Maksat Hoşça Vakit Geçirmek!.. (LM1875 PCB)

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: Maksat Hoşça Vakit Geçirmek!.. (LM1875 PCB)

Okunmamış iletigönderen e154 » 03 Kas 2008, 22:51

valla açıkcası o ölçümlere birşey diyemiyecem sonuçlar banada ilginç geldi burda sözü dr a bırakmak düşer. bu ölçümler geri besleme kondansatör kalkmış ve her iki kanaldada 10uF bağlı iekn yapılmış ölçümmüdür?
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen e_cag » 03 Kas 2008, 23:15

e154 yazdı:valla açıkcası o ölçümlere birşey diyemiyecem sonuçlar banada ilginç geldi burda sözü dr a bırakmak düşer. bu ölçümler geri besleme kondansatör kalkmış ve her iki kanaldada 10uF bağlı iekn yapılmış ölçümmüdür?

Evet, geribesleme kondansatörü mevcut değildir. Girişteki 10 uF'lerin ise bir girişlerini, sonra bir de çıkışlarını şaseleyerek yaptığım ölçümler bunlar.

Spagetti ve sosları:

DSC00508.JPG

Kutu için durum da şöyle:

DSC00509.JPG

DSC00510.JPG

DSC00511.JPG
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Hazar » 03 Kas 2008, 23:33

Doktor sevecek, tahtalı kutu :)
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 04 Kas 2008, 00:00

evet kutu güzel olmuş da yaw o kutunun hiç yanlarında üsütünde ızgaraları yokmu öyle kutu birde biz bulsak. :( kondansatör girişini kısadevre etmek yeterli gelir sanırım. ama artık beslemeye bi kondansatör bağlada ölçümler gerçek olsun belki ofseti bile etkiler...
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen e_cag » 04 Kas 2008, 00:33

Şirkette metal atık kutusuna atılan bozuk power supply'ı çöpten topladım. Ön paneli çam plakadan kestirdim öylesine, bedavadan :lol: . Şansa çiziksiz galvaniz gövdeli bir kutu. Açık gri boyalılar daha bol miktarda var ama ince boyaları çok kolay çiziliyor. Elime geçerse benzer birşeyler gönderirim. Besleme için adam gibi bir 2x18V sardırayım, kutunun detaylarını da hallettikten sonra son testleri yapacağım artık.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 04 Kas 2008, 09:54

Yaw şööle bi tahtalı kutum olmadı vesselam... Neyse öbür tarafa giderken olur elbet :mrgreen:
Gelelim DC offset mevzuuna,
Geri besleme kondansatörü yokken, 10-100mV arası DC offsetler normaldir. Bu giriş bias akımından kaynaklanır ve amplifikatörden amplifikatöre farklılık gösterir. (+) girişi potansiyel fark bakımından şasiye ne kadar yaklaştırırsak o kadar düşük DC offset alabiliriz.
Yine geri besleme kondansatörünün sinyal işlemedeki fonksiyonu yüzünden, bu kondansatörün bulunmadığı amplifikatörlerde faz cevabı tam lineerdir. Bu bakımdan baslar daha açık seçik duyulabilirken tiz distorsiyonlarında belirgin bir iyileşme gözlenebilir. Midler için çok açık şeyler söylemek olası değildir çünkü eğer bu konumda çok küçük bir değer kullanmıyorsanız mid alanında (500-5000Hz) herhangi bir efekt oluşmaması gerekir.
Genel olarak amplifikatörler için iki yaklaşım vardır: DC kuplajlı - AC kuplajlı.. Ve eğer girişte bir kondansatör kullanıyorsanız bu AC kuplaj manasına gelir ki geri besleme hattına da bir kondansatör koymanızı gerekli kılar bu durum. Amplifikatörler iki bacaklı (bildiğiniz) bir insan gibidir. Dengede durması için iki bacağının da eşit olması ve eş yükseklikte yerlere basıyor olması gerekir. Bu bacaklardan biri (+) diğeri ise (-) girişdir. Dolayısıyla eğer bacağın birinda AC kuplaj uygulamışsanız diğerinde de aynı bağlantı şekli gereklidir.
Ancak, yukarıda yazdığım şey işin teorisidir. Pratikte kaynaksal DC offsetlerin hoparlöre yansımasını engellemek için girişe bir kondansatör uygulamak farzdır. Çünkü, amplifikatörün kendisinden kaynaklanan offsetler mV lar seviyesindeyken, kaynaksal offsetler amplifikasyona uğradığından ciddi seviyelere ulaşabilirler.
Basit bi hesap yapalım;
Kaynakta 90mV DC offset mevcuttur.. (Ki benim ses kartında var).
Amplifikatörünüzün kazancı 20K/1K = 21X.
Bu durumda çıkışta 1.89V DC offset oluşur. Hoparlörlerin DC rezistansı anma empedanslarına göre çok küçüktür, bunu AVO metreyle ölçebilirsiniz. Diyelim ki hoparlörümüz 8ohm anma empedansına sahip ve DC resistansı 3.6ohm. Bu durumda 1.89^2 / 3.6 ~ 1W lık bir güç DC olarak hoparlörün bobinlerinde harcanır. Bu, pratikte benim karşılaştığım bir durum. Eğer daha kötü kaynaklarınız varsa, örneğin MP3 playerler gibi, çıkışlarında 200-500 hatta 1000mV a kadar offset bulunabilir ve bu durumda sevgili hoparlörünüz eşşek cennetini boylayabilir.
Sonuç olarak denilebilir ki;
Eline sağlık Emin..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen drhardware » 04 Kas 2008, 09:58

Bu arada, fana gerek yok yaw!
Altı üstü 4 tane 1875! Ben iki tane 3886 yı fansız bağladım o soğutuculara bana mısın demediler..
Ayrıca fan ses yapar, elektriksel gürültü yapar vs..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 04 Kas 2008, 11:12

Teşekkür ederim Doktor, yorumlarınız ve bilgi için.

Girişi şaseye yaklaştırmak dediğinizde hatırladım, ilk mesajlardaki tavsiyenize göre girişle şase arasındaki direnci 22K'dan 10K'ya düşürdüm ama akşam dc offset ölçtüğüm iki kanala birden bunu yapmamış olabilirim. Eğer dirençlerden birini 22K olarak bıraktıysam bu kanalın dc offseti daha yüksekçe kalmış olabilir. Akşama kontrol edeceğim.

Kaynaklarım muhtelif olduğundan / olacağından girişte AC kuplaj bırakmak genel maksat amplifikatör için emniyetli olacak. Feedback kondasatörsüz mevcut hali ile stabilite sorunu görünmüyor, bu şekilde iyi çalışıyor görünüşe göre. 1000 mV offset de şaka gibi ama ya başıma gelirse?!.

Kutuyu önden yapmıştım, içine ne koyacağıma sonra bakarım diye. Fan kullanmamak işime gelir tabii soğutucunun yeterli olduğu durumda. 4 giriş - 4 çıkış postları kutunun arka yüzünde çok yer kaplayacak. Fansız deneyeyim bir.

Yakında kutulanmış olur!..
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Hazar » 04 Kas 2008, 12:52

Power supply kutusunu proje kutusu olarak ben de kullandım, power supplyin içinde gelen soğutucuları da kullandım, hatta Low ESR kapasitörleri ve şok bobinlerini de kullandım. Abartıp trafosuyla SMPS besleme de yaptım. :D
Bu kutular bence boyut olarak idealler. Ayrıca soğutma sorunları da yok. Tahta da çok şık olmuş zaten. Gönlümde yassı ince kutular birinci sıradaysa, bunlar da ikinci sırada. Şimdi tekrar baktım da, o fan hariç çok güzel durmaktalar. Bir de kutu tam yansımalı olsa, acayip. Doktor da bilir, daha seneler önce görmüştüm bunu, amcanın biri bilgisayar kasasına yapmış. O gün bu gündür ben de istiyorum ama nasip olamadı henüz.
Resim
Şahane yahu. Yansıma tabi...

Bu arada Entegreli Güç Yükselteçleri alt forumuna atılan 1000. mesaj budur :D
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 12 Kas 2008, 18:01

Power supply kutusu çalışması devam ediyor, bir-iki güne bitecek. Tabii böyle krom görünümlü birşey olmayacak. Gözümüz kalmaya devam edecek. Karaköy'de sordum eskiden kullandığımız aluminyum kutuları. İzmir Elk. San. firması üretirmiş onları eskiden. Bir ara Perpa'yı gezeceğim İES'nin köşe profillerinin benzeri var mı diye.

Gelelim Sn. Doktor'a (ve tecrübe etmiş - hesaplamış herkese elbette) soruma:

LM1875'de pek memnun kaldığım geri besleme hattı kondansatörü iptalini evde yatan klasik non-inverting LM3886 anfime de uygulasam yine çıkıştaki DC offset'i mi kollamam gerekir? Veya, yakında gelmesini beklediğim 220 uF bipolar kondansatörlerin kapasitesi bu konum için (hem 1875 hem de 3886'da) çok mu büyük olur?
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti