Nico Ras tarafından Andy L. Francis e verilen cevap. Türkçeye çevirmiyorum hepinizin İngilizcesi var nasıl olsa.
Nico Ras yazdı:Hi Andy,
You make some interesting comments. The things you say I do not claim.
The introduction to this particular amp on my web is:
"The circuit diagram shows a single channel of my simple MOSFET power amplifier. For stereo applications two identical units would be required." In other words this simple joke, should be easy for you to follow.
Yes the design is based on data provided by Hitachi from around the nineties if I remember correctly.
There are few new unique topologies in amplifier design, maybe you could share a few of yours.
I do have an input capacitor, it is called C1 it is typically 10 uF.
If you you measure the quescient current through the output devices it is around 200 mA, maybe you should verify this before speculating. Class B is zero bias, not AB. The diodes used are fine here and provides stable bias.
If you look at the 2SK1058 and 2SJ162 you will notice that these devices have gate protection zeners included in the die, you actually don't need to add it.
BD139/140 has a particularly nice sound to me, the Vceo is adequite for the 100 watt amplifier as shown on my web-page (see the safe operating area of this particular transistor (dc conditions) then you will realize that they are up to the job.
It is not necessary to run high current through the VAS since you need to overcome gate capacitance of the MOSFETS. You may also notice that at low current these transistors are particularly linear.
In the higher power version I use of two pairs of lateral mosfets and also use MJE340/350 and in place of MPSA56 I recommend using MPSA92 or 2SA970.
My four amps are permanently powered and they have been operating for the past 17 years non stop without failing once, this is not a too shabby MTBF. I am aware of literally hundred that has been built over the past 15 or so years.
Even for such a bad joke it sounds pretty nice to most people who have heard it and many who built it and thanked me for sharing it.
Furthermore nobody is forced in any way to build this amp, it is freely available to anyone, I will assist anyone who wants to construct it, I ask nothing in return.
Kind regards to you all
Nico
Uyarı: Takipteki yazım biraz iç dökme havasındadır, yazma ihtiyacı hissettiğim için yazıyorum.
Hoparlör'ün ayrılması konusuna gelince, bu konu içerisinde hiçbir mesajım bulunmaması sebebiyle belki yorum yapmam ters kaçabilir ama iki kelam edeyim. Uyguladığınız iki devrenin biri Kapibara'nın yayınladığı amplifikatör. Sitemizin ilk zamanları olduğu için ve katılım göstermek isteyenleri geri çevirmemek adına ve hatta site boş kalmasın adına bu projeyi ekledik. Fark ettiyseniz o proje bizim yazarlarımız harici alınan(ki 3 kişiden bahsediyoruz) ilk ve son proje oldu. John Fisher denilen amcanın dahi belirttiği üzere devre biraz sakat idi. Hata benimdir ki çapraz eşleştirme denilen arama metodunu kullanmadan siteye ekledim zira arasaydım devre hakkında yazılanları görecektim. Görmedim. Sonuçta halen sitede en fazla yorum alan yazımız odur. Beğenen çıktı beğenmeyen çıktı fakat biz biliyoruz ki teknik sorunları var. Sayın Gökhan bey, osiloskop kullanmaya başlamanız bile sanırım bu amplifikatör sayesinde oldu, ne mutlu ki beyninizi karıştırabilmiş ve birşeyler keşfedebilmenize yol açmışız. Birkaç hafta boyunca devrede ölçümler alıp sonuçları bizimle paylaştınız ve iki tarafın da bilgisini artırmış oldunuz. Ama tabii ki aradığınız ses bu değildi ve beğenmediniz. Üstüne üstlük radikal bir değişiklik yapılmadan devreyi geliştirmenin pek yolu yoktu. Devrenin "Cheap 100 - 150W Amplifier" adını taşıması zaten Hi-Fi standartlarıyla bir alakasının olmayacağını gösteriyor. Bizim Kapibara'yı karşımıza alarak sayfaya gerekli açıklamayı yazmamız sonucunda dahi düşünceleriniz değişmiyor. Ben olsam bunu başarısızlık olarak asla nitelendirmezdim. Bence bu bir kurs, bu forumdaki kullanıcılarla beraber fikir teatrisinde bulundunuz ve birşeyleri öğrendiniz. Ne mutlu bize ve size.
Gelelim Nico Ras olayına. Doktor, Donanım Haber forumlarında "diy audio kulübü açalım" dediği ve benim "yapalım" dediğim gün ne doktoru, ne de Nico beyi tanırdım. Sadece alana ilgim vardı ve bu alanda ilgili kişileri biraraya toplamamız gerektiğini düşündüm. Sonuçta 1 seneyi aşkın süredir buralardayız, iyisiyle kötüsüyle. Doktorun ilk LM3886 projesinden sonraki iki projemiz Nico Ras'ındır. Doktor (ki Özgür bey diyeceğim bundan sonra) o zamanlar RAS100 kullanmaktaydı ve kısaca geçmem gerekirse memnundu, oldukça. Bu amplifikatörü kutulayıp salonunun baş köşesine koyacaktı. Yaptı da, fakat takdir edersiniz DIY işinde son yoktur, daha iyisi her zaman vardır. Daha farklı bir dizayn geliştirerek onu denedi ve ondan daha da etkilendi, RAS100'de duymadığı detayları duyduğunu söylemişti o zamanlar. Uzun lafın kısası herşey sürekli bir devinim halinde. Sizin başarısızlık diye nitelendirdiğiniz olaylar yalnız sizin başınızdan geçmiyor. Özgür beyin buraya yapmaya çalıştığı şey ise "ben ettim siz etmeyin" demek. Zaten kendisi tecrübe etmiş ki burada bilgi veriyor. Alıntı yaparsak aynılarını yazmış:
Müzik kulak işidir, zevk işidir, ben de naçizane odyofil değilim. Kimseye "kulak aklı" verecek değilim. Ammmaaaa; o ki ben başka bir platformda, RAS100 de duymadığım bazı detayları duyuyorsam, ileri gidip o platformu realize ediyor ve bir süre sonra onda da duyamadığım bazı nüansları başka biryerlede işitiyorsam illa ki bunu burada söylerim. Bu seni, sizi yıldırmak bu işten vazgeçirmek değildir. Deneyim paylaşımıdır! Benim kulağım sende de var ve günün birinde bir yerlerde daha iyi bir hifi dinlediğinde RAS da duyamadıklarını duyup hayıflanırsın! O vakit dersin ki "Özgür beni neden uyarmadı?"
Ama bunu da demiş:
Ayrıca bu uyarıyı yapma zorunluluğum da yok! Yapın kardeşim, alın boyunuzun ölçüsünü...
Anlık sinir. Bittabii ki bu uyarıyı yapma "zorunluluğu" yok ama burada bir komunite isek, beraber birşeyler yapmaya çalışıyorsak illa ki taktik paylaşılacaktır. Özgür beyin zaten kendisine taktik sakladığını gösteren bir durum yok ortada. Milletvekillerinin televizyonda yumruk yumruğa birbirine giriştiğini düşünürsek tartışmanın kızıştığı bir anda böyle bir cümleye tolerans gösterilebilir. Siz Gökhan bey, zaten önceki sayfadaki mesajınızda tartışmanın hakaret boyutuna bile dönüşmesinin duruma göre kabul edilebilir olduğunu yazmışsınız. Bu tarz cümlelerin altında birşey aramaya gerek duymuyorum.
Sizin çıkış mesajınızı okursak,
Hobi olan bir konu stres kaynağı haline geldi
Dejavu? Ne demekmiş dejavu?
Wikipedia yazdı:Dejavu, halihazırda yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusudur. Ânı daha önceden yaşamışlık halidir.
Tarihi biraz geri sarıyoruz ve Özgür beyin forumdan ayrıldığı günlere geliyoruz. O da açıklamasında aynı tanımlamayı kullanmıştı değil mi? Hobinin strese dönüşmesi. Emin olun hepimiz stresliyiz, oldukça..
Son olarak, sayın Gökhan bey, 311 adet mesajınızdan sonra forumu çöplüğe, Özgür beyi de horoza benzetmek, ayrı proje yaparım size de koklatmam gibi cümleler tek kelimeyle
şık olmamış diyebilirim. Bunları yazmak için gerçekten bahsettiğiniz gibi bizlere karşı nefret içerisinde olmalısınız. Yine de mutlak huzur, tüm aile bireylerinin birarada bulunmasıyla oluşur. Özgür beyin üslubu herkesçe biliniyor, ana sayfada yazdığı yorumları ben yumuşatırdım, oradan biliyorum.. Ama farkındasınız ki herhangi bir art niyet sözkonusu değil. Kendisi de gerekli açıklamayı ve özrünü iletti önceki mesajlarda. Rica ediyorum, bu şekilde ayrılmayın. Bu forumu yeterli görmeyip kendi sitenizi açmanız sizin tercihinizdir ama buradan böyle ayrılmamanız sanırım hepimiz için çok daha iyi olur.
Uzun oldu biraz ama idare edin. Bu mesajı da telefondan yazıyorum bu arada, ısındı alet avucumda..