Darlington Çıkışlı HI-FI Amplifikatör hakkında

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Pes değil ama yöntemi değiştirelim

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Arl 2007, 21:14

Ben daha iyi bir devre bekliyordum, ses olarak. Ancak kötü diyemiyorum ve de samimiyetle söylüyorum, bu noktaya gelinceye kadar baskılı devreden soğutucuya, beslemeden transistör yapılarına kadar hem eski bilgilerimi tazeledim hem de bir sürü yeni şey öğrendim. Dolayısıyla kaliteli şeyler üretmek için yeni kıvama geliyorum. Kaliteli derken de RAS100 ve RAS250 (300 değil!) gibi devreleri kastediyorum. Ama bu devre kalitesiz demek amacında değilim. Basit ve temiz bir devre ve Kabipara sağolsun bayağı da toparlamış ve özendirmiş yapımını.

Geldiğim nokta malzeme değiştirerek denemeler yapmaktan ziyade ne olduğunu görmek istemek. Bu devrede görür ve istediğim gibi bitirebilirsem, kesinlikle kutulamayı düşünüyorum Darlington'larımı. Ya da bir subwoofer devresi ya da aktif kutu olarak da kullanabilirim.

Şu anda elimde test için sadece iki adet multimetre var, PC ses kartından osiloskop mu yapsam yoksa gidip taksit maksit MOS 620 gibi protel'de satılan bir osiloskop mu alsam diyorum. Güç transistörü eşlemeden distorsiyon ölçümüne kadar bir sürü yerde kullanır mıyım acaba? Biraz da sinyali görerek tahmin yürütmek fena olmaz diyorum, çünkü şu anda Grii_35'in çıkış transistörlerinin base'lerini 1K dirençler ile toprağa bağlama tavsiyesi dışında deneyecek birşey kalmadı. Bunun da ne anlama geldiğini bilemiyorum maalesef.

Yani pes etmekten ziyade hatayı bulma konusunda güçlenmeye çalışıyorum.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen e154 » 09 Arl 2007, 21:31

bence 1 k lık dirençler işe yaramayacak. şöyleki sorun sadece yüksek frekansta bunuda bence geri beslemedn çözebiliriz. sorun tüm frekans bandında olsa grii35 in yöntem işe yarayabilir yinede denemekten zarar gelmez. o dirençleri koynmaktaki amaç transisitörlerin aşırı sinyalden korumak.
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Bunu öğrendiğim iyi oldu..

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Arl 2007, 23:41

Teorik bilgimi desteklemeye çalışıyorum, eğer devreyi yapan başka arkadaşlar da yorum yapabilirlerse, hani sesi hakkında ya da sorun ile tavsiyede bulunabilirlerse sevinicem.

Kolay gelsin..
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 10 Arl 2007, 05:44

bu amfi bu kadar iyi ses verebiliyorsa en azından baslarda. nico ras ın projelerine harcanan paraya hiç acımam.
e154
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 10 Arl 2007, 07:02

geri beslemedeki 100uF lık kondansatörü 47uF la değiştirdim. 470R lik direncede paralel 33nF bağladım. çıkşıda 2.7R ve 150nF MKP den oluşan zobel devresi mevcut ne kadar sağlıklı olduğunu saatten((05:45))) dolayı bilemiyorum. sende durum aynımı hoparlör hala çat çut seslermi var...???????? sanırım güç transistörlerin tıp serisi ve şu ana kadar o transisitörlerden sağlıklı sonuç alan yok. ben BDW serisi kullanıyorum sende dene istersen..
e154
DIY Audio Gurusu

Garip bir durum

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 10 Arl 2007, 10:38

Maalesef var. Benim transistörler TIP41 ve BDW83-84. Eğer sahte olsalardı şimdiye çoktan yanarlardı, +- 41V ve iki saat yüksek sesle çalışmaya dayanamazlardı herhalde.

Pink noise verdiğimde açıkca farkediliyor bozulma, çıkış transistörlerinden önce bir yerde gibime geliyor. Sanki soğuk lehim varmış gibi ses bozuluyor. Ama bazen de orta sesler felan berrak çıkıyor ve birşey yokmuş hissi veriyor.

Bugün biraz malzeme alıp deneme yapmayı düşünüyorum, transistör, direnç, vs.

İş güç çok bugün ancak geç saatlerde, kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Kapibara » 10 Arl 2007, 17:13

Sigortaların soketlerini kontrol et temazsızlık vardır belkide veya bi köprü atıp iptal et duruma göre.
Kullanıcı avatarı
Kapibara
DIY Audio Gurusu

İl: Sakarya

Okunmamış iletigönderen e154 » 10 Arl 2007, 21:23

sigortadan nasıl sorun olabilirki??? beslemenin biri kesildinmi 5 saniye dayanmaz gümler...
e154
DIY Audio Gurusu

Sigortadan değil maalesef

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 13 Arl 2007, 11:07

Gariptir, birkaç gündür elimi süremedim devreye. Dün akşam ilk çalıştırdığımda temiz berrak bir ses geldi birden. Noluyo demeye kalmadan gene eskisine döndü 3 dk. sonra. Sigorta yuvalarını by-pass ettim, sonuç değişmedi. Aslında BC556B'lerden mi şüphelensem dedim. Taklit olduklarını sanmıyorum ama pasif elemanlardan da bir sorun olduğunu sanmam. Baslar gene gümbü gümbür..
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 13 Arl 2007, 13:07

yani ilk çalışmada bütün sesler yerinde 3dk sonra tizler bozmaya başlıyor dimi.. bende uğraşamadım şu sıralar daha önce yaptığım kulaklık amfisini kutuluyorumm
e154
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir