Bir hoparlörün doğuşu

Makaleleriniz » Elinizde olan veya yazdığınız makaleleri(teorik bilgi, nasıl çalışır gibi bilgiler) gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Ynt: Bir hoparlörün doğuşu

İletigönderen maystor » 27 Nis 2010, 16:18

Nijayet bitti demek ki, hadi hayırlı olsun. Birde biz sesini duyabilsek.
Şu microfon işi ne oldu, bir gelişme varmı. Digikey'den WM-61A isteyecem ama kargo falan ne tutar acaba.
Hoparlör hocam bi ara getirtecekti galiba yanlış mı hatırlıyorum?
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: makine otomasyonu

İletigönderen hoparlör » 27 Nis 2010, 20:17

Yahu bir türlü Digikey felan kendim uğraşmayıp başka paketlere yamanıyorum, yoksa kargo $10 mal için 40-50 dolar. Almanya'dan beklediğim sipariş içinde var, ben de arayamadım geldi mi diye. Yarın bir sorabilirim.

Aslında benim acilen ihtiyacım yok, elimde iki adet Behringer ECM8000 var ve ölçümleri düzgün. Basit bir kalibrasyon sorunum var, o da ses kartımın giriş çıkışlarına kablo hazırlamam lazım, o yüzden. Ancak WM61A gelirse isteyen birkaç kişiyle paylaşabilirim veya başka bir siparişin içine katabiliriz. Şu anda herşey havada, mayısı bekliyoruz, bütün projelerim yarıda kaldı, ancak dinleme testleri yapıyorum arada.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

İletigönderen maystor » 27 Nis 2010, 20:52

hoparlör yazdı:Yahu bir türlü Digikey felan kendim uğraşmayıp başka paketlere yamanıyorum, yoksa kargo $10 mal için 40-50 dolar. Almanya'dan beklediğim sipariş içinde var, ben de arayamadım geldi mi diye. Yarın bir sorabilirim.

Aslında benim acilen ihtiyacım yok, elimde iki adet Behringer ECM8000 var ve ölçümleri düzgün. Basit bir kalibrasyon sorunum var, o da ses kartımın giriş çıkışlarına kablo hazırlamam lazım, o yüzden. Ancak WM61A gelirse isteyen birkaç kişiyle paylaşabilirim veya başka bir siparişin içine katabiliriz. Şu anda herşey havada, mayısı bekliyoruz, bütün projelerim yarıda kaldı, ancak dinleme testleri yapıyorum arada.

Valla fazla varsa ben kesinlikle istiyorum :D .
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: makine otomasyonu

İletigönderen miriel » 27 Nis 2010, 23:27

dr.eLx_ yazdı:Baştan sona matematiksel ve fiziksel şölen niteliğinde bir proje olmuş.Düzen ve titizlikle hazırlanmış.
Elinize sağlık ;)

maystor yazdı:Nijayet bitti demek ki, hadi hayırlı olsun. Birde biz sesini duyabilsek.
Şu microfon işi ne oldu, bir gelişme varmı. Digikey'den WM-61A isteyecem ama kargo falan ne tutar acaba.
Hoparlör hocam bi ara getirtecekti galiba yanlış mı hatırlıyorum?

Teşekkür ederim. Umarım sizde projelerinizde buradan yararlanırsınız.

Mikrofonlara talipler artıyor :) Gerçekten yaptığımız işin sonucunu alabilmek için gerçek bir test mikrofonuna ihtiyaç oluyor. Vakit bol, yavaş yavaş zevk-i sefa ile ilerliyoruz :)
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

İletigönderen N5K3G » 04 May 2010, 23:26

Gökhan hocam varmı bir haber?
Kıvanç GÜMÜŞLER
N5K3G
Yeni Üye

İl: Rize
Meslek: İşletmeci

İletigönderen scarab » 05 May 2010, 12:38

eğer mümkün ise bende bir adet alabilirim
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

Reklamlar

İletigönderen fatihcol » 05 May 2010, 12:58

Şu kitabı ön inceleme yapsak iyi olacağını düşünüyorum. http://books.google.com.tr/books?id=UqX ... -108+(1933).&source=bl&ots=nr6brBRsWM&sig=cBNjnQohYyAFq-bM3U8yHKkjSEc&hl=tr&ei=ezzhS66JFc6y-AbF-MXtDg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CCAQ6AEwBA#v=onepage&q=J.Acoust.%20Soc%20Am.5%2C%2082-108%20(1933).&f=false

Kitap çok değerli sayılabilir. İlkokuldan profluğa köprü olacak bir kitap. Fizikçi tarzında anlatımlar, eski öğretmenleri hatırlattı bana. Onlar birbaşka idi; daha çok öğrenci yetiştirmek için, emekli olmuyorlardı. İsimleri Mahmut hocaydı galiba (hababam sınıfındaki ismi)

Mikrofon testlerini en doğru yapanlar odyoloji uzmanları. Tabi onlar canlı insanla uğraşıyor, biz ise cansız hoparlörle. Onlar soruyor; duydun mu? diye, Biz ise giren sinyalle, çıkan sinyal arasındaki farkta köprü kurmaya çalışıyoruz. Bu köprü de kuram çok önemli yanlış yapılan hesap veya karşılaştırmalar, işi başa döndürecektir.
Kullanıcı avatarı
fatihcol
DIY Audio Fanatiği

Meslek: Elektronik Teknisyeni

İletigönderen hoparlör » 05 May 2010, 16:28

Google'da olanı eski baskısı, yenisi 2005 baskısı var. Ama içerik genelde aynı.

HEARING
AN INTRODUCTION TO PSYCHOLOGICAL AND
PHYSIOLOGICAL ACOUSTICS
FOURTH EDITION, REVISED AND EXPANDED
Stanley A.Gelfand, Ph.D.
Department of Linguistics and Communication Disorders
Queens College of the City University of New York
Flushing, New York
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 05 May 2010, 16:47

N5K3G yazdı:Gökhan hocam varmı bir haber?

Maalesef Almanya'da işler ters gitmiş, gelemedi. Ama bu hafta Almanya'dan misafirimiz var, ben de önümüzdeki hafta görüşüp malzemeleri topluca getirtmeye çalışıcam. Oldu oldu, olmadı ay sonu kendim sipariş veriyorum. Biraz pahalıya gelecek ama hiç gelmemesinden iyidir, ya da uygun olursa Amerika'dan gelecek bir arkadaş ayarlamaya çalışacağım. En kötü ihtimal Temmuz'da elimizde.

Bu kapsülleri getirmenin şöyle bir avantajı var. Birincisi genel kalibrasyon ayarları mevcut, düzgün bir üretim olduğu için uygun bir kalibrasyon şeması kullanılabiliyor. İkincisi ise hazır mikrofonlara göre akustik yansıma yapmayacak bir dış muhafaza tasarımı yapmak mümkün, dolaysıyla kendin yap mantığı avantajlu duruma geliyor. Üçüncüsü ise fantom besleme gerektirmeyen ve preampli ile kapsülü bir arada bulunduracak, hatta pille çalışacak tasarım yapmak da mümkün. Böylece kabloyu kısa tutarak doğrudan bilgisayarın ses kartına giriş yapabilecek bir konfigürasyon yapılabilir.

Gerisi yazılıma kalıyor, mikrofon, ses kartı ve kablonun da kalibre edilebilmesi (yazılımla) bir avantaj olacaktır. Klasik yöntemlerle kalibrasyon daha zor bir işlem. Bu yönde de bir çalışmam var ama süreç biraz uzun, epey okumak ve soruşturmak durumunda kaldım, daha da çok var. Eğer zamanlama uygun olursa WM61A'ları ayrıca kalibre edebiliriz. Ama olmasa bile bizim amacımıza uygun ölçümleri yapabilecek bir sistem kurmak oldukça makul fiyatlara mümkün olacak.

Ben niye bu işe girişiyorum derseniz, yukarıda saydığım avantajlardan ikincisi kurmayı düşündüğüm sistemi destekleyen ek bir sistem olacak.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 25 Haz 2010, 23:16

LM 3886 yapımına başlamak istiyorum artık, 2 adet. Okuldan da mezun oldum kafam rahat :)

Kabinleri bir arkadaşın dükkanında 4 kanal anfiye bağladım ve buna ek olarak 25cm subwooferı 150 hz den filtreleyerek dinledim. Yani gerçekten uğraşlara değdi, nasıl bir referans versem bilmiyorumki, bir sistemin flat bukadar güzel çaldığını hiç duymadım. Teşekkürler diy audiotr, teşekkürler Gökhan hoca.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

ÖncekiSonraki

Makaleleriniz

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir