Yaw şööle bi tahtalı kutum olmadı vesselam... Neyse öbür tarafa giderken olur elbet
Gelelim DC offset mevzuuna,
Geri besleme kondansatörü yokken, 10-100mV arası DC offsetler normaldir. Bu giriş bias akımından kaynaklanır ve amplifikatörden amplifikatöre farklılık gösterir. (+) girişi potansiyel fark bakımından şasiye ne kadar yaklaştırırsak o kadar düşük DC offset alabiliriz.
Yine geri besleme kondansatörünün sinyal işlemedeki fonksiyonu yüzünden, bu kondansatörün bulunmadığı amplifikatörlerde faz cevabı tam lineerdir. Bu bakımdan baslar daha açık seçik duyulabilirken tiz distorsiyonlarında belirgin bir iyileşme gözlenebilir. Midler için çok açık şeyler söylemek olası değildir çünkü eğer bu konumda çok küçük bir değer kullanmıyorsanız mid alanında (500-5000Hz) herhangi bir efekt oluşmaması gerekir.
Genel olarak amplifikatörler için iki yaklaşım vardır: DC kuplajlı - AC kuplajlı.. Ve eğer girişte bir kondansatör kullanıyorsanız bu AC kuplaj manasına gelir ki geri besleme hattına da bir kondansatör koymanızı gerekli kılar bu durum. Amplifikatörler iki bacaklı (bildiğiniz) bir insan gibidir. Dengede durması için iki bacağının da eşit olması ve eş yükseklikte yerlere basıyor olması gerekir. Bu bacaklardan biri (+) diğeri ise (-) girişdir. Dolayısıyla eğer bacağın birinda AC kuplaj uygulamışsanız diğerinde de aynı bağlantı şekli gereklidir.
Ancak, yukarıda yazdığım şey işin teorisidir. Pratikte kaynaksal DC offsetlerin hoparlöre yansımasını engellemek için girişe bir kondansatör uygulamak farzdır. Çünkü, amplifikatörün kendisinden kaynaklanan offsetler mV lar seviyesindeyken, kaynaksal offsetler amplifikasyona uğradığından ciddi seviyelere ulaşabilirler.
Basit bi hesap yapalım;
Kaynakta 90mV DC offset mevcuttur.. (Ki benim ses kartında var).
Amplifikatörünüzün kazancı 20K/1K = 21X.
Bu durumda çıkışta 1.89V DC offset oluşur. Hoparlörlerin DC rezistansı anma empedanslarına göre çok küçüktür, bunu AVO metreyle ölçebilirsiniz. Diyelim ki hoparlörümüz 8ohm anma empedansına sahip ve DC resistansı 3.6ohm. Bu durumda 1.89^2 / 3.6 ~ 1W lık bir güç DC olarak hoparlörün bobinlerinde harcanır. Bu, pratikte benim karşılaştığım bir durum. Eğer daha kötü kaynaklarınız varsa, örneğin MP3 playerler gibi, çıkışlarında 200-500 hatta 1000mV a kadar offset bulunabilir ve bu durumda sevgili hoparlörünüz eşşek cennetini boylayabilir.
Sonuç olarak denilebilir ki;
Eline sağlık Emin..