RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen e_cag » 08 Tem 2010, 23:39

Mümkün olacağını söyleyebilirim. Devre single-ended olduğundan distorsiyon biasın belirlediği sınıra kadar volüm yükseltilip kırpma başladığında bir anda yükseliyor ama bu sınırın altında pek değişmiyor. Ersoy ile yaptığımız denemede de besleme voltajını varyak ile düşürdüğümüzde seste hiç değişiklik algılamadık. Çıkış gücünü sınırlı düşündüğümüzde devre class a'ya girmek için RAS10'dan daha avantajlı görünüyor. Zaten 32'ye heveslenmemin başlıca nedeni RAS10'da bias stabilizasyonunun olmaması ve bunu eklersem devrenin giriş katı dışında RAS10 ile aralarında farkın olmaması. Ama 32W'ın da dinleneceği zamanlar olur zaman zaman. Düşük volümde bile dinamik alan bırakmak güzel olabilir müzik türüne bağlı olarak. Yakında, pek yakında...
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Tem 2010, 13:58

Malzemeler bugün yola çıkıyor. Bazılarını resimledim, aslında sahibi yapsın diyordum ama kargo ulaşana kadar bari teselli olsun dedik.
Eklentiler
1.jpg
1.jpg (54.95 KiB) 570 defa görüntülendi
son.jpg
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 09 Tem 2010, 14:06

Harika :kop:
Teşekkürler Sn.hoparlör,
Sabırsızlıkla bekliyorummmm
Umarım montajda sorun çıkmaz,güzelim soğutuculara fazladan delikler açmam.İyice cm hesapları yapıp tek seferde montajı tamamlamayı düşünüyorum.
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen scarab » 09 Tem 2010, 15:00

maşallah soğutucular tuğla gibi :D
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

Okunmamış iletigönderen Hazar » 09 Tem 2010, 15:11

hoparlör yazdı:Resim

Resim
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Tem 2010, 17:01

Nihayet gönderdim :P
Bu yurtiçi kargo ne alem, alıcının şubeden alması durumunda mutlaka tel no istiyorlar. Belki adamın telefonu yok, belki köyünden dağından inecek de gelecek. Offf, sistem böyle diyorlar, başlarım böyle sisteme deyip geçiyorum.

Dün İstanbul'u deli gibi dolaştım, herkes dertli, umarım daha kötüye gitmez.

Neyse, soğutucular 10kg civarı, kargoda tarttım, 10,5kg geldi, eh içindeki karton vs. ıvır zıvırı yarım kile saysak, her biri 5kg ağırlığında iki adet 26cm uzunluk, 20cm yükseklikte ve de 8,2cm kanat genişliğindeler. Eh soğutur sanırım bu kadarcık :D

Bu arada düz tarafındaki alüminyum kalınlığı 1,5cm, oldukça kalın.

Artık sahibine hayırlı olsun, merakla bekliyoruz sonuçları..

Biz de yarım kalan işlere başlıyoruz, biraz kolları sıvamanın zamandır.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen gambit » 09 Tem 2010, 18:29

Çalışmalarınızı birkaç gündür takip ediyorum, ben de yapmayı düşünüyorum bir tane. Anlamadığım bir nokta var; amfi 32 watt ama siz 500 wattlık trafolardan bahsetmişsiniz.
Bunun sebebi nedir?
A. Kadir Çelik
11.09.1990
Elektrik Mühendisi Adayı
Kullanıcı avatarı
gambit
DIY Audio Takipçisi

İl: İstanbul/Konya
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Tem 2010, 18:46

gambit yazdı:Çalışmalarınızı birkaç gündür takip ediyorum, ben de yapmayı düşünüyorum bir tane. Anlamadığım bir nokta var; amfi 32 watt ama siz 500 wattlık trafolardan bahsetmişsiniz.
Bunun sebebi nedir?

Aslında biraz abarttık :)

Kısaca şöyle özetleyebiliriz. Class çıkış katları %25 ortalama verimle çalışsalar, 30W için 4x30=120W eder, eh çift kanal 240W. Şimdi bu aslında yeterli görünüyor ama değil. Nedeni de Class A devamlı maksimum akımı çeker, yani B sınıfının aksine girişte sinyal yükseldikçe çıkış gücü artmaz. Sanki her an maksimum sinyal alıyormuş gibi en son limitinde çalışır, ister kısık sesle ister maksimum sesle çıkış versin.

Dolayısıyla devamlı maksimum güç deyince trafodan çekilen akım da maksimum olur ve trafo eğer bu akımı sürekli sağlayamazsa akım sabir kalır ama voltaj düşer. Eh bunu istemediğimiz için aslında 2x18V AC ile doğrultunca 2x24V DC ile besleyecekken 2x24AC ile besliyoruz, çünkü amfi devamlı akım çekince voltaj düşecek. Bu durumda trafonun ısınması vb. verimlilik düşmanı etkenleri bir araya getirince en iyisi mi biz 24o yerine bunu iki katına çıkaralım ve işi halledelim diyoruz. Class A maksimum noktasından sonra %100 distorsiyondur ve dolayısıyla güç kaynağı aslında herşeydir, bir deyişle Nico Ras'ın dediği gibi aslında siz güç kaynağını dinlersiniz.

Yani 500W işte böyle ortaya çıkyor :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen gambit » 09 Tem 2010, 20:25

Anladım, ben elektro gitar amfisinde kullanmayı düşünüyordum class A olduğu için ama olmayacak sanırım. Elim 90 watt trafo var mono yapmayı düşünüyorum. Sizce olur mu?
A. Kadir Çelik
11.09.1990
Elektrik Mühendisi Adayı
Kullanıcı avatarı
gambit
DIY Audio Takipçisi

İl: İstanbul/Konya
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen Amatör » 09 Tem 2010, 20:33

Trafonun çıkış voltajlarını yazarmısın?
Amatör