RAS 300

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

RAS 300

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 23 Ağu 2007, 13:20

Arkadaslar herkeze selam.
Uzun zamandir vakitsizlikten ras 300 ile ugrasamiyordum. Islerden birazdaha rahatladim simdi. Ras 300 tamamladim.
Aranizda bu devreyi yapip calistiranlar varsa birkac sorum oalacak.
Ras 100 u yapip denedim ve cok begendim. Bu bana 300 u yapmak icin yesil isik yakti. Sevgili Hazar eger konser salonunuz varsa bu tam size gore gibi bahsetmisti ras300 den :) . Benim konser salonum yok ama 83 desibel surulmesi cok zor olan fakat seside bir okadar muhtesem olan Magnepan MG3a planar hoparlorum var. Bu devreyi onun icin yapmayi istiyorum. Dort kanal yapacaagim. Pasif filtre devresi harici bir kutuda ve bas ve tizleri ayri ayri surebiliyorsun.
Budan dolayi 4 kanal yapacagim.

Simdi sorunum su. Hersey olamasi gerektigi gibi fakat cikistaki ses seviyesi giristeki ses seviyesi ile ayni duzeyde. Defalarca kontrol ettim butun malzemeler saglam ve calisiyor. Mosfetler ras100 deki gibi sinyal yokken hafifce isiniyorlar. Bc 556c bulamadigim icin once bc 556b ile denedim olmadi. Bc 559c ile deniyorum suan fakat yine calismiyor. Cozemedim. Mosfetlerden supelenmistim fakat amerikadan match gelmis olanlarlada denedim sonuc ayni. Ses yukselmiyor. Normalde girisine parmakla dokundugunuz zaman hoparlorun pop yapmasi gerekirya, 300 watlik bir amfiye gore cok ciliz bir parazit olusuyor.

Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen berat23 » 23 Ağu 2007, 14:14

bence hop. bi-wire bağlantılı değilse 4 kanal yaopmayın.neden derseniz bu filtre seste olumsuz bazı değişiklikler yapan bi meret.bu değişmiş sinyali amfilersek değişimler çıkışta daha belirginleşir.bu sebepten hop. crossoverini kullanmak bozulmaları minimuma indiriyor.

bide o hop. zaten heüla gibi bişey onu ancak ras300 keser
Resim
berat23
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen drhardware » 23 Ağu 2007, 18:26

OOoooo Ersoy sen hayatta mıydın yaw?
Neyse aramıza tekrar hoş geldin... Diyecem ama sanırım pek de hoş gelmemişsin aslında.
Adam RAS100 ü çalıştırır da RAS300 ü neye çalıştırmaz ki? Aynı devre yaw! Sadece çıkışında iki tane fazladan MOS var.. İlla ki bir yerlerde bir hata vardır. Sana tavsiyem;
Kendine kısa yoldan bi sinyal enjektörü yap. Şöyle 555 li felan. 1Khz kare dalga üretip 100mv çıkış verse yeter. Önce LTP lerin girişine yani sinyal girişine ve onun karşısındaki Inverted girişe değdir ve gerekli gürültü seviyesini alıp almadığına bak. Birbirlerinden farklı seviyede veriyorlarsa giriş eşleniklerini değiştir.
Sonra sırayla N ve P kanal akım aynalarının girişlerine (BD139/140 beyzleri) aynı sinyali uygula ve çıkışı tekrar dinle, bunların a yaklaşık olarak aynı sevyede çıkış vermeleri gerekir.
En son olarak da çıkış MOSFET lerinin Gate lerine aynı sinyali uygula ve dinle. Eminim bunlardan birinde yüksek sinyal alacaksın. Bu durumda bir önceki katın bütün elemanlarını değiştirirsen sorunun çözülür.
Sonuç: sorunun kalitesiz veya yanmış malzeme, ya da en kötüsü yanlış montaj!
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Çıldırmak üzereyim.

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 07 Eyl 2007, 10:37

Sevgili dr hardware..
Ras 300 ile ilgili sorunu bulamadım. Defalarca kontrol etmeme rağmen hala calışmıyor. Artık hevesim kırıldı. Senden yardım istiyorum. Çünkü senin elinde bu devreyi kuracak malzeme hazırda vardır mutlaka. Tabi eğer istersen şöyle birşey yapalım. Ben plaketi fazla yaptırdım, sana iki adet plaket göndereyim, birde sen kur devreyi. Muhtemelen nerede hata yaptığımı bulabilirsin. Bana devre üzerindeki kritik noktaların voltajlarını söylersen bende onagöre takip ederim. Şimdiden sossuz teşekkürler.

Bana kargo adresini yollarsan hemen yola çıkar kartlar. Ha bide uzun zaman önce senin için kaliteli amfi çıkış konnektörleri almıştım bilmem hatırlıyormusun onlarıda sana yollayayım.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 10 Eyl 2007, 16:08

Ersoy merhaba,

Neden başarısızlığıa uğradığını anlamadım doğrusu. Sinyal jeneratörü ile dediklerimi uyguladın mı?
Neyse, devre üzerindeki kritik voltajları inan bana bilmiyorum. RAS300 ü de daha önce denemedim. Gerçi bu konuda bir kaç talep var ama bir türlü zaman ayırıp gerçekleştiremedim. İşlerim epey yoğun bu aralar. Ama kışa doğru bakabilirim.
PCB yollamana da gerek yok. Elimde zaten RAS100 ler var. Onlara paralel iki takım MOSFET takar denerim. O zaman sana voltajları vs bildiririm.
Konnektörleri de hatırlıyorum. Bi ara sana mailde adresimi yollarımç Fiyatlarını da söylersen sana bi havale yollayım. Şimdilik benden bu kadar.
Kendine iyi bak.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen armoni » 11 Eyl 2007, 23:20

Arkadaşlar bişey sorcam belki garip olcak biraz ama ras 300 den bahsediyorsunuz ben ras 300 ile ilgili
hiç şema, baskı devre veya doysa yani hiç bir döküman ras 300 için açılmış bir konu varsa bulamadım,
merak ediyorum ras 300 ü daha devre şemasını bile görmedim ama şimdiden yapmak istiyorum.Yardımcı
olup link gösterip veya konunun nerde olduğunu belirtirseniz sevinirim. Teşekkürler...
2004 den beri aşkımı yazdığım denizlerde korsanım...
armoni
Yeni Üye

İl: kocaeli

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Hazar » 11 Eyl 2007, 23:22

Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen armoni » 12 Eyl 2007, 16:10

Çok sağolun ben forumda arıyodum, çok basit yerdeymiş bulamadım, teşekkürler...
2004 den beri aşkımı yazdığım denizlerde korsanım...
armoni
Yeni Üye

İl: kocaeli

Okunmamış iletigönderen drhardware » 12 Eyl 2007, 16:33

Armoni aramıza hoş geldin,

RAS300 konusunda bir kaç söz söylemek isterim. Öncelikle bu devre oldukça yüksek çıkış gücüne sahip ve HİÇBİR KORUMA SİSTEMİ OLMAYAN bir devredir.
Bu anlamda bu devre bir sonuç çalışma değil ve eskiz gibi düşünülmelidir. Ses kalitesi anlamında rakipsizdir. Ben bu devrenin daha düşük güçlü versiyonu olan RAS100 ü yapıp kullandım ve lambalı PP amplifikatörlerle yarışabilecek kalitede detay ve ambians yakaladım. Devreyi dizayn edip ismini veren Nico RAS yakın dostumdur ve çok uzun zamandır (70 li yılların başları) audio işleriyle uğraşmaktadır. Ancak bu devre hakkında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır;

- MOSFET ler aşırı akımı sevmez. Uygulamanın hiçbir aşamasında çıkışlar kısa devre edilmemelidir. Hatta enerjisi kesilmiş bir amplifikatörde dahi kondansatör rezervlerinden dolayı bir miktar enerji bulunur ve bu haldeyken bile çıkış MOSFET lerini yakabilirsiniz.
- 300W ev kullanımı için oldukça aşırı bir güçtür. Uygun hoparlörler olmadan böyle bir sistemin eve kurulması ve kullanılması tehlikelidir.
- RAS300 odyofil kalitede bir amplifikatördür. Malzemelerinin oldukça özenli seçilmesi, muhakkak gerek aktif gerekse pasif malzemelerinin match edilmesi gerekir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar elde edilir. Özellikle de çıkışta kullanılan MOSFET lerin (2SK1058/2SJ162) muhakkak orijinal ve matched pair olarak alınması gerekir. Bu şartlar altında alınabilecek iki takım MOSFET in fiyatı yaklaşık 70$ civarındadır. Yani ucuz bir proje değildir.
- Stereo kullanımda devrenin muhakkak DUAL MONO olarak dizayn edilmesi gerekir. Yani her amplifikatör için ayrı güç kaynakları (ampli başına 45 45 AC çıkışlı ve en az 600VA lık toroid trafo+dual 35A köprü ve rail başına 40,000 uF 80v (4 x 10,000) rezerv kondansatörü) tasarlanması, ayrı ayrı çok büyük (0,2C/W) soğutuculara yerleştirilip çalıştırılması gerekir.
- Çıkışa hopartör geciktirmesi ve koruma konulmasıo tavsiye edilir. Eğer hoparlörleriniz pahalı şeylerse muhakkak konmalıdır.
- Girişte yine proje sayfasında aktarılan Class A preamplifikatör kullanılması tavsiye edilir.

Bu projeden başka türlü verim alınması mümkün değildir. Aksi halde oluşacak durumlar tamamen kullanıcı kaynaklı olacaktır. RAS100 ile RAS300 arasında teorik olarak hiçbir fark yoktur. Eğer ben RAS100 yapıp çalıştırabilmişsem siz de hem RAS100 ü hem de RAS300 ü yapıp çalıştırabilirsiniz. Yalnızca RAS100 için ortalama maliyet 300YTL civarındadır. RAS300 için ise bu maliyet 500 YTL yi bulacaktır. (Stereo için)

Bu işe kalkışmayı düşünen arkadaşları uyarmanın gerekli olduğunu düşündüm. Asla: İlk projelerinizden biri olarak bu işe girişmeyin. Devrede verilen değerlerin dışına çıkmayın.. Muadil malzeme kullanmayın.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 14 Eyl 2007, 12:25

Dr Hardware ...
Adres bilgilerini bekliyorum. Özel mesajdan atarsan sevinirim. Yineliyorum defalardır kontrol etmeme ve bütün çabalarıma rağmen çalıştıramadım. Kendimi buyüzden beceriksiz gibi hissediyorum fakat ras 100 ü problemsiz çalıştırdım ve memnun kaldım. Peki neden Ras 300 çalışmaz. Zaten aralarından ufak tefek değişiklikler var. Merak ettiğim ras 300 de hemen sinyal girişinde neden 2k2 lik direncimiz var. Acaba baskıdevrede bir sorun olabilirmi? Ras 100 deki bc556 ya bağlı olan 3k9 luk dirençler, ras 300 de 3k3 olmuş, bu değişikliklerin sebebi ne olabilir?

Benim ricam size yollayacağım plaket ile uygulama yaparsanız eğer, zannedersem bütün sorun çözulmüş olacak. Bu proje bizim sitemizin baş yapıtlarından biri ve bende ona yakışır bir kutu hazırladım. İsteğim en kısa zamanda bitirip, sitemizde gururla yayınlamak. Elbette sizlerin değerli yardımlarınızla.

Teşekkürler...
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Sonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir