Bir hoparlörün doğuşu

Makaleleriniz » Elinizde olan veya yazdığınız makaleleri(teorik bilgi, nasıl çalışır gibi bilgiler) gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Ynt: Bir hoparlörün doğuşu

İletigönderen miriel » 31 Oca 2010, 18:46

Bu forumun getirileri gerçekten çok oluyor. Bilgi ve paylaşımın yanında en önemlisi olan samimi bir ortamın oluşması hepimiz için büyük bir fırsat gerçekten. Gökhan hocayı ben hiç görmedim, hiç konuşmadım ama kendisi kalktı, rahatını bozdu gitti araştırdı, koşturdu, bana ihtiyacım olan parçaları temin etti. Burdan kendisine ve buradaki ortamı oluşturan forum üyelerine gerçekten teşekkürlerimi borç biliyorum.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

İletigönderen e_cag » 01 Şub 2010, 10:55

Forum üyeleri de hep konuşulan ama sayısız detayları nedeniyle kimsenin tam anlamıyla teoride ifade edileni uygulayamadığı hoparlör yapımı konusunda baştan sona titizlikle yaptığınız çalışmayı paylaştığınız, örnek ve kaynak oluşturduğunuz, bu foruma böyle bir çalışmayı kazandırdığınız için teşekkür ederler.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

İletigönderen hoparlör » 01 Şub 2010, 16:49

Yok canım abartmayalım, sonuçta paylaşmak için buradayız. Emin'in dediği gibi iyi iş yapanlar olunca bize malzeme temininde yardımcı olmak kalıyor, biz teşekkür ederiz.

Cezmi'nin kutularını karıştırdığımda yeşil yeşil Nichicon muse'lar duruyordu, hemen aklıma Emin geldi. Ersoy ile birlikte üç akıllı Topkapı'da hurdacıları ararken ciklet ikram eder gibi Emin çıkarıp bize paylaştırmıştı. Ersoy da kaliteli audio trafo düşürmüş, geçen hafta uğradığımda ikram etti, Emin senin de var bir tane. Şeker bayramında şekerliğe kondansatör koyucaz galiba :) Vitrinde sarı gacılardan var ama içeride yok Emin kardeş, başka yerlerde de tektük MKT var, bu işe yaramaz yani.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen e_cag » 01 Şub 2010, 18:30

Yeşillerden bir kutu vardı ben aldığımda, hala var demek ki. Kutular kaç adetliktir, bilmiyorum ya; bizim gibi amatörlerin sayısı ile ters orantılı olarak değişiyor rafta kalma süreleri maalesef. Kimse de sormaz herhalde bizden başka. Doğrusu Arcotronics'ler, Muse'lar, biraz kırmızı Wima, biraz siyah üzeri altın yaldızlı Panasonic olsa birinin şekerliğinde, her bayram ilk iş kapısını çalarım :D .

Trafodan haberim oldu, yakında görüşebilsek diyorum. Konuyu dağıttık yine... Kusura bakılmasın lütfen.

Sn. Miriel, ses nasıl?
Edit: Filtresiz denediniz mi?
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

İletigönderen miriel » 02 Şub 2010, 01:39

Filtrelemeden pek dinlemek istemedim aslında. Çünki tweeterda filtresiz çok kaba bir ses geliyor. Dinlemek istemeyeceğiniz bir ses olduğunu garanti ederim :) Elimdeki pasif filtreleri kullanarak kabinlerin karşısına oturup saatlerce dinledim ama. Tam kesimlerde olmamasına rağmen sonucu dinlediğimde tüylerim kabardı diyebilirim. Hemde kullandığım anfi taşıt anfisiydi. Class D. Subwoofer olmamasına rağmen alt frekanslar müziğe göre yumuşak veya tok cevap verebiliyor. Bu dinlemede bass hoparlörü filtrelemediğimi de belirteyim. Yani müzik sizi yormuyor zaman geçtikçe.

Uygun crossoverlar ve uygun bir ev anfisi ile sesin dahada güzelleseceğini düşünüyorum. Asıl sonucu o zaman detaylı olarak sizinle paylaşacağım.

Güzel düşünceleriniz ve desteğiniz bizleri dahada paylaşıma itiyor. Teşekkürler
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 03 Şub 2010, 19:09

Gökhan hocam gönderdiğiniz paketi aldım, bu istediklerimin yanında hoparlör montajı için çentikli metal dubelleride yollamışsınız. Vallahi benden daha fazla ilgilisiniz :D

Çok teşekkür ederim, sağolun.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

İletigönderen IEEE » 03 Şub 2010, 19:40

[quote="miriel"]Filtrelemeden pek dinlemek istemedim aslında. Çünki tweeterda filtresiz çok kaba bir ses geliyor. Dinlemek istemeyeceğiniz bir ses olduğunu garanti ederim :)
Aman hocam sakın tweeter a seri bir kondansatör takmadan direk amfiye bağlamayın.Yakarsınız tweeterı.Bas frekanslar tweeter gibi yüksek frekanslar için tasarlanan sürücülere zarar verir.Çünkü hafif ve narin olan kubbe yapıları yüksek güçteki bas bileşenine karşı güçsüz kalır ve yırtılabilir.Crossover devresi bulunmasa dahi en azından istediğiniz kesim frekansına göre tweetera seri 2.2uf - 8uf arası bi değerde mkp kondansatör kullanabilirsiniz.Aman sakın direkt bağlamayın :)
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 03 Şub 2010, 20:52

IEEE yazdı:
miriel yazdı:Filtrelemeden pek dinlemek istemedim aslında. Çünki tweeterda filtresiz çok kaba bir ses geliyor. Dinlemek istemeyeceğiniz bir ses olduğunu garanti ederim :)
Aman hocam sakın tweeter a seri bir kondansatör takmadan direk amfiye bağlamayın.Yakarsınız tweeterı.Bas frekanslar tweeter gibi yüksek frekanslar için tasarlanan sürücülere zarar verir.Çünkü hafif ve narin olan kubbe yapıları yüksek güçteki bas bileşenine karşı güçsüz kalır ve yırtılabilir.Crossover devresi bulunmasa dahi en azından istediğiniz kesim frekansına göre tweetera seri 2.2uf - 8uf arası bi değerde mkp kondansatör kullanabilirsiniz.Aman sakın direkt bağlamayın :)

Doğrudur, özellikle tweeterler için denemesi bile tehlikeli. Hiç affetmiyor, sınırları aştığınız gibi kokuyu burnunuzda hissediyorsunuz :)
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 10 Şub 2010, 11:50

miriel yazdı:Gökhan hocam gönderdiğiniz paketi aldım, bu istediklerimin yanında hoparlör montajı için çentikli metal dubelleride yollamışsınız. Vallahi benden daha fazla ilgilisiniz :D

Çok teşekkür ederim, sağolun.

Paketlerken birden aklıma geldi, en azından elinde bulunsun diye, bende de stok azalmış. Aslında tizler için M5'den daha ufak ahşap somunu bulabilsem iyi olurdu, özellikle küçük tizlerde M5 kalın geliyor. Zaten M5 ve M6 dışında nadir bu tür somunlar. Komiktir ama bu tür somunlar olduğunu yabancı sitelerden öğrenip de "t-nut" lafınınTürkçesinin ahşap somunu olduğunu öğreninceye kadar epey uğraşmıştım:)

Merakla bekliyoruz "sarı gacılı" dinleme izlenimlerini, tabiki bobinler senden :D
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 17 Şub 2010, 17:59

İlk msjlarda düzeltme yapamadığım için bundan sonraki msja ,ilk sayfadaki 2. msja eklenmesi için farklı dilde yazıcam, yöneticiler ekleyecekler. Demeyinki bu nasıl msj çekmiş :D
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Makaleleriniz

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir