Bir hoparlörün doğuşu

Makaleleriniz » Elinizde olan veya yazdığınız makaleleri(teorik bilgi, nasıl çalışır gibi bilgiler) gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Ynt: Bir hoparlörün doğuşu

İletigönderen miriel » 17 Şub 2010, 18:19

Bu haftasonu sararım bobinleri büyük ihtimal. Hesaplanan değerlerde ahşap nüvenin üzerine sarıp işlem sonunda nüveyi çıkarmayı düşünüyorum. Nüvenin bir tarafı yapışık fatıralı, diğer tarafın faturası bobini çıkarabilmek için vidalı olacak şekilde tornada kestiricem. özel vernik kullanarak tellerin ayrılmasını engelliycem. Başka formülü olan varsa paylaşabilir benim aklıma bu yöntem geldi :)
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

İletigönderen scarab » 17 Şub 2010, 19:22

http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/Inductor/
ben bu siteden yararlanarak yaptım annemin boş ip makaralarını kullandım :D tabi multimetrem "mh" cinsinden ölçüm yapamadığı için ne derece doğru bilemiyorum
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

İletigönderen miriel » 17 Şub 2010, 19:58

scarab yazdı:http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/Inductor/
ben bu siteden yararlanarak yaptım annemin boş ip makaralarını kullandım :D tabi multimetrem "mh" cinsinden ölçüm yapamadığı için ne derece doğru bilemiyorum

Formul sonuçları aynı çıkıyor , buradan yararlanmakda doğru olur. iç çap / yükseklik > 1 olmasına özen göstermişsinizdir inş. Bu şekilde manyetik alan çizgileri daha etkin oluyor ve daha doğru sonuç veriyor silindirik sarımlarda.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen fatihcol » 18 Şub 2010, 00:50

İnanç 'cım midi ters bağlamayı atlamıyorsun değil mi?
-12dB Band-pass filtre bağlanmış her hoparlöre ters faz verilmesi gerekir. (diğerleri sadece hpf veya lpf ise)
Kullanıcı avatarı
fatihcol
DIY Audio Fanatiği

İl: İstanbul
Meslek: Elektronik Teknisyeni

İletigönderen miriel » 18 Şub 2010, 15:25

fatihcol yazdı:İnanç 'cım midi ters bağlamayı atlamıyorsun değil mi?
-12dB Band-pass filtre bağlanmış her hoparlöre ters faz verilmesi gerekir. (diğerleri sadece hpf veya lpf ise)

Fatih abi hpf ve ikitanede bandpass filtre var. Bandpassların birini ayrı kanalla besleyip, diğer bantpass ile hpf yi aynı kanalla beslemeyi düşünüyorum.

Kanala tek bağlanan BP'ı ters bağlayabilirim tamam fakat faz olayı için diğer kanaldaki iki filtreyi nasıl bağlayacağım bilmiyorum. 4 yollu olunca 2 BP filtre oluyor işler burda karışıyor işte. Bu olayın mantığını güzel anlatan hiçbi kaynak da bulamadım.

Benim mantığım aynı kesimdeki bandpass filtre devrelerinde devre elemanı diğerlerinden çok olduğu için ses sinyalinin işlenmesini geciktiriyor bu yüzden -12db kesimde tam 180 derece faza karşılık geliyor. -6db kesimde daha az eleman daha az faz kayması gibi bir mantık düşündüm...

Bağlantı,

filtre.JPG
filtre.JPG (22.8 KiB) 527 defa görüntülendi
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen fatihcol » 18 Şub 2010, 16:49

Sıkıntı yok 4 yollu yaptığına göre Mid ve Mid-WF yi ters bağlayacaksın . Daha fazla kaynak arama!, ararsan "diy" ın zevki kalmaz; o kabinlerde İnanç marka olmaz :)

Bu arada pc nin donanım hatalarını düzelttin mi? DSSF3 programının göstergeleri sorun olduğunu gösteriyor. :praising:

Ses kartını (gerekirse) değiştirmelisin. Doğru ölçüm ve doğru hesaplama ile dünyanın en iyi hoparlörünü "diy" leyebilirsin. :kop:
Kullanıcı avatarı
fatihcol
DIY Audio Fanatiği

Reklamlar

İletigönderen miriel » 18 Şub 2010, 17:49

fatihcol yazdı:Sıkıntı yok 4 yollu yaptığına göre Mid ve Mid-WF yi ters bağlayacaksın . Daha fazla kaynak arama!, ararsan "diy" ın zevki kalmaz; o kabinlerde İnanç marka olmaz :)

Bu arada pc nin donanım hatalarını düzelttin mi? DSSF3 programının göstergeleri sorun olduğunu gösteriyor. :praising:

Ses kartını (gerekirse) değiştirmelisin. Doğru ölçüm ve doğru hesaplama ile dünyanın en iyi hoparlörünü "diy" leyebilirsin. :kop:

ASUS XONAR HDAV 1.3 DELUXE (AV200 Sound Processor) PCIEX1 kartıda kullandım abi, ama mikrofon olmayınca olmuyor işte. Ölçüm için diyorum bunları, yoksa kaynak olarak dvd player.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen fatihcol » 19 Şub 2010, 00:13

HD çıktı mertlik bozuldu. Stereo yu beceremeyen 5.1 i veya 8.1 nasıl becerecek; yani bu ses kartı üreticilerinin çoğunun Hi-Fi den haberi yok. Senin ses kartında 7 khz den sonra oktav başına -36 db kesim var gibi gözüküyor.

O programa çok yazık oluyor haberin olsun. Şöyle birşey tavsiye edeyim: Mevcuttaki ses kartını değiştiremiyorsan eğer; "Line in" girişini kullan bu giriş hem 2ch hemde 20..20k arası çalışır. Line in girişinede uygun bir mikrofon preamplisi eklemelisin.

Ben kendi sistemimde creative live value (4ch out)ve av-jefe yönsüz stereo mikrofon kullanıyorum. Bu ses kartıda mono fakat 20..20k arasında süper bir yanıt alıyorum. Mikrofon group delay konusunda hi-end değil fakat tekil frekans responslarında faz sıkıntısı yaşamıyorum.

Ses kartlarının çoğunun "mikrofon" girişi mono. +48volt phantom beslemelilerde 2 adet mik girişi oluyor.
Kullanıcı avatarı
fatihcol
DIY Audio Fanatiği

İletigönderen miriel » 19 Şub 2010, 02:37

20-20k Hz arası frekansları algılayabilen bir mikrofon nekadara maal olur bize acaba ? Anfisiz olanlar 20kHz ye çıkamaz sanırım.
Şöyle uygun fiyata amatör bişeler toplayabilirsem alırdım aslında.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen fatihcol » 19 Şub 2010, 11:11

http://www.infomusic.com.tr/a-jefe_detay.htm av-jefe Türkiye de satan bir nokta.

http://www.avleader.com.tw/ av-jefe nin üretici sayfası.

http://www.avleader.com.tw/feature/afm3.htm sana tavsiye edebileceğim; kendi kullandığımdan daha yüksek empedanslı daha düzgün yön ve faz eğrisi olan model.
PATTERN.jpg
PATTERN.jpg (36.7 KiB) 483 defa görüntülendi
Graph.jpg

Ama bedavaya iyisi olsun diyorsan şu model işini çok rahat görecektir: pm den link gönderdim.

Bunun özellikleride elindekinden kat kat iyi hatta ona göre high-end bir ürün.

http://www.avleader.com.tw/feature/avl125.htm
avl 125 PATTERN.jpg
avl 125 PATTERN.jpg (41.45 KiB) 483 defa görüntülendi
avl 125 Graph.jpg
Kullanıcı avatarı
fatihcol
DIY Audio Fanatiği

ÖncekiSonraki

Makaleleriniz

Kimler çevrimiçi