Maksat Hoşça Vakit Geçirmek!.. (LM1875 PCB)

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: Maksat Hoşça Vakit Geçirmek!.. (LM1875 PCB)

Okunmamış iletigönderen drhardware » 24 Ekm 2008, 15:00

e_cag yazdı:
drhardware yazdı:Giriş şönt direncini (Rb) 20K dan aşağı düşürebilirsen (10K gibi) ve de girişe (Cin) 10u gibi bir polyester koyabilirsen Ci yani geri besleme kondansatörünü bypass edebilirsin. Araştırmalarıma ve kulak deneyimlerime göre Ci olmayan chipamp devreleri çok daha dinamik bir sounda sahip oluyor...
Bu arada küçük bir hatırlatma, LM1875 in metal gövdesi (V-) ye bağlıdır. Ve soğutucuya izolasyonsuz bağlantı yaparsan V- döngüsü oluşur.. Sanırım ne demek istediğimi anladın.
Ses deneyimlerini de okumak isterim bu ampliyle..
Kolay gelsin.

Teşekkür ederim.

Geri besleme kondansatörünü iptal etmeye çalışacağım. Giriş şönt direncini 10K ile değiştirirsem neler etkilenir? Daha yüksek giriş sinyal seviyesine mi ihtiyaç duyarım? Kazanç 20K/680 ohm olarak sabitlendi. Biraz gürültülü olabilir ama laptop ses kartı çıkış seviyesi düşük kalıyor diye biraz yüksek tuttum. (Elimde mevcut dirençlerin kullanılmasıyla alakası yok :?: ) Mevcut soğutucu sadece stand olarak görev yapıyor. Final soğtucuya izolatör ve boncukla bağlayacağım.

Sesini ben de merak ediyorum. Çalıştırınca izlenimlerimi (kulağımın algılayabildiği, hoparlörlerimin elverdiği kadarıyla) aktarmaya çalışacağım.

Mevcut hoparlörlerim Jamo S416 ev sinema tipi kule, 6 ohm. Bir taraftan, İstanbul'da Tannoy MX1'ler 140 YTL.
1- Besleme voltajına karar veremedim,
2- Tannoyları alsam mı, ne dersiniz?

Sondan başlayalım...
S416 ya alternatif olarak MX1 görülemez. Ama hiç hoparlörü olmayan ve kısıtlı bütçeye sahip biri için iyi bi başlangıç olabilir.

Besleme için 2 x 18 trafo gayet makuldur.

Geri beslemede eğer 20K/680R yetiyorsa kullanmaya devam et. Yetmezse 22K ya çıkabilirsin. Ben genelde preampsız uygulamalarda 33K/1K kullanırım, yakın oranlar.. Çok gürültülü olmaz merak etme.
Rb (şönt) direncin küçük olması, girişi şaseye yaklaştırır ve giriş gürültüsünü bastırır, DC offseti minimize eder. Geri besleme kondansatörünü kaldırdığında (kısa devre) ortaya ciddi anlamda DC offset sıkıntısı çıkacaktır. Bu bakımdan Rf 20K veya 22K olsa bile Rb yi 10K civarı kullan. Böylece makul bir DC offsetin olur. Ayrıca bu durumda Cin de kullanmayabilirsin ki sinyal hattın DC olur. Böylece kondansatör esaretinden de kurtulmuş olursun. Ama kaynağında DC offset olmamalı.
Rb aynı zamanda amplifikatörün giriş empedansını belirler. Eğer kaynağın eski model bir lambalı preamp veya tuner değilse, 10K gibi bir giriiş empedansını rahatlıkla sürecektir. Ancak girişte kullanacağın potansiyometre de aynı empedansta olacağından, en kötü ihtimalle giriş emedansın 5K olur ki modern kaynakların tamamı 1K ya kadar empedansları sürebilir. Yani sorun olmaz.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen e_cag » 24 Ekm 2008, 18:59

680 ohm entegrenin altına hapsolduğundan, belki 20K'yı değiştiririm. Rb 10K yapacağım. Bir cdp alana kadar giriş laptop'tan olacak, ses kartına güveniyorum dc offset konusunda. Sonra iyi bir cdp alırsam o da dc offset çıkarmayacak sanırım. Hiç kondansatörsüz, ellerin minimalist gainclone dediği türden birşey olacak ki fikir kulağa çok hoş geliyor.

Tannoyları alternatif olmasından ziyade kalitesine göre hesaplı gibi geldiği için düşündüm aslında. "Evde küçük odaya geçtiğimden Jamo'ları sığdırmak mümkün görünmüyor" gibi bahaneler de uydurabilirim vicdanımı ve eşimi rahatlatmak için :D . Daha ziyade rock dinliyorum. Düşünce ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen hacı » 24 Ekm 2008, 19:47

["drhardware"]Giriş şönt direncini (Rb) 20K dan aşağı düşürebilirsen (10K gibi) ve de girişe (Cin) 10u gibi bir polyester koyabilirsen Ci yani geri besleme kondansatörünü bypass edebilirsin.

doktorun bu ibaresini görünce hemen sormak istedim,bu bay-pass işlemi nedir acaba?kondansatörmü bay-pass edilir yoksa kondansatör ilemi pay-pass yapılır devreye?
bu konuda doktor bizi bilgilendirirse kendi adıma çok sevinirim.
hacı
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 24 Ekm 2008, 22:02

hacı yazdı:
["drhardware"]Giriş şönt direncini (Rb) 20K dan aşağı düşürebilirsen (10K gibi) ve de girişe (Cin) 10u gibi bir polyester koyabilirsen Ci yani geri besleme kondansatörünü bypass edebilirsin.

doktorun bu ibaresini görünce hemen sormak istedim,bu bay-pass işlemi nedir acaba?kondansatörmü bay-pass edilir yoksa kondansatör ilemi pay-pass yapılır devreye?

Doktor'un kastı, kondansatörün bypass edilmesi (pratik anlamda kondansatörünün iki ucunun iletkenle birbirine bağlanarak köprülenmesi), yani kullanılmaması.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hacı » 25 Ekm 2008, 15:55

e_cag yazdı:
hacı yazdı:

Doktor'un kastı, kondansatörün bypass edilmesi (pratik anlamda kondansatörünün iki ucunun iletkenle birbirine bağlanarak köprülenmesi), yani kullanılmaması.

bu işten kazanç nedir acaba,yani bir kondansatörün bacaklarını kısa devre etmek onu devreden kaldırmaya eşdeğer olsa gerek diye düşünüyorum,
hacı
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen IEEE » 25 Ekm 2008, 16:14

geribesleme direnci ve kondansatörü kazancı belirlemeye yarayan elemanlardır...kondansatörü iptal edersen eğer düşük frekanslardaki kazancı artırmış olursun...fakat böyle bir tasarımda amfinin çıkışında dc bileşeni görme riski vardır..bu da hoparlöre zarar verir..mesela aşağıdaki lm1875 devresinde kazancın formülü şu şekilde bulunabilir.. V giriş / (1k+1/j*w*22*u) = V çıkış/( 21k+ 1/j*w*22u) bu formülden kazanc= (21k+1/j*w*22u)/(1k+1/j*w*22u) bulunur... formülde w yerine 2*pi* f yazar iseniz frekans düştüğünde amplifikatörün kazancının azaldığını görebilirsiniz..yani kondansatör bu işe yarar..
Eklentiler
Şema.GIF
Şema.GIF (8.19 KiB) 1198 defa görüntülendi
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 26 Ekm 2008, 01:34

Evet, Doktor'un kastettiği ve benim deneyeceğim şey, bu kondansatörün hiç kullanılmaması.
hacı yazdı:bu işten kazanç nedir acaba,yani bir kondansatörün bacaklarını kısa devre etmek onu devreden kaldırmaya eşdeğer olsa gerek diye düşünüyorum,

IEEE'nin açıkladığı formülden hareketle bu C2'nin değeri büyüdükçe amplifikatörün alt kesim frekansı düşer. Kabaca bir örnekle (tam hesabını yapmak için bşraz tembelim) C2 22 uF iken alt kesim frekansı 20 Hz gibiyken, 100 uF'ye çıkınca kesim frekansı 5-6 Hz gibi değerlere iner. Tamamen kaldırıldığında ise 0 Hz alt kesim frekanslı, yani DC girişi amplifiye eden bir devre ortaya çıkıyor ki bu durumda anfiden önceki kaynağın anfiye DC offset göndermemesi önem kazanıyor. Aksi takdirde girişteki mV seviyesindeki DC offset bile amplifiye edilerek anfinin kazancı kadar kat arttırılıp hoparlöre gönderiliyor. Kondansatörün kaldırılması ile kazançlarımızdan birisi alt kesim frekansını aşağıya, dibe çekmek. Özellikle elektrolitik kondansatörlerin anfilerde mümkün olduğunca kullanılmamasının sağladığı kazancı da forumda biryerlerde bulabiliriz sanıyorum. Ya da bilenlerden destek bekliyoruz.

Bu arada, benim anfi test konsoluna dönüştü!..
-Bir kanalı uygulama şemasında olduğu hali ile bıraktım, girişte 1 uF polyester ile.
-Bir kanalın girişinde 10uF MKT giriş kondansatörü deniyorum.
-Bir kanalda C2'yi 100 uF bipolar elektrolitik ile değiştirdim,
-Bir kanalda da girişle şase arasındaki direnci 10K'ya çektim, girişte kondansatör kullanmadım, C2'yi bypass ettim.
Yakın zamanda her bir kanalı ayrı ayrı dinlemeyi umuyorum. :) :) :)
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 26 Ekm 2008, 01:45

Son durum:
DSC00476.JPG

DSC00477.JPG
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 26 Ekm 2008, 01:49

kondanstörü kaldırırsak faz kaymasnıda kaldırmış oluruz. kendi LM4780 amfimde Geri besleme kondansını ve Class A kulaklık amfimde hem geri besleme hemde giriş kondansı kullanmadım. elektrolitik tercih edilmemesnin sebebi ise eğer kutuplu ise sinyalimiz alternatif olduğundan kondansın tek yönde çalışmasıdır. ters sinyal geldiğinde nolur, normalde patlar ama çok zayıf olduğundan ömründen harcar.

o amfileri deneyeceksinde mono olarak bişey anlayabailecekmisin? ben Class A yı denediğimde başarısz olmuştum.
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen drhardware » 27 Ekm 2008, 10:35

Bunlar tamamen kulak zevkiyle alakalı şeyler.. Sinyal hattında bulunan hert türlü kondansatör sinyale kendine has bir "renk" katar. Bu manada girişteki (Cin) kondansatör neyse geri besleme hattındaki (Ci) kondansatör de odur. Tam transparent bir ampli yapmak istiyorsanız bunları kökten kaldırın -ki bu durumda DC offset riski vardır- Ya da çok kaliteli şeyler kullanın.
Şu da vardır ki, herkes transparent sesi sevmeyebilir. Örneğin bazılarına, eski model bir MKC veya yağlı kağıt kondansatörün sesi direkt kuplajdan daha tatminkar gelebilir. Ama unutmayın ki HI-FI = YÜksek Sadakat demektir, kaynakta neyse, kulağınızda aynı şeyi duymalısınız ki adı HI-FI olsun.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

ÖncekiSonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir