RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 25 Oca 2011, 19:35

Vvvvıııııııııııııınnnnnnnnnnnnn.
Vııııııııııııııııııııııııııııınnnnnnnnnnnnnnnn.
Vııııııııııııııııııııııııınnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.

Nasıl gaz veriyorum ama? :D :D :D
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen farfisa » 25 Oca 2011, 23:39

hoparlör yazdı:Geçen sene itibarı ile dört parçası 100TL üzerindeydi sanırım. Ancak bu geçen yaz alüminyuma zam geldi dolayısıyla bilemiyorum. 200x200x72 mm oldukça ağırlar. Asıl maliyeti ise koca bir freze ve bir okadar alet edevat derken şimdiki aklımda verirdim bir yere, yaptırırdım tüm frezeleme ve delme, havşa açma ve kılavuzla vida deliği açma işlerini. Ama kendim yaptım diyebiliyorum, kısacası kendim ettim kendim buldum. :D

en azından daha zevkle dinlersin :) bende düşünmüyor değilim aynı tarz birşeyler yapayım diyorum elimde lambalı anfimi bitireyim sadece trafolarını saracağım eringenlikten uğraşmıyorum :) ondan sonra seninki gibi birşeyler düşünüyorum
ayrıca ersoy seni unutmamak lazım bayağı uğraşmışsın inşallah ağız tadı ile dinlersin
Resim
farfisa
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Bilgisayar müh. Hifi tamircisi

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 26 Oca 2011, 00:03

Bu Ersoy'un (gazman) gazına çakmakla yaklaşmamalı, sonra patlıyo :D
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen hamist » 21 Nis 2011, 22:24

Arkadaşlar RAS32 nin simulasyonu sonrasında, muhtemelen bazı sorularınızın cevaplarını bulmuş olacaksınız.
Bu devreyi yapacak arkadaşlar, birikimleri varsa zaten çıkışa koruma bağlamadan driver bağlamazlar,
bu devrede de öyle görülüyor, ki simulasyon sırasında 1 saniyede sıfır noktasına oturuyor.
Simulasyon sırasında muhtemelen simulasyon hesaplamaları nedeni ile osilasyonlar oluştuğu için
fB üzerindeki orijinali 2.2p olan kondansatörü 10p yaptım, ki bunun devreye olumsuz etkisi olmayacak.
Zira devre zaten 1MHz üzerinde bant genişliğine sahip.

Umarım faydalı olacaktır.

Selamlar...
Eklentiler
RAS 32 Simulat.pdf
RAS32 Simulate
(425.13 KiB) 342 defa indirildi
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen Amatör » 21 Nis 2011, 23:33

Merhaba
Yapmış olduğunuz similasyonda +-24V gerilim ile 29,5watt çıkış gücü alabilmek için 3,2 amper biasa mı ihtiyaç duyuluyor? Yanlış görmediysem.
Ben amplinin 2,8Amperden yukarı çıkdığını görmedim.Soğutuculardaki ısı 60-65derecelerde.Mosfetlerin ısındıkça akım geçirgenliği azalır diye biliyorum,acaba daha büyük bir soğutucu mu kullanmamız gerekli diye düşündüm şimdi,Mesela ısıyı 50-55 derecelerde tutabilecek gibi.
yada 120hfe seviyelerindeki akım sınırlama transistörünü daha yüksek değerde bir transistör ile değiştirmek.
Gerçi bu hali ile son ses dinlemek oldukça güç.Ampliyi 5 saat aralıksız çalıştırdım sıcaklık 63derece nin üzerine çıkmadı.Biraz yüksek seste hoparlörlerin zorlanmasından başka bir sıkıntı da görmedim açıkçası.
Similasyon için teşekkürler
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen hamist » 21 Nis 2011, 23:47

Amatör yazdı:Merhaba
Yapmış olduğunuz similasyonda +-24V gerilim ile 29,5watt çıkış gücü alabilmek için 3,2 amper biasa mı ihtiyaç duyuluyor? Yanlış görmediysem.
Ben amplinin 2,8Amperden yukarı çıkdığını görmedim.Soğutuculardaki ısı 60-65derecelerde.Mosfetlerin ısındıkça akım geçirgenliği azalır diye biliyorum,acaba daha büyük bir soğutucu mu kullanmamız gerekli diye düşündüm şimdi,Mesela ısıyı 50-55 derecelerde tutabilecek gibi.
yada 120hfe seviyelerindeki akım sınırlama transistörünü daha yüksek değerde bir transistör ile değiştirmek.
Gerçi bu hali ile son ses dinlemek oldukça güç.Ampliyi 5 saat aralıksız çalıştırdım sıcaklık 63derece nin üzerine çıkmadı.Biraz yüksek seste hoparlörlerin zorlanmasından başka bir sıkıntı da görmedim açıkçası.
Similasyon için teşekkürler

Burada ve devrede kullanılan mosfetler lateral olmadığı için ısı ile akım değişimi olmadığını biliyorum,
yanılıyorsam arkadaşlar düzeltirler.
Akım sınırı için kullanılan transistörün kazanç farkı sanırım çıkışın sıfır noktasından belli oranda sapma
gösterebilir, ama bunun da çok fazla olacağını sanmıyorum.
Tabii devrenin bias akımı da buna bağlı olarak sapma gösterecektir.

Bir de çıkıştaki watmetre üzerinden 8 ohm yük altında simule edildiğini görebilirsiniz.
Aslında 32W a kadar da çıkmaktadır bu devre, harmonik distorsionu vurgulamak için
giriş voltajını 1V da tuttum.

Selamlar...
hamist
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Amatör » 22 Nis 2011, 00:03

Haklısınız,leteral mosfetlerde idi o durum.
Ben hala biası 3,2 ampere nasıl çıkartırım diye düşünüyorum ama paralel olarak soğutucularda yetersiz kalacaktır o zaman.En iyisi hiç değiştirmemek herhalde ,bu hali ile çıkış gücü benim için yeterli.Yapmış olduğunuz 10 pf değişimini deneyeceğim.Teşekkürler
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen hamist » 22 Nis 2011, 00:18

Amatör yazdı:Haklısınız,leteral mosfetlerde idi o durum.
Ben hala biası 3,2 ampere nasıl çıkartırım diye düşünüyorum ama paralel olarak soğutucularda yetersiz kalacaktır o zaman.En iyisi hiç değiştirmemek herhalde ,bu hali ile çıkış gücü benim için yeterli.Yapmış olduğunuz 10 pf değişimini deneyeceğim.Teşekkürler

0.2 ohm dirençe paralel 1-1.5 ohm arası direnç koymayı deneyerek akımını değiştirebilirsiniz.
Ama ısı düşünüldüğünde gereksiz zorlama olabilir.
hamist
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 22 Nis 2011, 23:55

RAS32'nin bitmiş hali sanırım böyle olabilir :) :
Resim
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

İl: Mersin