RAS 300

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Okunmamış iletigönderen drhardware » 01 Nis 2008, 16:18

Hocam yazının geçmişine bi bak.. Eğer kusurum varsa özür de dilemesini bilirim.
Sadece dedim ki RAS300 hakkında şu denmiş bi okuyun..
Sonra konudu büyüdü buraya geldi... Biliyorum agresifim, bunu herkes biliyor ama!
Şimdi elini vicdanına koy, bu konuda ben mi agresif davranmışım hoparlör mü?
Eğer sen dersen ki "evet sen davranmışsın, yemin ederim özür dileyeceğim kendisinden..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 01 Nis 2008, 19:15

Şimdi yazılanları yeniden okudum.

Özgür abi. Gökhan ilk mesajda bana kızmıştı zaten. Onun dışında diğer arkadaşların olumsuz daha doğrusu yapıcı olmayan eleştirilerine mesaj yazdı. Fakat sen sanki bu

amfi projesinin ve başarısız durumun sorumlusuymuş gibi davranıp her zamanki gibi kendini ortaya attın. Gökhan özellikle sana karşı samimi davranmaya çalışmış, oku

bak kendin. Ama sen o agresif tutum haline girince hiçbirşey gömüyorsun, bodoslama gidiyorsun. Adam iki kere alttan almış ama sen görmemişsin. Boyunuzun ölçüsü

konusunda bende kırıldım. Sen şunu anlamıyorsun. Sen bu sitenin abisisin, kimsenin seninle birşeyler ölçüşme planları yok. Bilhakis seni dinliyor bilgileniyor insanlar.

Ama sen abilik yapacağına, atlıyorsun arenaya. Böyle gözüküyor buradan bakınca, İstersen bana kızabilirsin ama durum bu.

Özür dileme konusuna gelince. Abi ne farkeder Gökhan senden özür dilemiş yada sen Gökhandan dilemişsin. Sonuç ne olacak özür dileyen haksız diğeri haklımı demek

olacak. Ondan sonra iki kişi arasındaki gerilim sürecek olacağı bu. Bence herkez kendini bilir. Düşünsün ve bu sitede gerilimin kırgınlığın yerine nasıl bilgiyi, dostluğu,

zamanı paylaşırız, bunu yapın. Kalp kırmak çok kolay, kazanmak zor. Sizler bunu daha iyi bilirsiniz.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen resho » 01 Nis 2008, 23:22

hiç gereği yokken, bir diyaloğun bir arkadaşımızın aramızdan ayrılmasına vesile olabilecek duruma gelmesini görmek üzücü bir durum. bu forum herşeyden önce paylaşım amacı güdüyor diye düşünüyorum. bu sebeple bu tür küçük sürtüşmeler bir arkadaşımızın hoşçakalın demesine sebebiyet verebilecek konuma gelebiliyorsa, bu forumun ne amaçla kurulduğunu tekrar sorgulamak lüzumu doğuyor. forumu terketmek bu kadar kolay olmamalı. burası 2-3 kişiden oluşan bir ortam değil. eminim herkesin birbirinden öğrenebileceği çok şey vardır. bu sebeple hoparlör arkadaşımızı en kısa sürede tekrar aramızda görmek istiyorum.
Kullanıcı avatarı
resho
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen drhardware » 02 Nis 2008, 09:44

Sevgili Ersoy (ve diğer arkadaşlar)
Yahu bakın, tekrar söylüyorum; belki tarzım yanlış olabilir, doğrudur. Ama benim tek istediğim bu konuyu adam akıllı ele almadan, malzemeleri temin edip kamyon yüküyle para harcamadan yazılanları bi okuyun! Ve evet bu işin sorumlusu benim. Neden? Birinci sayfada yayınlayan benim, bir alt modelini uygulayıp iyi sonuç aldığını söyleyen seni de bu işin içine sokan gene benim. Belki de (belki de değil öyle) bu yüzden bir sürü para harcadın. Nasıl üzülmeyeyim? Gökhan diyor ki "artık ampli yapmam".. Sence bu kararda bu başarısızlığın rolü yok mu?
Üstüne basarak tekrar ediyorum, Nico oldukça deneyimli bir ustadır. Bildiklerimin bir kısmını ondan öğrendim ve ustamdır. Asla şahsi birikimi hakkında yorum yapmadım ve buna cesaret edemem. Ancak ürün başka bir şeydir. Dizayn kendisine ait olabilir ama hataları vardır. Hatırlarsanız RAS100 benim tarafımdan ilk yapıldığında PCB de hata olduğunu tespit etmiştim, sonradan düzelttik gerçi ama RAS300 ü hiç inceleme ihtiyacı duymadım, incelemeden yayımladım. İşte benim sorumluluğum! Sonra sizler benim yerime denediniz RAS300 ü ama sonuç başarısız oldu.
Teknik konu için kavga olur mu? İşte oluyor demek! Size bir zamanlar dedim ki; hiçkimseyi gözünüde büyütmeyin, herkes hata yapar, Nico da, Özgür de hatta bilgeler bilgesi Nelson Pass da.. Hatırlarsanız IEEE rumuzlu üye ile Nelson Pass hakkında tartışma yaptık ve nedeni bu idi.
Unutmayın burası hiçkimsenin ÇÖPLÜĞÜ değil. Ben de sizin ağabeyiniz değilim. Benim dizaynlarımın hatalarını koyun ortaya, benim eleştirilerimi ve tarzımı eleştirin, herşeye razıyım. Şu anda RAS300 yayınlandığı zaman itiraz edip abuk subuk konuşan bir arkadaşı anımsıyorum. Doğrusu kendisine oldukça sert davranmışım, üstelik henüz denemediğim bir dizayn için! Kendisinden özür diliyorum, söyledikleri gayrı teknik ve anlamsız olsa da benim RAS300 ü bu kadar şiddetli savunmam çok daha anlamsız kaçmış.. Bunu şimdi anlıyorum.
Doğaldır ki şu anda söylediklerim de ileride manasız kalabilir.
Onun için diyorum ki;
Gökhan eğer tavrım yüzünden bu forumlardan ayrıldıysan senden özür dilerim! Ben DIY Audio felsefesine aşığım, bu benim için hobinin çok ötesinde. Seni kırdıysam bu yüzdendir.

Saygılarımla,
Özgür KOLAY
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 02 Nis 2008, 14:11

+ Tamam "boyunuzun ölçüsünü alın kardeşim" lafı ağır kaçmış, ama 300$ masraf ettim çöpe attım, yani "ben boyumun ölçüsünü aldım; buyun siz de alın" demek istedim, zaten yazının başlangıç safhalarını okursan bunu anlarsın.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen Hazar » 02 Nis 2008, 22:45

Nico Ras tarafından Andy L. Francis e verilen cevap. Türkçeye çevirmiyorum hepinizin İngilizcesi var nasıl olsa.

Nico Ras yazdı:Hi Andy,

You make some interesting comments. The things you say I do not claim.

The introduction to this particular amp on my web is:
"The circuit diagram shows a single channel of my simple MOSFET power amplifier. For stereo applications two identical units would be required." In other words this simple joke, should be easy for you to follow.

Yes the design is based on data provided by Hitachi from around the nineties if I remember correctly.

There are few new unique topologies in amplifier design, maybe you could share a few of yours.

I do have an input capacitor, it is called C1 it is typically 10 uF.

If you you measure the quescient current through the output devices it is around 200 mA, maybe you should verify this before speculating. Class B is zero bias, not AB. The diodes used are fine here and provides stable bias.

If you look at the 2SK1058 and 2SJ162 you will notice that these devices have gate protection zeners included in the die, you actually don't need to add it.

BD139/140 has a particularly nice sound to me, the Vceo is adequite for the 100 watt amplifier as shown on my web-page (see the safe operating area of this particular transistor (dc conditions) then you will realize that they are up to the job.

It is not necessary to run high current through the VAS since you need to overcome gate capacitance of the MOSFETS. You may also notice that at low current these transistors are particularly linear.

In the higher power version I use of two pairs of lateral mosfets and also use MJE340/350 and in place of MPSA56 I recommend using MPSA92 or 2SA970.

My four amps are permanently powered and they have been operating for the past 17 years non stop without failing once, this is not a too shabby MTBF. I am aware of literally hundred that has been built over the past 15 or so years.

Even for such a bad joke it sounds pretty nice to most people who have heard it and many who built it and thanked me for sharing it.

Furthermore nobody is forced in any way to build this amp, it is freely available to anyone, I will assist anyone who wants to construct it, I ask nothing in return.

Kind regards to you all

Nico

Uyarı: Takipteki yazım biraz iç dökme havasındadır, yazma ihtiyacı hissettiğim için yazıyorum.

Hoparlör'ün ayrılması konusuna gelince, bu konu içerisinde hiçbir mesajım bulunmaması sebebiyle belki yorum yapmam ters kaçabilir ama iki kelam edeyim. Uyguladığınız iki devrenin biri Kapibara'nın yayınladığı amplifikatör. Sitemizin ilk zamanları olduğu için ve katılım göstermek isteyenleri geri çevirmemek adına ve hatta site boş kalmasın adına bu projeyi ekledik. Fark ettiyseniz o proje bizim yazarlarımız harici alınan(ki 3 kişiden bahsediyoruz) ilk ve son proje oldu. John Fisher denilen amcanın dahi belirttiği üzere devre biraz sakat idi. Hata benimdir ki çapraz eşleştirme denilen arama metodunu kullanmadan siteye ekledim zira arasaydım devre hakkında yazılanları görecektim. Görmedim. Sonuçta halen sitede en fazla yorum alan yazımız odur. Beğenen çıktı beğenmeyen çıktı fakat biz biliyoruz ki teknik sorunları var. Sayın Gökhan bey, osiloskop kullanmaya başlamanız bile sanırım bu amplifikatör sayesinde oldu, ne mutlu ki beyninizi karıştırabilmiş ve birşeyler keşfedebilmenize yol açmışız. Birkaç hafta boyunca devrede ölçümler alıp sonuçları bizimle paylaştınız ve iki tarafın da bilgisini artırmış oldunuz. Ama tabii ki aradığınız ses bu değildi ve beğenmediniz. Üstüne üstlük radikal bir değişiklik yapılmadan devreyi geliştirmenin pek yolu yoktu. Devrenin "Cheap 100 - 150W Amplifier" adını taşıması zaten Hi-Fi standartlarıyla bir alakasının olmayacağını gösteriyor. Bizim Kapibara'yı karşımıza alarak sayfaya gerekli açıklamayı yazmamız sonucunda dahi düşünceleriniz değişmiyor. Ben olsam bunu başarısızlık olarak asla nitelendirmezdim. Bence bu bir kurs, bu forumdaki kullanıcılarla beraber fikir teatrisinde bulundunuz ve birşeyleri öğrendiniz. Ne mutlu bize ve size.

Gelelim Nico Ras olayına. Doktor, Donanım Haber forumlarında "diy audio kulübü açalım" dediği ve benim "yapalım" dediğim gün ne doktoru, ne de Nico beyi tanırdım. Sadece alana ilgim vardı ve bu alanda ilgili kişileri biraraya toplamamız gerektiğini düşündüm. Sonuçta 1 seneyi aşkın süredir buralardayız, iyisiyle kötüsüyle. Doktorun ilk LM3886 projesinden sonraki iki projemiz Nico Ras'ındır. Doktor (ki Özgür bey diyeceğim bundan sonra) o zamanlar RAS100 kullanmaktaydı ve kısaca geçmem gerekirse memnundu, oldukça. Bu amplifikatörü kutulayıp salonunun baş köşesine koyacaktı. Yaptı da, fakat takdir edersiniz DIY işinde son yoktur, daha iyisi her zaman vardır. Daha farklı bir dizayn geliştirerek onu denedi ve ondan daha da etkilendi, RAS100'de duymadığı detayları duyduğunu söylemişti o zamanlar. Uzun lafın kısası herşey sürekli bir devinim halinde. Sizin başarısızlık diye nitelendirdiğiniz olaylar yalnız sizin başınızdan geçmiyor. Özgür beyin buraya yapmaya çalıştığı şey ise "ben ettim siz etmeyin" demek. Zaten kendisi tecrübe etmiş ki burada bilgi veriyor. Alıntı yaparsak aynılarını yazmış:
Müzik kulak işidir, zevk işidir, ben de naçizane odyofil değilim. Kimseye "kulak aklı" verecek değilim. Ammmaaaa; o ki ben başka bir platformda, RAS100 de duymadığım bazı detayları duyuyorsam, ileri gidip o platformu realize ediyor ve bir süre sonra onda da duyamadığım bazı nüansları başka biryerlede işitiyorsam illa ki bunu burada söylerim. Bu seni, sizi yıldırmak bu işten vazgeçirmek değildir. Deneyim paylaşımıdır! Benim kulağım sende de var ve günün birinde bir yerlerde daha iyi bir hifi dinlediğinde RAS da duyamadıklarını duyup hayıflanırsın! O vakit dersin ki "Özgür beni neden uyarmadı?"

Ama bunu da demiş:
Ayrıca bu uyarıyı yapma zorunluluğum da yok! Yapın kardeşim, alın boyunuzun ölçüsünü...

Anlık sinir. Bittabii ki bu uyarıyı yapma "zorunluluğu" yok ama burada bir komunite isek, beraber birşeyler yapmaya çalışıyorsak illa ki taktik paylaşılacaktır. Özgür beyin zaten kendisine taktik sakladığını gösteren bir durum yok ortada. Milletvekillerinin televizyonda yumruk yumruğa birbirine giriştiğini düşünürsek tartışmanın kızıştığı bir anda böyle bir cümleye tolerans gösterilebilir. Siz Gökhan bey, zaten önceki sayfadaki mesajınızda tartışmanın hakaret boyutuna bile dönüşmesinin duruma göre kabul edilebilir olduğunu yazmışsınız. Bu tarz cümlelerin altında birşey aramaya gerek duymuyorum.

Sizin çıkış mesajınızı okursak,
Hobi olan bir konu stres kaynağı haline geldi

Dejavu? Ne demekmiş dejavu?
Wikipedia yazdı:Dejavu, halihazırda yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusudur. Ânı daha önceden yaşamışlık halidir.

Tarihi biraz geri sarıyoruz ve Özgür beyin forumdan ayrıldığı günlere geliyoruz. O da açıklamasında aynı tanımlamayı kullanmıştı değil mi? Hobinin strese dönüşmesi. Emin olun hepimiz stresliyiz, oldukça..

Son olarak, sayın Gökhan bey, 311 adet mesajınızdan sonra forumu çöplüğe, Özgür beyi de horoza benzetmek, ayrı proje yaparım size de koklatmam gibi cümleler tek kelimeyle şık olmamış diyebilirim. Bunları yazmak için gerçekten bahsettiğiniz gibi bizlere karşı nefret içerisinde olmalısınız. Yine de mutlak huzur, tüm aile bireylerinin birarada bulunmasıyla oluşur. Özgür beyin üslubu herkesçe biliniyor, ana sayfada yazdığı yorumları ben yumuşatırdım, oradan biliyorum.. Ama farkındasınız ki herhangi bir art niyet sözkonusu değil. Kendisi de gerekli açıklamayı ve özrünü iletti önceki mesajlarda. Rica ediyorum, bu şekilde ayrılmayın. Bu forumu yeterli görmeyip kendi sitenizi açmanız sizin tercihinizdir ama buradan böyle ayrılmamanız sanırım hepimiz için çok daha iyi olur.

Uzun oldu biraz ama idare edin. Bu mesajı da telefondan yazıyorum bu arada, ısındı alet avucumda.. :)
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

İl: İstanbul

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 03 Nis 2008, 10:08

Sevgili arkadaşlar,

Üzülecek bir durum yok, hepinize teşekkür eder, sizleri kırdıysam ben de özür dilerim. Biraz yazdım ama bitiremedim, bugün uzun bir gün, uygun bir zamanda sizlere yazacağım.

Ersoy teşekkürler, yazılardan haberdar ettiğin için, Hazar, sana da hesap kapatma ile ilgili birşey koymadığın için.

Özgür sen iyi bir adamsın, iyi ki de varsın..

Görüşmek üzere.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Kısa keseyim dedim gene uzadı

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 03 Nis 2008, 21:07

Sabah körü kalkıp da uzun yazıp bitiremediğim yazıyı tekrar okuyunca bazı konuların gereksiz olduğunu gördüm. Bu yüzden de sadece bazı noktaları aydınlatma için özet geçmeye çalışayım.

Sitede yayınlanan devrelerle ilgili çıkan sorunları gerçek hayatın (uygulama pratiğinin) bir parçası olarak kabul ettim ve bundan dolayı da kimseye serzenişte bulunmuyorum. Kapibara'nın devresiyle ilgili tek derdim bu kadar sorun varsa bunu sitede belirtelim, böyle bir siteye yakışmıyor demiştim. Osiloskop almakla işin kolaylaşacağını ama bitmeyeceğini biliyordum. Ne Kapibara'ya ne de sizlere bir sitemim var, lütfen bu konuyu artık tartışmayalım derim.

Bence sitedeki devrelerle ilgili temel sorun yeterli sayıda kişinin yapıp deneyimlerini aktarmamasıdır. RAS300 bunların içinde ayrı bir yerde, çünkü Özgür de yapmayınca deneyiminden yararlanacak başka kimse de kalmadı. PCB yaptıralım diye yola çıkmamızın da nedeni buydu, Karaköy'de mosfet aranmamızın da.

Özgür'ü tanıdığım kadarı ile mükemmelliyetçi, daha iyisi için titizlikle mücadele eden, kendini geliştiren ve bu heyecanı da çevresine yansıtan, çalışkan ama kimi ifade tarzı ile kırıcı olabilen, haklıyken de haksız duruma düşebilen son derece değerli bir arkadaşımız. Onsuz bu forumu düşünemem. Ancak bu konunun üzerine gitmem de Özgür'e zarar vermek değil, onun bu tavrı ile kendisine verdiği zarardan döndürmektir.

Bunu da niye mi yapıyorum, çünkü ses devreleri konusunun fanatiği olmak bir yana, çalışan, üreten ve bunları paylaşan insanları seviyorum. Hazar, Özgür ve Ersoy'u, ve diğer forumdan tanıdığım arkadaşlarımı ve de bu forumu bu yüzden seviyorum, Nico’ya olan hayranlığım da bunları çoktan hazmetmiş bitirmiş olmasındandır.

Dolayısıyla bir nefret söz konusu değil, sadece sizlerin “bu memlekette meyve veren ağacı taşlarlar” deyip kendinizi korumak için ön yargılı yaklaşmanız olasıdır. Bu nedenle de forumu sahiplenmeniz ve korumaya çalışmanız son derece doğaldır. Sadece bunları yaparken başka bazı insanların da sizlerla aynı kafada olduğunu ve yalnız olmadığınızı hatırlamanızı rica ediyorum.

Ayrı bir site derken de bir forum ya da bu ortamı taklit etmek değil, Nico’ya atfen onun tasarımlarını uygulama notları ile birlikte ona özel bir sitede yayınlamayı kastetmiştim. Yoksa baştan beri hedef bunu diyaudiuotr.com’da paylaşmaktı.

Son olarak Nico ile ilgili birşey söylemek istiyorum. Özgür sayesinde tanıştığım bu adam inanılmaz bir destekçi ve bilgisi deneyimi çok oturmuş. Ancak şunu söylemek isterim, eğer iyi bir takım hoparlörünüz yoksa, bundan da kastım gerçekten iyi olmaları, Nico'nun devrelerinden gerçek tadı alamazsınız. Nedeni de son derece basit, Nico mükemmel amfi yapmak derdinde değil, ona göre mükemmel amfi annenizin sesini veren amfidir. Yani eğer sisteminiz annenizin sesini sanki odadaymış gibi verebiliyorsa olay tamamdır. Dolayısıyla müzisyen kulağıyla harmonikleri vs. hesaba katar. Distorsiyon vs. değerleri biraz yüksek olabilir ama ses sestir. Beni de Nico'ya yönelten faktör budur. Teknik açıdan eleştiriler olabilir, bu eleştirileri bir nedene dayanarak yapanlara her zaman saygı duyarım, Nico'da gerekli cevapları açıkca veriyor, bu konuda sıfır kompleksi var adamın. Ama bu bir yolculuk, sonunda belki daha iyi ses alabildiğim başka bir sistemi de deneyebilirim, Özgür ile LM3875'li devre gibi. Ama bazen varacağımız yere değil yolun bizi götürdüğü yere gideriz. Göreceğiz bakalım.

Bi de Ersoy'un söylediği gibi proje başarısız değil, devreyi son voltajına kadar böyle zorlayan olmamış, ama bu sayede başka yollar ve yordamlar öğrendik. Rod Elliott'ın "capacitance multiplier" devresini uyarlayabilirsek olay tamamdır. Ersoy'un kutusunu ise Nico çok beğendi, valla ben de.

Laf uzadı,
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Ekleme

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 03 Nis 2008, 21:10

Bir de hakikaten bu forum ve site olmasa bu kadar amfi felan yapma derdim olmazdı. Halen kimsenin Kapibara'nın o kadar emek verdiği PCB ile Dr.'un desteklediği darlington çıkışlı devreyi yapmamasına teessüf ederim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 04 Nis 2008, 13:34

O zaman DIY kısmında Nico RAS projeleri (ustaya saygı) adı altında sabit bir başlık açalım. (Ben işlerimin yoğunluğundan konuyla fazla ilgilenemiyorum bu aralar, kendisiyle de görüşemiyorum doğal olarak.) BU projeyi yürüten arkadaşlar da bu başlık altında hem proje notlarını ve hem de Nico'nun diğer projelerini yayımlasınlar. Neticede Nico da bu sitenin kurucularındandır.
Diğer yandan sanırım yine enstrüman amplifikatörleri şeklinde bir başlık daha açmak gerekecek..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Önceki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir