30W 4ohm subwoofera Kabin yapımı

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: bass hoparlörümü nerede kullanabilirim?

Okunmamış iletigönderen maystor » 01 Nis 2011, 21:51

Büyük bir ihtimalle tda2030 un çıkışındaki diyotlları ters bağladınız, böylece beslemeyi kısa devre etmiş oluyorsunuz, inşallah entegre de gitmemiştir.
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: makine otomasyonu

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 02 Nis 2011, 11:25

zunda yazdı:masa tipi yüksek amperli köprü ile devrelerini besleyebilirsin bence dogrultma için en iyisi bu trafodaki ısınma ise kartta kısa devre olasılığı çok yüksek yanlış baglanmış bir parça olabilir fotoğrafla daha kolay çözulebilir kolay gelsin

bugün açıktan üni sınavım vardı geç oldu kusra bakmayın.
kısa devre 1mF lık kondansatörün çıkışında olmuş.birde soğuk lehim yapmışım oda olmamış onuda söktüm.tekrar yaptım.hoparlör elektrik alıyor fakat ses çıkmıyor.(öncedende elektrik alıyordu ilk çalıştırdığım gibi yani.)

e_cag yazdı:Sizin devre tek kaynak mı, simetrik besleme mi? Şema, resim? Simetrik beslemeli devreyi yaptığınızı sanıyorduk en son ama onda diyot yok. Durum netleşmeden de birşey yapma imkanı yok. Anfi bölümündeki diyotların yanması devre çıkışında dc olduğuna delalet. Devreyi iyice kontrol etmeden tekrar çalıştırmayın, hoparlörlerinize veda edersiniz.

devre şemasını ekledim.malzeme listesini buna göre çıkardım ve diyot var.1N4001 olan 2030un çıkışındaki 2 adet.

maystor yazdı:Büyük bir ihtimalle tda2030 un çıkışındaki diyotlları ters bağladınız, böylece beslemeyi kısa devre etmiş oluyorsunuz, inşallah entegre de gitmemiştir.

entegre problem değil.zaten bu malzemelerden 3 er adet aldım.(1 liste içinde 2 adet olandan 6 adet) 1 tanesini test edelim çalıştıralım diğer 2 sinide kuracağım.trafo elimi değdiremeyecek şekilde ısınıyor.bir daha kontrol edeceğim.birazdan devre içinde bulunan 1N4001leri ben 1N4007 takmıştım gidip alıp değiştireceğim.1N4001 takacağım.

malzeme listesinde bir eksiklik var mı? yada yanlış aldığım bir devre elemanı?

ALINACAK MALZEME LİSTESİ

1-) 22K ohm metal film direnç (2 adet)
2-) 680 ohm metal film direnç
3-) 10 ohm metal film direnç
4-) 1k ohm metal film direnç (2 adet) Rx ve Ry dirençleri
5-) 100pF kondansatör
6-) 100nF polyester kondansatör (2 adet)
7-) 1mF elektrolitik kondansatör
8-) 22mF elektrolitik kondansatör
9-) 100mF elektrolitik kondansatör (2 adet)
10-) 220nF polyester kondansatör
11-) 1N4001 diyot (2 adet)
12-) TDA2030 transistör.
13-) 1 ohm 1W metal film direnç

malzeme listesini projeye bakarak çıkardım eksik yada atladığım yok galiba :?:
Eklentiler
Adsız.jpg
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

Meslek: Elektrik Teknisyeni

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 02 Nis 2011, 11:31

bu arada devredeki TDA2030 çok az ısınıyor.o ısıda diyottan geçen ısı galiba? ama fiziksek olarak bir değişiklik yok.sıfır aldığım gibi.yandığını pek zannetmiyorum ama.
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen e_cag » 02 Nis 2011, 12:46

Tamam, şema sadeleştirmeye alıştığımdan simetrik beslemede de koruma diyotlarının kullanıldığını atlamışım. Devre onlarsız da çalışır. İSterseniz söküp deneyebilirsiniz. Maystor'un dediği gibi ters bağlanmış da olabilirler. Amplifikatörünüz çalışırken hoparlör terminaleri arasında dc var mı, bir ölçüverin isterseniz.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 02 Nis 2011, 18:33

e_cag yazdı:Tamam, şema sadeleştirmeye alıştığımdan simetrik beslemede de koruma diyotlarının kullanıldığını atlamışım. Devre onlarsız da çalışır. İSterseniz söküp deneyebilirsiniz. Maystor'un dediği gibi ters bağlanmış da olabilirler. Amplifikatörünüz çalışırken hoparlör terminaleri arasında dc var mı, bir ölçüverin isterseniz.

Üstad bugün gidip dediğin 10A e dayanabilecek köprü diyottan aldım.devreye az öncede lehimlemiştim.dediğin diyotlarıda söktüm.
enerjiyi verdim.hoparlör çıkışına dc olayına bakmayı unuttum bende bilgisayara bağlamıştım.muzik açtım.3-4sn sonra PAT :D

TDA 2030 şehit oldu.2 ye bölündü. :D ne yapmam gerek hata nerdedir sizce?
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen zunda » 02 Nis 2011, 18:38

tda 2030 u sogutucuya baglamışmıydın merak ettim
Kullanıcı avatarı
zunda
DIY Audio Gurusu

İl: kütahya
Meslek: revizör.

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 02 Nis 2011, 18:41

zunda yazdı:tda 2030 u sogutucuya baglamışmıydın merak ettim

şeyyy :D :D
bağlamadım :D
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 02 Nis 2011, 19:17

hemen entegreyi değiştirdim.soğutucuyu taktım.bilgisayardan müziği açtım.devreye enerjiyi verdim.

önceden enerji verdiğimde hoparlör titremeye başlıyordu.bass hoparlörünün ses verecek hali yok tamam ama düz bir şekilde titriyordu.melodik olarak değil yani.herneyse bu sefer enerji verdiğimde ne entegre patladı nede hoparlör titriyor.bass vermiyor.

hata nerde olabilir?
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen zunda » 02 Nis 2011, 20:00

görüyormusun şu bass hoparlörünün başına ne iş açtığını :praising: neyse şaka tabi yavaş yavaş sende hastalanıyorsun ama merak etme tedavisi var her yaptıgından daha iyisini yapmaya çalışarak tedavi oluyorsun hele bir foto ekle üstadlar sorunu çözerler diye düşünüyorum
Kullanıcı avatarı
zunda
DIY Audio Gurusu

İl: kütahya
Meslek: revizör.

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 02 Nis 2011, 21:12

zunda yazdı:görüyormusun şu bass hoparlörünün başına ne iş açtığını :praising: neyse şaka tabi yavaş yavaş sende hastalanıyorsun ama merak etme tedavisi var her yaptıgından daha iyisini yapmaya çalışarak tedavi oluyorsun hele bir foto ekle üstadlar sorunu çözerler diye düşünüyorum

ben devreyi yaparken delikli pertinaks kullanıyorum.resim eklemem pekte yardımcı olamayacak gibi geliyor.problem nedir onu bulmak lazım.
bütün bağlantılar doğruda diyemiyorum.eminim ama neden çalışmıyor :?:
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

ÖncekiSonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti