Çok sürücülü sistemler

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Ynt: Çok sürücülü sistemler

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 11 Ekm 2010, 13:42

[quote="DINZER]

Gökhan Bey,
gördüğünüz gibi eve sığacak tipte olan sistemlerde üst mid ve tizlerde çoklu sürücü kullanılmamış ama mid ve woofer da kullananlar var(sadece plannar teknolojide de çoklu uygulama var)
Bir de eğer böyle bir sistem yapacaksanız ne yaptığınızı bilmeniz için bir ölçüm-test sistemi ve yazılımı da kullanmak durumundansınız[/quote]

Dinzer Bey,

Bu konuya artık bilip bilmeden yazmayın. Ne dediğiniz bile anlaşılmıyor. Sadece planar teknoloji de yok, ayrıca planar hoparlör buldunuz da dinleniz mi?

Bu konuda elimde çok ciddi materyal var, ölçüm sistemi de. Forumu okuyun, iki günde tek bir hoparlör sistemi yapıp ortaya fırlamadım. Yaptıklarınızı eleştirmiyorum, ama henüz ne yaptığınız da belli değil. Basit esnaf tavsiyelerinizi de başka forumlara saklayın. Bu başlığı tartışma ve bilgi paylaşımı için açtım, ıvır zıvır tavsiyelerle bildiğini sandığını dikte edenlerle muhatap olmaya değil.

Kusura bakmayın biraz net ve açık oldum.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen fatihcol » 11 Ekm 2010, 13:56

DINZER yazdı:
fatihcol yazdı:Ayrıca kurduğun cümleden yaptığın dıy çalışmanın arkasını kapatmadığın anlaşılıyor. class D ampliyle bol kokulu sonuçlar çıkacak anlaşılan.
Dıy çalışman için birkaç tavsiyem olacak:
wf için yeni bir kabin yap veya içindeki sürücüyü kullanma, tekerlekler kesinlikle olmamalı. (Kabinini beğenmeyen hoparlör daha çok yer seçer)
Xover için tavsiyelerim olacak fakat hangi güçte kullandığını bilmiyorum.

Aşağıda dünyanın en pahalı hoparlörlerinin güncel olarak sunulduğu bir link var. $230.000 lık bir model sizin bu atın dediğiniz woofer ları kullanıyor http://www.higherfi.com/spkrlist/speakerlist.htm
http://www.westlakeaudio.com/Speakers/Hi_Fi_Series/tower_sm-1.html
Dahası dikkat ederseniz en performanslı seriler büyük çoğunlukla kutu dışı konseptler kullanıyor(front horn, planner sistemler gibi)

Fatih Bey, tavsiyeleriniz ve benim sistem için sizi şöyle alalım. https://forum.diyaudiotr.com/hoparlorler/yollu-hormonlu-hoparlor-calismasi-100-diy-t1143.html

Gökhan Bey,
gördüğünüz gibi eve sığacak tipte olan sistemlerde üst mid ve tizlerde çoklu sürücü kullanılmamış ama mid ve woofer da kullananlar var(sadece plannar teknolojide de çoklu uygulama var)
Bir de eğer böyle bir sistem yapacaksanız ne yaptığınızı bilmeniz için bir ölçüm-test sistemi ve yazılımı da kullanmak durumundansınız

Dinzer bey;

Linklerde verdiğiniz hoparlörler 1.90m boyunda sizin küp ise 40cm ve 50 litreden az. Büyük odalar (x>50m2) için tasarlanmış kabinler onlar., sizinki ise 25 m2 oda için yapılacak tarzda bir kabin.Mevzu yine anlattığım yere geliyor.
Aynı tarzda wf sürücü kullandığın doğru, fakat xmaxı bu kadar az olan bu sürücü senin kabinde burblar. Senin kabinde wf değilde swf olsa; port ile dar band çalıştırabilirsin.
Kullanıcı avatarı
fatihcol
DIY Audio Fanatiği

Meslek: Elektronik Teknisyeni

Okunmamış iletigönderen Hazar » 11 Ekm 2010, 13:57

Arkadaşlar,

Sakin olalım lutfen.
Olayın DIY paylaşımından başka yönlere doğru gitmesini hiçbirimiz istemeyiz.

Konuda bir çok faydalı bilgi var. Spesifik bir tasarım adına yapılacak fikir teatileri, ilgili projenin konusunda yapılmalıdır.

Saygılar.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen DINZER » 11 Ekm 2010, 14:13

Gökhan Bey,
Bu konseptte kullanabileceğiniz performanslı plannar teknoloji adaylardan birisi B&G Neo 8. Ben bir çift getirtmiştim.Amerikan menşeildir
Resim
Bir de Jopan malı bir ürün var http://www.fps-inc.co.jp/products_en.html
Ben de Neo 8 leri uygun bir zamanda deneyeceğim
Fatih Bey,
Konuyu diğer başlıktan cevaplarım
DINZER
Yeni Üye

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 13 Ekm 2010, 19:12

Bu olmaz, ihtiyaç duyulan tweeter, mid değil.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen siftery » 30 Mar 2011, 23:01

Hocam son hali nasıl oldu acaba neticelendi mi
yapacak bi şey yok
siftery
DIY Audio Gurusu

İl: rize
Meslek: plastik enjeksiyon

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 31 Mar 2011, 16:39

Evet, neticelendi.

Ama ses çıkmadı ;)

Zaman bulabilirsem tek tiz ve sekiz mid bas ile melez bir sistem ortaya çıkacak. Ama marangozhaneye inip freze ile mid bas'lar için 16 tane delik açacak zamanım ve halim yok. Ön paneller 25mm mdf olacak, gerisini, yani hacim hesabı vs. konuları ön panel ile yapacağım ölçümlerden sonra kararlaştıracağım.

Yani daha zaman var, makul fiyata 16 tane tiz bulabilsem, yani küçük tiplerden ama kaliteli, tam bir line-array yapma niyetindeyim.

O zamana kadar daha küçük klasik tasarımlar yapabilirim ama şu anda paslanmaz çelik işliyorum, çok zaman alıyor souğuk çekmeyi traşlamak :(
Yani beklemedeyiz.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen siftery » 31 Mar 2011, 18:22

Hocam sadece ses çıkanları değil çıkmayan ları da paylaşalım da aynı hatalara düşmeyiz değil mi :) amatör arkadaşlar konuları okudukça daha iyi kavrayabiliriz yoksa sadece al kopyala ile kalırız :) hep başınızı ağırtırız ribbon tizleri sayenizde tanıdım ama onlar süper tiz değil miydi bir kaç sitede bakındım hocam sizin zamansızliğiniz en çok bizi etkiliyor :)
yapacak bi şey yok
siftery
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 31 Mar 2011, 20:28

Paylaşmaya kalkınca bu başlığın altındaki cevplara bakarak birşey paylaşmamanın daha doğru olduğu kanısındayım. Hoş zaten paylaşacak bir gelişme de yok.

Line array konusunda benim paylaşmama gerek yok, İnternet'te bir sürü tasarım ve kaynak var. Kendi projem bir yere geldiğinde elbette paylaşırım.

Ama bu projeyi yapacak babayiğit de bulmak zor, en azından 16 tane kaliteli mid alacak ve bunların marangozluk işlerini gerçekleştirecek birisi. Tiz ve baslardan, konunun teorik tarafından hiç bahsetmiyorum bile.

Odyofil forumlarında bile konuya alaka yok, ama al kopyala yapmak istemeyenlerin beden medet ummadan kendilerinin araştırması gerekiyor. Ama işe soyunan olursa elbetteki yardım ederim. Ama ilk projem budur derseniz pardon da derim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen siftery » 01 Nis 2011, 08:07

Abi söylediklerinin hepsine katılıyorum ;) ama bunlar dıy paylaşımı iki üç yoruma teslim etmeye hakkın olmadığını da sonsuza dek savunacağız :) sizinde bildiğiniz üzere kaynaklarımız çok az tercüme edecek de yok yani hataları ile günahları ile başarıları ile (ki dıy için hep bi adım ilerisi olacağı için) zaten kesin sonuç yok ki :) abicim siz bu kadar emek yatırım yapmışsiniz daha kesin sonuç yokken kimse nokta atışı hedeflemez yani hiç değilse böyle karmaşık sistemlerden beklemez ama iki yollu olabilir
yapacak bi şey yok
siftery
DIY Audio Gurusu

Önceki

Hoparlörler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir