RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen e_cag » 11 Eyl 2010, 18:43

tiger41 yazdı:Bayram tatilini iyi degerlendirmissiniz gorunuse gore insallah istediginiz sesi alırsınız tebrik ederim gorunusu cok şık...

Çok teşekkürler.

Bugün ilk enerjiyi verdim. :) :?
Bir çıkışta 2.3, diğerinde 2.8V DC var. Acaip derecede osilasyon da... Ama tizler yerinde geldi. Galiba giriş dirençlerini 5.6K'da bıraktım. Onları tedbiren değiştirip yine girişteki 12pF'ları da 100'e çekip tekrar deneyeceğim. Kanalları tek tek denedim, biraz hum da var. Cap. multiplier üzerinde düşen voltajı (ve dolayısı ile ısıyı) arttırıp regülasyonu arttırarak deneyeceğim. İyi yanı, biryerlerden koku falan gelmedi. Soğutucu da testleri tamamlayıp stabil hale getirene kadar iş görecek gibi. Pek kanadı yok ama kütlesi fazla. Herhalde 10-15 dakika tüm gövde ısınana kadar idare eder ama sonra yüksek bir sıcaklıkta dengeye gelebilir. Bakalım...

Tüm işleri toplayıp bebeği salonda sürekli izlenebilir ve dinlenebilir hale getirince mangalı düşünürüz birlikte. DİY festivali organize edelim hatta, belki yolu düşen forum dışı diyciler de katılır aramıza. (İç geçiren smiley)
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen Amatör » 11 Eyl 2010, 19:13

Soğutucuyu şaselemeyi unutmayın.
Kolay gelsin
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 13 Eyl 2010, 11:46

Eminciğim, Çok sevindim. Harika olmuş, tebrikler.

Bayram tatilinden yeni geldim ve sitemizi açaraçmaz senin işin ile karşılaştım. Bravo. Verimli bir bayram geçirmişsin, en azından benimkinden daha diy dolu.
Çalışması istediğin noktaya geldiği zaman, malzemelerini alıp benim atölyeye gel kutulama işini çözelim. Haber bekliyorum.

Kolaygelsin
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 13 Eyl 2010, 12:25

Çok teşekkürler dostum. Bir kaç gün daha çalışmam lazım. Sonra sendeyim. Hem de bir değil, iki değil üç ayrı kutulama konusunda yardımına htiyacım olacak. :mrgreen:
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen miriel » 13 Eyl 2010, 16:39

Çok pratik bir soğutucu olmuş, buralarda Laz aklı diyoruz bu tür yaratıcılıklara :)
Anfinin alt kapagı bile takılıp kullanılabilir, taşıt anfisi görünümlü ras 32 tebrikler .
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

Okunmamış iletigönderen e_cag » 13 Eyl 2010, 17:42

Teşekkürler. Cihazdan ancak soğutucuyu kurtarabildim. Hurdacıdan gelme. Anakartını da dağıtacaktım ama arkadaşlar keserle ayıklıyorlar hurdayı. Çizikler için zımpara sallamaktan da kas yaptım, hala kusursuz değiller. Orijinal vida deliklerini kullanıp uzun somunlarla yükselterek sağlam bir tabana bağlayıp yanlarını da kapatırsam, bir ön bir arka kapak plakası da ekledim mi kutuya dönecek. Bir nalım oldu velhasıl. :D
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Amatör » 14 Eyl 2010, 23:39

Bugün ras32 ile biraz uğraşabildim uzun bir aradan sonra

Birtürlü düzgün bir şekilde çalıştıramadım stereo olarak,her kanala 180000mf kondansatör bağlı ayrı yarı,2.5 luk kablolar kullandım bağlantılarda. herhalde yeterli gelmedi. :)
Bu arada 500w trafoda vınıltı var inşallah ileride kaybolur.
Sizde durum nedir?
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen e_cag » 15 Eyl 2010, 01:16

Hışırtı zırıltı gürültü bolluğu canımı sıkınca, önce lehim kapladığım kartın fazla kirli olduğuna karar verip baştan başladım. Nico'nun orijinal kartı üzerinde az değişiklik yaptım mümkün olduğunca aslına sadık kalarak (bazı noktalarda bana göre gereksiz olan yol uzatmalar vardı, sadece onlara müdahale ettim). Kartları bugün bastım, eski karttan eleman aktarımını da az önce tamamladım. Yarın foto eklerim. Kabloların lehimlenmesi de yarına kaldı. Belki yarın akşam yeni kartla deneme fırsatım olur. Umarım temelde daha gürültüsüz birşey elde ederim bu kez. Yine girişte 12pf kullandım. Kablo işi için 2.5 mm çaplı kablo yetmeli literatüre bakarsak ama elimde ups'lerden söktüğüm bir kaç parça 3.5 mm çaplı kablo da var. Belki onları da eklemeli... Şimdilik elimdeki 2x14.5V'luk ups trafosu ile deniyorum ortalığı yakmamak için.

Cap multiplier'ı da sizin yaptığınız şekilde düzenleyeceğim büyük ihtimalle. Mevcut hali ile boşta ve yükte çıkış voltajlarını ölçmem lazım ki değişiklik sonrası ne kadar düştüğünü göreyim. Oradan kabaca ısı hesabına geçip soğutucusunun uzun süre yetip yetmeyeceğini kestirmeye çalışacağım.

Sizde durum nasıl, ne gibi sorun var?
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 15 Eyl 2010, 08:15

Günaydın.

Gökhanın sağladığı troid trafo ile bir deneme yaptım. Çıkışa hoparlörbağlı değildi. Sadece ısı durumunu kontrol etmek istedim. Çunki trafo 24v ac, diyod ve kondansatörden sonra 31-32volt gibi bir besleme oldu. Bana biraz yüksek geldi. Ampliye bağlanınca voltajın düşeceğini bekliyordum fakat düşmüyor. Acaba 32 volt fazlamı? derken puh, bir kanal sizlere ömür mps06 lar gitti. Onları değiştirdim yerine ters bc 550 taktım. Şimdide onları süren 470ohm lar dan duman çıkıyor. Mosfetlerin yandığını zannetmiyorum, ama niye böyle birşeyin olduğunu anlamış değilim. Daha önce günlerce çalışmış bir devre neticede trafo değişti sadece ve pufffff.

Neyse.

Bugün Gokhanla buluşup Bayrampaşaya alüminyüm malzeme almaya gideceğiz.

Eminciğim bana kabataslak bir çizim verirsen senin kutu içinde malzeme alayım diyorum.

Kolaygelsin.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 15 Eyl 2010, 17:47

Akşamki çalışmanın ürünleri:
DSC00956.JPG

DSC00957.JPG

Bu kez yollarda köşe bırakmadım. :) :?:
Bu akşam da kablolamayı yetiştirebilirsem tekrar ses duyabilirim.

Bu arada, Ersoy'un bugünkü tatsız deneyimini düşünürken farkettik ki 5V zenere paralel olan 470uF kondansatörün voltajı listede 63V olarak verilmişken ben onun namına yaptığım devrede 50V kullanmışım. Sorun bir bakıma bu ama zaten bizim trafolarla 63V kondansatör de kullansak tam sınırda kalmamız olası. Ben onun yerine 100V kullanacağım. Bu da gerek orijinal gerekse kendi çizdiğim pcb'de yer ve bacak aralığı sorunu anlamına geliyor. Şimdilik o pozisyonda kullanabileceğim uygun boyda kondansatör ise 100uF olabiliyor. O kondansatör giriş katına son bir onboard filtre sağlıyor sanıyorum. 100uF kurtarırsa mutlu olacağım...

@Ersoy:
Kutu teklifin için çok teşekkürler. Maalesef ne plan yapabildim, ne zaman ayırabildim. Sendeki fazlalıklardan otlanacağım artık... :D
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir