Bir hoparlörün doğuşu

Makaleleriniz » Elinizde olan veya yazdığınız makaleleri(teorik bilgi, nasıl çalışır gibi bilgiler) gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Ynt: Bir hoparlörün doğuşu

İletigönderen hoparlör » 28 Şub 2010, 19:43

Sıfır yok zaten :)

Resimdeki tüm bobini kastediyorum. Eğer tüm bobin alacaksan bence 1,5'luk al, istersen yarı yarıya paylaşalım. Daha bu bobinden hiç kullanmadım ama baslar için benim de 1,5'luk kullanmam daha iyi olacak.

Kullanılan verniğin cinsine göre sıcaklık ve süre değişiyor. Vernik kullanmanın en avantajlı yanı ise yapıştırıcılar gibi bobin içinde hava kabarcığı kalmaması. Daha ince olduğu için hemen tüm aralıklara nüfuz ediyor ve fırınlanınca kaya gibi sert oluyor.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

İletigönderen miriel » 28 Şub 2010, 19:51

Evet abim vernik olayını bana demişti, fakat ben her bobin boyu sıra sarım bitince süngerle balli sürdüm, ilk bobin boyu sarım düzgün olunca ondan sonraki katlar da düzgün oluyor, balli de olunca yapışıyor tel, elin yanlışlıkla kaysa bile tel ayrılmıyor, ayrıldımı karman çorman olur saranlar bilir. 5 sarım daha çıkarıp baştan sarmak gerekir :)
Balli ile her kat arası taş gibi oldu gerçekten. atıp tutsam hiçbişe olmaz, komple bobin eğilir ama tel atmaz gerçekten.

Gökhan hocam bobinlerin her biri 140 W. Yaklaşık 2 misli emniyette seçildi bobin RMS değerlerine göre. Yani demek istediğim ısınma olmayacak. Fakat tel uzunluklarından kaynaklanan bir faz kayması kaçınılmaz olacaktır.

Bass bobinleri toplam 3.98 ohm
tiz ve mid bobinleri toplam 1.81 ohm.

Boyut olarak en ideal bu şekilde oluyor ama...
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

İletigönderen IEEE » 01 Mar 2010, 08:45

3,98ohm nerdeyse 4ohm biraz fazla gibi geldi bana üzerinde büyük güç tüketimi olur :?
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 01 Mar 2010, 09:26

miriel yazdı:Gökhan hocam bobinlerin her biri 140 W. Yaklaşık 2 misli emniyette seçildi bobin RMS değerlerine göre. Yani demek istediğim ısınma olmayacak. Fakat tel uzunluklarından kaynaklanan bir faz kayması kaçınılmaz olacaktır.
Bass bobinleri toplam 3.98 ohm tiz ve mid bobinleri toplam 1.81 ohm.

Bu Bally işi sarmayı gerçekten kolaylaştırıyor o zaman. Gerçektende sardıktan sonra bobini bir arada tutmak can sıkıcı bir mesele haline geliyor. Pek hoşlanmasam da plastik makara kullanmıştım, senin yaptıkların oldukça güzel.

Isınma bir problem ama aslında özellikle 100W altı güçler için 0,75'lik tel yeterli. Hoparlör kablosu için bile yeterli. Ancak gel gör ki ses frekansında bu güç hesapları çok da beklenileni vermiyor. Kalın tel/kablo seçilmesinde iletilecek elektriksel gücün frekansı asıl rolü belirliyor. Dolayısıyla ısınma da dahil iç direnç gibi sorunlardan dolayı en az 1 mm'lik bakır tel kullanılıyor, abartılı yapanlar ise 1,4-2 arası takılabiliyorlar. Bobinlerin değerlerini hatırlamıyorum ama karşılaştırma yapmak açısından Jantzen'in değerlerine bakmanı tavsiye ederim. Bu değerleri yakalamak zor olabilir, ama ne kadar az ne kadar çok bir fikir verebilir.

Pasif filtrelerin sorunu da aslında bu, kullanılan bobin ve kondansatör kalitesine göre aslında gerçekleştirilen devre değişebiliyor. Direnç değerleri de devrenin bir parçası haline geliyor, buna kondansatör iç dirençleri de dahil.

Olumsuz bir durum yok, sadece oluşan devreye göre bazı ayarlamalar yapmak gerekebilir, bunları tespit etmek en önemlisi. ;)

Kolay gelsin.
Eklentiler
Jantzen_Comp.xls
(410.5 KiB) 312 defa indirildi
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen IEEE » 02 Mar 2010, 01:42

Bas bobinleri toplamı 3.98 ohm derken ikisi seri bağlandığında mı yoksa tek değeri mi? Eğer böyle ise amplifikatörden çekeceğinizin gücün büyük miktarı bobinde ziyan olacak amfiden daha fazla güç çekmek zorunda kalacağınızdan distorsiyon da artacaktır.O karşılaştırma tablosunda en yüksek değer 6.8mh (ki çok çok büyük bir değerdir ve bu uygulamaya ve çoğumuzun yapacağı hoparlöre uygun bir değer değil)toplam direnç 1.59 ohm civarı.Çalışmanızı tam okuyamamakla beraber amacınızı biraz izah ederseniz belki başka fikir beyan edebilirim

Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 02 Mar 2010, 02:29

IEEE yazdı:Bas bobinleri toplamı 3.98 ohm derken ikisi seri bağlandığında mı yoksa tek değeri mi? Eğer böyle ise amplifikatörden çekeceğinizin gücün büyük miktarı bobinde ziyan olacak amfiden daha fazla güç çekmek zorunda kalacağınızdan distorsiyon da artacaktır.O karşılaştırma tablosunda en yüksek değer 6.8mh (ki çok çok büyük bir değerdir ve bu uygulamaya ve çoğumuzun yapacağı hoparlöre uygun bir değer değil)toplam direnç 1.59 ohm civarı.Çalışmanızı tam okuyamamakla beraber amacınızı biraz izah ederseniz belki başka fikir beyan edebilirim

Aslında ölçmedim, tabloda verilen değeri buraya yazdım. Haftasonu eve geçince ölçü aletiyle ölçerim ve daha doğru sonuç elde ederiz. Tabloda bass bobininin teki için 1,99 ohm gözüküyor. Seri olarak 3.98 ohm ediyor. bandpass olduğu için filtrede 2 adet bobin var.

Benim korkum faz kaymalarından kaynaklanıyor. Bass filtresi ile diğerleri arasında direnç farkı olursa sinyalin hoparlöre ulaşma süresi değişir diye korkuyorum. Direnç fazla olduğundan Bassa daha geç, tiz ve mide daha erken ses sinyali ulaşabilir.

Aslında Hoparlör hocamın dediği gibi 1 mm lik tel kullansaydım bobinlerin dirençleri eşdeğer oluyordu. Olmazsa öyle edeceğim. Aslında bu konuyu tartışsak iyi olur. Direnç farkları ses sinyallerinde bir faz kaymasına sebepmidir,düşüncem doğrumudur yani?

Şuanki filtrelerin biri 3.98, diğeri 1.81 ohm olarak tablo değerlerinden gözüküyor. Ölçüm ile en doğru sonucu en yakın zamanda burdan yazarım.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

İletigönderen maystor » 02 Mar 2010, 10:46

@Miriel
İstanbulda olsanız da şü hoparlorleri aktif filtre ile denesek.
Birkaç gün sonra kendi amfimdeki 3 yollu aktif filtre kartını değiştiricem aslında isterseniz size söktüğümü göndereyim ama 6 kanal amfiye ihtiyacınız olacak.
Kart çalışıyor bir sorun yok, ben dual monoya çeviriyorum amfiyi de o yüzden değiştiriyorum. Kesme frekansları 340Hz ve 3400Hz. Sadece kartta opamplar yok, 12 tane dual opampa ihtiyacınız olur.
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: makine otomasyonu

İletigönderen IEEE » 02 Mar 2010, 12:15

miriel yazdı:
IEEE yazdı:Bas bobinleri toplamı 3.98 ohm derken ikisi seri bağlandığında mı yoksa tek değeri mi? Eğer böyle ise amplifikatörden çekeceğinizin gücün büyük miktarı bobinde ziyan olacak amfiden daha fazla güç çekmek zorunda kalacağınızdan distorsiyon da artacaktır.O karşılaştırma tablosunda en yüksek değer 6.8mh (ki çok çok büyük bir değerdir ve bu uygulamaya ve çoğumuzun yapacağı hoparlöre uygun bir değer değil)toplam direnç 1.59 ohm civarı.Çalışmanızı tam okuyamamakla beraber amacınızı biraz izah ederseniz belki başka fikir beyan edebilirim

Aslında ölçmedim, tabloda verilen değeri buraya yazdım. Haftasonu eve geçince ölçü aletiyle ölçerim ve daha doğru sonuç elde ederiz. Tabloda bass bobininin teki için 1,99 ohm gözüküyor. Seri olarak 3.98 ohm ediyor. bandpass olduğu için filtrede 2 adet bobin var.

Benim korkum faz kaymalarından kaynaklanıyor. Bass filtresi ile diğerleri arasında direnç farkı olursa sinyalin hoparlöre ulaşma süresi değişir diye korkuyorum. Direnç fazla olduğundan Bassa daha geç, tiz ve mide daha erken ses sinyali ulaşabilir.

Aslında Hoparlör hocamın dediği gibi 1 mm lik tel kullansaydım bobinlerin dirençleri eşdeğer oluyordu. Olmazsa öyle edeceğim. Aslında bu konuyu tartışsak iyi olur. Direnç farkları ses sinyallerinde bir faz kaymasına sebepmidir,düşüncem doğrumudur yani?

Şuanki filtrelerin biri 3.98, diğeri 1.81 ohm olarak tablo değerlerinden gözüküyor. Ölçüm ile en doğru sonucu en yakın zamanda burdan yazarım.

Tabi önce ölçün.Direnç üç çeşittir.İndüktif, kapasitif ve rezistif.Eğer dirençten kastettiğiniz rezistif direnç ise sinyalin hoparlöre daha geç gitmesi gibi bir durum söz konusu değildir.Fazı rezistif direnç değiştirmez,herhangi bir gecikmeye neden olmaz.Sadece genliğinin dolayısı ile gücünün ve buna bağlı olarak ses sinyalinin basıncının düşmesine neden olur(yani normal bildiğimiz ve ideal olarak kabul ettiğimiz direnç).Frekans genlik cevabı konusunu da iyi anlamaya çalışırsanız daha iyi olur kanaatindeyim.

Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 02 Mar 2010, 15:21

http://tr.wikipedia.org/wiki/Faz_%28dalga%29

burada herşey güzel açıklanmış. Dediğiniz gibi direncin faz farkına sebep olmadığı yazıyor. Teşekkürler.
Faz farkının kaynağı birçok nedene bağlı aslında. Hoparlörün konisinin esneme kabiliyeti bile bunu etkiliyebiliyor. Önlem almak çok zor, en son olarak ortak bir frekansta program yardımıyla aradaki farkı ölçmek en mantıklısı geldi bana.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 02 Mar 2010, 15:52

Zaman çok dar kısaca anlatayım.

Pasif filtre kullanmanın en zor tarafı hesaplanan değerler ile gerçekte kullanılan değerler malzeme nedeniyle birbirinden çok farklıdır.

Kondansatör aslında direnç+endüktans+kapasite üçlüsünden oluşuyor. Hoparlör bobininin de aynı şekilde bir eşdeğer devresi var. Bobin hesaplarında da aynı üçleme kullanılıyor deyince, eh bizim sevgili amfi çıkışlarımız öyle 4 ohm vs. gibi sah ohmik değerler görmüyor, dolayısıylada çıkış katlarının tasarımında da kalite ve eminiyeti sağlayacak bir dizi önlem almak gerekiyor.

Pahalı ve kaliteli malzeme kullanmak sadece bizi ideal hesabımıza yaklaştırmak için önemlidir. Dolayısıyla aslında faz kaymaları ancak ölçüm yapıp tüm bu faktörleri çıkarmakla giderilebilir. 12dB filtreler 180 derece faz kayması, basit kondansatör ile yapılan 6dB/oktavlık filtreler 90 derece faz kaymasına yol açarlar. İdeali 24dB/oktav'dır ama pasif olarak yapmak ciddi maliyet gerektirir.

Elektronik crossover bu yüzden özellikle DIY için idealdir. Fazladan çıkış katı yapmak inanın düzgün bir pasif filtre yapmaktan çok daha kolaydır.

İşin özü tüm faktörleri ölçmen lazım, ya da böyle iyi deyip kendini inandırman.

Ancak daha önce mikrofon konusunda da söyledim, kendip yap ile kendini kandır farklı şeylerdir :D

Gitmeliyim:(
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Makaleleriniz

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir