Bir hoparlörün doğuşu

Makaleleriniz » Elinizde olan veya yazdığınız makaleleri(teorik bilgi, nasıl çalışır gibi bilgiler) gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Cevap: frekans aralığı

İletigönderen miriel » 13 Tem 2009, 16:35

Görselliğin de en az hesaplamalar kadar psikolojide etkisi olduğunu düşünüyorum :)
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

İletigönderen hoparlör » 13 Tem 2009, 16:52

Hesaplar çok güzel görünüyor, el yapımı :)

Kule tipi olmasının sakıncası yok ama uzun boru gibi olmasının biraz var. Eğer bu şekilde kare tabanlı bir kule yapacaksan altın kuralı da ihlal etmiş olursun :)

Sakıncası ne dersen, eşit kenar biçimlerin ürettikleri ses dalgaları bariz bir kabin rezonansı oluşturur ki bu da duran dalga fenomeni olarak adlandırılır. Bu dalgaların sönümlendirilmesi gerekir ve bu da ancak en azından taban şeklinin dikdörtgen olması ile kolaylaştırılır. Daha iyisi kabinin arkasına doğru daralan bir açı gitmesidir. farklı şekillerde olabilir ama kolay olanı uygulamak lazım.

Ön panelin darlığı sorun değil hatta iyidir, köşeleri yuvarlatabilirsen daha da iyi olur. Ancak yapışma payını da unutmamalısın, mdf 1-2 cm kalınlıkta sorun çıkarmaz ama yan duvarlara olan uzaklığı da hesaba katmalısın, çıta vs koyacaksan üstüne gelmesin. Kenarları 45 derece kesimli yapıp yapıştıracaktın yanılmıyorsam.

Şekili çizersen daha kolay yorum yapabiliriz, bu arada mid ve tiz hoparlörleri nasıl ön panel yüzeyine gömeceksin bunu da düşünmelisin. Bas için bu sadece görsel bir fantezi. Ayrıca mid ve tizleri bas hoparlörüne göre daha geriye konumlandırman gerekecek yoksa filtrede buna benzer bir yapı kurmak durumunda kalacaksın.

Kolay gelsin.
Eklentiler
Drawing1.jpg
Drawing1.jpg (4.62 KiB) 807 defa görüntülendi
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

İletigönderen miriel » 13 Tem 2009, 19:07

Benim düşüncem aşağıdaki gibiydi,kenar yapışmalarını ve desteklerin yapışmaya katkısını görebilirsiniz.
Kenar uzunlukları farkı gerekiyorsa o tarz bir modelleme yapıp üzerinde tartışabiliriz.
Hoparlörler gömme olacak,ama mid ve tizi arkaya neye göre atacağımı bilmiyorum.Hangi mesafede olacağı önemli ve nasıl tespid edilir bilmiyorum.

Resim
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 13 Tem 2009, 22:44

Arkaya doğru daralan kabin tasarlarsak,derinlik 23 cm olacak şekilde 10 derece ile daralan kabinin yüksekliği 80 cm oluyor.Önceki dikdörtgen kesitli kabinde desteklerin gereksiz olan kısımlarını çıkarttığım için yükseklik 10 cm daha azaldı.
4 köşede yapıştırma yüzeyini arttıracak destekler mevcut.

Resim

Resim
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 14 Tem 2009, 11:14

Bravo, tam istediğim gibi olmuş. Köşelerin desteklenmesi sadece kabinin daha sağlam olması açısından önemli değil, akustik olarak da yuvarlatılmaları duran dalgaların sönümlenmesini oldukça kolaylaştıracaktır. Umarım marangozun bu açıları oluşturacak kesimleri yapabilir, öyleyse sorun yok demektir.

Hoparlörlerin birbirlerine mıknatısları itibarıyla dikey konumda olmaları gerekir. Bilirsin tiz sesler doğrusaldır, bas sesler yuvarlanarak ilerlerler. Ayrıca havada ilerleme hızı açısından kulağa en önce tizler, sonra orta sonra da pes sesler ulaşır. Bu durumda bunu dengeleme gereği doğar. Ya orta ve tiz sürücüleri basa göre geriye çekeceksin ve mıktanısları itibarı ile üçü de aynı dikey düzlemde olacaklar, ya da filtrede bir gecikme sağlayarak bunu yapacaksın. Açıkcası en sağlıklısı bunu kabinde yapmaktır, filtreye ne kadar az eleman kalırsa o kadar iyidir.
Drawing2.jpg
Drawing2.jpg (5.69 KiB) 759 defa görüntülendi

Bu tür tasarımların çokca görüldüğü, hatta ön panellerin yuvarlak eğimli kesildiği bir çok uygulama var. Yuvarlatma açıkcası ayrı bir teknik, masraflı ve biraz da zorlu. mdf'yi öyle pat diye eğemiyorsun, eğdikten sonra da hoparlör yuvalarını açmak ayrı bir konu. Ama hangisini seversen onu yapmaya değer deyip birini seçebilirsin.

Daha büyük tasarımlarda bas, orta ve tiz sürücüler için ayrı kabinler yapılabilir, böylece "alignment" yani hizalamayı istediğin gibi yapabilirsin. Dijital crossover devrelerinde ise böyle bir ayar/seçenek yapmak olası, profesyonel cihazlarda var zaten.
agrandveena.jpg
agrandveena.jpg (47.44 KiB) 764 defa görüntülendi
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 14 Tem 2009, 11:22

Eklemeyi unuttum.

Orta ve tiz hoparlörleri mümkün olduğunca birbirine yakın konumlandırmalısın. Böylece tek bir yerden ses çıkıyor gibi görünecektir. Bas uzaklığı konusunda bir kesinlik yok, aslında tüm bu seçimler kullancağın filtrenin kesim eğimlerine bağlı. Ama genel kural olarak mid-tiz yakın, baslar biraz ötede olabilir, özellikle basın mid üzerinde tacizkar eğilimlerde bulunmaması açısından.

Bir diğer konuda tiz seslerin kabinin köşelerinden yansıma yapması, yani doppler olayıdır. Bunun için kabin yüzeyine ortaya eşit değil, kenarlara farklı uzaklıkta ve herhangi bir yükseklik, sivri kenar ile karşılaşmayacak şekilde monte edilmeleri gerekir. Aksi takdirde çınlama sesleri duyulabilir.

Bu kadar kabin var, neden bunu yapmıyorlar dersen high-ned sınıfında bunu yapmanın engellemenin bir çok yolu var derim. Ama eskilerde örneğin JBL tizlerin etrafına gözenekli süngerden bir çerçeve koyarak bunu engellemeyi seçiyordu. Tizlerin kabin yüzeyine "flush" yani hemzemin olacak şekilde montajlarının arkasında da bu yatar.

Anlattıklarıma iyi bir örnek dersen aşağıda var.
http://www.reference3a.com/
Kendisi yapanlardan camiasından da var tabiki. Zaten bu adama diyecek laf yok.
http://www.troelsgravesen.dk/SP38.htm
Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

İletigönderen miriel » 14 Tem 2009, 19:16

Çok güzel bilgiler öğreniyorum,işin püf noktaları bunlar.Nekadar teşekkür etsem azdır...
Tamam şimdi sağlam bir hesaplama lazım,arkaya doğru daralma yerine dikdörtgen taban kesitide olabilir ama biz zor olanı yapalım :)

Piramit şeklinde bir kabine ihtiyacımız olacak ama Rizede bu şekilde hatasız kabin yaptırabileceğim marangozu aramak uzun sürecek sanırım :)
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 15 Tem 2009, 04:50

Uzun uğraşlarla hacmi tutturdum sonunda :)

Kabinin en alt kısmına da 10 cm lik crossover ve anfi için boşluk bırakayım dedim.

Hocam oldu derseniz ağlıycam,bütün günüm hesapla ve çizimle geçti :)

Resim

Resim
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 15 Tem 2009, 05:46

işlemleri de paylaşalım...

Resim
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 15 Tem 2009, 09:42

Vallahi eline sağlık, çok da güzel olmuş :)

Marangozluk konusunda Karadeniz'de yetenekli pekçok zanaatkar ile karşılaşacağına şüphem yok. Ağaç işçiliği konusunda genelde iyilerdir, ancak kabin yapıum teknikleri çoğunlukla ev için yapılan dolap mobilya vs. gibi ürünlerden oldukça farklı olabilir. Ancak onlardan da tecrübelerine dayanan çeşitli bilgileri alabilirsin.

Bu arada İnternet üzerinde yapım teknikleri konusundan çok da bilgi var, ama işe yararlarını ayıklamak da senin işin. Ben elimin altında donanımlı bir marangozhane olmasına rağmen ancak bir sürü işi kendim deneyip ayrıca nasıl yapılır konusunda araştırıp bir takım sonuçlara ulaştım. Yani işi marangoza bırakamıyorsun her zaman.

Eğer okullu bir marangoz bulursan harika olur, meslek lisesi, yüksekokulu gibi kurumların marangozluk teknikleri gayet iyidir ve ölçme biçme konusunda anlaşmak da çok daha kolaydır. Ev hanımlarına mutfak dolabı yapan marangozların mesleki deformasyonları daha fazladır, bu arkadaşlara sabırlar diliyorum :)

Şimdi mdf'nin açılı olarak kesilebilmesi en büyü sorun, bunu başaran diğerlerini de başarır. BUna uygun donanımı olan bir yer bulmalısın. Tasarımında biraz ekstra hacim bırakabilirsin, özellikle basın ön paneli titreştirmemesi için ya ön ve arka panel arasına bir ağaç destek koymayı düşünebilirsin. Eğer istersen alt ve üt panel gibi asın hemen üstüne orta panel koyup hava değişimi için içine büyük delikler açabilirsin.

Koyacağın destekler kabin rezonansını değiştireceğinden iyi düşünülmek zorunda. Alt bölmeyi iyi düşünmüşsün, eğer hiçbirşey bulamazsak koyacak, kum doldurup kabini ağırlaştırırız biraz :)

Kabinin iç yüzeyleri için de kaplayacağın malzemenin hacmini unutma derim.

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Makaleleriniz

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir