Darlington Çıkışlı HI-FI Amplifikatör hakkında

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Osiloskop Görüntüleri

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 12 Oca 2008, 20:45

Eski model PC'den aldığım 1 KHz test sinyali

Resim

Resim

Yeni modelden aldığım düzgün sinyal

Resim

Resim
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Acemi DIYci

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 13 Oca 2008, 23:05

Yahu neden söylemiyorsunuz, probun yanındaki krokodili topraklama için sinyalin toprağına bağla diye. Tabiki sinyal düzeliyor. Seste bozulma olmadan nasıl oluyor da osiloskopta bozuk çıkıyor diyorum. Sonunda oturup ses kartlarını test etmeye başlayınca uyandım. :)

Osiloskop üzerine bir kitap buldum, okumadan olmayacak, yetmedi yani okuduklarım. Yarın sabah da tekrar elektrik sobasına mafi bağlayıp test edeceğim. Sabah ola hayır ola.

Acemi Er Hoparlör :D
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Kapibara » 14 Oca 2008, 05:58

Biz de mi bir osiloskop alsak :?
Kullanıcı avatarı
Kapibara
DIY Audio Gurusu

İl: Sakarya

Mutlaka

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 14 Oca 2008, 12:32

Senin gibi araştıran ve devre geliştiren birisi için mutlaka olmalı derim. Bundan bütün forum üyeleri de yararlanacaktır ayrıca, yepyeni devrelerle karşımıza çıkabilirsin. Özellikle hata aramada ya da transistörlü devrelerde parça kalitesi vs.den kaynaklanan sorunlar için lazım derim. Transistör testlerini felan saymıyorum bile.

Hiç değilse bilgisayarın ses kartını osiloskop olarak kullanan yazılımlardan olsun derim ama bugün çalışan bir vatandaş için 350YTL civarı osiloskoplar var, çift giriş, 20 MHz felan.

Ben yavaş yavaş çözüyorum aleti, daha fazla zamanım olsa iyi olurdu ama biraz osiloskopa yabancılık biraz da elektronik devrelere ilişkin eksiklikler derken yuvarlanıyoruz işte.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Kapibara » 14 Oca 2008, 14:30

350 YTL ise alayım ama, bir kaç yere baktım biraz pahalı gibi bu meretler.
Pek fazla yer de yok zaten veya ben bulamadım.

http://www.hepsiburada.com/productdetai ... nteeshps40
http://www.datametral.com/osiloskop/dij ... -2012.html
Kullanıcı avatarı
Kapibara
DIY Audio Gurusu

Osiloskopun Anlattıkları

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 14 Oca 2008, 14:59

Sevgili Ustura,

Bu sabah gene amfiyi sobaya bağladım. Sonuçlar pek iç açıcı değil gibi. Dediğin gibi eklentilerle birlikte sinyali verdiğimde, potansiyometre ile herhangi bir değişiklik olmadığını, yani sinyal seviyesinden bağımsız olarak çıkışın bozulduğunu gördüm. Sadece orta ve üst frekanslarda değil, düşük frekanslarda da bozulma var, sadece kulak tabiki bunu ayırt edemiyor.

Devre üzerinde 1-5 arası ölçüm noktaları oluşturdum.
Resim

1 No'lu nokta-) 1 Khz giriş sinyali, üstteki sinyal giriş, diğeri de ölçüm sinyalidir.
Resim

2 No'lu nokta-) 1 Khz giriş sinyali, üstteki sinyal giriş, diğeri de ölçüm sinyalidir.
Resim

3 No'lu nokta-) 1 Khz giriş sinyali, üstteki sinyal giriş, diğeri de ölçüm sinyalidir.
Resim

4 No'lu nokta-) 1 Khz giriş sinyali, üstteki sinyal giriş, diğeri de ölçüm sinyalidir.
Resim

5 No'lu nokta-) 1 Khz giriş sinyali, üstteki sinyal giriş, diğeri de ölçüm sinyalidir.
Resim

5 No'lu nokta-) 100 Hz giriş sinyali, üstteki sinyal giriş, diğeri de ölçüm sinyalidir.
Resim

5 No'lu nokta-) 5Khz giriş sinyali, üstteki sinyal giriş, diğeri de ölçüm sinyalidir.
Resim

5 No'lu nokta-) 1574 Khz giriş sinyali, üstteki sinyal giriş, diğeri de ölçüm sinyalidir.
Resim
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Sonuçlar

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 14 Oca 2008, 15:06

Yani arkadaşlar, ben devreden çıkşta bir sinüs dalga alamadım :( Tahmin ettiğim kırpılmalar da orta seslerde kare, yüksek frekanslara doğru testereye dönen çıkış sinyali imiş.

BC556B'leri değiştirmeyi düşündüm ama tekrar kontrol ettiğimde sağlam ve güvenilir olduklarına kanaat getirdim.

Ses şiddetinden bağımsız olarak devre sinüsü bozuyor. Ustura'nın göndermiş olduğu linkteki devre açıklamasına biraz çalışıp öyle birşeyler yorumlamaya çalışıcam.

Varsa görüşlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum. Benim için iyi bir eğitim oluyor.

Teşekkürler.:)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Kapibara » 14 Oca 2008, 19:50

22K lık geri besleme direnci üzeindeki 47pF kondansatörü söküp tekrar deneyebilir misin ?
Denemelerim sırasında o noktaya 100pF ve yakın değerlerde kondansatör taktığımda kulakla dahi duyulabilen bozulmalar olmuştu.
Kullanıcı avatarı
Kapibara
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 14 Oca 2008, 19:59

geri beslemeyi azaltsak...
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Yarın sabah

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 14 Oca 2008, 20:13

Test kurulumunu henüz bozmadım ama evde değilim. Sabah erkenden kondansatörü söküp tekrar denerim.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir