Çok sürücülü sistemler

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Ynt: Çok sürücülü sistemler

Okunmamış iletigönderen miriel » 04 Mar 2010, 02:36

Bence bu ömürlük bir proje :)
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 04 Mar 2010, 17:59

Yardım teklifi için teşekkürler :)

Şimdi asıl sorun, yani en azından önümdeki temel sorun, 16 tane hoparlörü nasıl bir ön panele monte edeceğim. Aslında üç tane proje geliştirdim, üç farklı hoparlör cinsi ile. Bu kadar hoparlörü bir de yakın montaj kullanacaksanız bir panele tutturmak en büyük sorun. 8 tane mid bas kullanmak bir çözüm, ama bu durumda 2500Hz civarı bir üst sınır oluşuyor, bu frekanslar da kulağın hassas olduğu bölgede ve burada bir crossover kesim frekansı istemiyorum. Frekans yükseldiğinde ise malumunuz çarpışan ses dalgaları birbirlerini yok etmeye başlıyor. Hoparlörler küçüldüğünde ise örneğin 18mm mdf'ye montaj zorlaşıyor, hoparlörün nefes alacağı hava delikleri mdf tarafından örtülüyor. Bu yüzden titreşimlere dayanacak ama daha ince bir ön panel kullanmak gerekiyor, örneğin alümünyum. Ve de hoparlörleri iç taraftan monte edip mıknatıslarından destek yapacak bir şekillendirme gerektiriyor. Buraya kadar tamam.

Asıl sorun mdf kullanırsak delikleri açıp bir de freze ile ağızlarını yuvarlatmamız akustik açıdan şart görünüyor. Alüminyum ise başka bir dert, el frezesi ile bu kadar küçük çaplı yuvarlak açmak, toplamda 32 tane olunca sevimsiz görünüyor. Tek çare CNC gibi. Ahşap da elle de yapılabilir, aslında 12'lik mdf kullansak el frezesi ile haftasonu bir günde bitiririz. Ama Alümünyum zor iş, granit vb. sert materyal de iyi ama CNC işini bir düşünmem gerekiyor.

En küçük modeli bitirirsem aslında iyi olacak ama dediğim gibi mdf-alüminyum seçimini netleştirmem gerekiyor. Haftaya netleştiririm :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen zcabaoglu » 04 Mar 2010, 19:58

"En küçük modeli bitirirsem aslında iyi olacak ama dediğim gibi mdf-alüminyum seçimini netleştirmem gerekiyor."

Kontraplak niye düşünmüyorsusuz? Emin değilim ama aynı kalınlıktaki mdf'ye göre daha mukavim olması lazım. İşlenmeside kolay. 18 mm mdf yerine 12 mm kontraplak kullanılamazmı? :idea: Kontraplaklarında değişik türleri var. Mesela üretildikleri ağaç türlerine göre sert-yumuşak. Kullanım amaçlarına göre; mobilya,inşaat veya tekne yapımı (mesela deniz kontraplağı rutubete karşı daha dayanıklı).

Kesim işinde CNC'ye alternatif lazer kesim olabilir.
zcabaoglu
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen miriel » 04 Mar 2010, 21:16

ince ahşap ile metal konstrüksiyon da bir arada kullanılabilir.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen scarab » 05 Mar 2010, 01:07

bana önerdiğiniz o 4tl'lik tweeter'ların plastik ön yüzünü söküp 8mm bir mdf üzerine sadece kubbenin çapı kadar delikler açarak monte edebilirsiniz bu hem işi kolaşlaştırır hemde tweeter'ların birbine daha yakın şekilde monte edilmesine olanak sağlar
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 05 Mar 2010, 01:35

zcabaoglu yazdı:"En küçük modeli bitirirsem aslında iyi olacak ama dediğim gibi mdf-alüminyum seçimini netleştirmem gerekiyor."

Kontraplak niye düşünmüyorsusuz? Emin değilim ama aynı kalınlıktaki mdf'ye göre daha mukavim olması lazım. İşlenmeside kolay. 18 mm mdf yerine 12 mm kontraplak kullanılamazmı? :idea: Kontraplaklarında değişik türleri var. Mesela üretildikleri ağaç türlerine göre sert-yumuşak. Kullanım amaçlarına göre; mobilya,inşaat veya tekne yapımı (mesela deniz kontraplağı rutubete karşı daha dayanıklı).

Kesim işinde CNC'ye alternatif lazer kesim olabilir.

Kontraplak olmaz, ancak su kontrası olabilir, sanırım aynı şeyden bahsediyoruz. Su kontrasını kullanmakla birlikte bu iş için ithal üst kalite sert olanları kullanılabilir. Elimde en ince 18mm var ki işimi görmez. Mukavemet konusunda ise kullanıma göre kontranın üstünlükleri var. Ancak oldukça pahalı olduğunu söyleyebilirim. Bu inşaatlarda kullanılan su kontraları gibi değil, 24mm olanları üzerinde tonlarca malzeme taşıyabiliyor.

Lazer kesim CNC'ye freze motoru yerine lazer takılmış hali, açıkcası senelerdir görmedim, en son kutu bıçağı yerleştirmek için kullanılanlardan görüp denemiştim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 05 Mar 2010, 01:37

miriel yazdı:ince ahşap ile metal konstrüksiyon da bir arada kullanılabilir.

Ön panel alümünyum, diğer kenarlar ahşap olursa evet. Alüminyum seçmemin nedeni bana en fazla 5mm kalınlığında bir ön panel gerekmesi.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 05 Mar 2010, 01:44

scarab yazdı:bana önerdiğiniz o 4tl'lik tweeter'ların plastik ön yüzünü söküp 8mm bir mdf üzerine sadece kubbenin çapı kadar delikler açarak monte edebilirsiniz bu hem işi kolaşlaştırır hemde tweeter'ların birbine daha yakın şekilde monte edilmesine olanak sağlar

Maalesef bunu çoktan denedim, olmuyor. Ön panel çıkacakmış gibi duruyor ama çıkarınca bobin de çıkıyor ve elinizde bir mıknatıs bir de bobinli ön panel kalıyor.

Zamanında 1" dome'lar vardı, bir de bunun küçük olanı, ama hiçbiri piyasada kalmadı. Onların yerine araba için hazırlanmış minikler var.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen miriel » 05 Mar 2010, 04:20

Aslında ben ön panelde metal konstrüksiyonla ahşap kombine edilebilir demek istemiştim. Metalden bir iskelet üzerine ahşap tespid edilebilir.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen miriel » 05 Mar 2010, 04:46

2.JPG

içerden metal destekli ince ahşap
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı