RAS 300

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 29 Mar 2008, 19:17

Kapibara yazdı:Bizim sitede yayınlanan şemasında da +/-35 ile +/-55 arasında diyor çalışma gerilimi.
+/-70 Volt fazla gelmiştir doğal olarak.

Ayrıca bildiğim kadarıyla kısa devre koruması mevcut değil.

Kısa devre koruması diyotların akım sınırlamasıyla sağlanıyor. Mosfet'ler bu konuda oldukça dayanıklılar, ancak şansınızı da fazla zorlamayın diye uyarıyorlar.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Cevap: Darılmaya Gücenmeye Gerek Yok

Okunmamış iletigönderen drhardware » 31 Mar 2008, 09:30

hoparlör yazdı:Sevgili arkadaşlar,

Olumsuz eleştiriler olabilir, açıkcası hakaretler bile olabilir. Bilgi paylaşımı ben yaptım ben bilirim egosunun ötesine geçmek durumundadır ve DIY ruhunu korumak için burada birbirimize yardımcı olmak zorundayız.

Nico harika bir insan, ancak devrelerinde çeşitli sorunlar olabilir, Nico'yu tatmin eden ses kimilerimize yetmeyebilir. Herşeyden önce böyle insanları tanımak, dost olmak, birlikte çalışmak bir zevk. Dolayısıyla eleştiri, başarısızlık, olumsuzluk bizleri daha iyisini yapmaya teşvik eden faktörler olmak zorundadır.

Öğüt verme amacında değilim, kişisel olarak Nico ile birlikte çalışmak benim için bir uzaktan eğitim. Herhangi bir başarısızlık da görmüyorum. Bazen insan ümitsizliğe kapılabiliyor, normaldir. Ancak gördüğüm kadarı ile pes etmemek, çözümler üretmek her zaman olasıdır.

Nico'nun devreleri benim için bir hedef, bunları başarınca daha iyi şeyler yapmayı düşünebilirim. ChipAmp'lar konusunda ise Dr. ile zaten kaynatıyoruz, bakalım ne sonuçlar elde edeceğiz.

Teknik olarak tasarımla ilgili sorunlar olabilir, ancak burada Nico'nun devrelerini beğenmemin bir nedeni orjinal sesin tekrar üretilmesindeki yaklaşımıdır. Daha iyi distorsiyon derdinde değilim, ses beni tatmin ediyor. Bir gün daha iyisi için başka devreler de deneyebilirim.

Sonuç olarak, +-70V meselesi Nico'nun web sitesinde değişti, Nico ile Rod Elliott kanka vaziyetteler ve birbirlerinin devrelerinden yararlanıyorlar. Ve bunun gibi bir sürü konu var, sonuçları elde ettiğimde Nico'nun da izniyle, aslında izin de verdi, sonuçları herkesle paylaşmayı düşünüyorum. Başka türlü de benim için zor olacak, bir yandan günlük hayat bir yandan böyle bir uğraş, sonuçta zaman kalmıyor. Ama bir sürü cevap var, bunları lafla değil uygulamayla paylaşma derdindeyim.

O zaman kadar, eğer deneme yapmak isteyen olursa RAS100 yapsınlar derim, yapılan devrelerin tümünü, toner transfer metodu ile olanları bir prototip olarak kabul edelim. Sonuç devre profesyonel PCB ve devre elemanları ile yapılmalıdır, ve başka türlü istenen sonuçlara imkansızdır.

Açıkçası bu "ben bilirim ben yaptım" egosu işini anlayamadım. Bu eleştiriler bana mı yöneltiliyor yoksa başkasına mı?
Evet ben RAS100 ü yaptım, ve ses karakteristiğini iyi bilirim. Beğenmedim ve beğenmediğim bir uygulamayı kimseye tavsiye edemem. Paylaşım başka ne olabilir ki? Çifti 35$+ kargo bedeliyle satılan MOSFET leri harcamayın diye uyarıyorum!
Ayrıca bu uyarıyı yapma zorunluluğum da yok! Yapın kardeşim, alın boyunuzun ölçüsünü...

AYRICA (ÇOK ÖNEMLİ);
RAS100 veya RAS300 de herhangi bir kısa devre koruması yoktur! Bunu daha önce belirtmiştik. Diyotlar bias devresidir. Diğer yandan MOSFET ler anma akımlarının (2SK1058/2SJ162 için 7A) üstünde bir akım toleransına sahip değildir. Yani güvenli çalışma bölgesi (SOAR) limitleri aşıldığında yanarlar.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 31 Mar 2008, 10:46

Dr. yahu sen niye üzerine alınıyorsun anlamıyorum.

Kişisel olarak sana karşı bir tavır olmadığı gibi farklı düşünsem bile senin düşüncene saygı duyarım.

Nico ile yazışıyorum ve ondan öğrendiklerimi burada satmaya da çalışmıyorum. Yok Nico böyle dedi sen niye böyle diyorsun da demiyorum. Çünkü bu tür aktarımlar, yanıltıcı olabiliyor. Bütün olarak tecrübeyi anlatmak lazım, bu yüzden ketumluk yapıp çalışma bir noktaya geldiğinde günahıyla sevabıyla herkesle paylaşma derdindeyim.

Ama ben de peygamber değilim, bunca zamandır burada birşeyler anlatmaya ve destek olmaya çalışıyorum. Bunu da bu memlekette olmayan paylaşma ruhunu yeşertmek adına, forumu kuran arkadaşlarda da bu ruhun olduğuna inandığım için yapıyorum, ihtiyacım olmadığı halde Dr.'un tavsiyesi deyip darlingtonlarla felan uğraşıyorum.

"Ayrıca bu uyarıyı yapma zorunluluğum da yok! Yapın kardeşim, alın boyunuzun ölçüsünü... "

Böyle talihsiz bir açıklama da ne nezaket ne görgü ne de DIY ruhuna sığar.

Geçen hafta Ankara'ydım, ama öyle bir zaman darlığı vardı ki ne Hazar ne de seni görmek ve tanışmak için bir mesaj atamadım. Kısmet olsaymış, belki birbirimizi daha iyi anlayabilirdik.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 31 Mar 2008, 11:06

"ben bilirim ben yaptım egosu"
ne kadar nazik görgülü bir tavır ise sanırım;
"Ayrıca bu uyarıyı yapma zorunluluğum da yok! Yapın kardeşim, alın boyunuzun ölçüsünü..." mantığı da
o kadar nazik o kadar görgülü ve o kadar DIY ce bir tavırdır.
Neden mi üstüme alınıyorum?
İki kez üst üste sormuşum "bu tavır bana mı" diye cevap verilmemiş ve eleştiriler devam etmiş.. Kime olabilir o zaman?
Nico ile iki sene yazıştım, halen zaman zaman yazışırım. Kendisi çok deneyimli ve oldukça bilgilidir. Ancak kulak zevklerimiz uyuşmaz, ki bu da bir kusur değildir.
Size açık ve net bir biçimde söylüyorum;
RAS serisi Amerika'dır, keşfedileli bin sene olmuştur, handikapları vardır, tekrar keşfetmeye gerek yoktur. RAS100 yapın.... Deneyin dinleyin, başkaları ile mukayese edin amenna..
Ben dinledim ve ne yalan söyleyeyim başta çok hoşuma gitti.. Yumuşak tınısıyla "önüne kadın çorabı geçirilmiş kamera karşısındaki Bülent Ersoy" kadar çekici bir soundu var.. Ama hepsi o kadar. Bir süre sonra büyü bozuluyor. Buharlaşan detaylar rahatsız ediciliğin ötesinde müziğin ruhunu alıp götürüyor....
Evet belki saatlerce dinleyip sıkılmazsınız RAS dan.. Ama en yakın hifi dükkanına gidip 500$ lık NAD3020 yi dinlediğinizde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Tavsiyem daha mantıklı para harcamak yönündedir. İşte DIY ruhu budur. Daha komplike, daha ucuz ama daha makul ses çıkaran devreler....
Yok illa lamba soundu duyacağım diyenlere sözüm yok.
Ben sevmedim, benim gibi detay meraklısı bir kaç diyci de sevmedi. Ben o konuda uyarmakl istedim o kadar.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Elektroniği Bıraktık Edebiyata Başladık

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 31 Mar 2008, 12:02

Doktorcum,

Laf çevirme ve dolaylı mesaj verme konularında oldukça deneyimli ve becerikliyimdir. Ancak zamanla gördüm ki her atılan gol sonuçta insanın kendisine attığı gol olarak dönüyor. Eğer bunlar bana mı diye sorduysan ve cevap alamadıysan, bunlar sana değildir. Ben yaptım egosu genel bir tanım ve senin de hiç hazetmediğin, ev işi iki devre yapıp resmini gönderip böbürlenmek anlamında kullanılmıştır. Böyle çalışmalar da olabilir ama ev işi ile düzgün işi ayırt etmek gerekir, bunu zaten sen söylüyorsun.

Hangi deyişin DIY ruhuna uyup uymadığı konusunda sana hak verirsem kendime haksızlık etmiş olurum. Demek ki ben de DIY ruhu yokmuş. Ve aslında bu konuda bir karar almak durumundayım.

RAS serisine heveslenmem senin pozitif yaklaşımındandır. Ancak görüyorum ki bu forumda bu konuda yol almak artık imkansız. Bu işe girişmeden önce forumdaki tüm yazışmaları okudum ve tüm olumsuzluklara rağmen gene de işe giriştim. Amacım mükemmel amfiyi ya da yapılabilecek her çıkış katını yapmak değil, basitçe müzisyen kulağına uygun amfiyi yapmak. Fanatik odyofiller de beni açıkcası ilgilendirmiyor. Sesle bu kadar ilgileniyorsanız tomatis metodunu deneyin derim, inanılmaz sonuçlar veriyor.

Sonuç olarak ben Nico'nun peşinden gidiyorum, devreleri kötü olabilir ama kalbinin ve sesinin çok sıcak olduğunu görüyorum.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 31 Mar 2008, 12:21

Doğrudur... Biz bir yol çizememişsek Nico'nun yolu ya da Nelson'un yolu alternatif olur.
İstedim ki bir yol çizmeyelim, herkes kendi yolunu çizsin. Destek olalım, yardımcı olalım; ortaya bir sonuç çıksın, iyisini kötüsünü birlikte değerlendirelim.
Huyumdur, birileri ortaya bir laf atmışsa gelir, dolanır; kafama takılır. Demişim ki; bakın feşmekan forumda RAS300 hakkında şöyle menfi bir yorum yapılmış bunu gözardı etmeyin. Denmiş ki "sen işine bak, milleti olumsuz yönlendirme".. Şimdi diyorsun ki alınma sana demedik.. Öyle diyorsan öyledir.
Müzik kulak işidir, zevk işidir, ben de naçizane odyofil değilim. Kimseye "kulak aklı" verecek değilim. Ammmaaaa; o ki ben başka bir platformda, RAS100 de duymadığım bazı detayları duyuyorsam, ileri gidip o platformu realize ediyor ve bir süre sonra onda da duyamadığım bazı nüansları başka biryerlede işitiyorsam illa ki bunu burada söylerim. Bu seni, sizi yıldırmak bu işten vazgeçirmek değildir. Deneyim paylaşımıdır! Benim kulağım sende de var ve günün birinde bir yerlerde daha iyi bir hifi dinlediğinde RAS da duyamadıklarını duyup hayıflanırsın! O vakit dersin ki "Özgür beni neden uyarmadı?"
Nico'nun bir sözüyle lafı bitireyim de tam olsun;
"Ülkeni savunursun, vatanındır. Aileni savunursun, tek varlığındır. Şimdi artık amplifikatörünü de savunursun, çünkü sen ürettin!"
Teknik, duygusalca savunulamayacak kadar rijit ve acımasızdır. Birileri çıkar 4v/µsec slew rate ile hangi klasik müziğin reprodüksiyonunu yapacaksın diye sorarsa cevap "aile ya da vatan" olmaz...

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Reklamlar

Hoşçakalın

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 31 Mar 2008, 20:58

Kusura bakma Özgür,

Burası senin çöplüğün, ne sana hakaret etme niyetindeyim ne de başka forumlardaki muhabbeti buraya taşımak derdindeyim. Nico'ya laf söyleyenlerden ve bilgi vermek isteyenlerden bilgi istedim, kimse tenezzül etmedi. Çünkü kimse Nico'nun ne demek istediğini anlamamış.

Sitede yayınlanan devrelerden hangisi yaptıysam sonunda hüsrana uğradım ya da uğramam gerektiği söylendi. Artık amfi yapmak derdinde değilim, Nico ile özel bir proje yapıyoruz, sonuçları da paylaşmak istersem artık burada değil, açar bir sitede devam ederim. Sonucunda ne çıkacağını bilemiyorum, ama bazen sonuç değil yolculuk daha önemlidir. Dostluk benim için daha önemli, dünyanın en iyi amfisi yapma derdim olsa elektronikçi dört kuzenimden birini ayartır ya da üniversitedeki ahbaplarımın başına ekşirdim.

Nefret taşınması zor bir yüktür, ben bu yükü yıllarca taşıdım, ama burada çeşitli uzmanlık alanlarımdan biri olan psikolojiye girmeden daha fazla devam etme şansım yok gibi. Hobi olan bir konu stres kaynağı haline geldi, evet Özgür, sonunda bunu başardın.

Hoşçakalın, sen dahil Özgür, buradaki arkadaşlardan çok şeyler öğrendim, cevap verirken araştırmak zorunda kaldım.

Hepinize teşekkür ederim, bensiz daha huzurlu günler sizleri bekliyor.

Bilişim Doktoru Hoparlör
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 01 Nis 2008, 02:36

hopppppppppaaaaaaaaaaaallllllllaaaaaaaaaaaaaaa!! :shock: :shock: !!1 noldu şimdi yaw?????????? :x :x :?
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Cevap: Hoşçakalın

Okunmamış iletigönderen drhardware » 01 Nis 2008, 09:27

hoparlör yazdı:Kusura bakma Özgür,

Burası senin çöplüğün, ne sana hakaret etme niyetindeyim ne de başka forumlardaki muhabbeti buraya taşımak derdindeyim. Nico'ya laf söyleyenlerden ve bilgi vermek isteyenlerden bilgi istedim, kimse tenezzül etmedi. Çünkü kimse Nico'nun ne demek istediğini anlamamış.

Sitede yayınlanan devrelerden hangisi yaptıysam sonunda hüsrana uğradım ya da uğramam gerektiği söylendi. Artık amfi yapmak derdinde değilim, Nico ile özel bir proje yapıyoruz, sonuçları da paylaşmak istersem artık burada değil, açar bir sitede devam ederim. Sonucunda ne çıkacağını bilemiyorum, ama bazen sonuç değil yolculuk daha önemlidir. Dostluk benim için daha önemli, dünyanın en iyi amfisi yapma derdim olsa elektronikçi dört kuzenimden birini ayartır ya da üniversitedeki ahbaplarımın başına ekşirdim.

Nefret taşınması zor bir yüktür, ben bu yükü yıllarca taşıdım, ama burada çeşitli uzmanlık alanlarımdan biri olan psikolojiye girmeden daha fazla devam etme şansım yok gibi. Hobi olan bir konu stres kaynağı haline geldi, evet Özgür, sonunda bunu başardın.

Hoşçakalın, sen dahil Özgür, buradaki arkadaşlardan çok şeyler öğrendim, cevap verirken araştırmak zorunda kaldım.

Hepinize teşekkür ederim, bensiz daha huzurlu günler sizleri bekliyor.

Bilişim Doktoru Hoparlör

Sitede yaptığın ve hüsrana uğradığın proje nedir?
Nico ve Kapibara projesi dışındaki projelerin tamamı tarafımdan denenmiş ve başarılı olunmuştur.
Herneyse,
Psikolojiye girmek gerektiğini söylüyorsun, bana da açıkça hakaret ediyorsun!
Bilgi vermek ve insanları yanlış bilgilendirme konusunda uyarmak neyi başarmaktır?
Fındık kabuğunu doldurmayacak bir konu için Nico'nun avukatlığını yapmak uğruna yarattığın fırtınaya bak!

Hoşçakal.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 01 Nis 2008, 12:31

Bravo.

Sonunda oldu. Niye ?

DR. senin bu agresif tutumunu anlayamıyorum. Ne gerekvardıki. Niye?.
Evet çok şey biliyorsun, çok şey öğretiyorsun, belkide bu forumdaki en bilgili kişi sensin. Bilginden başkalarınıda faydalandırıyorsun ne güzel. Ama kırıcısın. İnsanları kırıyorsun. Kimse sana ne hakaret ediyor nede kötü söz söylüyor. Sen fındık kabuklarından duvarlar inşaediyorsun. Bukadar sert, bukadar hırpalayıcı olmasan negüzel olur.

Burada aslolan paylaşmak olmalı, kavgalar tartışmalar olmamalı. Bunun için herkez çaba göstermeli.

Hepimizin amacı hoşca vakit geçirmek, hobomizi yapmak.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir