Maksat Hoşça Vakit Geçirmek!.. (LM1875 PCB)

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: Maksat Hoşça Vakit Geçirmek!.. (LM1875 PCB)

Okunmamış iletigönderen e_cag » 13 Kas 2008, 10:32

Tek buton konusunu bile halletmeme yardım etseniz çok iyi olur. Bir taraftan TI'dan free sample kopartma derdindeyim. Bakalım ne diyecekler... On/off için nereden başlayalım?

Edit: Texas Instruments Türkiye'ye free sample göndermiyor, buradaki mümessillerine başvurmaya yönlendiriyor.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Hazar » 13 Kas 2008, 10:45

Sanırım size soft-on da lazım. (bizim doğmamış preampta da olacaktı bunlar hep.. hem de uzaktan kumanda kontrollü.)

Madem işe giriyoruz kısa bir bilgi ile başlayayım. PGA231x serisi dijital kontrollü stepped attenuatorlardır.
http://focus.ti.com/docs/prod/folders/p ... a2311.html şuradan speklerine baktığınızda oldukça yeterli olduğunu göreceksiniz. Bu alette dikkat edilecek husus, girişte buffer kullanma gereksinimi. Doktor ile bunun çalışmasını zaten yapmıştık, sıfırdan bir analog kartı tasarlamıştı bana. Ama hiç deneyemedik, belki mini-projemizi oldukça geliştirerek "midi" boyutuna da çıkarabiliriz.
Cihaz bir mikroişlemci kullanmak "zorunda" olacağından, az hırdavat çok softavat felsefesine uygun bir şekilde özelliklerimizi belirleyebiliriz.
Özelliklerin listesini yapalım.
Soft-on/off (Amplifikatör güç transformatörüne soft-on devresinden geçerek güç verilir, 3 saniye sonra da PGA'nın mute'ı kaldırılır, tam tersi kapanırken.) (sessiz açılış kapanış)
Son volüm seviyesinin saklanması ya da preset değer oluşturulabilmesi (her açılışta belli bir değerden başlama, potansiyometre emülasyonu)
Volume ramp (ses ilk açılışta yavaşça yükselerek hedef değerine ulaşır)
...

Doktor da baksın bu konuya.

Aklımıza gelenleri ekleyelim, ben de dersler başlamadan halledeyim.

Bu arada TI Türkiye'ye göndermez. Benim elimde PGA var, tekrar hatırlatıyorum :) Yok illa almalıyım derseniz eBay'daki semielectric kullanıcısına bir göz atın.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 13 Kas 2008, 11:09

Yahu ne cevherler varmış da haberimiz yokmuş!
Dostum nedir o öyle yaw?
Receiver kutusuna 3886 yerleştirmeler, arkadan soğutucuyu çıkarıp toroidi içine tıkıştırmalar... Diyecek bişi bulamıyorum.
Alkış, alkış, alkış... Üstelik ayakta!

Gelelim PGA2311 hususuna: PGA2311 veya büyük ağabeyi 2310, BB nin yakın zamanda piyasaya sürdüğü (yakın dediysek 5 seneden fazla oldu) kaliteli bir ladder network sayısal potansiyometresi. THD si SNR si vs.. çok çok iyi, hatta pasif potansiyometreden dahi iyidir diyebilirim. İçerisindeki OPA2132 opamp, fevkaladenin fevkinde bir kaliteye sahip olup lakin bazı odyofiller meşrebini bir miktar "parlak" bulduklarından son zamanlarda DIY alemi başka çözümlere meyletti. Bu işlerde söylence ve şehir efsanesi boldur. Birileri bir şeyi beğenmedi mi diğeri de kalkar "yaw benim başım kel mi, feşmekanın beğenmediğini ben neye beğeneyim ki?" filozofisinden hareketle defterden silip atar o ŞEY i... Bakınız kanaatimce NE5534 oldukça ciddi ve kaliteli bir opamptır ve halen pek çok kaliteli cihazda kullanılır (örnek Hazarın ses kartı) lakin vakt-i zamanında bir kaç haylaz DIY cinin attığı distorsiyonu yüksektir, sesi serttir çamuru yüzünden fiyatı 50 cent bile olmayan bu muhteşem değer kullanılmaktan men olunmuştur. Hayretlere şayan bir husus!
Herneyse,
Çoğumuzun OPA134 bulmakta bile ciddi güçlüğü var iken, şahsen hem OPA134/2134 hem NE5534/5532 ve hem de LM4562 türevlerini yakinen dinlemiş biri olarak derim ki, PGA (eğer sahte değillerse :shock: ) gerek kullanım kolaylığı, gerek arka panele ve dolayısıyla direkt sinyal girişlerine monte edilebilirliği dolayısıyla gürültü bağışıklığının artırılması ve hem de kalitesi ve esnekliği manasında proje yapmaya değer bir enstrüman olarak elimizde duruyor. Analog kartının dizaynını vakti zamanında yapmış idim. Lakin girişe buffer koymak ihtiza eder. Bu durumda LM4562 türevlerinin unity gain (1 kazanç) performansı pek iştah açıcı olmadığından alternatik olarak OPA2134, NE5532 veya paralı zevat için 2xOPA627 alternatiflerini içerir bir buffer kartı dizayn etmek veyahut analog karta entegre etmek lüzumu hasıl olmuş demektir.
Bu konuda mülahazalarınız nedir? Mealen, ayni kart üzerinde hem buffer hem de analog işini mi halledelim yoksa buffer için ayrı bir kart mı dizayn edelim?

Biraz fazla mı Osmanlıca oldu ne...
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen e_cag » 13 Kas 2008, 12:23

Tamam, gidelim biraz daha konunun üzerine :)

Bendeki kutunun ön ortasında 8 bit display için pencere de var. İçinde receiver vardı ne de olsa. Orası da boş durmasın, volüm seviyesini temsilen orada da mesela 1-30 arasında rakam yazsa basitçe?

PGA'yı ille almak gibi bir kaygım yok tabii :) ama bakayım bir taraftan neymiş, neredeymiş.

Buffer ile analogu tek karta yapsak da tasarım gerekirse kartın ortasından kesilerek buffer'ın ayrı kullanılmasına imkan verecek şekilde olsa? Her iki bölüme ayrı ihtiyaç olduğunda ayrı ayrı kullanılabilir veya ihtiyaç duyan istediği yarısını yapabilir o zaman. Kart tasarımı için ben de çalışayım.

NE5532/5534 konusunda: yorumlarınızı göz önüne aldım sizin LM4562 preamp konusundaki yorumlarınızda. Pre kartını bastım, şimdilik kenarda yatıyor ama bir precision soketle farklı opampları bu konumda denemek hevesindeyim mevcutları toparladıktan sonra.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Hazar » 13 Kas 2008, 13:32

Display da istediniz, mikrokontrolcümün pinlerini yediniz :D Bir büyüğünü kullanmak gerek!

Bu cihazda LCD display kullanmak istemiyorum, kullanırsak da tek satırlı cinsinden olsun derim. Çünkü 2x20 LCD'yi büyük projede kullanırız diye düşünmüştük, malum her karakterine ihtiyacımız olacaktı, menü sistemi nedeniyle. Bu proje daha basit kalsın, esas işine odaklansın ama farkını koyacak şık özellikleri de olsun derim.
Niye durup dururken LCD dedim? Şimdi bu iş sonuçta tamirci klonu bir iş değil. Ciddi dinleyiciyiz. Dolayısıyla 0(mute) - 255(+31.5dB) arası ayar kabiliyeti bulunan aletin "çözünürlüğünü" diyeyim, 0-30 arasına düşürürsek demezler mi malzemenin hakkını vermemişsin diye? Oraya en iyisi dB cinsinden değer gösteren birşeycikler koymalı.
Niye durup dururken bunları dedim? Bu projeyi ben de kullanacağım 3875'de, gerek sizinki(ki büyük ihtimal sizinki) gerek benim uygulayacağım olsun, "yaptığımız işler" adı altında fotoğraflarla boy gösterecek. Gerekirse yabancı dostlarımıza bunları göstereceğiz. Fil geçinen çevreyi de tatmin etmek lazım bu işlerde. Ve görüntü de önemlidir. Acap dB'li mi yapsak derim bu yüzden.. Bu durumda 3 adet 7-segment(xx.x), bir adet +- işareti (nereden buluruz bilmem), bir adet de dB işareti (bu da muamma) kullanmamız gerekecek. Esas sorun, sizin receivere sığacak mı bu?
Halen niye LCD işini karıştırdığımı tam açıklamadım. Bunun cevabı da görünüm. 7 segment biraz daha amatör durma eğiliminde. Ama durmayadabilir. Bakalım.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 13 Kas 2008, 14:58

birtanede bende var ince receiver kutusu. takipdeyim :mrgreen:
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 13 Kas 2008, 15:11

Düşününce evet, biraz basit görünecek ama aklımdan geçen 7 segment Led display kullanmaktı ki receiver'da daha önce mevcuttu. Kasanın önündeki pencere de koyu kırmızı camlı olduğundan ancak led display olduğu hali ile görünür olabilir. Lcd display oturtmak kolay olmayacak camı değiştirme veya ön panele modifikasyon gerektireceği için. Tabii sadece benim durumum için bakış açısı bu.

Şöyle birşey kötü mü durur sizce?

display.jpg
display.jpg (45.76 KiB) 673 defa görüntülendi
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Hazar » 13 Kas 2008, 15:22

Alette buçuklu dB'ler de var. Onları ne yapsak? Buçuklu kısmını yeyip mi göstersek? Ama hesapta hata çıkabilir duruma göre (iki değer de aynı gözükebilir).
Sizin receiverin önündeki 7 segment nasıl birşey? Modül herhalde. Resmi cismi varsa görelim derim.
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 13 Kas 2008, 15:25

Akşama fotoğraflayıp gönderirim. LCD display yapmak genel amaç için (ve forumun şanı yürüsün diye :) ) daha uygun tabii.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 13 Kas 2008, 15:28

Hmm..
7 pin row için 5 tane de column multiplex için etti 12 pin.. Üç beş tane de PGA ister.. Neticede 40 pin işlemci gerekecek sanırsam.
Aslında çok kötü olmaz görüntüsü, hatta pek çok DIY ci bu tür uygulama yaptı, ama tabii misalen bir PLED veya Vakum Floresan hoş dururdu.
Bu arada benim bufferi üstünde analog kart tamamdır. İsteyen 2310 istemeyen 2311 kullanır, isteyen bufferli istemeyen buffersiz kullanır. PSU için ayrı kart olacak çünkü işin içinde bi de digital PSU var..
Top Hazar'da..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

ÖncekiSonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi