Darlington Çıkışlı HI-FI Amplifikatör hakkında

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Okunmamış iletigönderen e154 » 17 Arl 2007, 01:28

hoparlör arkadaş noldu senin amfi bi gelişme yokmu??? ben kulaklık amfisini bitirmek üzereyim o yüzden bu devreyle uğraşmıyorum şimdilik...
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Şimdilik Gelişme Yok

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 17 Arl 2007, 12:16

Biraz ara verdim işlere ve tatile erken çıktım.

Ama cumartesi Karaköy'de epey zaman geçirip transistör baktım. birkaç BDW ve TIP transistör deneyecektim ama baktım aldıklarım sahte değil, bir tek TIP41 aldım, sonuç nasıl olacak bilemiyorum. Bu arada devrenin orjinal sahibine bir mesaj atabilir miyim diye bakacağım. Ama bayramdan sonrya kadar elime havya değmez. Bayramdan sonra bir osiloskop ayarlayıp devreye öyle bakmayı düşünüyorum. Basit bir devre, sinyali takip etmek zor değil, bu yüzden öğretici de olacak diye düşünüyorum. Olmazsa bırakıp bayram sonrası RAS100 ile devam edeceğim, bir de elimdeki TDA7294'lerin patates testi var, olmadığını teyit ettiler ama deneyeceğim işte.

LM3886 sordum yok dediler, vermediler.

Sana kolay gelsin, forumda hacı arkadaşımız da yapmış devreyi ama cevap yok maalesef.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen e154 » 17 Arl 2007, 12:36

LM 3886 kolay bulunabiliyor. LM 4780 ise türkiyede hiç yok listede adı dahi geçmiyor. istanbulda bulamaman ilginç...
e154
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hacı » 17 Arl 2007, 19:01

arkadaşlar sorunu bende çözemedim ama pekte uraşmadım devreyi ben genelde bass çıkışı olarak kullanıyoruım yanınada
tda yapıyorum tiz ve sesler onda daha iyi,benim asıl canımı sıkan ses sinyal kaynağım pause durumundayken potu sonuna kadar açınca hoptan gelen uğultu oldu onu çözemedim bir türlü
hacı
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen grii_35 » 17 Arl 2007, 20:00

o uğultunun sebebi büyük ihtimalle amfiye sinyal girdiğin kablodan kaynaklanıyor. amfinin girişindeki sinyal kablosunu çıkarttığında eğer uğultu yapmıyorsa bu urumda pottan amfinin girişine giden sinyal kablosunu yada girişte kullandıysan pre-amp yada ton kontrol devresini gözden geçöirmeni tavsiye ederim. o kabloıdan gürültü kapla olayı yüksek kazançlı devrelerde sıkça görüülen bi problemdir.
grii_35
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen hacı » 17 Arl 2007, 20:34

hadi 1.sini anladımda diğer 2si vede başka anfilerde bunun başıma gelmesidemi kablodan dolayı,şimdiye kadar yaptığım birçok anfide bu başıma geldi tda nın devrelerinde ve ras 100 dışında birçok anfide bu parazitle karşılaştım bence bu sorun devrelerden kaynaklanıyor tda da olmamasının nedeni anfinin tda gövdesinde toplanmasından dolayı,lm3886 dada parazit yoktu
hacı
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Aramadım

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 18 Arl 2007, 13:35

e154 yazdı:LM 3886 kolay bulunabiliyor. LM 4780 ise türkiyede hiç yok listede adı dahi geçmiyor. istanbulda bulamaman ilginç...

LM3886'yı tek bir yerden sordum, orada da yoktu. Aslında piyasada var ama sadece güvendiğim yerlerden sordum.

Yoksa vardır mutlaka, ama şimdilik uğraşmıyorum, belki ocak ayında.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Yanlış anlamayın ama biraz özeleştiri

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 18 Arl 2007, 13:42

hacı yazdı:hadi 1.sini anladımda diğer 2si vede başka anfilerde bunun başıma gelmesi de mi kablodan dolayı,şimdiye kadar yaptığım birçok anfide bu başıma geldi tda nın devrelerinde ve ras 100 dışında birçok anfide bu parazitle karşılaştım bence bu sorun devrelerden kaynaklanıyor tda da olmamasının nedeni anfinin tda gövdesinde toplanmasından dolayı,lm3886 dada parazit yoktu

Vınıltılar ve devre parazitleri kimi zaman bizim hatalarımızdan kaynaklanabiliyor. Kimi zaman da kullandığımız ses kaynağı, bilgisayar, vcd, cd, kaset vs. buna neden olabiliyor. Bu durumda sorunu deneme yanılma ile ya da detaylı bir ölçüm ile halletmek mümkün.

Ancak devre tasarımından ileri gelen sorunları çözmek için daha iyi elektronik bilgisi gerekiyor. Bunun için de ya tecrübeli arkadaşlardan yararlanmak ya da oturup kaynak araştırıp okumak gerekiyor. Nico'nun devreleri ses frekansı açısından gayet optimize edilmiş ve sonuçları üzerine yorumlar yapılmış, denenmiş devreler. Bu yüzden de transistör eşleme gibi malzeme seçimi bu devreler için en kritik konular.

Açıkcası ben darlington çıkış katından daha iyi bir ses kalitesi bekliyordum. Yaptığım devrenin elemanları iyi seçilmiştir, plaket düzgündür, lehimleme düzgündür, doğru düzgün de bir soğutucuya doğru düzgün bağlanmıştır. Sonuç: maalesef hayal kırıklığı, çünkü bir subwoofer amfisi yapmayı planlamamıştım. :(

Bu devreyi yaparken de uzun zaman harcadım, çünkü her aşamasında dikkatlice hem eski bilgi ve becerilerimi değerlendirip sanki bundan 100 tane yapacakmışım gibi düşündüm. Yani bir tür üretim planlaması gibi aldım işi.

Çünkü bundan başka devreler de yapacağım ve plaket kesmekten test etmeye kadar herşeyi bir mantığa bağlamaya çalışıyorum. Zaten başladığımda Ersoy'un malzeme temini konusundaki yönlendirmeleri inanılmaz zaman kazandırdı. Piyasada ne malzeme var, ne kalitede epey bilgi topladım, başta Kılavuz elektronik olmak üzere depolarına bile girip sahipleriyle tanıştım. Kabipara'da sağolsun oldukça yardımcı oldu.

Ancak, herkesin benim gibi yaklaşmasını beklemiyorum ama, bu forumda ve sitede yayınlanan devreler konusunda da özendirici olmak ve güvenilirliği devam ettirmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Bazı devreler rağbet görmeyebilir, kimse yapmayabilir ama bu demek değildir ki üzerinde kimse uğraşmıyor. Örneğin RAS300 gibi.

Asıl yapmak istediğim devre RAS100 olduğu halde önceden darlington çıkışlı devreyi yaptım ki pişman değilim. Ama sonuçtan ve devreyi yapan arkadaşların deneyimlerinden de gördüğüme göre aslında bu devreyi hiç yapmamak lazım.
Neden mi? Belki herkes benim gibi bu devreyi bir ara aşama olarak görmüyordur ve kısıtlı bütçesiyle yapıp çalıştırmak istemektedir. Emeğe ve zamana yazık bir proje diyebiliriz bu anlamda. En dandik amfi olması onun minimum anlamda ses frekansında çalışabilmesi demektir, yoksa dandik bile değildir. Ancak önüne bir alçak geçiren filtre ekleyip subwoofer devresi olarak ilan edeceksek hiçbir sorun da yok diyebilirim. Yok HiFi amfi derseniz durun derim.

Ya elektronikten daha iyi anlayan birisi bu devreyi elden geçirir ve kurtarır, ya da subwoofer devresi olarak ilan ederiz bunu ve bundan sonra yapacak kişileri uyarırız.

Yanlış anlamayın, ama Nico'nun ve doktorun devreleri yanında bazı devreleri yayınlayıp paylaşabiliriz, bir mosfet kalitesi beklemiyorum sonuçta. Ama bu kadar sorun çıkarabilecek ve bunu da farklı insanların yaptıklarında tekrarlayacak bir devrenin de Hifi amfi olarak sunulması bu sitenin kalitesine ve özenine yakışmıyor doğrusu.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 18 Arl 2007, 14:01

son cümlenize aynen katılıyorum...
e154
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen tofemberg » 28 Arl 2007, 20:26

ya şimdi burda 2 tane baskı devre var 35v la çalışan dğeri ise 45 v la çalışan burdan ben 35v olanı yaptım diğeri ne oluyo acaba 45v olan devre cvp larınızı beklıyorum
sarsILmaz
tofemberg
Yeni Üye

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir