreleri eklenmeli. Büyük kapasiteler kullanıldığından, start anında büyük yük biniyor köprü diyodların üzerine. Bu darbeye nekadar dayanır diyodlar onu bilemem ama birgün kendini bırakır da kısadevre olurlarsa sizin için felaket olacaktır. Tabiki bu amplinin çalışma prensibinden dolayı çıkışa koruma devreside eklemek şart. Ya hoparlör yada ampli en ufak kısadevrede kebap olabilir.
Benim izlenim ve önerilerim bunlar. Son halinin fotosunuda ekleyecektim lakin fotograf makinam çalışmıyor. İleride foto eklerim.
Kolaygelsin heeeerkeze.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.