RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen e_cag » 07 Tem 2010, 17:35

@amatör: devre single-ended olduğundan class A'ya geçememesi söz konusu değil. Push-pull yapılı class A devrelerde dediğiniz şekilde class A'dan class B'ye geçiş olur (hoparlörden akan akım bias akımını aştığında). Ersoy'un RAS32'sinin nasıl ısındığını da görünce muamma iyice çözülmez oluyor. Benimkini de tamamlayayım bir, bakacağız.

@dhan000: Teşekkürler hocam, Durumun farkındayım. Lakin elimde trafonun yanı sıra bir de soğutucu (Pioneer GM4200 gövdesi) var ki çıkış gücü düşük de olsa soğutma kolaylaşacağından yeterli gelmesini umuyorum. Bu kadar malzeme hazırken değerlendirebilirsem iyi olacak. Çıkış gücü 15W civarlarına düşecek tahmin ediyorum. O da yeter bana. Kaliteyi yakalarsam sorun yok.

Aklımdan geçen bir şey var: elinde devresi hazır arkadaşlar C2-1000uF'a paralel 1uF polyester bağlasalar sese nasıl etki eder acaba?
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 07 Tem 2010, 18:18

[quote="e_cag"]@amatör: devre single-ended olduğundan class A'ya geçememesi söz konusu değil. Push-pull yapılı class A devrelerde dediğiniz şekilde class A'dan class B'ye geçiş olur (hoparlörden akan akım bias akımını aştığında). Ersoy'un RAS32'sinin nasıl ısındığını da görünce muamma iyice çözülmez oluyor. Benimkini de tamamlayayım bir, bakacağız.
Evet her koşulda classA,çok güzel
Arkadaşlar benim soğutucular da öyle ılık falan değil,ciddi şekilde sıcaklar.Belki fanı mosları hemen arkasına denk gelecek şekilde yerleştirdiğim için soğutma verimli :?: oldu
002.JPG

Siz girişte pot kullanıyormusunuz?
Daha önce yaptıgım amplide pot ile ısının düştüğünü gölemiştim.Gerçi bunda pot olmadan kırpma olduğu için ,potsuz denemedim

ESP nin devresini yaparken geri besleme kondansatörüne 0,1mf polyester bağlamıştım.Sese etkisi derseniz,(sanki) tizleri berraklaştırdı.Ama ras32 de zaten hersey oldukça düzgün
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen e_cag » 07 Tem 2010, 20:11

Girişte pot yoktu.

Elektrolitiklere paralel polyester kullanımı için tahminlerim tutacak gibi o zaman. :)
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 08 Tem 2010, 00:50

e_cag üstadım anladığım kadarıyla siz bu trafoyu denerken sukunet akımında düşürmeyi planlıyorsunuz gerçi sukunet akımını düşürmezseniz sogutma problemi devam edecektir diye düşünüyorum...aslında benim elimdeki trafoda yük altında (iki kanal olarak) 2x16 volt felan veriyor ama çıkışta gürültü var bunun sebebini birazda düşük gerilime biçtim o yüzden sizin denemenizi merakla bekliyorum...
kolay gelsin...
dhan000
DIY Audio Fanatiği

İl: adana

Okunmamış iletigönderen e_cag » 08 Tem 2010, 13:44

Gerilim azalınca akım da bir miktar azalır diye düşünüyorum. Olmazsa 1 amper gibi bir yerlere çekebilirim belki. Onun da iki yolundan biri drain direncini (0R22) büyütmek, diğeri de akım sınırlama transistörüne bağlı dirençlerle oynayıp gate voltajı ile oynamak olur gibi. Hangisini yaparım, bilemiyorum şimdi. Geçen günkü denememizde yaptığımız ilginç bir gözlem var, yazmayı unutmuştum: Ersoy'un besleme trafosu varyak üzerinden bağlı. Onunla oynayıp besleme DC voltajını +-10V'a kadar düşürdük, normal sayılabilecek dinleme seviyelerinde kırpma veya bozulma yapmadı. :?:
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 08 Tem 2010, 17:14

akım sabit olduğu için voltaj düşsede akım değişmeyecektir...akımı değiştiren tek unsur 0.22ohmluk direnç ...hoparlör üzerinden akan akım artık yükselemez olmadıkça bozulma olmasını beklemiyorum...biasıda bu degere çekmekte fayda var ki soğutma açısından iyi olur...
dhan000
DIY Audio Fanatiği

İl: adana

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 08 Tem 2010, 18:50

dhan000 yazdı:akım sabit olduğu için voltaj düşsede akım değişmeyecektir...akımı değiştiren tek unsur 0.22ohmluk direnç ...hoparlör üzerinden akan akım artık yükselemez olmadıkça bozulma olmasını beklemiyorum...biasıda bu degere çekmekte fayda var ki soğutma açısından iyi olur...

0R33 denerim o zaman bir de.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 08 Tem 2010, 22:29

Sn e_cag , +-10 gerilimle çalışırken devre ne kadar akım çekiyor ölçtünüzmü acaba,çıkış gücü ne kadar oldu?
Gerçi benim hoparlörler 4 ohm olduğundan ,böyle bir deneme yapmam anlamsız olacak
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen e_cag » 08 Tem 2010, 22:56

Amatör yazdı:Sn e_cag , +-10 gerilimle çalışırken devre ne kadar akım çekiyor ölçtünüzmü acaba,çıkış gücü ne kadar oldu?
Gerçi benim hoparlörler 4 ohm olduğundan ,böyle bir deneme yapmam anlamsız olacak

Normalde (21VDC civarı olacaktı yanlış hatırlamıyorsam) iki kanal toplam 5A pozitif, 5A de negatif raydan çekiyordu. +-10'da mı, biraz daha mı yukarısında 12V gibi mi ölçtük hatırlamıyorum tam ama toplam ray başına 4ampere (ampli kanal başına 2 amper) kadar geri çekmiştik. Bence her bir kanal için ray başına 1A ile evde dinlenecek kadar güç alınır. Ama hesabını hala bilmiyorum. Kısa zamanda biraz daha bilgi toplayıp deneme yapmış olacağım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen scarab » 08 Tem 2010, 23:07

bu amfinin gücücü ses kalitesinden ödünvermeden kısıtlanabilirsek çok iyi olur gerek trafo gerekse soğutucu baliyetini hafiftetmiş oluruz :mmm:
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir