hacı yazdı:hadi 1.sini anladımda diğer 2si vede başka anfilerde bunun başıma gelmesi de mi kablodan dolayı,şimdiye kadar yaptığım birçok anfide bu başıma geldi tda nın devrelerinde ve ras 100 dışında birçok anfide bu parazitle karşılaştım bence bu sorun devrelerden kaynaklanıyor tda da olmamasının nedeni anfinin tda gövdesinde toplanmasından dolayı,lm3886 dada parazit yoktu
Vınıltılar ve devre parazitleri kimi zaman bizim hatalarımızdan kaynaklanabiliyor. Kimi zaman da kullandığımız ses kaynağı, bilgisayar, vcd, cd, kaset vs. buna neden olabiliyor. Bu durumda sorunu deneme yanılma ile ya da detaylı bir ölçüm ile halletmek mümkün.
Ancak devre tasarımından ileri gelen sorunları çözmek için daha iyi elektronik bilgisi gerekiyor. Bunun için de ya tecrübeli arkadaşlardan yararlanmak ya da oturup kaynak araştırıp okumak gerekiyor. Nico'nun devreleri ses frekansı açısından gayet optimize edilmiş ve sonuçları üzerine yorumlar yapılmış, denenmiş devreler. Bu yüzden de transistör eşleme gibi malzeme seçimi bu devreler için en kritik konular.
Açıkcası ben darlington çıkış katından daha iyi bir ses kalitesi bekliyordum. Yaptığım devrenin elemanları iyi seçilmiştir, plaket düzgündür, lehimleme düzgündür, doğru düzgün de bir soğutucuya doğru düzgün bağlanmıştır. Sonuç: maalesef hayal kırıklığı, çünkü bir subwoofer amfisi yapmayı planlamamıştım.
Bu devreyi yaparken de uzun zaman harcadım, çünkü her aşamasında dikkatlice hem eski bilgi ve becerilerimi değerlendirip sanki bundan 100 tane yapacakmışım gibi düşündüm. Yani bir tür üretim planlaması gibi aldım işi.
Çünkü bundan başka devreler de yapacağım ve plaket kesmekten test etmeye kadar herşeyi bir mantığa bağlamaya çalışıyorum. Zaten başladığımda Ersoy'un malzeme temini konusundaki yönlendirmeleri inanılmaz zaman kazandırdı. Piyasada ne malzeme var, ne kalitede epey bilgi topladım, başta Kılavuz elektronik olmak üzere depolarına bile girip sahipleriyle tanıştım. Kabipara'da sağolsun oldukça yardımcı oldu.
Ancak, herkesin benim gibi yaklaşmasını beklemiyorum ama, bu forumda ve sitede yayınlanan devreler konusunda da özendirici olmak ve güvenilirliği devam ettirmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Bazı devreler rağbet görmeyebilir, kimse yapmayabilir ama bu demek değildir ki üzerinde kimse uğraşmıyor. Örneğin RAS300 gibi.
Asıl yapmak istediğim devre RAS100 olduğu halde önceden darlington çıkışlı devreyi yaptım ki pişman değilim. Ama sonuçtan ve devreyi yapan arkadaşların deneyimlerinden de gördüğüme göre aslında bu devreyi hiç yapmamak lazım.
Neden mi? Belki herkes benim gibi bu devreyi bir ara aşama olarak görmüyordur ve kısıtlı bütçesiyle yapıp çalıştırmak istemektedir. Emeğe ve zamana yazık bir proje diyebiliriz bu anlamda. En dandik amfi olması onun minimum anlamda ses frekansında çalışabilmesi demektir, yoksa dandik bile değildir. Ancak önüne bir alçak geçiren filtre ekleyip subwoofer devresi olarak ilan edeceksek hiçbir sorun da yok diyebilirim. Yok HiFi amfi derseniz durun derim.
Ya elektronikten daha iyi anlayan birisi bu devreyi elden geçirir ve kurtarır, ya da subwoofer devresi olarak ilan ederiz bunu ve bundan sonra yapacak kişileri uyarırız.
Yanlış anlamayın, ama Nico'nun ve doktorun devreleri yanında bazı devreleri yayınlayıp paylaşabiliriz, bir mosfet kalitesi beklemiyorum sonuçta. Ama bu kadar sorun çıkarabilecek ve bunu da farklı insanların yaptıklarında tekrarlayacak bir devrenin de Hifi amfi olarak sunulması bu sitenin kalitesine ve özenine yakışmıyor doğrusu.