Bir hoparlörün doğuşu

Makaleleriniz » Elinizde olan veya yazdığınız makaleleri(teorik bilgi, nasıl çalışır gibi bilgiler) gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Ynt: Bir hoparlörün doğuşu

İletigönderen miriel » 03 Nis 2010, 00:49

Bu anfi olayını nasıl yapsak acaba. Piyasada birsürü marka var ama ben TV,DVD ve ANFİNİN sony olmasından yanayım. Güçlü bir anfi ile düşük güçteki hoparlörleri sürmede kaliteden kayıp olmayacağı kanaatindeyim? iki arada kaldım. Bu projede her adım düşündürüyor :)
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

İletigönderen hoparlör » 14 Nis 2010, 22:10

Bence böyle bir projede kendi anfini de kendin yapmalısın.

Kolay olması açısından tavsiyem iyi bir LM3886 yapman olabilir. Malzeme ve baskılı devre konusunda yardımcı olabilirim, bir aksilik olmazsa Mayıs ayında birşeyler ortaya çıkarabiliriz.

Maliyet ise trafo ve kutuda yoğunlaşacaktır. Gerisi LM3886, soğutucu ve kondansatörlerden ibaret.

Biraz maliyeti artırarak paralel LM3886 da yapabilirsin, bu teknikle yapılan devrenin sesini duymadım ama kesinlikle denemeye değer diyorlar.

Tüm bu sistem için tabiki bir önkuvvetlendici de şart. Ama uzaktan kumanda vs. isterim diyorsan ki haklısın o zaman maliyet de artacaktır, uğraşı da. Dolayısı ile sevdiğin bir Sony bakabilirsin ama benim özellikle sevdiğim Sony amfi var mı diye düşünüyorum... Eski radyolu transistörlü olanları olabilir. Genelde yenilerinden çok eski ikinci el olanları seviyorum galiba.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

İletigönderen miriel » 15 Nis 2010, 01:19

Siz işin içindeyseniz bu işe girmeye çekinmem hocam:)
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 15 Nis 2010, 23:17

Yok ama sen tercihlerini belirt ona göre kurgulayalım :) Mayıs'a kadar zamanımız var ..
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen fatihcol » 17 Nis 2010, 10:40

Devrenin Paralel yapılması sadece düşük omaj sürülmesine fayda eder. Subwf için düşünülebilir.
Dezavantajı var, düşük omajda verimlilik çok düşer, ısı artar. Ayrıca 2 adet NFB, THD yi arttıracağı kanaatindeyim.

Tek lm daha net ses verecektir. İleride güç için başka projeler yapılabilir.
Kullanıcı avatarı
fatihcol
DIY Audio Fanatiği

Meslek: Elektronik Teknisyeni

İletigönderen miriel » 17 Nis 2010, 14:23

Güce okadar ihtiyacım yok,50w rms bana yeterli gelecektir. Kalite daha önemli şu aşamada. Paralel olmasa da bu anfiden 2 tane benim için ideal. Paralel bağlantının tek avattajı güç sanırım? Devre kalabalıklaştıkça thd oranı artabilir. Aslında okuduğum değerlere göre 2 katı thd olsa bile piyasadakilerin birçoğunun yine altında kalıyor :)
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

İletigönderen hoparlör » 23 Nis 2010, 18:44

Köprü, paralel veya paralel-köprü.

50W'dan daha fazla güze ihtiyacın olacağına emin olabilirsin. Ama bu 50W gücü açıp amfini 40W civarında çalıştıracaksın demek değil. Daha fazla güç daha fazla dinamik alan ve düşük distorsiyon, daha az güç harcaması demektir.

Köprü ile gücü teorik olarak 4 kat artırabilirsin, amaç gücü artırmaktır.
Paralel ile düşük empedans hoparlörleri daha kolay sürersin ama aynı zamanda toplam akımı iki devre arasında paylaştırırsın.
Paralel köprü ile önce iki çıkış katını paralel bağlar, sonra da köprü devresi haline getirirsin.

Tüm bunları yukarıda saydığım avantajlar için yüzlerce DIY meraklısı kullanıyor. Chip kullanmanın avantajı tüm bunları kolayca yapabilmek, zira uyumsuzlukları engellemek için az toleranslı kaliteli malzeme kullanmak gerekiyor.

Bu demektir ki aslında bana 50W yeter derken en az 300W'a kadar güce ihtiyacın olacak :o

Ama sadece çoğunlukla 10-40W arasını kullanacaksın. :shock:

50W'ın 40W civarında çalışması ile 300W'ın 40W civarında çalışması arasında ortalama HiFi ile ortalama high-end arasındaki kadar fark vardır. Hiçbir zaman tam güçte çalıştırmayacağın için de ne soğutma ne de THD sorun olur. Ama dinamik alan ve berraklık inanılmaz artar.

Kısacası soğanın hep cücüğünü yersin :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 25 Nis 2010, 21:26

Evet mantığı şimdi anladım. Hoparlörlere yüklensek dahi sesde bozulma olmayacak şekilde güçlü anfi kullanımı gayet mantıklı. Bunu biliyordum ama bu msjda inanın hiç aklıma gelmemişti anfinin thd oranını görünce :)

Uygun zamanda bişeler etmeye başlarız ozaman, maliyet konusunda bir fikrim olsaydı ona göre ayarlardım kendimi.
Birde kasa görünümü var, hoş bir görüntüye sahip bir tasarımmı yoksa hazır kasa mı olur tartışırız.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 26 Nis 2010, 16:40

Maliyet konusunu önümüzdeki hafta biraz daha detaylı konuşuruz. İki haftadır gece gündüz çalışma durumundayım, iki telefon edecek zaman bulamadım.

Öyle çok maliyet tutacak şeyler değil bunlar, hepsini bir anda da yapmak durumunda değilsin. Baskılı devreler elinde olursa devreleri yapıp test etmek zaten zaman alacak. Sonra beslemeyi yapıp asıl trafoya masraf edeceksin. Soğutucular kasa tasarımına bağlı olacak, kasa maliyetin asıl maliyeti belirleyecek. Eh buna uzaktan kumanda, ön kuvvetlendirici derken biraz uzayacak gibi.

Ama çıkış katlarından başlamak en mantıklı olanı. Bir seçenek de uzaktan kumanda, preamp özelliklerini barındıran bir cihaz alıp çıkış katlarını kendin yapman. Pasif filtre kulladığın için yeni veya ikinci el sevdiğin bir marka da alabilirsin. Tüm bunlar ne yapmak istediğine, neye ilgi duyduğuna bağlı.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen dr.eLx_ » 27 Nis 2010, 01:45

Baştan sona matematiksel ve fiziksel şölen niteliğinde bir proje olmuş.Düzen ve titizlikle hazırlanmış.
Elinize sağlık ;)
dr.eLx_
Yeni Üye

İl: denizli
Meslek: eem öğrencisi

ÖncekiSonraki

Makaleleriniz

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir