miriel yazdı:Tek tek kapakların ölçülerini verip kestiriyim ilk.Sonra açılı el testeresi ve düz bir şablonla kenarlara açı ben veririm.Bir kapağın 2 farklı kenar kesit açısı oluyor,karışık oralar biraz.Çokda zor değil,çizimi çıkardım ya gerisi kolay

Önemli olan yapıştırma safhası,güzel bir kalıp hazırlanmalı.En ufak kayma olmamalı.
Kabinin içini 10mm elyaf ile çevirmeyi düşünüyorum.Bu hacmi kabine eklemekmi lazım yine,20 mm her kenar büyümeli ozaman.Onuda halledip son çıktıları aldıktan sonra ben marangozun yolunu tutarım

MDF ısmarlatabilirim bu yüzden yapım aşaması uzun sürebilir.
Gelişmeleri resmedmeye çalısacağım.
Hoparlör hocam sonunda onayı aldım ya sizden,kimse tutamaz beni daha ..

Tasarım güzel oldu ama uygulama tasarımdan daha da zorlu olacaktır. Bu yüzden seni uyarmak istediğim bazı noktalar var.
Mdf eğer elinde işlemek için gerekli araçlar varsa iyidir yoksa başa beladır. Kesim ise özellikle açılı tasarımlarda el testeresi vb. aletlerle yapılamaz. Hani yapan çıkabilir ama hem kesme kalıbı hem de el alışkanlığı gerekir. Elle kessen bile en ufak bir yamukluk olmayacak şekilde zımpara/planya vb. bir araçlar dümdüz yapmak durumundasın. Bir başka teknik daha var, freze ile tabaka halindeki mdf'yi 45 derecelik kesebilirsin, aslında kesecekmiş gibi yapıp üçgen şeklinde kanal açabilirsin. Sonra yanyana katladığında 45derecelik açılarla kutuyu toplayabilirsin. Bu kutunun açılımını mdf tabakasının üzerine çizmek gibi birşey. Ancak el frezesini iyi kullanmak ve ona göre kalıp oluşturmak lazım.
Kullanacağın tutkal standart marangoz tutkalından daha iyi kalitede olmalıdır. Biz Henkel'in bir ürününü kullanıyoruz ama kodunu geçen gün çözemedik, bitti ama yenisi almak için faturaları aramamız gerekecek. Beyaz ama donduğu zaman saydamlaşan çok kuvvetli bir tutkal bulmalısın.
Yapıştırma işi için büyük işkencelere sahip olmalısın, satın almak bi dolu para olacağından marangozhaneden ödünç almalı veya yaptırmalısın. Daha önce konuşmuştuk ama burada da vida veya daha iyisi basınçlı çivi tabancası kullanmak gerek. Eğer vida kullanacaksan yıldız başlı kaliteli vida kullanıp, vida başlarının mdf yüzeyine hemzemin olması havşa ile yuva açmalısın. Böylece daha sonra boya veya kaplama yapacağın zaman vidalar yüzünden satıhta kabarmalar olmayacaktır.
Kullanacağın çıtaların sonradan genleşip oynama yapmaması açısından sert ve kuru bir ağaçtan yapılmış olmaları, budaksız olmalarına ve uçlarından 1-2mm genişleme/oynama payı bırakıp yine tutkal ve çivi ile mdf'ye tutturulmaları gerekir. Çıta olunca ve iyi bir tutkal varsa ayrıca kabin kenarlarını silikon ile yalıtmana gerek yok. Gerekirse bir küçük tüp silikon işini görecektir.
Kullanacağın elyaf tam anlamı ile işini görmeyebilir. Sentetikler ısıyla genleşme vs yapabilirler, dolayısıyla en iyisi şunu yapmalısın.
4 mm bitümenli yalıtım tabakası ile kabini kaplamalı, -bu otocularda ya da yapı malzemesi satan yerkerde bulabileceğin siyah renkli bir malzemedir- üstüne akustik özellikli gözenekli sünger, en fazla 10 mm yeterli ve bunun üzerine de sentetik elyaf+koyun yünü karışımını kaplamalısın. Koyun yünü ucuz değildir ama oralarda hem daha ucuzdur hem de kolay bulunur. Hoparlörlerin arkasını, mıktanısları, hava delikleri hariç, ayrıca kabin içinde destek vs. ne varsa kaplamalısın.
Ön paneli yapıştırmadan önce hoparlör deliklerini hazırlaman daha iyi olur. En son yapmak daha kolay ama bu durumda hata yaparsan geri dönüş olmayacaktır.
Kabin içi kablolama için kaliteli 1,5-2 mm bakır kablo, giriş soketleri, bi-amp yapmaya uygun olacak şekilde felan bunlar hep düşünülmeli ve karar verilmeli. Çünkü yapım aşaması duraklamalı olacağından arada bu işleri de halletmelisin.
Tabiki crossover konusu başlı başına bir konu ama en sona bırakacağız galiba. Çünkü hoparlörleri kabin üzerinde test etmeden kesin birşey söylemek zor olacak gibi.
Kabinin önüne bezden birşeyler de düşünebiliriz, bez kolay, dört tane de çıta ile bezi tel ile çıtaya gerip işi bitirebiliriz. Asıl çıtanın kabinin ön yüzüne nasıl tutturulacağı sorun. Bunu sana bırakıyorum, zaten dinlerken bunları çıkarırsın, ama koruma açısından açıkcası güzel olur.
Neyse, buraya kadar benim açımdan güzel gidiyor, onay vermem önemli değil, önemli olan senin yaptığın işten hem keyif alman hem de attığın adımlardaki kararları sağlam vermen.
Kolay gelsin, haberlerini bekliyoruz.